piatok 4. júla 2014

RECENZIA: Jamie McGuireová - Prozreteľnosť

Názov: Prozreteľnosť (Prozreteľnosť #1)
Pôvodný názov: Providence (Providence #1)
Autor: Jamie McGuireová
Vydavateľstvo: Ikar, 2014
Hodnotenie na Goodreads: 4.06

Srandafaktor: 2/5 
Nudafaktor: 2/5 
Lovefaktor: 5/5 
Plačfaktor: 2/5 
Drámafaktor: 4/5 



Poznáte to: Stretnú sa, bezhlavo sa zamilujú, nevedia bez seba existovať a obetovali by pre toho druhého aj vlastný život. Všetko hneď v prvej kapitole. Svet už dávno vytriezvel z twilightového opojenia a prísť s niečím takým v roku 2014 je hotová profesionálna samovražda. S tým rozdielom, že Jamie McGuireová túto knihu nenapísala v roku 2014. Ani v roku 2013 a keď už sme pri tom, ani v roku 2012 či 2011. Prozreteľnosť, kniha o obyčajnej Nine ktorú ochraňuje neobyčajný strážny anjel, vyšla v USA len dva roky po veľkom finále ešte väčšieho upírskeho fenoménu. A tak to aj vyzerá. 

Po smrti otca Nine vstúpi do života záhadný Jared. Zdá sa, že po ich prvom osudovom stretnutí v deň pohrebu už neexistuje miesto, kde by na Jareda skôr či neskôr nenarazila. Po Nine bezhlavo zatúži jej spolužiak Ryan (prečo by aj nie, po Nine túži každý a v druhom dieli sa možno dozvieme aj dôvod...a možno nie), ale Nina má čím ďalej tým viac oči iba pre Jareda. Ach, keby len ten Jared nebol taký tajnostkár! No nič, preskočíme pár veľmi nudných kapitol, kedy človek úprimne netuší vo co go a prenesieme sa do chvíle, kedy sa všetky karty vyložia na stôl. Teda takmer všetky. Nina sa dozvedá, čo je Jared zač, berie to asi tak flegmaticky, ako si pamätáte u Belly z Twilightu a Jared sa vyzná zo svojich citov, ktoré sa u neho budovali roky, keďže celý svoj život nerobil nič iné, iba v tichosti a nepozorovane zachraňoval Nine život. A príležitosti na akciu bolo rozhodne dosť, nakoľko Ninin otec nebol ani zďaleka taký čestný podnikateľ, ako si celý život myslela. 

Dobre, Jaredové city boli ešte ako tak uveriteľné. Panebože, veď ten úbožiak nerobil celý život nič iné, než cupital za Ninou, ktorá ani nevedela, že existuje. Myslím, že aj keby Nina vyzerala ako hrochokrokodýl, tak by si to ten chalan nevšimol, lebo by to nemal s kým porovnávať. Dá sa povedať, že sa vám uľaví spolu s Jaredom hneď v momente, keď mu z úst vyjde prvé "Ľúbim ťa". 
Ninina posadnutosť Jaredom...to je už trochu iné kafé, aj keď povedzme si úprimne, nejedná sa ani o prvú ani o poslednú knihu, kedy dôjde k nepochopiteľnej insta-love. Nie je to nič príjemné, tá kniha skutočne zúfalo potrebovala nejaký storybuilding, ale opäť obhájim moju obľúbenú autorku, ktorá jednoducho písala o tom, čo v tú dobu fakt letelo. 

Prozreteľnosť je veľmi ojedinelý prípad dobre napísanej knihy s príšerným dejom. McGuireová si dokonca do textu občas sama prihadzovala poznámky o tom, akú blbosť práve napísala. Nina niečo vypustila z úst a potom sa sama označila za sprostú kravu. To ma asi na tom celom bavilo najviac :D Musím ale uznať, že už v Jaredovi vidieť náznaky toho, že autorka dokáže vytvoriť ultimátneho knižného bad boya (a dať mu meno Travis Maddox). Verím tomu, že keby napríklad netrvala na tom, aby si Jared písal denníček a potom ho čítal Nine pred spaním, tak by z neho mohol byť aj celkom mačo. 

Čo sa týka paranormálnej stránky knihy, nebola to úplná katastrofa. V príbehu je veľa vymýšľancov a divne znejúcich názvov, ale ten nápad so strážnymi anjelmi ako taký nie je príliš prešpekulovaný a tvorí v knihe príjemnú kulisu. Lebo čo si budeme čo nahovárať, dobre vieme, čo je pointou celej Prozreteľnosti a politika a hierarchia anjelskej rasy to určite nie je. 
Keď už sme pri tom sexe, Nina má v Jaredovej prítomnosti apetít ako Bella Swanová a plní úlohu hlavnej zvodkyne, zatiaľ čo Jared sa zhostí vzácnej a originálnej úlohy knižného panica priam excelentne. Samotné narážky na sex sú však z autorkinej strany také nenápadné, že v podstate ani neviete, či sa spolu Jared a Nina vyspali alebo nie. Hlavne že je to to jediné, čo chodí tým dvom nadržancom po rozume. 

Celkovo som sa pri čítaní knihy nevedela zbaviť pocitu, že sa McGuireovej prirodzene žiadalo napísať celkom dobrú a kvalitnú knihu, ale ani za nič si z hlavy nevedela vytrepať Twilight. Čítala som už xyz horšie napísaných kníh, ale tu bolo pre mňa šokom hlavne to, že ju písala autorka úžasnej Krásnej katastrofy. Napriek tomu, aký je príbeh naivný a prvoplánový, myslím si, že na Slovensku si ešte aj 4 roky po vydaní v USA dokáže nájsť celkom slušnú fanúšikovskú základňu. Svedčia o tom aj nadšené recenzie na Martinuse a dobré ohlasy od slovenských a českých čitateľov na Goodreads. Prieči sa mi označiť Prozreteľnosť za vyslovene zlú knihu, ale pre mňa to bohužiaľ nebolo to pravé orechové a s neskrývanou radosťou priznávam, že som už z týchto prvoplánových a naivných príbehov vyrástla. Ak však máte chuť nostalgicky si zaspomínať na časy, kedy boli hlavní hrdinovia od seba neodlúčiteľní, láska tak intenzívna, až to chvíľami nedávalo zmysel a dej sa točil len a len okolo nich, určite si Prozreteľnosť užijete. Niekedy treba aj také knihy a ja som na nich tiež kedysi fičala. Teraz však už dám rada prednosť niečomu inému...



Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Ikar. Knihu si môžete zakúpiť v internetovom kníhkupectve bux.sk

5 komentárov:

  1. :D :D "Verím tomu, že keby napríklad netrvala na tom, aby si Jared písal denníček a potom ho čítal Nine pred spaním, tak by z neho mohol byť aj celkom mačo." Teď už jen recenze od Luu a budu o téhle knize vědět vše, co potřebuju :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Zrejme prvá normálna recenzia, ktorú som na ňu čítala. Doteraz som len videla, ako všetci ospevujú Jareda a básnia o ňom a ja som nechápala prečo!!! :D Ja si osobného strážcu predstavujem rozhodne inak :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Prosímťa, ty si pozerala pri písaní recenzie nejaký dokumentárny film? Že hrochokrokodýl. :D :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. To je o anjeloch? ach 8D no netúžim po ďašlšom kopiráku Twilightu, ale tak celkom to iný vychvaľujú, možno na tom fakt niečo je. Od tejto autorky som ešte nič nečítala, tak by som možno skúsila toto a teda aj Krásnu katastrofu 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Čauko :)) prosím ťa, chcela by som sa ťa spýtať či náhodou nepoznáš názov alebo autora knihy (pretože moja úžasná pamäť zas zlyhala) v ktorej ide o to že proste pár teenagerov žije v nudnom meste kde nič nie je a tak sa každý rok konajú nebezpečné hry v ktorých môžu zomrieť ale keď ich vyhrajú tak sú slobodní a môžu opustiť to mesto? :) Naozaj si tú knihu chcem prečítať lebo znie úplne super a zaujímavo ale bohužiaľ asi trpím sklérozou no :D

    OdpovedaťOdstrániť