nedeľa 14. decembra 2014

RECENZIA: Becca & Krista Ritchie - Amour Amour

Názov: Amour Amour
Autor: Becca & Krista Ritchie
Vydavateľstvo: self-published, 2014
Hodnotenie na Goodreads: 4.42

Srandafaktor: 3.5/5 
Nudafaktor: 0/5
Lovefaktor: 5/5 
Plačfaktor: 2/5 
Drámafaktor: 4/5






Nevravím, že každý to takto má, ale ja už dopredu keď vidím nejakú namakanú tému knihy, ktorá znie super originálne a atraktívne, tak síce knihu idem čítať, ale som plne pripravená, že to bude strašný blud. Neviem, či je to tým, že autor vloží všetku svoju energiu do vymýšľania toho, o čom jeho kniha bude a nezvýši mu už žiadna inšpirácia na jej napísanie, alebo kde je problém, ale stáva sa to častejšie, než by som si priala. 

Z anotácie k Amour Amour sa toho až tak veľa nedozvedáme. Povie nám, že sa bude príbeh netradične odohrávať v Las Vegas, v prostredí preslávených cirkusových akrobatických show, že Thora - hlavná hrdinka sa bude pokúšať do jednej z týchto show dostať a že hlavný hrdina je Nikolai, 26-ročný podmanivý a charizmatický Rus, hviezda akrobatických vystúpení (s takým sexepílom, že si oslintáte monitor kindlu, ale to vám už anotka nepovie, to máte bonus odo mňa).

"You've never had terrible sex, have you?" My heart pounds, and a light bulb triggers. "Is that why they call you God of Russia? His expression morphs into an unamused don't be ridiculous one. 


Úprimne, ani nerátam, koľko sa toho v knihe mohlo dosrať. Mohlo to byť o tom, ako príde hlavná hrdinka na konkurz a uchváti mladého Nikolaia a možno hneď nedostane hlavnú úlohu, ale dostane sa medzi pospolitý ľud cirkusantov a cez nich sa vypracuje svojou húževnatosťou až na vrchol. Alebo to mohlo byť o extrémne talentovanej akrobatke, ktorá ma pred sebou úžasnú kariériu na olympiáde ale všetko sa to rozhodne obetovať pre účinkovanie v cirkuse a rodičia ju za to vydedia, ale nevadí, lebo šak Nikolai. 

Namiesto to bolo o totálne priemernej hrdinke, ktorá nebola ani dostatočná troska na to, aby bola z knihy komédia o tom, ako kura k zrnu prišla a ani dostatočne talentovaná a charizmatická na to, aby o nej niekto napísal veľké love story s vypracovaným Rusom, ktorého všetci nazývajú Ruský Boh. A predsa...

“I’m feeling a lot lamer than usual. I mean, I know I’m half-lame most of the time, with flat comebacks and unintentional demonic glares. But I’m reaching new levels.” 

Určite ste už čítali milión kníh, ktoré niesli odkaz, že ak budeme niečo veľmi chcieť a budeme na sebe pracovať, tak sa nám to raz splní. Až pri čítaní Amour Amour som si však uvedomila, že aj tak ku všetkým tým predchádzajúcim hrdinkám prišiel úspech neprirodzene rýchlo a jednoducho. Máloktoré knihy majú tak úžasne a realisticky rozpracovanú cestu za úspechom, ako má táto. Thora je prvá hrdinka, ktorej sa veci nielenže nepodarili na prvýkrát alebo na druhýkrát, ale ktorej sa permanentne všetko dosieralo a veľakrát padla až na úplné dno, z ktorého sa musela vyhrabávať. Na druhej strane to ale nebolo vyhrotené až do nepríčetnosti a akýsi balans udržiavali jej normálni rodičia (ktorí ju tak zdravo podporovali aj kritizovali) a priatelia, ktorých si počas svojho pobytu vo Vegas nazbierala. 

Všetky tieto vedľajšie postavy tvoria po ruskom gerojovi Nikolaiovi druhú najlepšiu časť knihy. Úplne najlepší je John, ktorý vždy všetko ofrfle a každého strašne dáva dole a je to hrozne vtipné - najmä preto, že on sa vlastne vôbec nesnaží byť vtipný a všetko čo povie (všetky urážky a demotivujúce hlášky) myslí totálne vážne. Potom je tu Nikolaiova rodina, ktorá netvorí iba křoví, ale to asi ani žiaden fanúšik sestier Ritchieových nečakal, nakoľko tie dve vždy kladú obrovský dôraz na rodinné putá vo svojich knihách. Keď píšem, že je Amour Amour o láske, tak minimánle z 50% mám na mysli práve súrodeneckú lásku, ktorá je tu zobrazená úplne nádherne. 

No ale poďme aj na romantickú lásku, lebo som vás navnadila na Nikolaia a teraz vás nechávam visieť. Takže Nikolai je dosť tuctový romantický hrdina s tým, že je teda ale sakra dobre napísaný (a opísaný - to tiež asi ženská časť publika náležite ocení). Sám o sebe by možno veľkú dieru do literatúry nenarobil, ale čo vás určite dostane je jeho vzťah s Thorou - ten sa rozvíja veľmi pomaly (niekedy až fakt VEĽMI pomaly) ale dáva popri tom úžasný zmysel. Teda Thora sa veľkú časť knihy snaží uchytiť ako akrobatka a on je namakaný kráľ akrobatov ale ani jeden ani druhý nechcú miešať svoj vzťah do práce a musím sa priznať, že aj to tu už bolo a nebolo to napísané extra dobre, ale v tomto prípade sa to autorkám fakt podarilo. Nezhovadili to tým, že by z ich vzťahu urobili zakázanú lásku, ale napriek tomu cirkus vždy visel nad ich vzťahom ako Damoklov meč a vy ako čitateľ do poslednej chvíle nemáte šajnu, ako sa to všetko vykryštalizuje. Či Nikolai Thore pomôže dostať sa do ich predstavenia a ak áno, či ich to zničí, pretože Thora to nedokáže sama vlastnými silami. Či sa Thore podarí umiestniť v inom predstavení, ktoré je na druhom konci sveta a ak áno, či odíde, alebo ostane s Nikolaiom. Či, ak nastane správna chvíľa, Nikolai o Thoru zabojuje, alebo ju nechá ísť za svojim snom. 

“We all traverse in and out of people’s worlds, leaving footprints. Some larger, some smaller, but there is always a mark. We can’t sweep it away.” 

Nebudem vám klamať, veľká časť môjho nadšenia touto knihou má pôvod v tom, že sa dej odohráva v jednom z najobľúbenejších miest, ktoré som mala možnosť navštíviť a na ktoré mám obrovskú slabosť - v Las Vegas. Hoci som tam strávila len niekoľko hodín, podarilo sa mi nasať takú neopísateľnú atmosféru, že z nej do dnes čerpám pri každej knihe s dejiskom vo Vegas a extrémne si ich užívam. Ale zas s rukou na srdci môžem povedať, že Amour Amour je výnimočne dobrá New Adult kniha s krásnymi myšlienkami (v podstate sa až na konci dozviete, prečo sa kniha volá Amour Amour a je to úplne nááádherne vymyslené), originálnymi postavami s vlastnými osobnosťami, ktoré vyžarujú z každej strany spolu s Kindle podsvietením a romantickou zápletkou, ktorá možno nemá úplne neotrepaný pôvod, ale je naozaj výborne spracovaná. 
Odporúčam hlavne tým, ktorí už mnohokrát dali šancu self-publikovaným knihám, ale tiež sa už mnohokrát popálili na nekvalitnom prevedení, logických chybách, nezáživnosti a zmätenom písomnom prejave. 



A keď sa do dvojičiek Ritchieových zamilujete tak ako ja, odporúčam aj ich ďalšiu sériu (ktorá síce nenadväzuje na Amour Amour, ale v AA na ňu nájdete mnohé referencie): Calloway Sisters. Už som o tejto sérii na blogu tiež písala, článok si môžete prečítať TU

5 komentárov:

  1. Tie hlášky z knihy sú super a už som si to pridala aj do listu, rovnako ako aj tie ich prvé knihy, pretože na tie si ma tiež navnadila ty :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Romantické new adult knihy nie sú niečo čo zvyčajne čítam... ale po tejto recenzii zvažujem, že v správnej náladu urobím výnimku.:3 Znie to vážne dobre.:)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Vyzera to velmi dobre. Tesim sa :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Už nějakou chvíli mě něčí recenze takhle moc nenalákala! Před pár týdny jsem se rozhodla dát new adult ještě jednou šanci, takže se určitě podívám po téhle knížce. Třeba mě utvrdí v tom, že NA není tak špatné. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Tvoja recenzia ma na tú knihu neskutočne nalákala a potom to dorazila ešte aj Foxy, že som to nevydržala a musela to proste ísť čítať - a zamilovala som si to! A chcem ju mať doma, snáď tak ako iba pár kníh, ktoré proste musím a musím mať!:)
    Proste DOKONALOSŤ! :) (a asi sa vrhnem na tie Calloway Sister :)

    OdpovedaťOdstrániť