utorok 28. júna 2011

O hviezdičkovaní

Ste na Goodreads? Často sa riadite tým, koľko má kniha na GR hviezdičiek? Ja sa priznávam, že dosť. Je to pomerne rýchly ukazovateľ kvality knihy bez toho, aby ste si museli čítať recenzie ak nemáte čas. Alebo som ho aspoň doteraz považovala za rýchly ukazovateľ kvality. Rozmýšľam, že to asi budem musieť poriadne prehodnotiť, pretože niekedy ma až vystiera, keď si prečítam dôvody, prečo dávajú recenzenti knihám len 1 alebo 2 hviezdičky. Možno si poviete, no a čo? Veď je to každého vec, koľko dá knihe hviezdičiek, nie? -Podľa mňa je aj nie je. Na jednej strane má pri hodnotení knihy každý právo na svoj názor. Na druhej však niektoré názory môžu dobrej knihe poriadne poškodiť. A nie, nie je to len preto, lebo si ju nebude nikto kupovať. Mnohí ďalší autori sa totiž následne riadia tým, čo ľudia dobre hodnotia. Ak je teda každý náznak o niečo nové a originálne udupaný tvrdou a neopodstatnenou kritikou, môžeme zabudnúť, že nás vydavateľstvá niekedy prestanú kŕmiť otrepanými príbehmi na jedno kopyto.

Poďme sa pozrieť na niekoľko hriechov pri písaní recenzií:

Pozn. Hoci by sa dal tento článok aplikovať na recenzie každého druhu, na čom v tomto prípade záleží najviac sú hlavne recenzie zverejňované na internetových portáloch alebo v online kníhkupectvách ako sú Goodreads, Bux4U, Amazon a pod., kde sa vaše hviezdičky zarátavajú do celkového hodnotenia knihy a teda jej môžu ublížiť najviac. 

1. NEČÍTAM ANOTÁCIE

Čo vlastne nie je hriech sám o sebe. Veľa ľudí niekedy vynecháva anotácie, vrátane mňa. Nie je na tom nič hrozné, pokiaľ prípadné následky ponesiete vy, nie kniha a jej autor.
Prípad z praxe je americká blogerka, ktorá dala knihe Wither od Lauren DeStefano 1 hviezdičku, pričom uviedla, že knihu nebola schopná ani dočítať, pretože neznesie pocit, že mladé dievčatá sú zneužívané a nútené do polygamného manželstva. Samozrejme, že táto čitateľka mala plné právo knihu nedočítať, ak toho na ňu bolo priveľa. Aké právo má však hodnotiť jednou hviezdičkou knihu, ktorú a) nedočítala do konca b) sa rozhodla vziať do ruky aj napriek tomu, že celá zápletka je zmienená v jej anotácii?

Čo robiť?
Napíšte do recenzie, že ste knihu nedočítali ale NEHVIEZDIČKUJTE ju! Prípadne si v recenzii vylejte svoje srdce a nechajte ostatných rozhodnúť, či si vašu kritiku vezmú k srdcu alebo nie. Opäť však - NEHVIEZDIČKUJTE!

2. OMG SEX!

Označuje sa to adult/ romance book a označuje sa to takto z nejakého dôvodu. Ak sa cítite na recenzovanie, mali by ste si dať aspoň tú námahu a zistiť, ktoré žánre bývajú písané prevažne pre dospelých. Je to síce neuveriteľné, ale veľa vám napríklad napovedia obálky. Napríklad ak začnete čítať niečo takéto, povedala by som, že je tu 99,999999 % pravdepodobnosť, že skôr či neskôr v nej narazíte na sex. Čo sa týka subžánrov, kniha označená Young Adult alebo Fantasy bude pravdepodobne sex-free. Naopak knihy ako paranormal romance alebo nebodaj erotic fiction vám asi najskôr spôsobia menšie sčervenanie uší. Naozaj musí vašu neopatrnosť resp. prúdernosť niesť ako bremeno na pleciach autor?

Čo robiť?
Ak sa ocitnete zoči voči takejto knihe a nie ste si istí, či ste na ňu pripravení, alebo sa jej vyhnite alebo si ju pre mňa za mňa prečítajte, ale potom ju nehodnoťte 1 biednou hviezdičkou len preto, lebo ste sa pri jednej horúcej scéne skoro zadusili jablkom. Samozrejme celkom iný prípad je, ak sú scény v knihe pre dospelých nezvyčajne nechutné, vulgárne alebo úplne bez iskry. Vtedy sa nezdráhajte a dajte knihe to, čo si zaslúži.

3. NEMÁM RADA HLAVNÚ HRDINKU

Jedna z najjednoduchších vecí pri písaní recenzie je uviesť, že hrdinka bola nesympatická a hlúpa, napariť knihe 2 hviezdičky a ďalej si s tým ruky nešpiniť. Tá ťažká vec je dokázať opísať PRESNE prečo ste hlavnú hrdinku nedokázali vystáť. A najťažšia? Dokázať rozlíšiť, či hrdinkina hlúposť/naivita/pasivita/... bola výsledkom autorovej neschopnosti vytvoriť niečo lepšie alebo to bol, naopak, jeho zámer. V prvom prípade ide o chybu, ktorá právom stojí knihu nejednu hviezdičku. Druhý prípad je tiež dôležité vo vašej recenzii uviesť, no tu je podľa môjho názoru znižovanie hodnotenia neprofesionálne a vedie k tomu, že spisovatelia sa budú báť vytvárať komplexnejšie postavy s ľudskými chybami a nedostatkami aby nedostali nízke hodnotenie. Naopak budú pribúdať ideálne postavy ako vystrihnuté z obdobia romantizmu, a hoci všetci máme radi Rose Hathawayovú alebo Jaya Heatona alias najdokonalejšieho boyfrienda v histórii young adult literatúry, o ich klonovanie predpokladám nikto nestojí. Aj keď....

Čo robiť?
Ako som už písala, veľa rozmýšľať. Autori sa nám v mnohých prípadoch snažia prostredníctvom osobnosti hlavného hrdinu niečo povedať. Nedegradujte ich prácu len preto, pretože by hlavná hrdinka knihy, ktorú čítate, nikdy nemohla byť vaša najlepšia kamarátka, alebo jednoducho nesúhlasíte s jej rozhodnutiami. Aj v takých subjektívnych činnostiach, ako je písanie recenzií je do určitej mieri nutná trocha objektivity. Otvorte svoj myseľ a načúvajte, čo vám kniha hovorí ;)

11 komentárov:

  1. Dobrý článok, ja veľmi nehodnotím, ale ak budem, určite sa nad tým skúsim zamyslieť.:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Souhlas, Judit... Já málokdy dávám méně než 3*, protože když se mi kniha nelíbí, tak ji prostě nedočtu a nehodnotím ji. Ta jednohvězdičková hodnocení mě občas opravdu štvou.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Judit presne si to vystihla.... akurát som čítala včera jedno-hviezdičkové hodnotenie jednej čítateľky na knihu Birthmarked a mám pocit, že vôbec nepochopila pointu celej tej knihy a čo celým tým príbehom chcela autorka povedať... oháňala sa nad tým aké je to celé poburujúce a že len mamičky na materskej to budú čítať a plakať, inak je to absolútne nevhodná literatúra pre mladých... zhodila tú knihu totálne čo je dosť smutné pretože je naozaj vynikajúca

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Moc povedený článek, mluví mi z duše! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Pekne povedané... mňa práve na Goodreads najviac hnevá, že prvých 5-6 recenzií sú skoro vždy málohviezdičkové...
    Ad sex, pamätám si jednu recenziu na Across the Universe, kde sa recenzent rozčuľoval na Season, že je to super kniha, ale toto je fakt prehnané, takže tomu dal dve hviezdičky. Mám pocit, že americkí autori dokážu napísať 300-stranová YA o tom, ako sa dievča snaží prísť o panenstvo, ale samotný akt odbijú dvoma-troma vetami, a pritom sa dá sex opísať bez nejakého výrazného červenajúceho sa adult-obsahu, viď Forbidden.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Já ti nevím, Judit, do jisté míry máš vážně pravdu, přesto si myslím, že zrovna hodnocení knih hvězdičkami je každého věc. Knih je na světě spousta, stejně tak je na světě spousta čtenářů. A co člověk, to názor. Pokud je kniha vážně dobrá, nemělo by jí zase nějaké větší množství jedno nebo dvouhvězdičkového hodnocení ublížit, protože si své čtenáře stejně najde. Lidé jsou různí, mají rádi různé věci, jsou různě staří.

    Chápu například, proč taková Škola noci a Upíří deníky mají vysoká hodnocení, přestože jde o tzv. "knižní póvl" - alespoň pro mě. Tyhle série si najdou svou cílovou věkovou skupinu, která prozatím netuší, že může existovat něco lepšího než UD nebo ŠN. Oni k tomu časem dospějí, a někteří zase ne. Takhle to prostě je. Já jsem si taky svého času myslívala, že Stmívání je super kniha, než jsem začala číst něco jiného.

    Málokdo si před ohvězdičkováním knih dává tu námahu a přemýšlí nad všemi aspekty knihy. Většina z nich si prostě po přečtení knihy sedne a napíše recenzi podle toho, jak to cítí. Já dělám obojí. Někdy si ihned po přečtení knihy sednu a napíšu svůj názor (ať už pozitivní nebo negatiní). Jindy si zase na nějaké to hodnocení dám čas. Tohle je strašně individuální. Nakonec si člověk stejně udělá o knize názor sám.

    Někdy přespřílišná reklama a cílená propagace knihám škodí. Naslibuje toho moc a když člověk knihu přečte, cítí se podvedený a potřebuje si to vybít na recenzi.

    Vždyť sami víte, že obálky, anotace a hodnocení o knihách lžou. Nakonec si i přesto knihu přečtete, protože jste zvědaví a pak napíšete svou vlastní recenzi. Takhle to prostě chodí. Já jsem čtenář (tedy prozatím), čtu a kupuju si knihy. A za své vynaložené peníze samozřejmě očekávám, že mě kniha bude bavit.

    Celkově nemám moralizování o hvězdičkování ráda. Člověk má právo na svůj názor. A bohužel to tak dopadá, že se někoho jiného může ne zrovna pochvalný názor na knihu dotknout. Ale je třeba to brát sportovně a místo toho si dát tu práci a napsat na knihu pochvalnou recenzi. Ukázat lidem, že kniha za přečtení stojí.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Syki má v něčem pravdu, na druhou stranu si myslím, že se mezi hvězdičkáři objevují právě tací, kteří cíleně dávají jednu hvězdičku třeba jen pro to, že ty Upíří deníky/Škola noci či to Stmívání je pro ně prostě blábol, který ani sami nečetli... asi to tak je, sama jsem četla jen Stmívání a moc hvězdiček jsem mu na GR teda neudělila...
    Souhlasím s Judit v tom, že člověk kolikrát narazí na to, že někdo knihu ani nečetl nebo třeba nedočetl a pak ji hodnotí, to si myslím, že není úplně správně. Kritizovat obzvlášť knihy pro YA je hrozně snadné, protože, přiznejme si to, jsou všechny psány v zásadě podle jednoho mustru. Musí se k nim ale přistupovat s určitým odstupem, číst je s tím, že jde o jistý žánr a posuzovat kvality knihy v rámci žánru - nesrovnávat třeba tu Smithovou s Dostojevským...

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Skvělý článek, ve většině věcí s tebou souhlasím. Když mě kniha tak nebaví, že ji nedočtu do konce, nikdy ji nehodnotím, protože by to nebylo objektivní.
    Na druhou stranu se v drtivé většině hodnocení řídím jakýmsi "instinktem", tím, jak to cítím. Čtyři hvězdičky, protože to prostě nebylo tak dobré, tři, pokud se mi to líbilo ještě o něco míň, atd. Hlavními měřítky jsou pro mě postavy a příběh, ale souhlasím s tím, že u postav se nejde úplně řídit tím, jestli je sympatická TOBĚ. Je ale docela těžké rozlišovat, jestli je hrdinka prostě nepropracovaná, nebo taková nijaká má prostě být.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. wow toľko názorov, ďakujem za nich! keďže je ich hrozne veľa vyjadrím sa k Sykinmu len z toho dôvodu, že si nie som istá, či sme sa celkom pochopili. Jednoznačne má každý právo na svoj názor. Ak dávate knihe 1 hviezdičku lebo sa vám nepáčila to je úplne v pohode a nikdy v živote by som sa do toho nikomu nemontovala. ide len o to, že v niektorých prípadoch ľudia svoje nízke hodnotenie nedokážu odôvodniť a niekedy ho odôvodnia tými troma extrémami, ktoré som vymenovala. Ale sú to len extrémy, ktoré som napríklad nenašla ešte u nikoho z nás. Každý jeden čo napísal nejakú negatívnu recenziu si to obhájil a postavil sa za svoj názor viac než 2 vetami a to je to, na čom záleží.Ak má niekto pocit, že som sa mu týmto článkom snažila diktovať, ako má hodnotiť knihu, tak ma to mrzí lebo to som vážne nechcela.
    Inak ako ste napísali väčšina z vás, riadite sa inštinktom a to je skvelé!

    OdpovedaťOdstrániť
  10. pekné! :) Ja som dala len jedinej knihe jednu hviezdiču a to bola kniha Pád, ale neviem, či by si to považovala za dobré hodnotenie, inak dávam najmenej 4, alebo nehodnotím... :):):)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Pěkný článek! Já to mám tak, že během četby si říkám, jak bych knihu ohodnotila a průběžně své hodnocení aktualizuji. Nikdy jsem nehodnotila knihu, kterou jsem nepřečetla a když knihu dočtu, to znamená, že mě baví a v takovém případě si alespoň tři hvězdičky zaslouží (v 99,9%). Nechápu lidi, co začínají recenzi na GR, prohlášením , že knihu po 5 stránkách zavřeli, protože byla děsná a musí jí dát jedu hvězdičku...

    OdpovedaťOdstrániť