sobota 15. júna 2013

Všetko, čo potrebujete vedieť o ďalších tieňoloveckých projektoch

Vyzerá to tak, že tvorba jednej z najúspešnejších spisovateliek súčasnosti, Cassandry Clare, začína rozdeľovať knižný svet na dva tábory. Za všetko môžu jej tri najnovšie ohlásené série zo sveta Tieňolovcov. Áno, čítate správne: TRI. NOVÉ. TIEŇOLOVECKÉ SÉRIE. 
Takže aká bola vaša prvá myšlienka? Tešíte sa, alebo sa chytáte za hlavu? Môžete označiť aj dve správne odpovede...

Toto nie je článok, ktorý by vás zoznámil s CC a jej knihami. Vychádzam z predpokladu, že už čo-to viete o jej dvoch sériách, ktoré boli preložené aj do slovenčiny - Nástroje smrteľníkov a Pekelné stroje. Ak nie, môžete si o nich niečo prečítať TU

Ale späť ku Cassandriným ďalším projektom. Už sa veľa nahovorilo a nanariekalo ohľadom toho, že Cassandra ryžuje na úspechu svojich kníh a snaží sa z nich vyžmýkať čo najviac. 
Uhm...a kde presne je problém? Vaše dve série sú jedny z najpredávanejších kníh súčasnosti, podľa jednej z nich sa natáča film, ktorý bude letným trhákom a vy nemáte právo pokračovať a ďalej rozvíjať svet, ktorý ste vytvorili namiesto toho, aby ste prestali v tom najlepšom a začínali znovu z ničoho? 
Niečo úplne iné by bolo, ak by vaše knihy začali upadať na kvalite aj na deji a vy by ste sa ich aj tak držali zubami nechtami zo strachu, že nebudete dobrí v ničom inom. Lenže Cassandra je práve na vrchole a súdiac podľa jej posledných vydaných kníh z neho tak skoro ani zliesť neplánuje. 

Okrem toho, naozaj ide niekto porovnávať Clare s Fitzpatrickovou? Becca Fitzpatrick ryžovala na svojich čitateľoch tým najnehanebnejším spôsobom - umelo predlžovala sériu bez toho, aby nám dala na výber. Ak sme chceli vedieť, ako skončí príbeh Patcha a Nory, museli sme si zaplatiť za ďalšiu knihu. A potom za ďalšiu. Cassandra napísala trilógiu Nástroje smrteľníkov, ktorú plnohodnotne ukončila pred tým, než začala písať ďalšie tri diely. Nie ste doslova vydieraní k zakúpeniu ďalších kníh. Alebo si ich kúpite, alebo nie. 
Jej druhá séria, Pekelné stroje, je takisto zo sveta Tieňolovcov. Určité udalosti na seba nadväzujú ALE, Clare sa opäť raz uistila, že série budú plnohodnotne čitateľné aj jedna bez druhej a preto NEMUSÍTE míňať peniaze na ďalšiu sériu len preto, aby ste pochopili inú. Nemusíte, ale môžete. A v tomto bode jednoducho nerozumiem celému tomu osočovaniu jej osoby a vyhlasovaniu, že sa chce nabaliť na svojom úspechu. Pretože...1.) Kto by nechcel a 2.) Nikto vás nenúti prispievať jej na dovolenku v Karibiku. Jednoducho si tie knihy nekúpite, a máte pokoj. 

Ale dosť bolo kecov, poďme sa pozrieť na to, čo zatiaľ vieme o Cassandriných pripravovaných projektoch:

(Pozn. Autorkou všetkých kresieb v tomto článku je úžasná ilustrátorka Cassandra Jean)

The Dark Artifices

Táto séria je doslova hotová nehotovosť. Neviem, či ju CC už vôbec začala seriózne písať, ale vzhľadom na to, že hovoríme o CC, tak má už jednotlivé postavy a hlavné zápletky určite premyslené do detailov. 
Séria sa bude odohrávať v Los Angeles v roku 2012, 5 rokov po udalostiach z poslednej časti Nástrojov smrteľníkov - City of Heavenly Fire (nepanikárte, táto kniha ešte nevyšla ani v USA). V tom čase Emma  Carstairs stráca svojich rodičov a stáva sa z nej sirota (môžeme sa len domnievať, koľko ďalších postáv CC zakiluje v 6. dieli NS - vraj minimálne jednu hlavnú postavu :/). Emma je považovaná za najrýchlejšiu a najsmrtiacejšiu tieňolovkiňu od čias Jacea Waylanda a bojuje po boku svojho najlepšieho kamaráta a parabataia Juliana. Všetko by bolo v poriadku, keby Emma nebola na ceste za porušením jedného z najvyšších tieňoloveckých zákonov: "Nikdy sa nezamiluj do svojho parabataia".

Knihy v sérii:

Lady Midnight (vyjde v roku 2015)
Prince of Shadows
The Queen of Air and Darkness

Čo všetko vieme o TDA
"Julian maľuje to, čo miluje najviac"

- Emma je s Julianom najlepšia kamarátka od svojich piatich rokov
- vedia spolu komunikovať takmer bez slov a spia spolu v jednej posteli
- Julian je väčšinou ten, ktorý Emmu uzemňuje
- Julian má tmavohnedé strapaté vlasy a modrozelené oči
- postavu má vysokú, skade ruka stade noha, má výrazné lícne kosti a stále si obhrýza nechty
- Emma je blondína s dlhými vlasmi, ktoré si pri boji zapletá a s modrými očami - neznáša vtipy o   blondínkach
- Jace Wayland je jej vzor, je podobne sarkastická a arogantná a všeho všudy "bad girl"
- má strach z oceánu (čo je trochu problém, keďže žije hneď pri ňom)
- Julian je napoly Američan a napoly Brit, povahovo veľmi odlišný od Jacea a Willa
- je veľmi pozorný a zároveň tvrdohlavý, sebavedomý, ale nezdôveruje sa len tak hocikomu
- má zmysel pre humor, ktorý je odlišný od Jaceovho a Willovho 
- je to umelec, maľuje hlavne akvarel
- stará sa o svojich početných súrodencov, keďže v podstate nemajú nikoho iného
- je alergický na "compound fruit" (napr. ananás, jahody, maliny...)
- a niečo veľmi dôležité: v sérii bude láska, romantické nedorozumenia ale ŽIADEN ľúbostný trojuholník!!!

Ďalšie detaily o sérii a o ostatných postavách si môžete prečítať TU


Postavy z The Dark Artifices



The Last Hours

Clareina ďalšia séria, ktorá sa časovo odohráva medzi Pekelnými strojmi a Nástrojmi smrteľníkov, konkrétne v roku 1903. 
Hlavnými postavami sú potomkovia postáv z Pekelných strojov a majú vek 16-17 rokov. V sérii sa vyskytne nezvyčajný ľúbostný trojuholník pozostávajúci z dvoch dievčat a jedného chlapca.
CC sa pri vymýšľaní názvu série aj jednotlivých dielov nechala inšpirovať knihou Charlesa Dickensa - Veľké nádeje.

Série The Dark Artifices a The Last Hours spolu budú súvisieť asi tak, ako Nástroje smrteľníkov a Pekelné stroje. Obe budú rozprávať príbehy rodín Blackthornovcov, Herondaleovcov a Carstairsovcov.

Knihy v sérii

Chain of Thorns (vyjde cca v roku 2017)
Chain of Gold
Chain of Iron


Postavy z TLH

TWP sú iniciály zatiaľ poslednej plánovanej tieňoloveckej série, ktorá je hudbou veľmi ďalekej budúcnosti a v tejto chvíli o nej vieme len to, že sa bude odohrávať 3 roky po Dark Artifices, takže nepôjde o nič historické ako Pekelné stroje či The Last Hours.
Je možné ale zatiaľ nie isté, že sa séria bude volať The Wicked Powers

Okrem týchto hlavných projektov Cassandra vydáva sériu príbehov s názvom The Bane Chronicles, točiace sa okolo nášho obľúbeného Magnusa Banea, v budúcnosti tiež plánuje vydať grafický román s iniciálami TST, ktorý sa bude točiť okolo Valentina a jeho prívržencov...

14 komentárov:

  1. Fúha.. asi začínam šetriť :D Už vidím ako nás Cassandra bude mučiť novými perfektnými postavami.. a ku CoHF-ak zabije Jacea..Simona..Magnusa alebo Aleca zbombardujem ju mangami !

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Magnus ešte je aj v serií Pekelne stroje tak to asi nie

      Odstrániť
    2. Lenže Pekelné stroje sú pred Nástrojmi smrteľníkov a pred tým všetkým :P

      Odstrániť
  2. Já nevím... Nehodlám CC osočovat z vydírání, ale přeci jen si myslím, že by už mohla vymyslet něco jiného, něco nového - už jen kvůli tomu, že si nejsem jistá, kolikrát se jeden svět může ocitnout ve "smrtelném ohrožení" :D Ale i tak, pokud si CC udrží kvalitu psaní, rozhodně si všechny její knihy přečtu. The Infernal Devices mám na plánu na tohle léto, pokud možno takřka nepřerušovatelnou jízdu, a TMI si chci přečíst znovu, jak to u nás bude vydávat KK (a doufám, že tentokrát už komplet, jinak půjdu někoho zavraždit).
    Ale už se vážně těším na ten nezvyklý milostný trojúhelník, to by mohlo být něco :) Stejně tak ten slibovaný žádný milostný trojúhelník :))
    Jen jedna věc - jestli to bude TDA bude po TMI a bude tam nějaké smrtelné nebezpečí, co bude v tu dobu dělat Jace a spol? To by mě zajímalo :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Oficiálna informácia je, že "Všetci preživší z CoHF sa objavia aj v TDA", takže ak Jace prežije, tak sa to snáď dozvieme :D (ja sa síce smejem, ale keby bolo moje slová počuť, tak v nich počuješ paniku)

      A inak súhlasím, že by som si od nej rada prečítala už aj niečo iné, ale proste hnevať sa na ňu neviem zato, že ešte stále lipne na Tieňolovcoch...
      Ale zas tá historická séria TLH má až tak neláka a je dosť možné, že ju čítať nebudem. Ešte si to premyslím :) Na TDA sa ale hrozne teším.

      Odstrániť
    2. Jestli zabije Jace, tak... (z mých slov bys mohla slyšet temný výhružný tón, kterým zastírám tu paniku :D)
      Tak kdo ví, kdy to vyjde, třeba to bude v době, kdy už budeš mít absťák po její knihách, tak si to stejně přečteš... :) Jen vážně, vážně doufám, že to nepůjde kvalitativně dolů.

      Odstrániť
  3. Keby si nebola napísala, že vydá aj niečo ako TST, povedala by som toto:"Už by chýbali len knihy o Valentinovi a Kruhu." Ale keďže si to napísala, poviem toto: Čakala som, že si niečo prichystá aj o Valentinovi a Kruhu :D
    Ak správne rátam, tak TWP bude akože v roku 2015? No, aspoň niečo ešte v budúcnosti, ale kým to vyjde tak bude aj 2020...Inak, v skratkách TLH, TWP a TST si môžeme byť istí prvou skratkou - je veľmi pravdepodobné, že to bude "the" a ak nie, budem naozaj prekvapená =D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Fíha, vyzerá to tak, že v nasledujúcich rokoch máme o zábavu postarané:) Teraz sa avšak vynára otázka, odkiaľ mám len brať prachy na tie knihy? :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne na to myslím :D ..celá knižnica bude venovaná Tieňolovcom

      Odstrániť
  5. Jéj, super zhrnuté.:) Ja osobne ešte stále neviem, či sa tešiť či plakať.:D Máš pravdu, že nás Cassie do ničoho nenúti & tak, len sa bojím, že tá kvalita začne klesať a vzhľadom k tomu, že sú Shadowhunters moja srdcovka... no, desí ma to. A ešte ma desí, ako ďaleko v budúcnosti sú niektoré série. No nič, prezatiaľ sa začínam tešiť na TDA a samozrejme posledný diel TMI.:D

    OdpovedaťOdstrániť
  6. moc sa teším na jej knihy jej písanie mam veľmi rada a zatial aj všetky jej knihy :D určite si prečítam každú knihu ktorú vydá :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Len nech pekne píše, ja som iba rada, že sa drží lovcov. A kým to neprestane baviť písať ju, mňa to určite neprestane baviť čítať. :D

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Tak ja sa veľmi teším.Osobne mám veľmi rada,keď autorka píše o niekoľkých generáciach nejakej rodiny (rodín). A tieto príbehy CC sú jednoducho úžasné! :3 Len nech píše ..:D

    OdpovedaťOdstrániť