utorok 17. septembra 2013

Čítanie a iné deštruktívne zlozvyky mladých ľudí

Tento článok mám už dlhšie v hlave a pokúsim sa byť taká stručná, ako sa len v tejto situácii dá, aby si ho prečítalo čo najviac ľudí. V podstate potrebujem vyjadriť len jednu jedinú myšlienku:

Prečo dospelí ľudia za každú cenu bojujú s čítajúcimi deťmi?

Teda ja osobne som si vždy myslela, že oveľa väčším spoločenským problémom je množstvo 12-ročných dievčatiek, ktoré zverejňujú svoje polonahé fotky na Facebooku alebo malí chlapci posadnutí násilnickými počítačovými hrami, ale očividne niet nad väčšie zlo, než deti, ktoré čítajú Twilight.

Internet je plný sarkastických fotiek a článkov, ktoré porovnávajú dnešnú mládež s mladými ľuďmi v 80-tych a 90-tych rokoch: Všade samá elektronika, obmedzená osobná komunikácia, všetci chcú rýchlo dospieť, deti začínajú s cigaretami, drogami, sexom v šialene skorom veku a celé je to strašne, strašne smutné. Kam to ten svet vlastne speje?

Lenže verte mi, nie všetky deti, teenageri a ostatní mladí ľudia sú takí. Existujú aj tí, ktorí dajú prednosť čítaniu pred 4. sériou Farmy alebo Búrlivým vínom. V piatok večer sa nejdú opiť do baru, ale strávia ho s knihou v ruke. Keď vonku prší, nehrajú na počítači "strieľačky", ale dočítajú posledný diel ich obľúbenej série. Nič hrozné, však? Knihy v nás predsa neprebúdzajú agresivitu, nerobia z nás budúcich vrahov a násilníkov, neocitáme sa vďaka nim na ulici so striekačkou v ruke, nezhoršujú nám známky v škole a nerobia z nás hlúpych ľudí, pokiaľ sme nimi neboli už od začiatku.

Tak mi potom povedzte, prečo sa dospelí ľudia, často sami rodičia a možno aj prarodičia, vysmievajú z toho, čo čítame a premieňajú naše knihy na niečo, za čo sa máme hanbiť? Ktorý mladý človek sa dnes verejne prizná, že čítal Twilight, keď je to v modernom svete nové sprosté slovo? JA som čítala Twilight a priviedlo ma to k množstvu ďalších kníh a ako som postupne dospievala, cibril sa mi vkus. Dnes by som už Twilight pravdepodobne nehodnotila tak, ako som ho hodnotila kedysi, ale to neznamená, že sa mám hanbiť za to, že som ho niekedy vôbec otvorila.

Ako to vyzerá dnes? Dnes je každá young-adult kniha v očiach rýchlokvaseného pseudointelektuála, ktorý číta a pozerá iba tú najrýdzejšiu kvalitu, trápna napodobenina Twilightu. Hry o život sú trápna napodobenina Twilightu, Nástroje smrteľníkov sú trápna napodobenina Twilightu a to ešte nechcime vedieť, čo bude, keď sa do kín dostane Upírska akadémia. 
A viete čo? Nech si to myslia, pre mňa za mňa. Ja nestojím o to, aby si tie knihy prečítali a presvedčili sa o opaku a okrem toho, všetci máme právo na vlastný názor, či nie? Čo však nedokážem pochopiť je, kam až dokážu títo ľudia zájsť, aby nám dali najavo, ako našimi knihami opovrhujú. Človek, ktorého vkus leží niekde úplne inde, pôjde do kina na Mesto kostí, len aby mohol napísať nenávistnú 1-hviezdičkovú recenziu o tom, aký je to twilightovský odpad o upíroch a vlkolakoch. Človek, ktorý neznáša Hry o život pôjde na fórum určené týmto knihám a bude sa tam obúvať do ich fanúšikov. A čo je najhoršie, 30-ročný muž, ktorý je tak strašne sklamaný z "tej dnešnej skazenej mládeže" sa na internete bude hádať s 15-ročnou fanúšičkou Twilight kníh a nadávať jej do hlupane. Opakujem, dospelý muž je schopný pohádať sa do krvi s mladou vášnivou čitateľkou kníh preto, lebo jej vkus nie je dostatočne vycibrený. Tak ja vám niečo poviem: To dievča z toho raz vyrastie. Ten chlap už asi bohužiaľ nie. 

Aby som citovala veľkého slovenského spisovateľa a intelektuála Ďura Červenáka a jeho všeobecný názor na YA knihy: "Nejaký chytrák vykradne klasiky a potom to primitívnou a vykastrovanou formou servíruje deťom, ktoré to žerú, pretože to hladko kĺže dolu gágorom.
Milý Ďuro, tie deti aspoň čítajú. Aspoň majú nejakú vášeň, ktorá sa nevstrebáva stenou žíl. Síce viac ako polovica detí to kvôli ľuďom, ako si ty, robí v tajnosti, ALE. ASPOŇ. ČÍTAJÚ.

Nedávno sa samozvanému vojsku, ktoré bojuje proti YA literatúre, podarilo vydobyť si opäť jedno malé víťazstvo. Teda malé víťazstvo pre nich (pretože očividne ostáva ešte veľa ďalších kníh, ktoré je potrebné sabotovať), ale obrovská prehra pre milióny fanúšikov Nástrojov smrteľníkov, ktorí roky čakali, kým sa ich obľúbené knihy dostanú na filmové plátno, len aby následne tento film zožal množstvo negatívnych recenzií a ohlasov a jeho pokračovanie bolo posunuté na dobu neurčitú. Netvrdím, že časť tejto negativity nepochádzala aj od samotných sklamaných fanúšikov, ale klinec do rakvy určite zatĺkli aj hlavy pomazané z prestížnych médií, ktoré mali z celej záležitosti, tak dôležitej pre množstvo mladých ľudí, iba dobrý deň. 

Môj odkaz na záver?
Myslite si, čo si chcete myslieť o našich knihách. Považujte nás za imbecilov, nehodných dýchať váš vzduch, odpad spoločnosti. Ale aspoň sa zamyslite, proti komu a proti čomu to vlastne bojujete. Ak vás nejako urážame tým, že čítame o anjeloch, upíroch, čarodejniciach či vlkolakoch, tak ma to mrzí, ale nič nebojte, väčšina z nás sme aj tak introverti, ktorí svoju skazenosť ďaleko neroznesú. My si vaše komentáre prečítame a ublížia nám, pretože ublížia našim knihám a hrdinom, ktorých milujeme, ale vojnu s vami nepovedieme, pretože by sme ju aj tak nevyhrali. Nemáme totiž čas: Čítame. 

47 komentárov:

  1. Myslím, že si vyjadrila moje pocity lepšie ako keby som ich dala na papier ja sama.
    Neskutočne pravdivý článok! Už som ho prečítala aj sestre a idem aj mamine a asi ho poposielam ešte veľa ľuďom, nech sa nad sebou zamyslia.
    A k filmu - videla som Nástroje smrteľníkov-Mesto kostí potom ako som prečítala všetky diely, ktoré vyšli dokonca v angličtine a popravde, áno bola som z filmu trochu sklamaná, ale rozhodne som chcela vidieť aj jeho pokračovanie. Tak si len teraz idem držať palce, že raz niekto nazbiera odvahu a znovu sa pustí do natáčia tejto série, pretože podľa mňa si tie knihy zaslúžia byť na veľkom plátne.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Zaujímavý článok a hovorí mi trochu aj z duše, keďže veľa ľudí okolo mňa si myslia, že chodiť pravidelne vonku a opíjať sa je asi jediné ako privitať víken. Pre mňa ako vysokoškoláčku znamená víkend oddych a aj to, že si možno nájdem aj čas na nejakú knihu. Čo sa týka YA literatúry, aj ja som s ňou začínala a aj teraz po nej niekedy siahnem, pretože to privádza k iným myšlienkam, hoci moje najobľúbenejšie knihy ostávajú z iného storočia. Twilight je asi už aj prežitok, vtipy o filme ma bavia, ale ak by som mala povedať niečo o knihe, je to dobrý príbeh a dobre napísaný a všetko iné čo sa teraz vydáva sa možno trochu inšpiruje twilightom, ako si ostatní myslia, ale príbehy o upíroch a iných fantastických a mýtických veciach tu boli aj skôr (Interview s upírom, či Dracula, Frankestein, Majster a Margaréta - všetko knihy z minulého storočia :) . Preto ma teší, keď vidím niekoho čítať radšej YA literatúru ako tie tenké paperbackové knižočky často priložené k ženským časopisom, ktoré nestoja za nič. Simona

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Skvelý článok. Fakt. Čítala som to nahlas aj mame a povedala, že máš úplnú pravdu.
    Vždy sa mi zdá hlúpe hovoriť, aké veci čítam, lebo sa bojím, že ma kvôli tomu vysmejú, tak som radšej ticho a teším sa z toho sama alebo si nájdem ľudí, ktorí moju radosť zdieľajú. Aj keď to sa môže v poslednej dobe pokladať za hotové umenie. Takýchto vzácnych exemplárov u nás nie je veľa.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. jooj vy ste takí zlatí, jak to dávate čítať svojim rodičom :D
      (samozrejme, ďakujem!)

      Odstrániť
  4. Súhlas s tebou! lepšie by som to nenapísala!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Tak toto je skvelý článok. Ja mám 25 rokov a čitam fantasy jedna radosť, a máš pravdu začalo sa to twilightom :) no proste mi to otvorilo dvere k dalším knihám. A tiež neznášam, keď niekto opovrhuje mojím výberom kníh. čítala som aj klasiku, aj realistov aj slovenských autorov a sú to fajn knihy ale keď ma raz baví YA, tak čo sa zastrelím? ja tiež nikomu nehovorim, aby nepozeral telenovely :) Takže palec hore za článok. A veta: Nemáme totiž čas. čítame - je pamätná :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. same here: 25 rokov, bavia ma YA :D Ale v podstate tým, že už mám 25 rokov, tak tú kritiku, ak sa nejaká vyskytne, veľmi neprežívam. Horšie je to podľa mňa s mladšími ročníkmi, ktoré sledujú internet a riadia sa všeobecne zdieľanými názormi a trendmi - keď im niekto bude stále vtĺkať do hlavy, že čítajú shity, tak jednoducho prestanú čítať alebo o tom aspoň prestanú hovoriť a podľa mňa toto je celkovo zlé a postavené na hlavu - že sa niekomu bojíš povedať, že čítaš, lebo mu budeš musieť povedať, ČO čítaš.

      Odstrániť
  6. Amen.
    Naprostá, svätá pravda.
    Až ma dojalo, ako krásne si to všetko, do poslednej bodky, vystihla. Hoci mne (zatiaľ) do môjho vkusu ohľadom kníh nikto nič nevraví, už som sa stretla s pár zhrozenými pohľadmi, keď som priznala, že som čítala Twilight a že sa mi to v tej dobe páčilo. Ostala som zarazená, lebo tomu, kto si z toho robil srandu, som postupne celú ságu sama požičala a pokiaľ nemám nejaké halucinácie, viem o tom, že sa mu to tiež dosť páčilo. Absolútne nepochopím - niekto je zbláznený do komixov o UFO, a preto sa mu budem posmievať s E.T.-ym a nadávať mu do bláznov?
    Aj tak si myslím, že dosť ľudí z tých, ktorí si berú YA do huby nikdy nedržali v ruke normálnu knihu (bez obrázkov a s malými písmenkami), takže majú to najväčšie právo niečo hovoriť.
    No blbcovi nevysvetlíš, že je blbec, lebo je blbec.
    Za tento článok máš môj úprimný (no asi bezvýznamný) rešpekt. A ešte menšia otázka - môžem citovať tvoj posledný odkaz na záver? Lepšie to vyjadriť už asi nejde..

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ahoj, moja odpoveď asi prichádza neskoro, ale môžeš citovať čokoľvek :)

      Odstrániť
  7. Tento článok je podľa mňa dokonalý a hlavne veľmi výstižný. Podľa mňa je to čistá pravda. No najviac ma aj tak dostali posledné dve vety. Zdieľam tvoj názor :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. To v akej spoločnosti sa pohybuješ? O_o Mám 25 a nikto sa mi za čítanie YA nesmeje (alebo som príliš sebestredná na to, aby som si to všimla :D)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. v internetovej spoločnosti :D doma na mňa nikto nekričí, nič neboj :D a aj tak ten článok ani veľmi nevzťahujem na seba, ako na mladé dievčatá, ktorým záleží na názore okolia a to okolie im bohužiaľ dáva najavo, že to čo čítajú je odpad a mali by s tým okamžite prestať (alebo sa za to radšej nepriznávať).

      Odstrániť
  9. Super článok! Mne to tiež začína vadiť, hlavne v škole, keď za mnou príde nejaký z tých "inteligentnejších" spolužiakov, prípadne keď ich je aj viac a vysmievajú sa z knihy, ktorú v tom čase čítam. Ak by si si chcela utvoriť nejakú predstavu o nich tak ti poviem asi toľkoto - cez prestávky sa bijú jak malé decká a doslova sa bombardujú loptičkami (niet nad to, keď ťa nejaká trafí do brucha alebo do hlavy -.-"). (Sme na stredenej, síce na osemročom gympli, ale stále je to stredná.. :D)
    Alebo dneska som bola u babky a dedko za mnou prišiel a dohováral mi, že furt čítam.. :D
    Proste vadí mi to asi tak ako keď za mnou niekto príde, vidí, že si pred ksichtom držím štít - knihu - a začne mi hovoriť nejaké veci, ktoré ma aleže absolútne nezaujímajú a potom sa ešte naštve, že ho nepočúvam. -.- :D
    A to ako fakt presunuli filmové Mesto Popola na neurčito??? (Osobne dúfam, že si robíš srandu :/)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Tak to si krásne vyjadrila 8)
    Nie som úplný introvert, ja to tak striedam - raz knihy, raz filmy, raz seriály, raz opíjačka, raz Crash Bandicoot... 8D ale som knihomol a knižný bloger a som na to hrdá, aj keď to nehovorím všetkým svojim priateľom či rodine.
    Bohužiaľ, vďaka takým xy, ktorí si myslia, že zjedli všetku múdrosť sveta často tému kníh s priateľmi nenačínam. Viem, že by som nedostala moc nadšené odpovede, čo je veľmi smutné. Do malej sestry vždy hustím, aby čítala, ale ona bohužiaľ nie je po mne. Možno, keď si s tým dám na chvíľu pauzu, tak ju to raz pochytí, keď príde nejaká naozaj dobrá kniha pre ňu tak, ako bol pre mňa Harry Potter alebo Twilight (tiež by som ho teraz hodnotila inak, no stále si knihy veľmi rada prečítam).
    Zastavenie natáčanie Nástrojov smrteľníkov je veľký podraz pre fanúšikov. A je to absurdné, lebo drvivej väčšine sa to veľmi lúbilo a akurát tak tí platení "filmoví" kritici, ktorí vôbec nečítali knihu si myslia, že to vedia najlepšie ohodnotiť. Nikdy nesúhlasím s ich názormi na filmy, radšej od hocikoho iného neznámeho si vypýtam názor. Podľa mňa sa do toho hentí vôbec nerozumejú, ale tak negatívna kritika zarába, čo už.
    Ešte ma strašne dokáže iritovať, keď sa opýtam niekoho, či číta niečo a on povie hej jasné, ale keď sa opýtam, že čo číta, tak dostanem ako odpoveď, že 50 odtieňov sivej. Jedinú knihu, čo za posledné roky prečítala tá osoba a ešte k tomu aj to je brak (aj keď sa to dobre číta, to nemožno odoprieť). Za to, že prečítajú 400 stranovú knihu raz za uhorský rok si myslia, že "čítajú". A keď ja poviem, že mám doma vyše 80 kníh a prečítam za týždeň kludne aj 2-3 knihy, tak vypúlia oči, že či som normálna. Áno, som!
    Radšej budem doma čítať, ako vylihovať pred telkou. Btw. - Farma? Talent? Superstar? Reality shows? Ešte akú ďalšiu p... chcú vymyslieť, aby vymyli ľuďom mozgy??? Je to totálne trápne! Nenávidím to a TV už niekoľko rokov nepozerám.
    A pána Ďura Červenáka by som najradšej kopla niekam, keď vyhlasuje také chujoviny. Literatúra sa predsa vyvíja! Aj ja môžem povedať, že smrť všetkým PC a klávesniciam, ja chcem písať poznámky do školy na písacom stroji! To je veľmi trapné vyhlásenie, všetko sa vyvíja, aj príbehy musia byť odniekiaľ čerpané a sorry, ale ja si radšej prečítam Twilight ako Dom v stráni, ktorý ma brutálne nudil, aj keď neupieram význam tohto diela.
    Krásny a pravdivý článok 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Svojím článkom si mi pripomenula troch ľudí: moju mamu, ktorej tak strašne prekáža, že si kupujem toľko kníh, lebo sú to vyhodené peniaze - hej, asi by bolo lepšie, ak by som sa flákala po nociach a míňala na alkohol a cigarety a kto vie čo ešte; môj oca, ktorému vadí, AKÚ literatúru čítam - mala by som čítať to, čo on považuje za dobré, pretože tá moja literatúra mi očividne iba vymýva mozog. A v neposlednom rade jedného chlapíka, čo robí prednášky na Festivale fantázie, ktorého životným cieľom je zrejme čítať YA knihy, o ktorých VIE, že sa mu nebudú páčiť (Twilight napr.), ale prečíta ich, aby mohol všetkým ostatným povedať, aké to bolo utrpenie a aby ho ľutovali a on potom pokračuje tak, ako si to opisovala ty, že sa háda s fanúšičkami. Dospelí (alebo proste tí starí? :D) by mali čušať a nechať nás užívať si, čo sa nám páči a čím nikomu neubližujeme - že niekto číta paranormálne slaďáky neznamená, že nemá rád klasiku a že niekto začínal s paranormálnymi slaďákmi neznamená, že sa mu v budúcnosti nezačne páčiť klasika. Rozhodne si to celé pekne vystihla :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. to s tými rodičmi je fakt brutál a o to horšie, že podľa komentárov nie si ani zďaleka sama. Ale tak vidíš, keď rodičia nezažili ten strach o dieťa, ktoré sa dostalo do úplne nesprávnej partie, alebo keď príde ich dcéra domov sfetovaná a oni nevedia, či je to len teraz náhodou a prvýkrát, alebo to už robí dlhšie, tak nikdy nedokážu oceniť, čo majú doma :) pre nich je zlý knižný vkus a míňanie peňazí na knihy asi naozaj to najhoršie, čo si dokážu predstaviť...chvalabohu.

      Odstrániť
    2. Nechcem teraz ohovárať, ale moji rodičia si čosi podobné - len nie v taktomto extréme, ako si opísala - zažili s mojou sestrou. Bola to trochu iná doba, takže ona sa len flákala s nesprávnymi ľuďmi a striedala frajerov (a podľa toho aj neskôr dopadla, ehm), takže sa vlastne divím, prečo im to moje knihomoľstvo pripadá ako taký extrém, keď ja som vo všeobecnosti najslušnejší človek v našej rodine :D Ale tak asi by to nebolo ono, ak by si rodičia nenašli niečo, čo by mohli svojím deťom vyčítať :D

      Odstrániť
  12. Pekný článok.
    Mne osobne Twilight otvoril oči - a práve keď vychádzala na Slovensku prvá časť, začínal som s čítaním - a práve YA kníh. :) A presne ako si povedala - síce by som Twilight možno hodnotil teraz zápornejšie ALE vtedy som si jej čítanie strašne veľmi užil a utkvelo mi v pamäti násobne viac než napr. knihy, ktoré som čítal po Twilighte. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ja mám tiež na Twilight pekné spomienky, čítala som ho dávno pred tým, než mal premiéru prvý film a preto si už nikdy nedám re-reading: nechcem o tie spomienky prísť :)

      Odstrániť
  13. Svatá pravda. Ono je jednoduché odsoudit knihy pro mládež, ale už dávno jsem si udělala svůj názor, kterého se držím. Knihy pro mládež jsou prostě PRO MLÁDEŽ. Ale recenzenti se na ně často dívají jako na normální knihy pro dospělé. Je to jako soudit knihy pro děti - většinou tak zoufale předvídatelné, "ale je to přece pro děti, s tím se počítá". Mládež je taková, jaká je, a většinou z toho vyroste. Nedávno jsem si našla konverzaci s kamarádkou z doby, kdy jsme četly Stmívání (celou tetralogii za týden) - čtrnáct let nám bylo. Strašně jsem se smála tomu, jak jsme se chovaly hloupě a afektovaně. A víš co? Vyrostly jsme z toho (doufám :D). Každý rok je znát. Jinak jsem se dívala na věci před rokem, ještě trošičku jinak letos na jaře.

    YA paranormal mě pomalu přestává bavit a už ráda sáhnu i po jiné knížce, těším se na hodiny literatury a vlastně i na povinnou četbu. Na to "kvalitní". Letos maturuju a dvě třetiny mých spolužáků povinná četba straší. Já se nemůžu dočkat, až seženu čas (stará známá písnička :D) a přečtu si zhruba 60 knih z povinné četby. Máme jich mít 20 - už mám 21, ale ten zbytek si prostě přečíst chci. Vůbec mi přijde lepší, když budou teenageři číst o upírech a spol, než Na cestě, což jsem nedávno dočetla, a je to v podstatě o tom, že se dva kamarádi vypraví na cestu po Americe, na všechno kašlou, kouří, kradou, berou drogy a vyspí se se vším, co se hýbe. To už jsou lepší třpytiví upíři. (Ano, taky si z toho ráda dělám legraci. To se mi vůbec na Twilightu líbilo nejvíc - jak Meyerová píše vtipně. I její čtenáři, ať už odpůrci nebo příznivci, píšou vtipně. :D) Ti nijak neubližují. I když i mně přijde síla, když jsem si na Facebooku v době největší Mánie přečetla: "Tak jsem si zase po dvacáté přečetla Rozbřesk a pak jsem se po sté první koukla na Nový měsíc. Já to tak mocinky zbožňuju, je to upa luxusní." (Parafrázováno).

    Teenageři se prostě chovají hloupě. Je to asi dáno. Vyrostou z toho.

    Ovšem logiku odpůrců nechápu, když se mi ten žánr nelíbí, tak to prostě nečtu. A ano, podobá se to - asi na stejné úrovni, jak se pohádky bratří Grimmů podobají příběhu "Kačenka Káča na výletě" (moje oblíbená v dětství - chudák máma). Jako se Hercule Poirot podobá Dexterovi. Lehce, ale pro nepříznivce a neznalce je to všechno stejné.

    Rodiče mi vyčítají, že čtu tak moc - máma že nechodím ven. V devatenácti se spíš než, hm, řekněme Rose, podobám slečně Steeleové (trocha sebeironie je potřeba), ale když mámě oznámím, že jedu na sraz do Zlína, tak se prý bude bát. Někteří moji spolužácí už pět let chodí domů po půlnoci, pokud vůbec, a co provádějí si určitě umíš domyslet. Já musím být doma pokud možno do tmy (v zimě poněkud těžko proveditelné). Jak to mám dát dohromady s tím být "normální", to nevím, jak si představuje. Táta mi samozřejmě vyčítá, že čtu "sračky", pokud odpustíš to sprosté slovo. Takhle táta mluví. A kouří v bytě. Nesnáším kouření. Navíc by nejspíš potřeboval tvé služby nutriční specialistky. Radu ode mě nepřijme. Jinak je to nejchytřejší člověk, kterého znám. Taky jsem pro něj naprosto pitomá. ("A jak blbí musí být tvoji spolužáci, když ty máš samé 1?") Tak tak.

    Už je mi to všechno fuk. Čtu. Pořád ještě jsem Young Adult, tak proč to nečíst? Říká někdo pětiletému dítěti, jak je blbé, když čte příběh o Kačence Káče? Ne. Co budu číst za deset let? To se uvidí. Některé YA jsou hloupé. Něco se mi zpětně tolik nelíbí. A něco můžu číst pořád dokola. A číst budu dál a dál. Po tom co, to snad může být všem jedno. Průměrnou inteligenci ohrožují spíš ti, co vůbec nečtou.

    A co se týče pana Červenáka, tak ten mě loni taky pořádně naštval, sice jsem v tom článku reagovala trochu přehnaně, ale co se týče jeho - tak nemyslím, že on by psal nějaké literární skvosty na Nobelovu cenu. Píše snad taky fantasy, ne? Když jsem si hledala definici braku, tak v nějaké internetové diskuzi dokonce dávali za příklad jeho knihy.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. milujem tvoje komentáre :D (ale fakt, nie ironicky).

      ale dnes už mám síl reagovať len na jednu vec: Nič si z toho nerob, mne tiež mama vyčíta, že nechodím von. Potom to väčšinou dopadne tak, že idem von a vezmem si so sebou knihu/kindle :D Ale hej, už som to aj niekde vyššie písala - škoda, že naši rodičia nevedia oceniť, čo majú doma a ešte aj z čítania niekedy dokážu urobiť nepríjemný zlozvyk, ktorého by sme sa mali zbaviť. Ale zasa ja to nemám doma až také hrozné...(povedala by som, že pomohlo, že mám už 25 rokov :D)

      Odstrániť
    2. Komentáře? Já když jsem to viděla, tak jsem si říkala, že bych to mohla z fleku vydávat za další článek :D

      Právě, taky myslím. Máme mi nedávno vyprávěla, jak ona chodila ven - a že dneska už chápe, jak se o ni máma bála. Takže já samozřejmě musím sedět doma - ale jen večer, ve dne bych měla víc socializovat! A to mám mobil... :D

      Jo, a knihu s sebou nosím všude, i když vím, že nebudu mít čas ji číst :)

      Odstrániť
  14. Krásne napísané :) fakt krásne :) A čo sa týka Twilightu veď je to krásna kniha, prvá určite, možno tomu nepomohlo sfilmovanie (lebo Bella v podaní Kirsten mi ide hrozne na nervy) ale ja na knihu nedám dopustiť. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Heh, moja stručnosť vypadá tak akosi inak :D Ale bol to neskutočne krásny článok. Ja už odmalička som milovala knihy a keď ostatné decká lietali po vonku ja som bola radšej zalezená niekde pod paplónom s knihou v ruke. Čo mimochodom trvá dodnes :D
    Twilight som čítala prvý krát v dvanástich. Teda aspoň sa mi tak zdá. Bola to ďalšia vec, ktorou som bola istý čas tak trochu posadnutá :D Mám ho rada stále, ale nie nejako moc. Každopádne vďaka nemu som začala s upírmi a takými vecami, tak to rozhodne neľutujem.
    Ja som nikdy vlastne nepochopila, prečo všetci radšej behajú po diskotékach spití na mol. Kamarátky argumentujú tým, že sa treba baviť, kým sme mladí. Ja však na to akosi nie som stavaná a oveľa viac sa bavím s tými knihami, čo je vlastne väčšie "vzrúšo". Pretože v skutočnom živote nikto nezažije to, čo v knihách. Lenže vysvetlite to tým tupcom... Ehm :D
    Momentálne som čítala celú sériu Nástrojov smrteľníkov, som na trojke a fakt ma mrzí, že sa pozastavilo natáčanie dvojky. Jednotka sa mi veľmi páčila napriek tomu, že som ju videla ešte pred čítaním knihy a veľmi rada by som si pozrela aj ostatné... Fakt dúfam, že sa niekto umúdri a sériu dotočí, inak ma mierne povedané, porazí...

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Ja som nezačínala Twilightom, ale rozprávkamia to už v časoch, keď som ani nevedela čítať, lebo k príbehom ma viedli už v útlom detstve starí rodičia. Keďže talent na spievanie nad kolískou nikto nemal, radšej mi rozprávali rozprávky :) A to som si asi zapamätala, neskôr som si príbehy rozprávala sama pre seba podľa obrázkov v knihách a keď som sa neučila čítať, úplne ma knihy očarili :) A absolútne ma nezaujíma, čo na to ostatní hovoria, či sa im páči alebo nepáči to, čo čítam. Občas síce mama poznamenala, načo mi je toľko kníh, ale potom vždy uznala, že knihy sú oveľa lepšou investíciou ako cigarety, drogy či alkohol.
    A, s prepáčením, debilom darmo bude niekto vysvetľovať, že si majú v pokoji žiť a tešiť sa, že mládež číta, to aj tak nepochopia. Ten, kto chce, ten si vždy nájde niečo, aby mohol do druhého rýpať. Predtým im vadilo, že deti/mládež nečíta. Teraz im vadí, čo čítajú. Neskôr im bude vadiť aj to, ako čítame. Ležíš na posteli? Bože, to nesmieš! Musíš sedieť na tvrdej stoličke s chrbtom vystretým ako pravítko a ak sa čo len pohneš, zhrešíš a Pán Boh ti nikdy neodpustí!

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Suhlasom si tym, ze dospelaci by sa nemali navazat do knih pre mladez. To je ako keby sme zacali v recenziach na detske knihy vycitat jednoduchy jazyk.

    Ale. Ja zas napriklad nechapem, preco je citanie akoze o tolko levelov lepsie ako telka. Myslim si, ze je VELMI dolezite co KONKRETNE ten clovek cita. Napr. mi pride ovela prinosnejsie ked si teenager pozrie dobry kvalitny film s myslienkou, ako ked cita nejaky bohapustny brak.
    Nemam rada ked sa ludia tvaria ze su neviem aki intelektuali len preto, ze citaju, a potom ked zistim CO citaju...

    A tymto vobec nechcem povedat ze YA je zla alebo Twillight je zly alebo co. YA citam, Twillight som citala tiez. A nemam nic proti tomu, ked to baby citaju, iba sa zamyslam nad tym, ked 30 rocna zena povie, ze to je najlepsia kniha na svete.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ja si myslím, že máš pravdu a nezdá sa mi, že by som niekde vyslovene písala, že čítanie je lepšie, než telka...len že je lepšie, než Farma a Búrlivé víno :D
      Samozrejme, keď porovnám čítanie Školy noci a pozeranie Shindlerovho zoznamu, tak asi intelektuálnejšia činnosť bude to druhé :) Ide skôr o to, že keď už sa deti rozhodnú čítať, tak pokiaľ to nie je vyslovene niečo pohoršujúce alebo niečo, čo môže negatívne narušiť ich psychický vývin (a NIE, nemyslím si, že Twilight knihy sú toho schopné :D), tak by ich v tom trebalo podporovať a nie sa z nich vysmievať a nadávať im do hlupákov.

      A nuž keď 30-ročná žena prehlási, že Twilight je najlepšia kniha na svete, tak tam budú podľa mňa aj iné problémy, nesúvisiace s literatúrou ako takou :D

      Odstrániť
    2. Hej nepisala, to uz asi reagujem skor na to s cim sa stretavam vo svojom okoli:D
      Lebo ja sa stretavam osobne iba s tymto, a knihy vseobecne kazdy (okolo mna) velmi podporuje. U deti teda. Ked ja na otazku "Co robis cez vikend?" odpoviem "Budem konecne citat", tak ma maju samozrejme za blazna.

      Odstrániť
  18. úúúlne s tebou súhlasím...aj ja si radšej zoberiem v piatok večer nejakú knihu do rúk ako by som sa mala niekde spíjať s nejakou bandou zhúlených deciek :DDDD

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Hej, pičovať na twilight, farmu, búrlivé víno a fejsbúkové devky..to je síce pekné a síce je to pravda, ale si asi 7506. osoba, ktorá napísala článok tohoto typu, dobrý akurát tak na to, aby si človek zvýšil návštevnosť na blogu. Gratulujem..
    Navyše, mne napr. v živote nepovedal ani slovo na knihy ktoré čítam, radím zmeniť okolie..

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ja by som sa ti tiež bála povedať čoilen slovo na knihy, ktoré čítaš...

      Odstrániť
  20. Klobúk dole ! Osobne som prečítala všetky knihy hore uvedené a milujem tých hrdinov ! :D prešla som si érou twilight a už som z toho vyrástla. Ale patrí to k môjmu "detstvu" tak isto aj ostatné knihy pre mladých. A nehanbím sa za to. Milujem čítať knihy :) a je mi jedno kto mi čo hovorí. Pretože to robím pre seba. Pre svoju radosť. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  21. Úplne úžasný a pravdivý článok. Niet čo dodať.:)

    OdpovedaťOdstrániť
  22. Twilight som nečítala, ani nevidela, ale nič proti nemu nemám. Len ma proste neláka. Perfektne si tu všetko vyjadrila. :)) A dúfam, že to aspoň niekomu otvorí oči :)

    OdpovedaťOdstrániť
  23. Trefný článok, kedysi som si do školy zvykla nosiť knihy, medzi prednáškami, aby rýchlejšie prešiel čas. Prestala som to robiť, pretože moji super inteligentní spolužiaci sa po prečítaní titulu knihy na mňa dívali ako keby som spadla z hrušky. Odteraz do školy nosím len čítačku a keď sa pýtajú, radšej to zvalím na nejakú povinnú literatúru.
    Čo sa týka mojich rodičov, oni to vždy akceptovali, mama síce niekedy utrúsi poznámku, že zase čítam tie moje výmysly, ale v podstate to brala v pohode. Aj ona dosť veľa číta. Problémy skôr nastali s mojim otcom a to teraz, kedy mi vyčíta, že už som stará na tieto knihy, čo si nemyslím, mám len 20, ale dobre. V podstate som si zvykla takéto pripomienky blokovať a je mi hej! :D

    OdpovedaťOdstrániť
  24. Tak tohle je perfektní článek a do puntíku s tebou souhlasím :)
    Sice jsem s Twilightem nezačínala, jelikož knihomol jsem byla už od dětství, kdy mi mamka v 7 poprvé zařídila průkazku do knihovny, ale je pravda, že Twilight mi v mých 15 letech tak nějak otevřel cestu k YA literatuře. A nestydím se za to. Samozřejmě, dnes už na Twilight pohlížím neutrálně s úsměvem, ale prostě to období, kdy jsem ho v těch 15 žrala (a následně poté asi rok nenáviděla :D) tu bylo. Dnes je mi 20 a od YA literatury pomalu upouštím, už ji téměř nečtu, neboť mi právě začíná při čtení připadat taková naivní a úsměvná. Ale pozor, to není výtka. YA knihy prostě takové jsou, ono zaměření na náctileté o něčem prostě vypovídá. A kvalitu těchto knih to neshazuje. Pro každou generaci musí být knihy uzpůsobeny jinak. Stejně jako 8 leté dítě nečte YA knihy, čtenáři YA nejsou většinou ještě psychicky vyzrálí na to (i když i tací se najdou), aby četli dospělou literaturu. Ale to je v pořádku, jelikož i oni jednou dospějí a třeba pokročí zas k jiným knihám. Ale hned YA začít shazovat, to je dost pokrytecké. Na tyhle knihy se nesmí hledět jako na běžné, ale musíme na ně koukat právě očima náctiletých - jedině tak všichni pochopí smysl YA literatury :)
    Ano, na druhou stranu, je něco špatně, pokud na YA jsou závislé třeba 40-50leté ženy, které si tím většinou léčí komplexy v manželství, či něco podobného :D

    OdpovedaťOdstrániť
  25. Tak tohle je perfektní článek a do puntíku s tebou souhlasím :)
    Sice jsem s Twilightem nezačínala, jelikož knihomol jsem byla už od dětství, kdy mi mamka v 7 poprvé zařídila průkazku do knihovny, ale je pravda, že Twilight mi v mých 15 letech tak nějak otevřel cestu k YA literatuře. A nestydím se za to. Samozřejmě, dnes už na Twilight pohlížím neutrálně s úsměvem, ale prostě to období, kdy jsem ho v těch 15 žrala (a následně poté asi rok nenáviděla :D) tu bylo. Dnes je mi 20 a od YA literatury pomalu upouštím, už ji téměř nečtu, neboť mi právě začíná při čtení připadat taková naivní a úsměvná. Ale pozor, to není výtka. YA knihy prostě takové jsou, ono zaměření na náctileté o něčem prostě vypovídá. A kvalitu těchto knih to neshazuje. Pro každou generaci musí být knihy uzpůsobeny jinak. Stejně jako 8 leté dítě nečte YA knihy, čtenáři YA nejsou většinou ještě psychicky vyzrálí na to (i když i tací se najdou), aby četli dospělou literaturu. Ale to je v pořádku, jelikož i oni jednou dospějí a třeba pokročí zas k jiným knihám. Ale hned YA začít shazovat, to je dost pokrytecké. Na tyhle knihy se nesmí hledět jako na běžné, ale musíme na ně koukat právě očima náctiletých - jedině tak všichni pochopí smysl YA literatury :)
    Ano, na druhou stranu, je něco špatně, pokud na YA jsou závislé třeba 40-50leté ženy, které si tím většinou léčí komplexy v manželství, či něco podobného :D

    OdpovedaťOdstrániť
  26. Perfektní článek. Nezbývá mi, než jen souhlasit. Jsem vášnivý čtenář již od doby, kdy jsem se naučila číst. I já jsem měla v dětství problémy s rodiči s mou velkou vášní pro čtení, ale zůstalo mi to dodnes. A nestydím se za to. Nikdy mě moc nebavila televize, raději jsem si v tehdejší době vzala knihu a četla. Dnes je to spíše tablet, ale pořád jsem velký čtenář. Twilight jsem četla a musím říct, že mi to připadalo velice milé. Odreagovala jsem se od běžných starostí a o to přece jde. Jen bych asi neposuzovala ženy, které mají 40-50 let, že jsou něčím frustrované pokud čtou YA. Spíše bych si řekla, že mají smysl pro fantazii a po vážnějších knihách je to velice příjemná změna. Jsem starší osoba a rozhodně si o sobě nemyslím, že bych měla komplexy v manželství nebo něco podobného. Naopak. Někdy je potřeba se ukrýt do fantazie.

    OdpovedaťOdstrániť
  27. Super článek, krásně napsané... škoda, že není víc mládeže, která čte a míň se fláká a pije, možná i ta naše společnost by vypadala trochu lépe. Čtu od dětství a vedu k tomu i dcerku, myslím si, že knížky jí dají víc než televize. A upřímně, když se nepodívám na televizi třeba i dva měsíce, vůbec mně to nechybí... ale svých dvacet až třicet knížek za měsíc mít musím :D

    OdpovedaťOdstrániť
  28. Naprostá pravda. Já jsem začala číst až doporučenou četbu kvůli maturitě a musím říct, že některé knížky jsem si i v 16 letech oblíbila a chytili mi za srdce (jako Sophiina volba, Tolkien ... Někteří si to prostě stáhli z netu :-/ Ale vášnivou čtenářkou jsem se stala až po přečtení Twilight. Díky ní jsem se dostala i k ostatním knihám, především sci-fi, fantasy, ale i románům, erotice, krimi ... Mým věkem se můj vkus tříbil, měnil i podle nálady. Je mi 23 a pořád ráda šáhnu po YA knihách, i když teď - někdy nad tím kroutím očima a nejsem do nich takový 'blázen' :-) - je beru s rezervou a přesto si je užívám ;-) A pořád je lepší, když mládež sáhne po takové knize než po videohrách, nebo se scházejí a jen tak se flákají s cigaretou, aby si něco dokázali. Takže aby 30-ti letý chlap shazoval YA literaturu je dost směšné. Proto se tomu říká YA protože je určená pro ně, který mají jiný zájmy a literaturu berou jinak. Radši si přečtou o andělech a upírech než o vážných věcech jako něčí autobiografii, nebo příběh o rakovině, či co já vím o vážných vztazích.
    A odsuzovat kvůli tomu i filmy :-/ Mě to pak mrzí taky, protože jsem se na zfilmování oblíbené knihy těšila. Jj taky si to zkritizuju, že se tak nedrželi předlohy, že tam to a to chybí, nebo že mi tento herec nesedí... (a shodneme se, že vždy je lepší kniha ;-) Ale kůli tomu kritizovat ostatní, že jim se to líbí a mě zas tak ne? Každý má svůj názor. A všechno srovnávat jen s Twilight? Proč? Každý příběh má něco do sebe a je jiný, to jen ti ostatní v tom hledají chyby, protože už to odsoudili předem.
    Marci

    OdpovedaťOdstrániť
  29. V tomto článku si presne vyjadrila všetko, čo si myslím...a ten rádoby citát Ďurka Červenáka, tak to je poriadne múdrosť..pretože aj on v ničom vkráda klasiky.. -_- a máš pravdu, aspoň tie deti niečo čítajú...a to že niekto "nežerie" jeho knihy, tak ako YA, za to už nikto bohužiaľ nemôže.. a toto:
    Ak vás nejako urážame tým, že čítame o anjeloch, upíroch, čarodejniciach či vlkolakoch, tak ma to mrzí, ale nič nebojte, väčšina z nás sme aj tak introverti, ktorí svoju skazenosť ďaleko neroznesú. My si vaše komentáre prečítame a ublížia nám, pretože ublížia našim knihám a hrdinom, ktorých milujeme, ale vojnu s vami nepovedieme, pretože by sme ju aj tak nevyhrali. Nemáme totiž čas: Čítame.
    ..tak to ma dostalo a je to asi ten najlepší odsek za posledný čas, čo som prečítala :D skvelý článok :)

    OdpovedaťOdstrániť
  30. JA SOM ČÍTALA TWILIGHT!
    Dobre, už aj ja som v poslednom článku ho zakopala do zeme, ale áno, vtedy sa mi to páčilo. Nemám problém to povedať a je mi jedno,kto si o tom, čo myslí. Moji spolužiaci aj tak nečítajú, takže nikto nemôže nič povedať :D Ja im skôr tvrdím, že to Twilight je sprostá napodobenina, ale oni nie. Oni videli upírie denníky, takže to musí byť napodobenina,keďže je to skoro rovnaké! Ak chceme byť detailisti originál prvá kniha vyšla kedy? Myslím, že 1992. Pravá krv (telepatička a upír- 2001) Twilight asi 2007. Ale všetko je kópia Twilightu ( Ale aj hry o tróny? To už je trochu moc nie :D)
    V postate je ten článok presne to,čo si myslím. Ale ten blbý citát. Žeby žiarlivosť, že deti radšej nečítajú tú jeho hrôzu (fanúškovia, nebrete to zle :D ja ho nepoznám,ale ten jeho citát ma naštval...), ale nejakú fantasy?
    Ja sa napr. rada prezrádzam, že čítam. Dobre,ak mi v triede zašuštia strany, mám na sebe všetky oči, akoby tam sedela nahá Angelina Jolie. Ale,našťastie, pohľad na čítajúceho človeka nie až tak zaujímavý (aspoň pre nich)...

    OdpovedaťOdstrániť
  31. clanok je paradny ale neviem si predstavit ze by ma niekto odsudzoval zato ze citam,toho cloveka by som povazovala za retarda.....sice dost ludi sa v mojom okoli cuduje ze ako mozem precitat 700 stranovu knihu za 3 dni,no normalne,ale to su ludia kt.necitaju a nevedia ake je citanie fantasticke.ale ja sa s nikym nehadam,kazdy ma ine priority a zaluby.....nastastie mna k citaniu viedla mamina,aj ked su knihy drahe od mala dostavam knihy na sviatky co ma nesmierne tesi,ale rada navstevujem aj kniznicu furt a stale.moja dcera ma len rok ale uz ma plno knih a aj ked jej len opisujem obrazky ale ju uz vediem k laske ku kniham......co sa tyka twilight mala som 20 ked vysiel prvy diel a kedze som uz pracovala hned som sa nou aj obdarovala a tu seriu milujem dodnes.takisto ako fantasy,romany,historicke,mytologiu,slovensku ci zahranicnu tvorbu precitam vsetko.Moj muz tiez v zivote neprecital ani jednu knihu-je to PC maniak ale napriek tomu mi nezakazuje vyhadzovat nekrestanske peniaze za knihy.takze kaslat na kazdeho anti-book inteligenta.Citaniu zdar :)

    OdpovedaťOdstrániť
  32. "Amen, sestra." :-D Neviem prečo, ale bolo to to prvé čo mi po prečítaní tvojho, veľmi pravdivého, článku blyslo mysľou. Samozrejme, sprevádzané širokým úsmevom. Páči sa mi, že to toľko mladých ľudí takto vníma. Dáva mi to pocit, relatívnej, normálnosti. Vojna násťročných s dospelými, a kvôli knihám, bizarné ale aj ja mám nato kopu spomienok. :-D Doteraz si pamätám ako sa mi vlastná matka vyhrážala (opakovane), že ma kvôli mojej "posadnutosti upírmi" (tak nazývala moju záľubu v knihách s nadprirodzenou tematikou :-D) pošle k cvokárovi.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som zasa po zverejnení článku ostala prekvapená, koľko ľudí to zažilo s vlastnými rodičmi.
      Priznám sa, že keď som písala tento článok, tak ma to spočiatku vôbec nenapadlo a mala som skôr na mysli také tie viac-menej anonymné internetové vojny medzi dospelými a deťmi/teenagermi. Je smutné, že mnohí z vás v tom článku nachádzajú vlastných rodičov. Práve od nich by človek čakal najväčšiu podporu, ale pozerám, že v niektorých rodinách je to hotové sci-fi :)

      Inak ďakujem za komentár a samozrejme aj za všetky ostatné vyššie, len nestíham na všetko reagovať :)

      Odstrániť
  33. Pri tomto článku by sa zas mohol uraziť počítačový maniak. Neviem, či sleduješ YouTube. Jeden chalan z česka, čo natáčal tieto strielačky zomrel. Mal autonehodu. V nove potom odvysielali, že sa zabil sám, kvôli tomu, že chvíľu predtým, ako sadol do auta hral hru. Podali to tak, aby si ľudia mysleli, že ľuďom, ktorý hrajú hry tohto typu, preskakuje. Pritom by ti hocikto povedal, že to totálna kravina. Povedz mi, ktoré z detí hrá tieto hry preto, lebo má chuť povraždiť svojich rodičov? Povedz, ktoré z týchto detí to už niekedy urobilo? Plný nezmysel. Každý chalan, ktorého poznám hrá tieto hry. Každý z nich nie je žiadny samovrah alebo vrah a nemá násilnícke sklony (možno trochu, ale to sa neráta :D).

    Ľudia, ktorí nemajú radi Twilight naozaj veria tomu, že je to blbosť. Prečo? Lebo nejaká vedúca osoba, ktorá má moc a autoritu povedala, že film je strašný. Tento názor sa rozšíril do nenormálnych rozmerov. Pritom to vypustil človek, ktorý vôbec nečítal túto knihu. Preto je ich názor neoptimálny. Všetci tí chlapi, ktorí museli chodiť s frajekami do kina na Twilight nechápali, prečo tam idú. Kto by nešiel na Film, podľa vašej obľúbenej knihy? Jednému z týchto priateľov sa to nepáčilo, skritizoval film a zmanipuloval tým ostatných. Prečo? Lebo ľudia sú ovce a nemajú vlastný rozum. Preto by sme tieto blbé komentáre na adresu Twilight ignorovať, lebo autori nevedia o čom rozprávaju, iba posúvajú informáciu, ktorá sa im dostala.

    Ten spisovateľ... on mal v istom slova zmysle pravdu. Je to klasika prerobená do iného štýlu. Ale tak to chodí všade. Všetko staré sa mení za nové. Niekomu sa to páči a niekomu nie. Napríklad tak rap. Ako to vyzeralo pred piatimi rokmi? Bol tu nejaký kápo, ktorý dával tvrdé slohy, verše a rýmy s kopou tvrdých slov. No malo to zmysel. Rapoval svoj názor o rôznych veciach. Teraz je z toho také menšie hovno. Machette začal rapovať o čom? O tom, že je skromný? Takže tieto "oné" sa stále vyvíjajú a menia. Je v poriadku, že s tým niekto nesúhlasí. 100 ľudí a 100 chutí. Ale je tiež pravda, že si to mohol nechať pre seba.

    So zvyškom úplne súhlasím a celkom pekná téma na zamyslenie. Mňa sa to však moc nedotklo. V našej dedinke sa to dá celkom vydržať, lebo väčšina z nich ani nevie, čo to kniha je. :)

    OdpovedaťOdstrániť