sobota 25. júna 2011

RECENZIA: Carrie Ryan - Les kostí

Čo je lepšie, než dobrá kniha? No predsa dobrá kniha s nádhernou obálkou! Do tejto elitnej skupiny od dnes radím aj knihu americkej autorky Carrie Ryanovej - Les kostí, ktorá u mňa vďaka svojej krvavo červenej oriezke (na spôsob bielej edície Twilightu) spôsobila lásku na prvý pohľad. Ale keďže nikto z nás tu nie je povrchný a všetkých zaujíma hlavne čo je vo vnútri (ehm, ehm), poďme teda na to:


Názov: Les kostí
Originálny názov: Forest of Hands and Teeth
Autor: Carrie Ryan
Vydavateľstvo: Slovart, 2011

Tagy: horor, zombie, young adult, romanca,
Rozprávač: jedna 1. osoba - Mary

Uprostred hrôzostrašného Lesa kostí, oddelená len akýmsi oplotením, leží osada plná ľudí. Na jej okraji stojí deň čo deň žena a vyčkáva návrat svojho muža. Každý jej hovorí, nech na neho zabudne, že už sa nikdy nevráti, že sa stal Znesväteným. Ona však stále prichádza k plotu a upiera zrak na príšery stojace na jeho druhej strane, vydávajúce neľudské kvílenie a snažiace sa preniknúť dovnútra. Stojí a vyzerá, dúfa, že pokiaľ svojho muža nezazrie medzi Znesvätenými, stále má nádej. Jedného dňa ho však medzi kopou hnijúcich a rozpadávajúcich sa tiel spoznáva. Podíde bližšie, bližšie, bližšie....

Mary sa začne rúcať svet v okamihu, keď sa jej otec nevráti domov a každému je takmer jasné, že bol nakazený a stal sa Znesväteným. Kompletne sa jej zrúti vo chvíli, keď jej mama zbadá v lese premeneného otca a v šoku sa necháva pohrýzť. Mary vie, že mama je nakazená a má len dve možnosti - rýchlu smrť alebo vyhostenie do Lesa. Mary necháva rozhodnutie na matke a tá si vyberá odchod do Lesa za svojim mužom. Po tom, čo Mary zavrhne aj jej vlastný brat sa zdá, že jej už nič neostalo. Lenže ona má ešte niečo, čo jej nikto vziať nemôže - sny. Sny o oceáne, o budovách siahajúcich až po oblaky a o plavovlasom chlapcovi, ktorý však patrí inej. Čo všetko je Mary ochotná riskovať, aby sa jej sny stali skutočnosťou?


Wow, priznávam sa, že toto bola moja úplne prvá zombie kniha a druhý horor. Nečakala som, že ma to bude až tak baviť, ale stalo sa. Kniha je šialená, strašidelná, v 80% vám činy hlavných postáv nedávajú veľmi zmysel, no od zombie bestselleru, ktorý tak trochu pripomína film Osada ( a u ktorého sa tiež pripravuje sfilmovanie!) som ani nečakala menej. Na Mary by som, poznať ju v skutočnom živote, asi použila násilie, aby som jej naliala trochu rozumu do hlavy. No práve fakt, že vo mne táto kniha vyvolala toľko emócií (či už to bola zlosť-väčšinou, alebo smútok a miestami aj smiech) hovorí o tom, že kniha bola skutočne kvalitná.

Asi najviac ma dostala strašidelná atmosféra, ktorú je v knihe priam umenie vytvoriť. Predstavte si že to, čo je režisér filmu schopný vyjadriť hrôzu naháňajúcou hudbou, búrkou za oknami, alebo scénami, kde na vás zo skrine vyskočí malý japonský chlapec s bielou pokožkou a čiernymi očami a spôsobí, že sa skoro pototo (áno, pozerala som včera Nenávisť, ako ste vedeli?), musí spisovateľ vyjadriť iba slovami. O to úžasnejšie je, keď sa mu to podarí. A Ryanovej sa to rozhodne podarilo. Opisy v knihe sú dlhé tak akurát, aby dokázali vystihnúť ten pocit, keď stojíte v uličke širokej ani nie 2 metre a z každej strany na vás cez plot zízajú rozpadávajúce sa telá ľudí, ktorí boli kedysi vaši priatelia, rodičia, dokonca deti, no aby vás zároveň neunudili k smrti a zbytočne neodviedli od deja.


Les kostí ma tiež nútil rozmýšľať o tom, že Suzanne Collinsová si možno načerpala odvahu vyvraždiť polovicu postáv v svojej sérii práve u Ryanovej, ktorá s tým rozhodne nemala veľmi veľký problém. Les kostí je taký drasťák, že na konci už seriózne rozmýšľate o tom, či sa zľutuje a nechá žiť aspoň Mary. Čo vám samozrejme neprezradím, prečítajte si to :)


Teraz pravdepodobne uvažujete nad tým, či sa počas tohto krvavého masakru zvaného Les kostí našiel aj nejaký ten čas na romantiku. Tak sa vás pýtam, myslíte si, že by som dala knihe 5 hviezdičiek, ak by sa nenašiel? :) Nie je to samozrejme klasický prípad osudovej lásky (na tejto knihe nie je nič klasické, poviem vám), na svoje si však prídu aj "romance seekers" a dokonca aj všetci milovníci ľúbostných trojuholníkov, respektíve nekonvenčných ľúbostných trojuholníkov, znovu sa tu totiž bavíme o Lese kostí, nie o Twilighte.

Suma sumárum, túto knihu by som odporúčala všetkým, čo sa neboja vyskúšať niečo iné, než na čo sme zvyknutí, že nám servírujú naše slovenské vydavateľstvá. Gratulujem Slovartu k výbornému výberu knihy a zároveň mu ďakujem za poskytnutie recenzného výtlačku :)


Knihu si môžete zakúpiť napríklad v internetovom kníhkupectve gorila.sk na tejto adrese. (inak všímajte tú cenu, no nekúp to!)

A teraz to najlepšie: Les kostí má pokračovanie! (To si prosím zapamätajte, aby ste nezinfarktovali na konci knihy). Druhý diel bude mať názov Pobrežie hrôzy, slovenský názov tretieho a posledného dielu zatiaľ ešte nepoznáme ale v angličtine sa volá The Dark and Hollow Places. A toto je už fakt koniec mojej otrasne dlhej recenzie.

46 komentárov:

  1. Já nevím, ale řekla bych, že naše česká obálka je hezčí než vaše :D jinak recenzi zatím číst nebudu, až si knihu přečtu, tak potom určitě :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Súhlasím, česká obálka je krásna, ale ak si prečítaš knihu myslím, že mi dáš za pravdu, že tá naša sa hodí trochu viac :) Lepšie vystihuje atmosféru v knihe a k tomu má ešte Mary dlhé čierne vlasy...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Uvidíme :) snad se k ní co nejdřív nějak dostanu :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Btw. obrázek těch rukou mě bude strašit v noci :D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Bola som skeptická ... zombie mi veľmi nešmakujú, ale keď si knihe dala päť hviezdičiek niečo na nej dúfam bude :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. kniha je podľa mňa fakt super ale upozorňujem, že je to dosť subjektívne :) myslím, že je to typ knihy, ktorý niektorí ľudia milujú, iní nenávidia...ja ale dúfam, že tebe sa bude páčiť :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Skvelá recenzia :) Ja som zas mám také... rôzne pocity ohľadom tej knihy. Stále neviem čo si o nej mám v konečnom dôsledku myslieť :D

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Stormy myslím si že viacej ľudí bude mať podobné pocity :) je to zvláštna kniha. ale mne hrozne sadla.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Vaše obálka se skutečně hodí více, ale stejně jsem ráda za tu naši :)
    Kniha je opravdu srašidelná, na 100% souhlasím s : "Les kostí je taký drasťák, že na konci už seriózne rozmýšľate o tom, či sa zľutuje a nechá žiť aspoň Mary." Dobře vystiženo :)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Tá kniha unesie každého .. len by ma zaujímalo, či sa Les Kostí chystajú aj sfilmovať .. a kedy vyjde Pobrežie Hrôzy ..

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Tak Les Kostí sa chystajú sfilmovať už niekoľko rokov, kedysi mala hrať hlavnú postavu Kristen Stewart ale to už bolo vážne dávno :) momentálne to zastalo na mŕtvom bode povedala by som.Uvidíme, či sa toho niekto znovu chopí, práva na sfilmovanie sú každopádne zakúpené. Čo sa týka pokračovania, neviem ale zistím.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. nevim jestli se ještě tenhle komentář přečteš ale tedka jsem knihu dočetla a je výborná..moc mi sice nesedí mary, přijde mi sobecká ale jinak skvělá kniha, ale na GR jsem se dočetla z anotace a z komentářů, že pokračování už není o mary ale o její dceři gaby takže doufám, že se tam aspon zmíněj jak dopadly ostatní, jak dopadla její vesnice jestli ty na stromech jsou už všichni mrtví, jestli je i harry, jacob mrtvej..ale nikde o tom ani zmínka jenom o gaby ..tak snad to aspon na začátku objasněj...

    OdpovedaťOdstrániť
  13. ja si čítam všetky komentáre keďže mi chodia na mail bez ohľadu na to či sú k staršiemu alebo novému článku :) tiež som zvedavá,ako to bude s tou ´dalšou knihou a hlavne s kým mala Mary tú svoju dcéru :) Inak myslím, že Harry prežil lebo sa spomína niekde v ďalších knihách ale ostatní neviem...snáď sa už čoskoro dozvieme :)

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Bojím sa ju dočítať, je taká, pesimistická alebo čo..a ten Trevis. Neviem sa pohnúť ďalej. Bojím sa, čo bude na konci, nechcem to vedieť. Neviem, či to niekedy dokážem dočítať.

    OdpovedaťOdstrániť
  15. ooo vlastne som ešte chcela, že aj mne to strašne pripomína Osadu, ten film mám rada...ale no :)

    OdpovedaťOdstrániť
  16. No tá kniha je celá taká pesimistická, asi aj koniec ale nie je to úplná katastrofa. a hlavne to má pokračovanie - Pobrežie hrôzy a to už je podľa mňa oveľa optimistickejšie :)

    A tiež mi to veľmi pripomínalo osadu :D

    OdpovedaťOdstrániť
  17. je to vyborna kniha a ja som s nou velmi spokona...skoro celu som ju preplakala....je dost emotivna..tiez by ma zaujimalo kedy bude sfilmovana ...s kamoskou sa uz nevieme dockat

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Práva na sfilmovanie boli zakúpené už pred niekoľkými rokmi a filmovanie bolo istého času na spadnutie ale nejako sa to zaseklo na mŕtvom bode a zatiaľ sa s tým nič nerobí :( tak uvidíme...

    OdpovedaťOdstrániť
  19. a preco?.....ludia na to cakaju....

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Ťažko povedať. Teraz je taká móda, že filmové spoločnosti kupujú práva takmer na všetky lepšie predávané knihy ale máloktoré to potom naozaj dotiahnú až do kín. Bude to asi tým, že nie je sranda všetko zosynchronizovať, prepísať knihu do scenárovej podoby, urobiť to tak, aby boli fanúšikovia spokojní...okrem toho ako tie filmové spoločnosti majú nakúpené práva na mnoho spracovaní, tak niekedy trvá aj roky, kým sa niečo dostane na rad. proste asi treba čakať a dúfať, že sa to rozhýbe :(

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dakujem za odpoved....velmi sa tesim na dalsie casti....rada ba som si precitala aj pobrezie hrozy ale este sa nedostala do kniznice...a myslim si ze kupovat ju je zbytocne pretoze ta kniha tak uputa ze ju mam recitanu za eden den a potom stoji doma....

      Odstrániť
    2. Nemáš za čo, kedykoľvek :) Pobrežie hrôzy je geniálne, podľa mňa ešte lepšie než Les kostí, trošku menej depresívne (ale naozaj len trošku) a viac romantické. Určite nebudeš sklamaná. Ak si knihu kúpiš, tak aspoň budeš mať potešenie z tých krásnych strán, v dvojke sú zelené tak ako v jednotke krvavo červené :) a tú sériu čo spomínaš som zatiaľ nečítala ale vďaka za tip :)

      Odstrániť
    3. nemas za co....ty si tu denno denne,...kolko mas vlastne rokov...dala by si mi typ na nejake romanticke knihy?

      Odstrániť
    4. mám 23, takže ti môžem dať tipy aj na knihy pre teenagerov aj pre dospelých. ktoré preferuješ? A aký typ kníh máš rada?

      Odstrániť
    5. nieco take aby to bolo aj romanticke ajdobrodruzne...

      Odstrániť
    6. Hmm...tak určite odporúčam Divergenciu od Veronici Roth, vyšlo to len teraz nedávno a mohlo by sa ti to páčiť. Alebo ak pôjdeš do knižnice tak sa môžeš skúsiť popýtať po Medenom Jazdcovi od Paulliny Simons. To je veľmi romantické a historické z obdobia druhej svetovej vojny. Ale bola preložená bohužiaľ len prvá časť, neviem prečo. Je to ale krásna kniha. Ak máš rada historické, tak super je aj Cizinka od Diany Gabaldon (to je ale po česky). Plus ešte jednoznačne odporúčam Hry o život od Suzanne Collins. Neviem, či si o nich počula alebo nebodaj aj čítala ale teraz v marci natáčajú film podľa knihy a je to geniálna séria.

      Odstrániť
    7. dakujem hned si to napisem na papier....a odkial vies to vsetko o lese kosti a o pobrezi.....a kolko bude este casti?

      Odstrániť
    8. Väčšinu vecí viem, lebo čítam hlavne anglické knihy a o tejto sérii som vedela ešte pred tým, než sa ju rozhodli preložiť aj u nás. Má 3 časti, všetky už v angličtine vyšli. Každá časť je o inej hrdinke ale všetky na seba nadväzujú a majú niekoľko spoločných postáv.

      Plus ešte spolupracujem s vydavateľstvom Slovart a tí mi dávajú informácie o ich knihách, takže napríklad viem, že posledný diel by mal priebežne vyjsť niekedy v septembri tohto roku :)

      Odstrániť
    9. a citala si uz anjel medzi tienmi,ja som to teraz zacala citat a neviem ci to bude dobre.

      Odstrániť
    10. kolko bude dielov?a nebude ich viac?

      Odstrániť
    11. Anjel medzi tieňmi som ešte nečítala ale veľmi ma to nezaujalo. Tak mi potom môžeš dať vedieť, či to bolo dobré :)

      A koľko bude dielov čoho myslíš? Lesa kostí? to budu 3 diely. Teda 2 už vyšli v SK a na jeden sa ešte čaká.

      Inak na jar vychádza séria Nástroje Smrti, čo je dobrodružná vec a celkom romantická. je to v amerike jedna z najpopulárnejšíc sérií pre mladých dospelých tak si to potom určite nenechaj ujsť :)

      Odstrániť
    12. okej...vyzera to zaujimavo..a nevies priblizne o com to je?

      Odstrániť
  21. citala si uz nieco zo serie ja a ty,neviem ake su to casti lebo som ctala len stretnutie na pobrezi lasky a zaujalo to ale neviem ake su tie dalsie

    OdpovedaťOdstrániť
  22. tato stranka mi dala vela...je to tvoja?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. áno, je moja :) ďakujem, som rada že ti v niečom môj blog pomohol.

      Odstrániť
  23. tato kniha je niecim vynimocna petoze este pri niakej knihe som neplakala...a ked som ju sla vratit tak som chcela aby som bola zasa na zaciatku a tusim ze si ju precitam este raz....ja si myslim ze na tejto knihe nie je chyba...mne vobec nevady ze su tam tie somariny co oni pisali...mne sa najviac pacili tie casti ...1cast ze ako sa mery dozvedela ze je beth nakazena a 2 cast ako travis povesal mery ze je nakazena a tie veci okolo

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. hej tá kniha je geniálna :) tiež som si poplakala, najmä pri tej Beth...

      Nástroje smrti sú fantasy séria o dievčati, ktorému unesú mamu a ona sa ju snaží nájsť. Sú tam také veci ako lovci démonov, vlkodlaci a anjeli a znie to síce trochu hlúpo, ale dej ťa určite dostane, je to úžasná séria. Ja som čítala všetky časti v angličtine.

      Musím ísť preč z internetu, ak by si mala nejaké otázky alebo potrebovala nejaký tip tak mi môžeš napísať na myalternativeworld@gmail.com a ja ti neskôr odpíšem :)

      Odstrániť
  24. ahoj ako sa vola posledna cast lesa kosti?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, slovenský názov ešte zatiaľ nie je ale anglický je The Dark and Hollow Places :)

      Odstrániť
  25. ahoj...poznas knihu cisla 2 chaos?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ahoj, počula som o nej ale ešte som nečítala ani prvý diel

      Odstrániť
  26. aha tak dakujem a chcela som sa opytat ci nahodou nemas doma pobrezie hrôzy,kupila by som od teba ,alebo ci nema niekto koho poznas.....

    OdpovedaťOdstrániť
  27. no Pobrežie doma síce mám, ale nechystám sa ho predávať, je to jedna z mojich najobľúbenejších kníh :) Môžem sa popýtať, ale zatiaľ nepoznám nikoho, kto by to chcel predať.

    Našla som na nete za celkom dobrú cenu: http://www.literama.sk/sk/knihy/120629/pobrezie-hrozy

    OdpovedaťOdstrániť
  28. dakujem.....opytam sa rodicov....

    OdpovedaťOdstrániť
  29. Ja les kosti strasne milujem. Precitala som vsetky tri knihy a velmi som spokojna ako to cele dopadlo :)Najviac sa mi pacila kniha cislo dva, cize Pobrezie hrozy. Ale vsetky tri uplne zboznujem a rada si ich znovu precitam.

    OdpovedaťOdstrániť
  30. Práve som tú knihu dočítala... akože "wow"... Nečakala som, že ma to bude baviť, ale úplne ma to chytilo. Pri niektorých častiach som mala chuť kričať :D a doslova ma tá "cesta" unavovala. Čakala som úplne iný koniec (ktorý by som sem napísala, ale nechcem spojlerovať :P ) Knihu som čítala aj bratovi (má 13), často mu čítavam. No nebavilo ho to, lebo vraj tam je "príliš veľa emócii" :D :D

    OdpovedaťOdstrániť