streda 20. júla 2011

FAVES OF 2011 (SO FAR): DEŇ PRVÝ: KNIHY

Úplne skvelú vec si vymyslela dievčinka na blogu Inkcrush a nebola by som sa o nej dozvedela nebyť Seesen (ktorú touto cestou pozdravujem a odkazujem, že bluetooth som ešte stále nenašla). Ak sa vám táto myšlienka zapáči, neváhajte zapojiť sa a nezabudnite: SPREAD THE LOVE!
Podstatou je udeľovanie pomyslených cien, respektíve nominácií na vaše knižné naj, v rámci „osláv“ polovice tohto roku. Kategórie sú vopred dané a rozdelené do 3 dní, inak sú však  pravidlá veľmi voľné a môžete si ich prečítať priamo na stránke Inkrush. Hlavné pravidlo ale znie: Knihy museli byť čítané v roku 2011!


1.       FAVOURITE BOOK READ SO FAR IN 2011 (Naj kniha ktorú ste čítali v roku 2011)
                                    
Asi určite Shadowfever, záverečný diel série Fever od K.M.Moningovej. Dôkladne premyslená kniha, v ktorej všetky kúsky puzzle nakoniec zapadnú jeden do druhého. Príšerne sexy a romantické, napínavé a vtipné v jednom. Celkovo jedna z najlepších kníh/sérií, aké som kedy čítala.



2.       MOST POWERFUL BOOK (Najpôsobivejšia kniha)

U mňa na v tomto prípade vyhráva Forbidden od Tabithy Suzumy, čoby príbeh brata a sestry, ktorí sa do seba zamilovali. Nemyslela som si, že niečo také dokážem vôbec prečítať, ale nakoniec som knihu strávila na jedno posedenie a rozmýšľala som o nej ešte niekoľko dní. Dodnes mi z nej naskakuje husia koža.



3.       BRILLIANTLY FUNNY (Neskutočne vtipná)

Síce sa väčšinou smejem aj na miestach, ktoré vtipné nie sú, no myslím si, že humor v tejto knihe by dokázal oceniť každý. Ak sa ovšem prenesie cez ťažký a divný štýl písania Megan McCafferty. Séria Jessica Darling je zatiaľ to najvtipnejšie, do čoho som sa tento rok pustila. Možno to bude práve tým, že humor v knihe je taký nazvyčajný, že už len jeho samotné porozumenie je zážitok sám o sebe J


4.       BEST ACHE-Y, HEART BREAKING, TEAR-JERKER READ (Najbolestnejšie, srdce lámajúce a k slzám dovádzajúce čítanie)

Nakoľko som tento rok vyslovene revala len pri jednej knihe, víťaz je jasný – Forbidden od Tabithy Suzumy boduje po druhýkrát. Odporúčam čítať o samote.



5.       MOST BEAUTIFUL STORY (Najkrajší príbeh)

Priznám sa, že kníh s krásnym príbehom bolo zatiaľ tento rok akosi po menej, no aj tu sa našlo hneď niekoľko kandidátov. Nakoniec u mňa vyhráva Where She Went od Gayle Forman, pokračovanie nádhernej knihy Ak zostanem (If I Stay), ktorý ďalej sleduje osudy Mie a Adama po rokoch odlúčenia. Neskutočne úžasné čítanie.



6.   DELICIOUS RAINY DAY COMFORT READ ( Perfektné čítanie na upršané dni)

So Over You od Gwen Hayes. Pretože je to krátke (dážď vždy prejde rýchlo), vtipné (ako vyšité na zdvihnutie nálady počas sychravého počasia) a romantické (lebo láska proste musí byť J).



7.       ADRENALIN FUELED, UNPUTDOWNABLE AWARD (Cena za knihu najviac adrenalínovo nabitú a nemožnú pustiť z rúk)

Zasa raz – Shadowfever. Pamätám si, ako som to začala čítať na ceste domov z Brna (nočným autobusom) a nešla som spať až kým som knihu nedorazila – nasledujúci deň poobede. Brilantné.


8.       THE BEAUTIFUL PROSE AWARD (cena za nádhernú prózu)

The Vespertine na mňa celkovo neurobilo AŽ taký dojem, no pri tejto kategórii to bola kniha, ktorá mi zišla na um ako prvá. Autorka Saundra Mitchell sa so slovami v tejto historickej paranormálnej YA knihe skutočne pohrala a výsledok bol úžasný.




9.       MOST ATMOSPHERIC AND VIVID SETTING (Zasadenie s najlepšou atmosférou a intenzitou)

Ešte som ani nenapísala názov deviatej kategórie a už som vedela, čo sem patrí – Les kostí od Carrie Ryan! Netuším, ako dokázala autorka priviesť hororovú atmosféru z papiera k životu, ale zážitok z čítania bol skutočne desivý, akoby ste knihu namiesto čítania prežívali priamo u vás doma.



10   I-SO-WANT-TO-GO-THERE AWARD (Tak-veľmi-tam-chcem-ísť cena)

Mojim „výletom“ do Ameriky som pohodlne strela zo stola asi 90% kníh, ktoré by sa do tejto kategórie hodili a už mi ostalo len zopár. Najviac by som však aj tak chcela ísť tam, kde sa dostala Amy z knihy Across the Universe – do vesmíru. Ale povedzme si hneď na rovinu, také tri dni stačia. Žeby som tam mala uviaznuť na celý svoj život, to zas tiež nie J


 MOST ORIGINAL AND IMAGINATIVE (Najoriginálnejšia a najimaginatívnejšia kniha)

Bumped od Megan McCafferty! Kto je so mnou, nech dvihne ruku! V živote som si nemyslela, že ľudský mozog dokáže vymyslieť niečo tak absurdné, ako biznis s oplodňovaním mladých dievčat a k tomu všetkému z toho ešte urobiť komédiu namiesto tragédie. Ak ste o niečo zbehlejší v anglickom jazyku, vrelo odporúčam!


12   BEST UNDER-APPRECIATED, HIDDEN GEM BOOK ( Najviac nedocenený skrytý poklad)

Každý úplne „vyšiluje“ z Divergentu (netvrdím, že neoprávnene), no nejako sa pozabudlo na dystópiu na podobnú nôtu – Enclave od Ann Aguire, ktorá má veľmi prepracovaný základ, povedala by som, že miestami ešte lepší ako Divergent, no napriek tomu o nej veľa ľudí nevie. Myslím, že jej nepomohlo, že vyšla v približne rovnakom čase ako bestseller Veronici Roth. Ann Aguire je ale skúsenejšia spisovateľka ako Veronica a verte mi (a nezabite ma za to), je to aj vidno.


1     I-HAD-NO-IDEA-I-WOULD-LOVE-THIS-SO AWARD (Netušila-som-že-sa-mi-to-bude-až-tak-páčiť cena)

Znovu repríza, tentokrá si ju zaslúži kniha Les kostí od Carrie Ryan. Fakt som nečakala, že z nej budem až taká hotová J


14   MOST HAUNTING STORY (Príbeh, ktorý vás nenechá na pokoji)

No dobre, tak teda ešte raz – Forbidden. Čo narobíte, tá kniha je fakt dobrá...


15   OUTSIDE MY COMFORT ZONE BUT GOSH HOW I LOVED IT (Mimo zóny môjho komfortu ale och, ako sa mi to len páčilo)

Ehm, veľmi rozpoltená medzi zombíckym Lesom kostí a incestným Forbidden.


16   SERIES THAT I’M LOVING (Séria, ktorú milujem)

Bože, bože, ťažká to úloha predo mnou. Okrem už spomínaných sérií musím dať kredit ešte jednej, ktorá má u mňa najväčší absolútny počet re-readingov (ehm...päť...ehm) – Night Huntress od Jeanienne Frost. Tak a je to vonku. Taká som ja závislá.


17   MOST MEMORABLE VOICE AWARD (Nezabudnuteľné vyrozprávanie)

V tomto prípade nemá kniha Where She Went (respektíve jej hlavný protagonista – Adam) súpera. Najlepšie vyrozprávaný vnútorný konflikt v histórií YA kníh. Jednoznačne.


18   COMPLETELY AWESOME PREMISE AWARD (Cena za najlepší sľubný začiatok)

You Against Me (Ty proti mne) od Jenny Downham. Na túto knihu som sa klepala už od prečítania anotácie. Rozhodne mala predpoklad byť skvelým literárnym zážitkom. A viete čo? Aj bola.


19   WOULD MAKE A BEST MOVIE (Kniha, z ktorej by bol najlepší film)

Znovu ťažká úloha, ale úplne najviac by som sa asi trhala vidieť filmové spracovanie série Fever. Takže začnime pekne od začiatku – Darkfever.


20   WANT TO RE-READ ALREADY (Kniha, ktorú si už teraz chcem prečítať znovu)

Všetky vyššie uvedené? Berie sa to ako validná odpoveď? Ak nie, tak vyberám k tomuto všetkému ešte niečo, čo som dnes nespomenula – Anna and the French Kiss od Stephanie Perkins. Lebo kto by si už len toto nechcel prečítať znovu?


6 komentárov:

  1. mas uplnu pravdu, enclave je uplne nedocenena, mne sa teda ohromne pacila a dala som jej 5 hviezdiciek :D
    a na tvoje odporucanie som si jednou ranou aj objednala anna and the french kiss, a boze, ako tu knihu milujem :D takze vdaka za tvoj blog :D

    missviolet

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Wow ty si čítala Enclave? Poznám málo ľudí, čo už má tú knihu za sebou. Ja sa už neviem dočkať pokračovania! A čo sa týka Anny, asi ani nepoznám nikoho, komu by sa kniha nepáčila :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ja ani neviem ako som na tu Enclave prisla popravde... ja som aktivne zacala sledovat kniznu scenu vlastne vdaka tvojmu blogu, na ktory som natrafila :D vzdy som rada citala, ale potom prisiel gympel,malo casu... teraz som sa vsak ku kniham vratila :D a enclave, ooo boze, preco musime tak dlho cakat na pokracovanie? a inak aj ten book trailer sa mi velmi pozdaval, ta temna atmosfera,juuu... inak mna by zaujimalo ako sa vlastne ludstvo prepracovalo k tej situacii, ale myslim, ze to si autorka nechava na pokracovania :D len ten herec, ktoreho vybrali mi tam nejak nesedi...
    inak mna by zaujimalo ako sa vlastne ludstvo prepracovalo k tej situacii, ale myslim, ze to si autorka nechava na pokracovania :D fuu, a inak ja by som urcite nemala odvahu behat v tmavych tuneloch plnych freak-ov...
    a kvoli anne zas chcem ist do pariza :D ale to asi kazdy kto knihu cital,nie? :D

    missviolet

    OdpovedaťOdstrániť
  4. inak prepac, trosku som sa rozkecala a je to "mierne" zmatene, mno :D

    missviolet

    OdpovedaťOdstrániť
  5. pozdrav ze zámoří *íííík* ďakujem (btw - debilní zaostalá Amerika)
    Těším se na další seznamy (je mi jasné, že je ovládne K.M.M. :D)
    P.S. Minulý týden mi přišlo If I Stay, šetřím si ho jako zákusek :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. les kostí u nás les rukou a zubů jsem dneska zrovna dočetla a musim říct, že i když nečtu knihy o zobmbi tahle je dobrá...ale přece jen Mary jsem moc nemusela...ale na GR jsem si přečetla, že další díl není už o Mary ale o její dceři Gaby...takže jsem na to zvědavá a taky doufám, že objasněj jak to dopadlo s Harrym, Jacobem atd...nebo jestli to nechala jen tak vyznět do ztracena, ptž na GR jsem se to nedočetla jen že kniha pojednává o Gaby...

    OdpovedaťOdstrániť