piatok 9. marca 2012

Exkluzívne: Ukážka z knihy ZÁŤAH (Cherub #4)

Čaute.
O sérii Cherub, ktorej sa týka dnešný článok som ešte na svojom blogu napísala, takže mi dovoľte menší úvod.

Jej autor, Robert Muchamore pochádza z Londýna a je bývalým súkromným detektívom. Písať sa rozhodol po tom, čo sa jeho synovec začal sťažovať, že pre deti v jeho veku existuje málo kníh. Hlavným hrdinom série Cherub je 12-ročný chlapec James, ktorý po cestovaní z jedného detského domovu do druhého skončí v detskej jednotke britskej tajnej služby Cherub. Tam získa dokonalý výcvik, aby dokázal plniť aj tie najnáročnejšie úlohy. Navonok pri tom všetci členovia Cherubu vyzerajú a správajú sa ako obyčajné deti. A čo je prvou Jamesovou úlohou? Infiltrovať sa do komunity hippies a zabrániť tak teroristickému útoku, ktorý chcú v mene ekológie spáchať na konferencii o ropnom priemysle.

Prvá kniha rozsiahlej série s názvom Nováčik získala v roku 2005 cenu Red House Children's Book v kategórii pre starších čitateľov. Séria bola celkovo tak úspešná, že nielenže sa z nej do dnešného dňa v USA vydalo už 10 dielov, no Muchamore plánuje už aj spin-off sériu, ktorá sa bude točiť okolo jedného z ďalších členov Cherubu - 16-ročnej Lauren Adamsovej. Ešte by vás mohlo zaujímať, že celá Cherub séria má priemerné Goodreads hodnotenie úžasných 4.19!

No ale prečo o tom všetkom píšem? Koncom tohto mesiaca totiž u nás vychádza v poradí štvrtý diel série s názvom Záťah. A nielenže mám pre vás obálku a anotáciu k tejto knihe, ale prečítať si môžete aj ukážku od vydavateľstva Slovart! Voilá:

Robert Muchamore: Záťah (Cherub #4)



Bezvýznamný kriminálnik Leon bol pre policajtov dlho príliš malou rybou, aby sa ním sústredene zaoberali. Odrazu to však vyzerá, že ryba narástla a môže z nej byť žralok: Leon rozhadzuje peniaze a polícia chce zistiť, odkiaľ ich má. To je misia pre mladých agentov Cherubu: James dostáva za úlohu spriateliť sa s Leonovými deťmi, votrieť sa mu do domácnosti a získať informácie. Potom príde šok. To, čo James odhalí, nikto nepredpokladal. Pravdu možno pozná iba jeden človek. Je v tom však jeden malý problém: ten človek pred vyše rokom zomrel po páde zo strechy.

Robert Muchamore - Záťah (Ukážka)

Ešte jedna veľmi podstatná vec na záver. Dátum vydania knihy je podľa vydavateľstva Slovart 30.3. Podľa Gorily 5.4 ale my veríme Slovartu :)

1 komentár: