pondelok 25. augusta 2014

Ženské, ktoré to vedia v červenej knižnici roztočiť

Chcela by som vedieť, kto ešte o "knihách z červenej knižnice" nepočul alebo minimálne jednu nevidel a neomagal na živo keď sa vkradol mamke (alebo nebodaj babke -eeeew) do spálne. Asi nikto. 99% romantiky, 1% poďakovanie autora, nerealisticky dokonalí hlavní hrdinovia, ktorí by za hlavnou hrdinkou a jej nulovou osobnosťou skočili aj z päťdesiateho poschodia mrakodrapu (alebo najvyššej veže zámku, podľa toho v akom sme storočí) a samozrejme ten najnechutnejšie sladký happy end. Akože...nejdem sa s vami hádať. Presne takto vyzerá typická ženská romantika a práve preto ju všetky milujeme. 

Ale viete čo, poviem vám jedno tajomstvo. Niektoré červené romantiky predsa len vyčnievajú z davu. Niekto by si dokonca povzdychol, prečo také šikovné autorky mrhajú svoj talent na priblblé romance. My, čo tieto priblblé romance čítame, zasa ďakujeme všetkým svätým, že ich zatiaľ nenapadlo, že majú na viac. A snáď ani nikdy nenapadne...


Partygirl č.1: Susan Elizabeth Phillips
Exemplár: Kiss an Angel
Zápletka ako z červenej knižnice: Ona je rozmaznaná dcéra milionára, on pracuje v cirkuse. Alexander Markov dlží službu starému známemu, a tak je jedného dňa nútený oženiť sa s jeho dcérenkou Daisy, ako súčasť edukačnej príučky do života. Asi je nad slnko jasné, že ani Alex ani Daisy nie sú touto skutočnosťou nijako nadšení. A ešte nad slnko jasnejšie, že nie na dlho...
Upgrade: Okrem Phillipsovej očividného spisovateľského talentu a zmyslu pre humor posúvajú jej knihy na vyšší level aj dôkladne vymyslené a extrémne pútavé vedľajšie príbehy. Jej knihy nikdy nie sú iba o dvoch hlavných postavách, príbeh má oveľa viac odbočiek a širší záber. Viackrát sa mi dokonca stalo, že som osud vedľajších postáv prežívala intenzívnejšie, než tých hlavných. Popri veľkom love story tak skoro vždy dostanete ešte jeden menší bonusový románik, ktorý vás zahreje pri srdci :) Kto by sa sťažoval...



Partygirl č.2: Judith McNaught
Exemplár: Paradise
Zápletka ako z červenej knižnice: Mladé naivné dievča z dobrej rodiny sa zamiluje do chudobného sexoša z robotníckej triedy. To sa samozrejme nepozdáva rodine budúcej dedičky obchodného impéria a urobí všetko preto, aby ich rozdelila. Samozrejme tak, aby sa zaľúbenci Meredith a Matt nikdy nedozvedeli, že sa navzájom nezradili oni dvaja, ale zradili ich všetci tí, ktorým ich vzťah prekážal. Prejde niekoľko rokov a stretávajú sa znovu. Plní zatrpknutosti, hnevu a samozrejme...stále rovnako veľkej lásky. 
Upgrade: McNaughtovej tajomstvo spočíva v dráme. V množstve, množstve drámy. Na jednej strane sú všetky jej knihy vo svojej podstate rovnaké. Na druhej strane je tá podstata taká úžasná a tak dobre sa číta, že vám to vôbec nevadí. (Nehovoriac o tom, že konkrétne v knihe Paradise vám okrem hlavného hrdinu zamotá hlavu aj dôkladne naštudovaný a podrobne a pútavo opísaný svet podnikania, vrátane zasadania výkonných riaditeľov rozpísaného na 20 strán. S týmito vecami sa klasické červená knižnica rozhodne nezadrbáva). Základom každej jednej drámy a lá McNaughtová je nejaké nedorozumenie. Hoci môže byť zo začiatku úplne malé a nepodstatné, keď to táto žena poriadne roztočí, zabudnete, ako sa voláte. Jej postavám sa stáva jedna hrozná vec za druhou, keď to vyzerá že sa už-už niečo konečne vyrieši, tak to jedna z postáv opäť dokonale pos*rie a sme tam, kde sme boli zo začiatku. 
Ľudia, ten kolotoč ale stojí za všetky drobné. 



Partygirl č.3: Karen Marie Moningová
Exemplár: Highlander séria
Zápletka ako z červenej knižnice: Keby len zápletka. Všetko v Moningovej druhej, menej známej sérii doslova kričí klišé z červenej knižnice, počnúc hrdinkou, ktorú vzruší jazda na koni až po hlavného hrdinu, ktorý za svoj krátky no akčný život zviedol 5000 diev a ktorý u hl. hrdinky (ktorá pricestovala z budúcnosti) objaví tampóny a čistí s nimi pištoľ, lebo šak čo iné by s nimi robil...
Upgrade: No dobre, konkrétne tento diel série nie je zrovna Moningovej vrcholové dielo, ale tie ďalšie sú poniektoré vážne dobré a premyslené. Hlavné plus je Moningovej fantázia - ako sme sa už presvedčili v jej Fever sérii, vymýšľať si vie veľmi dobre a lákavo a tak nejako to vyzerá aj v jej highlanderovskej sérii. Cestovanie v čase sa jej podarilo parádne zakomponovať medzi všetok ten sex a jej schopnosť vystavať na tom zaujímavé zvraty proste stojí za umiestnenie v dnešnom článku



Pártygirl č.4: Sherrilyn Kenyon
Exemplár: Dark Hunter séria
Zápletka ako z červenej knižnice: Dá sa povedať, že celý pseudoprvý diel tejto série - Fantasy Lover (ako vidíte, už aj ten samotný názov), je jeden veľký červenoknižnicový fľak. Dokonca už aj samotná zápletka je o tom, že jedna ženská nájde knihu s nahatým sexošom na obálke a nejako sa jej podarí vyvolať ho z knihy medzi živých a zistí, že je to staroveký generál zakliaty do knihy, ktorého vyslobodí len pravá láska. No uznajte. Táto autorka sa očividne ani len nepokúša presvedčiť niekoho, že nepíše trápnu romantiku. 
Upgrade: Teda až do chvíle, než si prečítate druhú knihu a tretiu a štvrtu a odrazu ste ponorení do takého namakaného sveta, že ešte aj Rowlingová by opisovala cez rameno, keby že je to písomka. Fakt. Akože všetky tie na prvý pohľad prázdne hlavy a hordy svalov hlavných hrdinov sú vlastne chlapi, ktorí v minulosti umreli takou otrasnou a nezaslúženou smrťou že to ani G.R.R.Martin také nevymyslí a dostali druhú šancu ako lovci hnusných zvrátených perverzných duší. 

Práve som sa rozhodla, že si idem dať re-reading. Bye. 



4 komentáre:

  1. A este Sarah MacLean!!! Ta je uzasna uzasna a uzasna! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mě poslední dobou nějak baví contemporary, tak proč nepřejít na červenou knihovnu? :D Od té McNaught už pár knížek mám a jak to vypadá, začnu tím Rájem, vypadá dobře.
    Alexander? Cirkus? Důležité vedlejší postavy? Jak je sakra možné, že jsem o tom ještě neslyšela?!
    Moningová radši riskovat nebudu, budu ráda, když od ní dočtu Fever :D
    To mi připomíná, že už bych se mohla pustit do dvanáctého dílu Dark Hunters, povinná pauza, kterou si dávám mezi každými díly uplynula. Bez toho bych slupla celou sérii během měsíce a co bych dělala pak? Akorát se pomalu ztrácím v těch "pod sériích" Were-Hunters a Dream Hunters a co já vím, co ještě. Kdo se v tom má orientovat?
    Ale Pártygirl mě dostalo :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Susan Elizabeth Philips mám v plánu, Paradise jsem v celé sedmisetstránkové dokonalosti pod neuvěřitelně trapnou obálkou zhltla za 2 dny nepřetržitého čtení a co se týče cestování v čase na skotskou Vysočinu (je to Skotská Highland, že jo?)... no to by mělo být ideální pro milovníky Cizinky :D Červená knihovna je někdy fakt super :))

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Temní lovci sa mi vôbec nepáčili, mala som doma tri diely, ale radšej som ich posunula ďalej. McNaught nie je zlá, ale ja zostávam verná Lise Kleypasovej, konkrétne jej historickým romancám (ti zo súčasnosti nie sú také dobré). Hlavne séria o rodine Hathawayovcoch je úplne úžasná (škoda, že u nás vyšli len tri časti). :)

    OdpovedaťOdstrániť