štvrtok 11. septembra 2014

RECENZIA: Kass Morgan - Prvých 100

Názov: Prvých 100
Pôvodný názov: The 100
Autor: Kass Morgan
Vydavateľstvo: Albatros Media (CooBoo), 2014
Hodnotenie na Goodreads: 3.46

Srandafaktor: 3/5
Nudafaktor: 2/5
Lovefaktor: 4.5/5
Plačfaktor: 2.5/5
Drámafaktor: 5/5



Neviem, ale podľa mňa Prvých 100 vôbec nemalo byť až také dobré, aké nakoniec bolo. Síce už nečítam toľko YA kníh ako kedysi, a už vôbec nie dystópií, ale s takým nejakým námetom si predstavujem každú druhú knihu tohto žánru: Ľudia žijú vo vesmíre, lebo niečo fakt strašne doorali a museli v dôsledku toho opustiť Zem a o niekoľko rokov/storočí sa snažia nenápadne dostať naspäť. Hlavne teda aby si to tí mimozemšťania/zombíci/dinosaury a pod., ktorí teraz Zem obývajú namiesto nás, nevšimli. 

Takže hej. Do čítania som išla v štýle: "pffffff prosím vás...", no čuduj sa svete, knihu so zatvárala s napoly prekvapeným, napoly naradosteným výrazom tváre. Bolo. To. Dobré. 
Nie omgomgnemôžemdýchaťtakédobrétobolo, ale dosť dobré na to, aby som sa začala obzerať po pokračovaní.

Takže čo vlastne symbolizuje prvá stovka a prečo si to máte prečítať?

Kde bolo tam bolo, kedysi dávno museli všetci ľudia opustiť zem a odpratať sa na vesmírnu stanicu na obežnej dráhe, kde žili niekoľko storočí a čakali na vhodnú príležitosť na návrat. Medzičasom si vytvorili vlastnú spoločnosť, rozdelili sa, ako to už býva zvykom, na tých nadradených a podradených a nažívali si spolu bok po boku v extrémne napätej atmosfére. Po čase im však v ich novom domove začalo byť poriadne tesno a tak sa prijali všelijaké opatrenia, od tých logických až po psychopatické. Tehotenstvá sa prísne regulovali a väčšina rozsudkov už v prípade malých priestupkov končila trestom smrti. Proste dnešný priemerný Američan by z toľkého porušovania ľudských práv dostal aneuryzmu. Keď sa však k extrémnej tlačenici ako k hlavnému existenčnému problému pridal aj stále sa zväčšujúci úbytok kyslíku, rozhodlo sa, že aktuálna stovka mladých delikventov dostane tentokrát trochu iný trest smrti: budú ako prví vyslaní na expedíciu na Zem, aby sa tam poobzerali, že čo a ako s tou obrovskou radiáciou a tak. Milé. 




Prvých 100 je písané zaujímavo ale mierne chaoticky, s využívaním hneď niekoľkých rozprávačov a dvoch hlavných dejových zasadení - časť knihy sa odohráva na Zemi a časť na vesmírnej stanici. Niekto berie prítomnosť veľkého množstva hlavných postáv ako obrovské mínus, ja to zvyknem hodnotiť celkom pozitívne z jedného dôvodu - čím viac postáv, tým väčšia šanca, že aspoň nejakú budem mať rada. Keďže to vyzerá tak, že celá séria bude stáť a padať na postavách a na komplikovaných až telenovelovských vzájomných vzťahoch, pokladám za dôležité, aby som sa zaujímala o osudy aspoň tretiny z nich. 

Ďalšia vec, ktorá mi vyhovovala a z ktorej mnohí chytajú hysáky, je také to rúško tajomstva nad tým, čo sa vlastne na Zemi stalo, že to vyštvalo ľudí do Vesmíru. To by ešte nemuselo byť také hrozné, keby sa kniha tvárila tajomne, ale ona sa skôr tvári, že je to totálne nepodstatné a nebudeme sa o tom radšej ani baviť, lebo to nestojí za to. To si myslím, štvalo mnohých čitateľov. Takmer celý prvý diel sa venuje iba postavám, ich minulosti, ich osudom a hlavne komplikovaným starým aj novovznikajúcim vzťahom, zatiaľ čo nám nikto nepovie viac o spoločnosti, v ktorej teraz ľudia žijú, nepriblíži nám súčasný svet. 
Úprimne? Vôbec mi to nechýbalo. A teda silne pochybujem, že sa to skôr či neskôr nedozvieme. Že to proste nie je zámerne takto napísané, aby nám boli poskytnuté len naozaj nutné informácie, ale aby sme zároveň dostali obrovský priestor úplne sa zažrať do života postáv a prežívať s nimi celú tú drámu, boj o život, pred tým, než nám niekto konečne vysvetlí, o čo tu ide. Mne sa to páčilo. Nie je to tradičný postup písania kníh, väčšinou nás autori dystópie unudia k smrti opismi toho, čo sa za posledné roky udialo a vysvetľovaním nových systémov a pravidiel, zatiaľ čo sa v knihe absolútne nič nedeje. Toto je pravý opak. Tu sa toho deje strašne veľa, ale zatiaľ nepoznáme ten širší záber. Neviem, čo je pre vás lepšie, ale odporúčam presvedčiť sa na vlastnej koži, ako vyzerá taká telenovela na dystopickom pozadí :) Viete, rozširovanie obzorov, a tak...

Rozhodla som sa nepísať veľa o konkrétnych postavách, lebo keby som raz začala, neviem, ako by som prestala. Je ich veľa, vzťahy sú zamotané, nevyhnete sa ani ľúbostným trojuholníkom, aj keď vzhľadom na charakter knihy by ich len málokto nečakal. Niektoré postavy si obľúbite viac, niektoré menej, ale myslím si, že ak dáte knihe férovú šancu a hlavných aktérov prijmete so všetkými ich početnými chybami, tak si aj vy nájdete minimálne zopár pasáži, ktoré budete hltať jedným dychom.

Keď vás odrádza nízke hodnotenie knihy, vedzte, že tentokrát to nie je v dôsledku toho, že Morganová je totálne neschopná a nevie písať. Väčšina negatívnych hodnotení vyplýva z toho, ako to autorka pojala, že sa rozhodla riešiť úplne iné veci, než ste v dystópiach zvyknutí. A ešte si dovolila dať svojim postavám nie príliš lichotivé charakteristiky, hádajú sa, klamú, podvádzajú, snažia si zachrániť kožu bez ohľadu na to, akú spúšť po sebe nechajú, čo je už sám o sebe klinec do hrobu pri súčasnom trende "I didn't like the characters, I'm giving the book 1 star".

Myslím si, že šanca, že sa vám Prvých 100 bude celkom páčiť je približne rovnaká ako šanca, že to budete neznášať. Ale takto to už býva u väčšiny kníh (s výnimkou Medeného jazdca, kde je úspešnosť 95% :D). Prečítali ste si môj názor, môžete si ešte prečítať mnoho ďalších, rozhodnite sa však sami. Ja knihu odporúčam.

PS: Ak váhate nad knihou, môžete si vyskúšať pozrieť seriál The 100, ktorý vznikol na jej námete a ktorého prvá séria bola v USA dosť úspešná na to, aby odklepli aj druhú sériu (vysielať sa začne už teraz na jeseň). Len upozorňujem, že v seriáli pravdepodobne chýba môj najobľúbenejší pár z knihy, Bliss a Luke a tých by bola škoda úplne minúť :)



Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatros Media.
Ak vás Prvých 100 zaujalo, môžete si ho zakúpiť TU

6 komentárov:

  1. Kniha ma nikdy nelákala z veľkej časti práve preto, že som čítala dosť veľa negatívnych názorov. Potom som začala pozerať ešte aj seriál a ten sa mi veľmi zapáčil. To sa mi už knihu vôbec nechcelo čítať.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. tak hej, lebo v podstate kniha vraj končí niekde v prvých častiach seriálu. tí, čo pozerajú seriál sa dostali oveľa viac dopredu. i keď stále rozmýšľam, či sa druhý diel bude držať deja v seriály alebo nie. už len kvôli odlišným postavám pravdepodobne až tak veľmi nie...

      Odstrániť
  2. Já se moc často negativními názory neřídím,protože každý jsme jiný a každému se líbí něco jiného.A já jsem ze seriálu unešená (no,ne všechny charaktery se mi zamlouvají,ale už to nezměním).Na knížku jsem zvědavá a moc se mi líbí tvoje pojetí recenze i ohodnocení knihy..;)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. O knize už jsem dřív slyšela, nejsem si jistá, jestli by mě bavila, ale chtěla bych se k ní co nejdříve dostat a zjistit to.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Skvelá recenzia ako vždy, normálne by som si knihu celkom prečítala teraz.:) Zo seriálu som videla iba jeden diel a aj sa mi páčil, len som sa bála, že to zase nejako dokomplikujú do opaku svetu v milión sériách a nepokračovala som.:D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Neplánovala som si ju niekedy prečítať, ale... teraz už áno. :D :)

    OdpovedaťOdstrániť