sobota 6. decembra 2014

RECENZIA: Jodi Ellen Malpasová - Priznanie tohto muža (Tento muž #3)

Pôvodný názov: This Man Confessed (This Man #3) 
Autor: Jodi Ellen Malpasová 
Vydavateľstvo: Ikar, 2014 
Hodnotenie na Goodreads: 4.46 

Srandafaktor: 3/5 
Nudafaktor: 2/5
Lovefaktor: 5/5 
Plačfaktor: 2/5 
Drámafaktor: 5/5

Celá séria Tento muž je u mňa vo virtuálnej poličke zaradená medzi nevysvetliteľnými javmi roku 2014. Prvý diel som prvýkrát čítala ešte neviem kedy dávno a dala som asi 15% a s tým, že to teda nebude pre mňa aj napriek mojej divnej obľube, ktorú nachádzam v knihách ako Fifty Shades alebo Crossfire. Dodnes si stojím za tým, že prvá polovica úvodnej knihy série je veľmi veľmi amatérska a neúspešne kopíruje to, čo je nám už známe z našich obľúbených romantík. Môj najväčší šok tak následne plynie z toho, že kým som došla k čítaniu epilógu z knihy Priznanie toho muža, stihla som sa niekde po ceste do série úplne zblázniť.

Tento muž je jedna z tých variácií na sexy milionára a popolušku, ktorú buď vyslovene vyhľadávame, keď sa na to strašne cítime (ja sa na niečo také cítim až neprirodzene často), alebo nad ňou jednoducho ohrnieme nos ako nad ďalšou kópiou Päťdesiatich odtieňov sivej. Dnes nejdem nikoho presviedčať, že by si mal Tohto muža prečítať - sama nedokážem povedať, prečo som sa prvýkrát pred zopár rokmi nedostala ani po piatu kapitolu, a prečo som to nedávno na druhý pokus zhltla doslova ako jednohubku a ešte stále nemám dosť. Pri všetkých knihách (a pri týchto typoch to možno platí ešte dvojnásobne) sa musíte nachádzať vždy v tom správnom rozpoložení, aby ste si ich dokázali stopercentne užiť.

Príbeh Jesseho a Avy (paradoxne Ana+Eva =Ava) nie je v podstate ničím výnimočný, a predsa nám má stále čo ponúknuť. Hoci iba relax, kompletné pohĺtenie intenzívnou romantikou a úsmev od ucha k uchu po jeho dočítaní. Ale pozor, úsmev od ucha k uchu nečakajte hneď! Najprv si budete musieť odžiť jednu drámu za druhou. A v tomto u mňa pravdepodobne tkvie celé čaro tejto série - zatiaľ čo sú niektoré podobné knihy plné vaty a zbytočne nudných a presladených scén, Tento muž je jedna vyhrotená scéna za druhou. Ok, niekedy to Malpasová možno trochu preháňa. Ok, ok, nielen trochu... Ale ak si mám vybrať medzi romantikou, v ktorej hlavné postavy 3 diely nerobia nič iné, len si vyznávajú lásku a romantikou, v ktorej ste raz hore a raz dole ako na húsenkovej a počas čítania máte rôzne vražedné myšlienky namierené na autorku, tak si vyberám možnosť č.2, thank you very much.

Oproti extrémne dramatickému druhému dielu má ten tretí (tiež extrémne dramatický) tú výhodu, že sa už KONEČNE dozviete, ako to všetko dopadne a že všetko, čo za tie tri knihy stihlo spadnúť do žumpy bude zo žumpy vyžumpované (blogger editor toto slovo vôbec nerozoznáva, verili by ste tomu???). To je to, v čom vidím príťažlivosť knižnej ženskej romantiky - málokedy vás v jej závere nečaká happy end. Je už však iba na autorovi, ako sa popasuje s tým, čo záveru predchádza. Malpasová to chytila za pačesy a doslova vyciciala z témy, ktorú si sama zvolia, maximum. Niečo také dokážem rešpektovať, či už sa jedná o psychologickú drámu, severské krimi alebo "obyčajnú" romantiku. 

Všetky tajomstvá budú odhalené, niektoré vzťahy nenávratne poškodené, všetky vyznania budú konečne vyslovené, hlavní hrdinovia sa zastavia na poslednom rázcestí a budu musieť uskutočniť posledné veľké rozhodnutia. Kto čítal prvé dve knihy, ten si už pravdepodobne zvykol, a dokonca si zamiloval večne neurotického, majetníckeho, prachatého sexy playboya Jesseho Warda a jeho Avu, ktorá nadáva horšie ako český prezident a všeobecne Jessemu spríjemňuje a zároveň znepríjemňuje život. Malpasová priviedla svoje dve postavy k životu a nedala nám možnosť, aby sme k nim ostali ľahostajní. Priznanie tohto muža nás vezme na ich poslednú cestu plnú 'angstu', priznaní, momentov, ktoré vám vyrazia dych a uzdravenia (pre nedostatok menej klišeoidných výrazov). Nechcem zachádzať hlbšie do deja, pretože vám nechcem zbytočne vyspoilerovať predchádzajúce časti, ak ste ich ešte nečítali, ak už ale máte za sebou všetko okrem tretej časti, nemusíte sa báť, že na vás čaká len nejaká "dohra" a že druhý diel tvoril jediný vrchol série. Ešte vás toho v Priznaní čaká až až :)

Boli časy, keď som tomu sama nedokázala uveriť, ale existuje dôvod, prečo je táto séria v USA taká obľúbená a prečo má také vysoké hodnotenia. Jodi Ellen Malpasová je jedna z mála autoriek, ktoré sa nielen opičia po Jamesovej či Dayovej, ale ktorej knihy si na trhu dokážu ustáť svoje a dokážu si vytvoriť svoju vlastnú fanúšikovskú základňu plnú nadšených žien. Ak patríte do radikálnej anti-fiftyshadesovskej skupiny, nie je to séria pre vás. Ak však aj vy z času načas trpíte akútnym nedostatkom Christiana Greya vo svojom živote, môže sa Tento muž prekvapivo ukázať ako viac než uspokojivá alternatíva.


A NA ZÁVER PREKVAPENIE! Máte doma prvé dve knihy série a ešte ste si nestihli kúpiť finále? Alebo potrebujete nejakú inšpiráciu začítať sa do Jesseho a Avinho love story? Dávam vám možnosť vyhrať PRIZNANIE TOHTO MUŽA, tretí a záverečný diel série. 
Vydavateľstvo Ikar v posledom čase vydáva veľa veľa ženskej romantiky. Pre účasť v súťaži a šancu vyhrať Priznanie tohto muža stačí do komentárov napísať, ktorá kniha z tejto obsiahlej kategórie je vaša najobľúbenejšia alebo ktorú by ste si chceli prečítať alebo ktorú by ste si želali, aby Ikar ešte vydal. Komentár buď nesmie byť anonymný, alebo sa na jeho konci podpíšte! Výherca bude vyhlásený v pondelok 15. decembra na FACEBOOKU. Súťaž je tentokrát otvorená len pre slovenských čitateľov

Nechce sa vám nechávať nič na náhodu? Môžte si knihu rovno kúpiť na TOMTO MIESTE.
Tento muž (1. diel) TU
Pod týmto mužom (2.diel) TU

6 komentárov:

  1. Ahoj. Medzi moju obľúbenú knižnú sériu tohto žánru patrí aj Gabrielovo Inferno. Doma vlastním všetky tri časti aj keď som zatiaľ mala čas prečítať si len tú prvú. :) :) :) A na margo tejto súťaže, musím povedať, že som si zakúpila prvé dve knihy a už mi len chýba tretia časť Priznanie tohto muža. Už sa neviem dočkať, preto by ma výhra veľmi potešila.

    Janka (janapasierbova@gmail.com)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj. Knihy tohto žánru mám veľmi rada, medzi moje najobľúbenejšie patrí už spomínaná séria Päťdesiat odtieňov sivej, Crossfire a Inside Out. Veľmi rada by som si ešte prečítala Gabrielovo Inferno a Hotel v Paríži. Samozrejme, nesmiem zabudnúť na sériu Tento muž. Mám doma prvú aj druhú časť a nesmierne by ma potešila výhra tretej časti.
    Martina (martina.durkacova29@gmail.com)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. U mňa vedie Lolita, alebo Učiteľ lásky :)
    KokinovaI@azet.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ahoj! Mám veľa knižných sérií ktorých by som sa nevedela vzdať, ale keby som si mala vybrať bola by to séria Crossfire. Veľmi sa teším na štvrtú knihu zo série. :) Od Ikaru mám veľmi rada Inside Out. Rada by som si prečítala Hotel v Paríži, ale vraj to má byť napodobenina na 50 odtieňov.. Aby som nezabudla na Tento muž. Prvú knihu som hneď zhltla, tak som utekala do kníhkupectva a kúpila druhú a dúfam že dnes zaľahnem do postele s Jessem a vyrieši sa ten koniec prvej časti.. Keď chceš potešiť moje 'zvrhlé' ale aj romantické ja, daruj mi ju :)
    Sofia (sofia.gallova@gmail.com)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Moje obľúbené sú (teda ak nerátam 50 Shades) séria Božský bastard alebo kniha Dublin Street. Neviem, všetci ti sem píšu mail, tak nebudem kaziť partu ;) madzga@centrum.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Som veľmi nadšený, že sa môžem podeliť o toto úžasné svedectvo o tom, ako som dostal ex ex s pomocou tohto veľkého muža menom Ogbidi. Je to naozaj veľmi mocný kúzelník, bol som oddelený od svojho manžela dva roky späť kvôli mojej matke inlaw. Ďakujem Bohu za to, že sme použili Dr. ogbidiho, aby nás priviedol späť k dobrému, môj manžel ma teraz miluje viac ako predtým. Môžete tiež kontaktovať tento veľký doc pre svoje vlastné svedectvo prostredníctvom e-mailu: ogbidihomeofsolution1@gmail.com alebo whatsapp ho cez: +2348052523829.
    Nech vám Boh pomôže aj pri kontakte s ním. Vďaka.

    OdpovedaťOdstrániť