streda 10. júna 2015

RECENZIA: Zoe Sugg - Girl Online (Láska blogerská)

Pôvodný názov: Girl Online
Autor: Zoe Sugg 
Vydavateľstvo: Slovart, 2015
Hodnotenie na Goodreads: 3.79




(Hash)Tagy: #youngadult, #blogovanie, #younglove, #whoismorefamous, #wellthatwasshockingNOT, #shesdoigitforthemoney, #butwhatever, #itsgoodanyway




16-ročná Penny vstáva každý deň ľavou nohou a v škole sa dostáva z jednej trápnej situácie do druhej. Ideálne vtedy, keď jej najviac záleží na tom, aby urobila dobrý dojem. Doma, za štyrmi dôverne známymi stenami, sa však mení na úspešnú blogerku, ku ktorej vzhliadajú stovky mladých dievčat. Jej popularita však začne rapídne stúpať až potom, čo sa rozhodne vyjsť s kožou na trh a začne blogovať o svojich osobných problémoch so záchvatmi úzkosti, o zdolávaní strachu a o sexy Američanovi, ktorého stretáva počas krátkej ceste do USA so svojimi rodičmi a najlepším kamarátom. 

Dej plynie asi do troch štvrtín knihy pomerne rýchlo, bez nejakej väčšej drámy. Čo je celkom škoda, ale číta sa to ľahko, väčšina strán je vyplnená rozličnými trapasmi, ktoré Penny prenasledujú a vtipnými opismi bežného dňa v živote 16-ročnej baby - všetko jednoznačne veľké plusy. Veľká časť knihy sa zameriava na kamarátstvo a tak trochu aj na rodinu, nie je to iba o romantike - tá v plnej sile nastupuje až kdesi za polovicou. A mne to vôbec nevadilo! Čuduj sa svete. Zápletka s Noahom (sexy Američanom) je ale dooosť predvídateľná a málokto nebude minimálne tušiť, že Noah...vlastne, radšej nebudem riskovať :)



Nedá sa však povedať, že by mi táto mierna otrepanosť pokazila celkový dojem z knihy. Pennine zážitky sú popretkávané blogovými príspevkami, v ktorých komunikuje so svojimi čitateľmi a dáva im podľa mňa super rady do života. Akože mne už je 99% týchto rád vo svojich dvadsiatich siedmich rokoch celkom slušne na prd, ale pozerám sa na to z pohľadu mladých násťročných báb, ktoré sledujú Zoelline videá a čakajú, že sa k nim aj touto formou v knihe prihovorí a prehovorí im do duše. V tomto prípade rozhodne nebudú sklamané! 

Podľa mňa nikdy nie je na škodu spracovať už osvedčenú tému, aj v prípade, že oná téma bola v knihách použitá snáď miliónkrát. Poznáte to, Popoluška stretne svojho princa ALE nič nie je také, ako sa na prvý pohľad zdá. Ako som sa už mala príležitosť mnohokrát presvedčiť, originálna téma neznamená pre knihu ani zďaleka zaručený úspech. Samotná autorka by nám o tom určite vedela rozprávať, nakoľko megaúspech jej blogu určite nestojí na extrémnej inovatívnosti a originalite. Zoella sa pri písaní knihy tak ako aj pri natáčaní svojich populárnych videí zamerala na to, aby oslovila mladé dievčatá, aby bola sama sebou a aby z riadkov sršala rovnaká otvorenosť a prístupnosť, ako z jej slov. 

Girl Online nie je žiadnym majstrovským dielom ani kandidátom na množstvo literárnych ocenení. Dokonca som presvedčená, že veľa sčítaných mladých báb nad knihou, jej jednoduchosťou až tuctovosťou, ohrnie nos. A to je v pohode. Nemôže byť predsa každá jedna kniha ušitá na mieru miliónom ľudí po celom svete.



Zoellin debut je výnimočný druh v podstate ničím výnimočnej knihy plnej klasických dievčenských problémov, tajomstiev, tínedžerskej drámy a, ako inak, lásky. Hoci nemá zvlášť letnú tematiku, hodí sa podľa mňa výborne na letné čítanie pri vode, na záhrade alebo len tak, ak trochu chcete zabiť čas medzi dvoma prázdninovými eskapádami :) Dokonca som počula, že kniha má aj pokračovanie, ale nemusíte sa báť, nečaká na vás žiaden šibnutý cliffhanger. Ak vás tieto typy kníh stále bavia (mňa bavia dodnes, ako vidíte :D) a stále si dokážete vychutnať milé, vtipné a zamilované young adultky, nemáte v podstate nad čím rozmýšľať. 

79%

1 komentár:

  1. Ja mladá podľa mňa stále som a bola som sklamaná, keď ma ako tisíce ďalších kniha nijako neoslovila. Fakt, že fanúšikovia ju raz bezmedzne zbožňovali a ZRAZU absolútne neznášali mi prišiel trochu prehnaný a celé tie jej trapasy a to ako je absolútne očarená hlavným hrdinom - prirovnala som to k Belle a to sa mi twilight páčil ... Nič pre mňa bohužial.

    OdpovedaťOdstrániť