pondelok 20. septembra 2010

Pripravuje sa ALEBO Nových kníh nikdy nie je dosť :)

Za ten čas čo som naposledy spomínala niektoré horúce knižné novinky už stihli vyjsť ďalšie skvelé tituly (no dobre až na jeden), ktoré by som vám touto cestou rada doporučila. Časť z nich bude v angličtine, časť v češtine a jedna dokonca aj v slovenčine.
Ak niekto viete o ďalších typoch, hlavne českých a slovenských môžete mi dať avízo na myalternativeworld@gmail.com

Sophie Jordan - Firelight (EN)

So svojou schopnosťou dýchať oheň, Jacinda je výnimočná dokonca aj medzi druhom draki - potomkami drakov ktorí sa vedia premeniť z ľudskej formy na dračiu. Keď Jacindina rebélia zavedie jej rodinu do ľudského sveta, Jacinda sa snaží pripôsobiť aj keď jej dračí duch vyhasieva. Jediný, kto ho dokáže oživiť je Will, ktorého rodina loví jej druh. Jacinda nedokáže odolať postupnému zbližovaniu aj keď si uvedomuje že riskuje nielen svoj život, ale aj najviac strážené tajomstvo druhu draki.

Pre mňa jedna z najočakávanejších kníh tohto mesiaca. Dostali sa jej celkom dobré hodnotenia a upútala tak moju pozornosť. Okrem toho pri všetkých tých paranormálnostiach, ktorými nás zaplavuje americký trh v poslednom čase si musíte priznať jednú vec: Draky sme tu ešte nemali :)


Cate Tiernan - Immortal Beloved (EN)

Nové meno, nové mesto, nový život. Nastasya to už zažila príliš veľa krát na to, aby to počítala. A koniec ešte nie je v dohľade. Nikdy nič tak celkom neskončí...ak ste nesmrteľný. Ale tentokrát je to inak: Nastasya vie, že v tomto novom meste nájde spásu - alebo svoju smrť.
Nastasya sa narodila do temnoty a tá sa stala súčasťou celého jej života. 400 rokov neskôr ju tragédia olúpi o jej dedičstvo a odvtedy žije len v lži. Teraz, 4 storočia odhaľovania hlbín a limitov temných síl zanechalo Nastasyu znechutenú na smrť. Ak bude pokračovať touto cestou skončí ako veľmi temná, zvrátená, zlá vec - s mocou akú si nikto ani len nevie predstaviť. Alebo môže začať dlhú s strastiplnú cestu za svetlom a znovu nadobudnúť osud, ktorí sa ostatní snažia zničiť.
Sú zriedkaví. Možno ste ešte nikdy žiadneho nestretli, nikdy pri žiadnom nesedeli v lietadle, nikdy so žiadnym nejedli v rovnakej reštaurácii. No nesmrteľní sú medzi nami. Vždy tu boli. Vždy tu budú. Pohybujúci sa medzi ľuďmi, snažiaci sa uhrať svoj vlastný prekliaty osud. Niekedy nepozorovane, niekedy s obrovskými ďalekosiahlými následkami pre ľudstvo. Ale nikto sa to nikdy nedozvie. Okrem vás.

O tejto knihe toho, keď sa mám priznať, príliš veľa neviem a dokonca nemala ani tak silnú propagáciu ako Firelight no recenzie sú na počudovanie veľmi pozitívne a obsah knihy ma tiež upútal. Dostala som chuť vymeniť postavu "bad boy" za "bad girl" :)

Anglické verzie obidvoch spomínaných kníh sa už dajú kúpiť. 



Scott Westerfeld - Oškliví (CZ)

Každý může být úchvatně krásný, co je na tom špatného? Tally bude brzy šestnáct a už se nemůže dočkat. V jejím světě šestnácté narozeniny znamenají operaci, která člověka změní z fyzicky ošklivého na dokonale krásnou bytost, a tím jej katapultuje do ráje špičkových technologií, kde jedinou prací je nikdy nekončící zábava.
Několik týdnů před narozeninami však Tally potkává novou kamarádku Shay, která si není úplně jista, jestli vůbec chce být krásná. Mnohem raději by se ocitla mimo dokonalý svět, na utajeném místě zvaném Kouř, kde žijí oškliví, kteří se rozhodli vzbouřit proti diktátu a povinnosti být krásný. Když Shay uteče a zanechá Tally zašifrovaný vzkaz s popsanou cestou do společenství, odhalí Tally odvrácenou stranu světa krásných - a není to nic pěkného. Úřady ji postaví před nejhorší volbu, jakou si dokáže představit: buď najde svoji kamarádku a vrátí se s ní zpět, a zároveň prozradí úřadům, kde se úkryt nachází, nebo nikdy nebude krásná. Její rozhodnutí jí navždy změní život...


Zahanbene sa priznávam, že túto (vraj perfektnú) sériu som si ešte stále neprečítala. Mám ju naplánovanú na október, kedy už snáď budem mať prečítané všetky svoje zakúpené a vyhrané knihy pre tento mesiac. Teším sa na ňu ako malé dieťa :)

Oškliví vyšli v českých kníhkupectvách 13.9.2010. My Slováci si ich môžeme objednať cez internet alebo navštíviť nejaké lepšie kníhkupectvá, ktoré ponúkajú aj zahraničnú literatúru.

Alyson Noëlová - Napořád (CZ)

První díl nové knižní řady Nesmrtelní ocení především čtenáři Stephenie Meyerové a její série Stmívání. Sedmnáctiletou Ever trápí po automobilové nehodě, při které zahynuli její rodiče, mladší sestra a pes, pocit viny za to, že jako jediná přežila. Navíc se z ní po nehodě stala jasnovidka, slyší myšlenky jiných lidí a vidí jejich auru. Cizí myšlenky na ni dotírají na každém kroku, a proto se Ever stále víc uzavírá před světem. Okolní hlasy se snaží přehlušit muzikou burácející ze sluchátek, která skoro nesundává z uší. Všechno se ale změní, když potká Damena, který jediný dokáže zklidnit její mysl a ztišit hluk v její hlavě. Ani on není jako ostatní smrtelníci, jeho svět plný tajemství a zázraků Ever neobyčejně přitahuje, zároveň v ní však vyvolává znepokojivé otázky…

Fajn, budem úprimná. Nič, čoho by vám malo byť ľúto, ak si neprečítate. Možno ešte ten prvý diel za niečo stál, ale ako séria postupuje, stále je to horšie a horšie. Vzťah dvoch hlavných postáv - Ever a Damena mi príde neprepracovaný a nedokážem sa s nimi stotožniť. Ever robí jednu chybu za druhou a zo žiadnych sa nikdy nepoučí. Postavy sa takmer vôbec nevyvíjajú. Nerozumiem. Zo všetkých krásnych kníh, ktoré by stálo zato preložiť, vydavateľstvá si vyberú práve túto...

Táto kniha by mala byť na knižnom trhu od 15.9.2010 ale ktovie, osobne som ešte nemala tú česť zazrieť českú obálku. Zajtra sa vydám na exkurziu do nejakého českého kníhkupectva a podám správu.



Kistin Cashore - Ohnivá (SK) - obsah zatiaľ preložený len z angličtiny

Prequel (pozn.druhá kniha odohrávajúca sa časovo ešte pred prvou) ku Výnimočnej sa odohráva naprieč horami smerom na východ siedmych kráľovstiev, v skalnatej, vojnou zničenej krajine nazývanej Dells. Žijú tam nádherné stvorenia nazývané príšery. Príšery majú podobu normálnych zvierat: horských levov, vážiek, rýb, koňov, ale ich srsť alebo perie sú väčšinou nádherne sfarbené - tyrkysové, trblietavo bronzové, perleťovo zelené - a ich mysle majú moc kontrolovať mysle ľudí.
17- ročná Fire (Oheň) je posledná príšera s ľudskou podobou v Dells. Krásne príšerná telom aj mysľou, s ľudskou schopnosťou odhadnúť čo je správne a čo nie, je nenávidená a vzbudzuje nedôveru takmer u každého. Táto kniha je jej príbehom.
Rozmýšľate, prečo sa kniha označuje ako prequel? Ohnivá sa odohráva 30-niečo rokov pred Výnimočnou a má s ňou jednu spoločnú postavu - malého chlapca s dvojfarebnými očami, ktorý pochádza z nikto-nevie-odkiaľ a má zvláštnu schopnosť, ktorú čitatelia Výnimočnej budú považovať za povedomú a znepokojujúcu.


Jedna z mojich najobľúbenejších kníh. Musím povedať, že sa mi páčila viac ako Výnimočná a viac ako zvyšných 98% kníh ktoré som kedy čítala. Fire je neuveriteľná hrdinka za ktorú sa budete modliť. V knihe je silná romantická zložka, ktorá (ako to býva u Kristsin Cashore zvykom) nepotláča ostatné aspekty knihy. Je to svojim spôsobom tak trochu ľúbostný trojuholník, podaný veľmi vkusne a nenásilne. No nie je to úžasné, že ju dostaneme aj v Slovenčine? :)

Ako som už spomínala, Ohnivá vyjde 30.9.2010. Strata peňazí to rozhodne nebude. 


Ešte by som sa vám chcela poďakovať za hlasovanie v ankete. 92% z vás sa zatiaľ vyjadrilo, že ste už minimálne rozmýšľali o čítaní po anglicky. Takýto pomer som naozaj nečakala! Anketa ešte pobeží niekoľko dní ( to číslo pod anketou si nevšímajte, niečo som si musela vymyslieť keď som ju robila) a potom sľubujem, že vymyslím nejakú zaujímavejšiu tému :)
Som rada za každého jedného návštevníka, ktorý sem zavíta a za každý jeden komentár, ktorý tu pribudne. Určite ma neváhajte kontaktovať s hocičím, akoukoľvek hlúposťou týkajúcou sa kníh alebo tohto blogu všeobecne. (Alebo s akoukoľvek hlúposťou celkovo).

8 komentárov:

  1. Ospravedlňujem sa za odseknuté riadky, kiež by som vedela, ako to opraviť. Dúfam, že sa to aspoň dá prečítať, ja sa pokúsim niečo vymyslieť.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Evermore tuším ešte oficiálne nevyšlo, to vydanie sa akosi stále odkladá... Rozčítala som to a tiež nechápem, kto šikovný siahol práve po takomto braku...

    Btw, vieš, že sa Ikar chystá vydať Stiefvaterovej Shiver? Ak správne chápem tej značke na jej oficiálnej stránke, malo by vyjsť v máji budúceho roka, a pod názvom... zadržať dych... Triaška.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Triaška?!To vo mne evokuje termín slintačka a krívačka... Každopádne ďakujem za typ, bolo by super, ak by to vyšlo v slovenčine, nech už je názov akýkoľvek:)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Strašně bych si chtěla přečíst Ošklivé. Doteď jsem myslela, že je to jen v angličtině, tak mám radost, že to seženu i u nás. :)
    Mimochodem ty čteš knížky i anglicky, pokud jsem to podle všeho správně pochopila. :) Myslíš, že i člověk, který má úroveň angličtiny středoškoláka, by se časem mohl naučit číst knížky v angličtině bez problému? Stáhla jsem si na zkoušku první knížku v angličtině a měla jsem pocit, že jsem si snad 20% slovíček a vazeb musela dohledávat.. :(

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Deny: Nepochybujem o tom, že by si to so stredoškolskou angličtinou zvládla. Ja som na tom bola na strednej s angličtinou tak zle, že som v 4. ročníku chodila na doučovanie lebo som sa seriózne bála, že nezmaturujem:)Mala som dobré základy zo základnej školy ale na strednej moja úroveň veľmi poklesla. Knihy po anglicky som začala čítať v 2.ročníku na vysokej, pričom som celý rok predtým angličtinu nevidela ani zďaleka. Dohľadávala som si 50% slovíčok :)Teraz si za celú knihu dohľadám tak max. 10 slov. Skús si najprv prečítať nejakú knihu, ktorú si už čítala v češtine, bude to ľahšie a obohatíš si slovnú zásobu. Potom sa to bude postupne nabaľovať. Nemusíš poznať všetky slovíčka, aby si rozumela knihe. Niekedy si význam slova domyslíš z kontextu. Neboj, ak to nikdy nevyskúšaš, nenaučíš sa:)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ošklivé jsem už byla shánět, ale ještě jsem je nikde neviděla. S tím překladem Evermore to taky není kdovíjaký, vyjít knížka měla, ale nevyšla. Firelight se ze všech zde zmiňovaných asi nejlákavější pro mě :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. No oni tie knižky možno aj vyšli ale ako to už klasicky býva, skúšala si hľadať v sekcii detskej literatúry niekde na najspodnejšom regáli? tam by to totižto mohlo byť...
    Firelight je najviac lákavé aj pre mňa, stále sledujem BookDepository či to nepôjde trochu dole-vždy sa to drží nad 10 eur a to by bol príliš veľký zásah do vcelku pokojného života mojej peňaženky :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Nu, o tom zháňaní, u nás sa doteraz nedajú kúpiť napríklad ani Hry o život, a to vyšli už skoro takto pred rokom :D

    OdpovedaťOdstrániť