piatok 14. januára 2011

Žiaden názov článku ma nenapadá

Tak som dnes rozmýšľala že sa vás opýtam, máte aj vy nejaký systém v učení? Hlavne teda tí, čo sú na výške alebo absolvovali matury. Ja som už za tie 4 roky na vysokej škole skúsila hocičo, ale najviac sa mi osvedčilo učenie sa s riadnym predstihom dopredu (aj 2 týždne) a nulovým stresom. A tak môj ukážkový študijný deň vyzerá takto:

6:30 Zvoní budík
7:00 Zvoní budík
7:05 Zavolá mi môj milujúci priateľ, či som už hore ( pretože on už je hore a nechce trpieť sám). Ja poviem že som. Potom si ľahnem naspäť.
7:30 Zvoní budík. Poviem si, že už to nie je sranda a NAOZAJ musím vstávať. Zapnem notebook.
8:00 Zobudím sa na to, že notebook je už pol hodinu zapnutý. 
8:00-8:15 ranná hygiena
8:15 Idem sa na 5 minút pozrieť čo je nové (email, Goodreads a tď.) 
9:00 Zistím, že 5 minút už prešlo
9:00 - 20:00 intenzívne učenie s ešte intenzívnejším prerušovaním aby som si prečítala nové blog posty všetkých mojich kamarátok, zúčastnila sa milióna diskusií v skupine na GR, odpisovala na maily a pod.
20:00 - free time - toto je chvíľa, kedy väčšinou beriem knihu do ruky a KONEČNE môžem robiť to, čo ma baví
02:00 - večierka

Teraz všetci určite počítate a zisťujete, že vám vychádza že spím 4 a pol hodiny budíkom nerušeného spánku. No...áno. Fakt toľko priemerne naspím. Kedysi som zvykla vyspávať aj 10 hodín (!!!) ale potom som zistila aká to je strata času a tak som to skresala až do tohto extrému. (Nedele sú jediný deň, kedy si nenastavujem budík a spím až do ošalenia - čiže tak do 8:30 lebo viac mi nejde :D)
Ale prečo to tu píšem? Preto, aby ste si uvedomili akú obrovskú obetu sa teraz chystám urobiť: celý môj free time dnes totiž venujem písaniu blogových príspevkov. Tak!

No a hneď začnem niečím, čo som mala urobiť už dávno (cca pred dvoma týždňami) a to je, že vám predstavím ďalšie dve skvelé výzvy/challenges usporaduvávané mojimi blogerskými kamarátkami (aj keď jedna z nich nie je blogerka v pravom slova zmysle ale aj tak je naša :D)

Začínam spomínanou "pseudoblogerkou" ( ale zato autorkou skvelej fanstránky o Nástrojoch smrti) Seesen/Dream.less , ktorá vymyslela jednu výbornú výzvu pre všetkých, ktorý by si chceli prečítať tento rok nielen veľa kníh ale aj veľa rozličných žánrov. Výzva sa volá Diversity Book Challenge 2011 a všetky potrebné pravidlá si prečítate na tomto odkaze. Keď tam už budete, nezabudnite si poprezerať celú stránku, je to priam sklad všetkých možných aj nemožných informácii o sériách Nástroje smrti, Infernal Devices a o ich autorke Cassandre Clare.

O ďalšej výzve som sa dozvedela len nedávno ale hneď som sa rozhodla zapojiť, lebo mi veľmi pomôže vyriešiť môj časový problém. Vo výzve ide o to, aby sme ku všetkým knihám ktoré sme v roku 2011 prečítali napísali aspoň niekoľko viet vyplnením vopred daných bodov. Budú to teda také mini recenzie, ktorých vytvorenie nezaberie veľa času ale poskytne celkom postačujúce množstvo informácii na to, aby ste si vedeli o danej knihe približne vytvoriť obraz. Chápem, že asi nie ste veľmi múdri z toho zhluku viet, čo som tu teraz doslova vyzvracala, takže pre viac informácií (a hlavne pre informácie, ktoré v skutočnosti aj dávajú zmysel a dajú sa pochopiť) si zájdite na toto miesto. Challenge sa volá Books in my Thoughts a tentokrát je len pre blogerov. Jej autorkou je Abyss, tak ak už budete u nej na blogu poobzerajte sa tam trošičku a pozdravujte ju odo mňa :)

Tak idem ja písať ďalšie posty, niečo ešte pošlem dnes, niečo až zajtra (Quote of the Week) tak sa tu potom môžete zastaviť aj neskôr. Zatiaľ čaute a zdar učeniu ( a flákaniu sa).

3 komentáre:

  1. Tak abych pravdu řekla, já se učím na zkoušku tak maximálně 5 dní dopředu. Nejčastěji u mě bývá zvyk 3 dnů intenzivního učení před, kdy stejně většinu času strávím na netu a ICQ, kde společně se spolužáky zjištujeme, kdo co má už za sebou a hromadně nadáváme na kdeco a kdekoho :D Na hodně těžké a důležité zkoušky se začínám učit týden před, u životně důležitých takové ty 2 týdny.

    Recept na učení nemám. Každý to má jinak. Já se nejraději učím od večerních hodin do brzkých hodin ranních. Leze mi to lépe do hlavy, Coca Cola pomáhá se soustředit, energy drinky jen sem tam a jen některé (po světle modrém Red Bullu pravidelně usínám do dvou hodin :D)

    Pravidelně při učení vypínám comp, zapínám rádio a šrotím. Pravidelně po půl hodině zapínám comp, zesiluji rádio, zpívám si a dělám vůbec všechno možné, jenom abych se neučila. Mám výhodu v tom, že mám fotografickou paměť a samovolně si vytvářím souvislosti a indicie potřebné k učení. Nevysvětlím co to je, ani jak to dělám, ale při zkouškách to pomáhá.

    Vždycky, když mám volnou chvíli, sednu ke compu, zapnu bloggera a sepisuju příspěvky dopředu :D Nejčastěji si čtu knihy večer, v posteli. Když mě kniha pořádně chytne, vydržím číst až do páté ráno a pak spím asi tak 4 hodiny. Nechtějte mě pak vidět :D

    Je to šíleně dlouhý koment, ale mám povídavou náladu :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. 4 hodiny spánku? To bych nedala! Poslední dobou nežiju bez 10-ti, o víkendu i 12-ti hodin :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Jejda, klidně mě nazývej blogerkou, jestli se ti bude chtít, nejsem nějaký web-snob :) a pokud to nebude vadit komunitě opravdových blogerů, mě už vůbec ne, stejně k tomu inklinuju. (I když psedoblogerka je taky hezký :D) Tím jsem jenom chtěla říct, že to nemusíš nějak hrotit ;)
    A omlouvám se za svoje schozofrenní přezdívky, nějak se to prostě událo a teď nevím co s tím... budu to muset nějak vyřešit.. hmm
    Ale o tom jsem psát nechtěla - původně jsem chtěla poděkovat za zmínku - takže děkuju, jsi zlatá :)

    OdpovedaťOdstrániť