streda 7. marca 2012

O tajnej ingrediencii

Keďže pre vás v tejto chvíli (šokujúco) nemám žiadne extrémne podstatné novinky, rozhodla som sa byť dnes taká reflexívna :) Teda ak by ste predsa len chceli niečo nové a nesledujete ma na FB, tak vás možno bude zaujímať, že som aktualizovala Kedy to vychádza. Inak môžete pokračovať v čítaní.

Všetci čo ste tu, čo čítate (nielen) môj blog pravidelne, máte pravdepodobne radi young adult knihy. YA paranormal, YA contemporary, dystópie a všetky prieniky týchto žánrov. A všetkých vás tu pravdepodobne priviedla nejaká kniha. Je to tak, nie? Minimálne o blogeroch by sa dalo povedať, že pre nich existuje jedna kniha, TÁ kniha, pri ktorej sa to všetko začalo. Podľa mňa nie je hanbou povedať, že tou knihou bol napríklad aj Twilight, rovnako ako nie je hanbou povedať, že ste pred 12 rokmi nosili topánky na vysokej podrážke ako mali Spice Girls a cez zimu sa hriali hnedými punčochami s jedným prešitím vpredu a dvoma vzadu. Je to niečo, čo nerozoberáte úplne radi, ale vtedy to tak bolo a ťažko s tým teraz niečo narobíte.

Vynechajme Twilight  a všetci alebo takmer všetci sa zhodneme na svätej trojici, o ktorej len nedávno písala aj Triss vo svojom článku Pre a proti slávnych YA sérií. Jedná sa o série, ktoré sa po prečítaní páčili 99 percenám čitateľov (98 percent z nich sa ešte doteraz nespamätalo z intenzívneho zážitku, ktorý sa dostavil a 97 percentám minimálne jedna z kníh navždy zruinovala šancu byť kompletne spokojný s výberom svojho životného partnera :)). Áno, jedná sa o Hunger Games, The Mortal Instruments a Vampire Academy. Otázka je, prečo sa už dobré dva roky bavíme o tejto trojici a prečo k nim za celý ten čas nepribudla žiadna ďalšia? Všetci predsa vidíme na vlastné oči koľko kníh teraz vychádza. A nie všetky sú zlé. Vôbec nie. Prečo sa teda ani jedna nedokáže vyrovnať týmto trom?

Mohol by to byť štýl písania. Vycibrený, plynulý, výnimočný, kvalitný. Mňa ale napadá oveľa viac kníh s výborným štýlom písania.
Mohla by to byť hrdinka. Silná, odvážna, vyvíjajúca sa v čase, nelezúca nám na nervy. Stále ma ale napadajú viac než tri série s takýmto typom hrdinky.
Mohol by to byť dej. Napínavý, nevlečúci sa, originálny, s rýchlym spádom. Ach, ešte stále by som vám dokázala vymenovať viac než 3 série, ktoré majú vynikajúci dej.

Takže recept na 4. div knižného YA sveta? Napíšte knihu dobre. Pridajte hrdinku, ktorú budú mať všetci radi. Uistite sa, že dej nielenže nestojí za prd, ale že je geniálny. A pridajte tajnú ingredienciu. Čo je tajná ingrediencia, pýtate sa? Čo majú spoločné HG, TMI a VA? Čo majú spoločné Suzanne Collins, Cassandra Clare a Richelle Mead? Rozmýšľajte...rozmýšľajte....máte to? :)

Tieto tri dámy vyššie majú okrem obrovského talentu gule. Sú jedny z mála, ktoré sa nebáli vymučiť nielen svojich hlavných hrdinov ale hlavne nás. Pri týchto knihách sme plakali, trhali si vlasy, nadávali a tisíckrát preklínali ich tvorcov. Jednotlivé časti týchto sérií končili tak brutálne, že sme sa týždeň po ich dočítaní nevedeli začleniť do bežného života a len sme čučali doprázdna. Jasné, že to všetci NEZNÁŠAME. Jasné, že nikto také knihy nechce čítať, keď si má dopredu vybrať. Ale ten pocit, keď už v tom lietate a nemôžete si pomôcť a musíte čakať na ďalší diel, ktorý príde prinajlepšom o pol roka, to je taký adrenalín, že ktorá kniha  toto nemá, tak nikdy to nedotiahne tam, kam to dotiahli už vyššie spomínané série.

Všetci autori teraz majú hrozný fetiš na milostné trojuholníky. Je to podľa mňa taký instantný polotovar na výrobu drámy. Píšem druhý diel série, už by sa zišlo nejaké napätie, tak tam prihodím druhého sexy hrdinu, ktorý znovu zamieša karty a kniha tak automaticky prestane byť nudná. Ha! Kiežby! Vážení, keď už robíte milostný trojuholník, zrobte ho prosím vás poriadne. Nie som žiadny veľký fanúšik týchto sprostostí, ale ak už v knihe niečo také musí byť, tak nech si z toho idem vytrhať vlasy a vykričať hrdlo.

Ultimátna séria je podľa mňa taká, ktorá zo mňa vyextrahuje celé spektrum emócií, z toho viac ako polovicu negatívnych. Séria, ktorú budem chcieť spáliť ale aj tak si nebudem vedieť pomôcť a nečítať ju. A toto mám pocit, že teraz nevie vytvoriť nikto okrem Collinsovej, Meadovej, Clareovej a najnovšie Lauren Oliverovej (tá ale vo svojom šibnutom Pandemoniu zabudla na poriadny dej, takže to nerátam). Ako keby sa tí autori báli alebo ja neviem, že ak budú na svoje postavy príliš drsní, tak to nikto nebude čítať. Alebo asi len majú svoje postavy tak radi, že im nedokážu veľmi ublížiť. Niekedy tam býva taký ten náznak sadizmu ku koncu knihy, ale väčšinou do toho ešte vždy trepnú nejaký epilóg, ktorý bude ako hojivá mastička na bibo. Nikto nechce hojivú mastičku! Všetci chceme umierať od nedočkavosti, aj keď na to nadávame. Hlavne ženské majú vo zvyku nadávať na to, čo v podstate milujú ;)

Čiže toto je koniec môjho monológu. Prosím, napíšte už konečne niekto niečo epické. Nemôžem stále dookola čítať tie isté tri série. Vyzerá to trochu trápne. Ďakujem.

10 komentárov:

  1. 8D pekný monológ 8D a vieš že ja som sa k týmto tvojim 3 sériám ešte ani nedostala??? 8DDD
    ja by som pridala skôr knihu - Divergencia, aj keď jej pokračovanie ešte ani nevyšlo, takže sa ešte nedá pokladať za sériu, ale táto kniha ma ohromila a myslím, že sa zaradí do toho tvojho pomyselného zoznamu kníh, čo neodkladáme 8D ale musím priznať, že Hry o život mám v pláne zakúpiť si, lebo ma zaujali tým čo som o tom už čítala či videla...ale inak som tieto 3 série, ktoré spomínaš ešte nečítala a to som práveže celkom sčítaná osoba si myslím 8D
    Pre mňa sú také knihy, ktoré nedokážem odložiť určite Harry Potter séria, po novom aj Divergencia 8D, a Výnimočná, Ohnivá, už sa neviem dočkať Bitterblue! 8D
    Myslím, že z Twilight-u som už prejedená 8D trošku mi to asi pokazili tie filmy, že už keď čítam tie knihy, tak si automaticky predstavujem tých niektorých hercov a to mi kazí zážitok 8D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vieš ako ti závidím, že si tie série ešte nečítala? všetko to máš zatiaľ pred sebou :) Divergencia je určite na dobrej ceste a ja verím tomu, že to bude ten vytúžený štvrtý prírastok...každopádne ako si sama povedala, zatiaľ to je ťažko posúdiť.
      Harry Potter určite! Nezaradila som ho sem len preto, lebo on je u mňa v špeciálnej kategórii, kam nepatrí ani HG, VA a TMI. Proste Harry Potter je samostatný žáner sám o sebe a z nejakého dôvodu mi nepasoval do tohto článku:D Ale samozrejme nikdy by som si ho nedovolila vyčleniť z top excelentnosti súčasnej literatúry :)
      Ohnivá aj Výnimočná sú jedny z mojich naj kníh, ale nerátam ich medzi pravé série, pretože aj keď majú čosi spoločné, vždy majú uzavretý koniec a takmer všetko sa vyrieši vrámci jednej knihy.
      A ťažko ešte nájsť niekoho, kto sa Twilightu neprejedol :D

      Odstrániť
  2. Náhodou je to skvělý monolog!:) A máš vlastně velkou pravdu, se vším souhlasím:) Já si nejsem jistá ale myslím, že první YA co jsem četla byla vlastně série Mediátor Meg Cabot ačkoli myslím, že v té době to ještě nebylo považováno za YA protože tady tehdy ještě nic takového nebylo:D Stejně byla ale ve své době bestsellerem a pořád má miliony fanoušků:) Je to pro mě ale jedna z nejlepších sérií svého druhu. Fakt se mi líbí jak jsi to tady vystihla:)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Mediátor je vynikajúca séria a moja srdcovka :) Určite aj ona mala svoje extrémne napínavé momenty ale pamätám si, že som tú sériu zhltla tak rýchlo, že som veľa vecí zaregistrovala až dodatočne na úplnom konci :D

    Aj keď zas určite budeš so mnou súhlasiť, že Mediátor nie je taká hard-core séria, ktorá ťa vytrápi až zabudneš, ako sa voláš :) Aj keď no...o tom poslednom diely by sa dalo trochu polemizovať :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Judit ty si to vystihla pekne! Ale tajná ingrediencia mi zaváňa Kung Fu pandou a polievkou tajnej ingrediencie či ako sa volala :D :D :D
    ja som zatiaľ čítala len HG ale VA a TMI sú v poradí za Fever :D
    krásne si to napísala a máš pravdu že to na čo nadávame zväčša milujeme :D resp naše nadávanie sa delí na to ktoré milujeme a to ktoré skutočne neznášame :D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Veľmi dobre si pamätám svoju prvú knihu. V dvanástich som dostala na Vianoce Laura a tajomstvo Aventerry. Vtedy som ešte veľmi nečítala, dala som asi tri kapitoly a potom som to dočítala asi až po polroku. A úplne ma knižný svet uchvátil. Odvtedy to so mnou išlo dolu vodou.
    HG a TMIsú moje úplne najobľúbenejšie série, pravdaže tých dobrých kníh mám viac, ktoré stáli za to. Twilight sa mi tiež páčil,keď vyšiel, nie je to žiadna hanba, všetci tou knihou boli posadnutí. Ale teraz, keď sa na to Twilight obdobie spätne pozerám, krútim hlavou a rozmýšľam, ako to mohli všetci tak veľmi žarať. Otvorím prvú časť a nejako sa neviem prebojovať v čítaní ani na druhú stranu.
    Prekvapivo v jednom sa líšim od mnohých. VA séria ma akosi nezaujala. Prečítala som prvý a druhý diel, no v treťom som sa nejako zasekla. Uvidím, možno to raz dočítam, ale podľa mňa to v najbližšej dobe nehrozí. Možno sa mi tieto knihy nepáčili, lebo som ich čítala v škole z mobilu, alebo už naozaj neviem.
    Divergencia je vážne super kniha, ale nemyslím si, že ju už môžeme zrovnávať s HG alebo s TMI. Pre tú by som skôr spravila menšiu podskupinu a zaradila ju tesne pod ne.
    Teraz je veľa kníh, ktoré sa mi páčili a vyvolali vo mne zmiešané pocity, ale ani jedna z nich na mne nezanechala takú stopu ako HG a TMI.
    Naozaj výborný monológ a v prvom rade pravdivý a plný myšlienok, z ktorých si autor môže vziať ponaučenie. Tuším o tom porozmýšľam aj ja. :D

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ámen! :-) Myslím že si to vystihla úplne presne! Tieto 3 série sú úplný top a myslím že Divergencia je na dobrej ceste sa k ním pridať. Moja srdcovka je ešte Les Kostí alebo Ohnivá. Ale ako si už spomínala predtým, každá kniha je v podstate ukončená, tak to ako klasickú sériu neberiem.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Začínam mať pocit, že keď si budem chcieť prečítať niečo poriadne, tak ťa to donútim napísať. Ale ako povedala Saška, najlepšia séria na svete je Fever a potom tieto tri. Aj keď Fever nie je YA.
    Práve som dočítala Chemical Garden 2. - strašné sklamanie...

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Jééé, a ja som si myslela, že konkrétne toto trio stále dokola čítam len ja... Ďakujem za článok Judit, minimálne si ním upokojila moju psychiku a duševnú podstatu, o ktorú som sa v poslednom čase začínala báť...:-)
    Anndy...

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Žijem v zjednotenom štáte. Pred dvoma rokmi som sa oženil s dámou menom Melena, mali sme spolu dve deti, boli sme veľmi šťastní, že sme manželia, takže keď cestujem na služobnú cestu do Brazílie, strávil som v Brazílii 1 rok. môj druh podnikania, ja a moja žena sme sa neustále rozprávali po telefóne, rozprávali sme sa na internete, nikdy som nevedel, že ma moja žena začala podvádzať tým, že som chodil so svojím priateľom zo starej školy menom Mark, nikdy som nevedel, že niečo ide zle, kým som sa nevrátil z mojej cesty, potom sme s manželkou začali mať problémy, chodí von a vracia sa neskoro v noci, zmenila sa zvláštnym spôsobom, ktorý som nevydržal, snažil som sa urobiť všetko pre to, aby som ju potešil, ale to zhoršilo sa, takže jedného dňa odišla z domu a už sa nevrátila, pokúsila som sa ju osloviť, ale nijako som sa k nej nedostala, nikdy som nevedela, že cestovala so svojím novým milencom, ktorým bol Mark, veľmi som ju chcela kvôli deťom, ktoré ona odišiel pre mňa a pretože som ju tiež tak veľmi miloval, kvôli zlomeniu srdca, do ktorého ma dala, som vošiel hľadanie skutočného čarodejníckeho kúzla Bol som dvakrát podvedený kúzelníckym čarodejníkom, ale nikdy som pri hľadaní neochabol, pretože chcem šťastný život so svojou ženou, takže jedného rána som videl svedectvo o čarodejníckom kúzle Dr. Adeleke, takže som ho kontaktoval cez whatsapp : (+27740386124) a na e-mail: (abba5019@gmail.com) na moje najväčšie prekvapenie urobil pre mňa život opäť mužným, moja žena sa vrátila ku mne, vzal som ju späť a ja som teraz s manželkou vyrovnaný kúzelníkom

    OdpovedaťOdstrániť