sobota 14. júla 2012

A vy ešte nie ste na Goodreads?!

Či už patríte do stále zmenšujúcej sa skupinky milovníkov kníh, ktorí ešte nemajú svoj účet na knižnom portáli Goodreads, alebo ste už ten prvý krok urobili a zaregistrovali sa, no akosi ste sa zasekli a neviete čo ďalej, tento článok je určený práve vám.



Ak ste boli naposledy na Goodreads (GR) niekedy pred piatimi rokmi a nijako vás neoslovil, možno sa tam budete chcieť pozrieť znovu, pretože za tú dobu sa tam toho neuveriteľne veľa zmenilo. Taktiež to asi vtedymusela byť poriadna nuda, keďže nás tam Slovákov a Čechov bolo všeho všudy možno niekoľko desiatok.
Momentálne je to miesto, kde sa všetci stretávame, kde poniektorí trávime viac času než na Facebooku a Twitteri dokopy. Bavíme sa o knihách, hlasujeme v rôznych rebríčkoch, vytvárame skupiny, zháňame informácie, ktoré sa nedajú nájsť nikde inde.
Na GR sa na jednej strane orientuje veľmi jednoducho a k všetkým podstatným veciam sa viete dostať na základe niekoľkých kliknutí, na druhej strane sa tu dokážu vyblázniť aj najväčší fajnšmekri. Ja osobne takmer každý deň objavím niečo nové a som si istá, že o mnohých fintách ešte nemám ani len šajnu.

Úplne základné veci, ktoré zvládne aj vaša babka


Asi úplne najzákladnejšia vec, ktorá sa na GR dá robiť je usporiadanie si vašich kníh. 
Či už sú to knihy, ktoré ste čítali, ktoré práve čítate alebo sa na nich ešte len chystáte. Každú knihu môžete následne ohodnotiť hviezdičkami aj slovne, napísaním recenzie. U každej knihy, ktorú si rozkliknete, si môžete pozrieť stovky ďalších hodnotení a recenzií, vrátane recenzií vašich priateľov. Každá kniha obsahuje základné informácie ako názov, autora, obálku a dátum vydania, plus niektoré doplňujúce informácie o postavách, edíciach, miestach, kde sa kniha odohráva a pod. Všetky tieto informácie sú vďaka obrovskému počtu užívateľov aktualizované už niekoľko sekúnd po tom, čo sa dostanú na verejnosť. Paráda, čo?


Ďalšou užitočnou funkciou, alebo skôr vlastnosťou, je možnosť interakcie s ostatnými ľuďmi na GR. 
Užívatelia majú možnosť, podobne ako je tomu na Facebooku, písať svoje statusy (ktoré sa vo veľkej miere týkajú výhradne kníh a čítania, takže vás nikto neobťažuje informáciami o tom, čo dnes jedol alebo kde sa večer zabával) a dávať týmto statusom lajky, čím ich vlastne automaticky zdieľate. Môžete si tiež okrem hlavných statusov updatovať a komentovať váš postup v knihe, môžete tak vyjadriť svoje priebežné dojmy, podeliť sa s ostatnými o nejaký vtipný moment v knihe, alebo si len tak povzdychnúť nad hlúposťou hlavných postáv. Na GR sa dá okomentovať skutočne takmer všetko, takže sa s ostatnými ľahko dohovoríte, prípadne môžete priamo zistiť odpoveď na nejakú vašu otázku ohľadom danej knihy. GR ponúka taktiež možnosť posielania súkromných správ a vytvárania privátnych skupín, kde môžete preberať už fakt čokoľvek :)


Ďalšie úžasnosti:

  • Goodreads rating - je priemerné hodnotenie jednotlivých kníh užívateľmi na GR. Hodnotenie nad 4 (pri počte ratingov aspoň 1000) väčšinou svedčí o celkom dobrej knihe, ktorá stojí za prečítanie. Samozrejme výnimka niekedy potvrdzuje pravidlo...
  • Tagy - vaše knihy si môžete zaradiť do rôznych skupín (tzv. tagovanie). GR vám poskytuje 3 základné tagy- read (čítal som), to-read (chystám sa čítať) a currently-reading (práve čítam) ale vy sami si môžete vytvoriť obrovské množstvo iných kategórií, ktoré vám pomôžu sprehľadniť zoznam vašich kníh. Môžete si tak vytvoriť skupinu kníh, u ktorých čakáte na zverejnenie obálky, knihy, ktoré ste nedočítali, knihy, ktoré si chcete kúpiť a pod. Pokročilejší užívatelia využívajú tagovanie na roztriedenie kníh na základe tém - napr. knihy o anjeloch, knihy pre dospelých, YA knihy...Veľmi užitočné je aj o čosi konkrétnejšie tagovanie, kde máte v jednej skupine napríklad všetky knihy, kde sa hlavný hrdinovia na konci zosobášia, kde hlavný hrdina na konci zomrie, kde hlavná hrdinka ovláda nejaké bojové umenie a tak ďalej, na čo si len spomeniete. Keďže môžete sledovať nielen vaše tagy ale aj tagy iných užívateľov, využijete tiež túto funckiu ak hľadáte presne určitý typ knihy na základe toho, čo sa v nej stane. 
  • Listopia - čiže zoznamy kníh od výmyslu sveta, na ktorých tvorbe sa môžete podieľať aj vy. Je to taktiež podobná pomôcka, ako spomínané tagy. Ak chcete rozsiahly zoznam kníh, ktoré sú na určitú tému (napr. knihy o upíroch, knihy s hrdinmi, ktorí za sebou majú temnú minulosť a pod.), listopia vám nielenže poradí, ale dokonca vám knihy zoradí od tých najobľúbenejších, po najmenej obľúbené (znovu je to samozrejme veľmi relatívne). Vďaka týmto zoznamom si tiež ľahko vyhľadáte knihy, ktoré vychádzajú v určitý mesiac alebo rok, knihy s peknými obálkami alebo tie najlepšie knihy z určitého žánru. 
Keďže už teraz je toho habadej, a to ešte ani nie som v polovici, rozmýšľam, že článok rozdelím na niekoľko častí. Toto je však aspoň zhruba ten základ, ktorý ja osobne najviac využívam. Ešte je tu však jeden detail:

Čo ak neviem po anglicky?

Myslím si, že na GR nebude mať problém orientovať sa nikto, kto sa učil angličtinu aspoň niekoľko rokov na základke. Je to ako orientovať sa všeobecne na internete, tiež sa z času na čas dostanete na zahraničné stránky, z ktorých sa ako tak vysomárite, ak veľmi chcete. Kedysi by som Goodreads neodporúčala tým, čo nevedia a nečítajú po anglicky, teraz sa však GR (pri všetkej skromnosti) práve vďaka nám stal miestom, kde si prídu na svoje aj tí, ktorí čítajú a rozumejú len po slovensky. Postupne sa snažíme pridávať slovenské knihy aj slovenské edície zahraničných kníh, vytvorili sme slovenské aj česko-slovenské skupiny a väčšinu statusov a komentárov píšeme v slovenčine/češtine, takže nebudete mať absolútne žiaden problém porozumieť a jedinou vašou úlohou bude naučiť sa hŕstku anglických slov ako "page", "review", "group" a podobne.

Takže fakt sa nahanbite, vytvorte si účet nech je nás tam veeeľa a nech sa naša komunita rozrastá. Pre začiatok si ma môžete pridať na TOMTO MIESTE, cezo mňa sa potom ľahko preklikáte k ostatným. Takí tí najväčší fanatici (vrátane mňa) sú na Goodreads permanentne prihlásení a k dispozícii takmer non-stop, ďalej tu nájdete aj zástupcov niektorých slovenských a českých vydavateľstiev (aj keď oni to nemajú vytetované na čele takže ich musíte nejako objaviť sami :D), ako aj samotných autorov vašich obľúbených kníh.

Takže...stretneme sa na Goodreads :)

11 komentárov:

  1. Dobrý článok :) Gr umožňuje veľa vecí len mu treba prísť na chuť... a už sa odtadiaľ neodtrhnete :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Goodread je vážně užitečná věcička, pěkně jsi to tu shrnula :) Než jsem objevila goodreads používala jsem hojně fatabázi knih, ta je bohužel jen česká (či československá?), ale tohle je mnohem lepší :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Vdaka za popis... doteraz som používala českú databazeknih, ale akosi to nepostačuje mojim požiadavkám. Asi sa teda skúsim presťahovať. Vďaka za návod :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ja - akokoľvek sa hanbíím - ešte stále nie som na GR, asi kvôli lenivosti skúšať niečo nové...;D Ale s najväčšou pravdepodobnosťou to ešte dnes napravím, hrozne si ma motivovala.:D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Super článek,už hodně dlouho plánuju,že si založím profil na GR,díky za tipy.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Tak díky tvému článku mě do toho Neliss navezla. :D
    Každopádně, skvěle popsané, určitě mi to hodně pomůže.^^ Sice už jsem tam jednou účet měla, ale to se omezovalo na takové ty základnosti a hlavně na přehled to-read knih... :D

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Mne v tomto smere úplne postačuje bookfan. Je to po česky, môžem si tam zaznamenať knihy, ktoré som čítala, čítam, budem čítať a aj ich ohodnotiť. Väčšinou sú tam české a slovenské vydania kníh a ak tam nejaká kniha nie je, je úplne jednoduché ju pridať :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Škoda, že nbyl tento článek, už když jsem si zakládala profil na GR.. To jsem v tom totálně plavala :DD.. Teď už to jakžtakž zvládám, i tak ale děkuju za článek, jako spřehlednění, skvělé :)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Já sice cosi jako účet mám, ale vzhledem k tomu, že už delší dobu jaksi aktualizuji svůj účet na www.databazeknih.cz, tak mi goodreads přijde docela zbytečný. Řekla jsem si, že tam budu přidávat hlavně ty knihy, které jsem přečetla v angličtině. No... vzhledem k tomu, že jich není, tak je můj seznam hodně krátký...
    Ale pořád tam sem tam skočím, trochu prošmejdím, co za knihy by se mi mohlo líbit, přidám si jich kopu do To-read listu a pak jdu stejně všechnou louskat v češtině.. :D

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Já mám Bookfan i GR ale víc se mi líbí Bookfan.eu protože je v češtině :) a víc tomu rozumím :D

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Žijem v Spojených štátoch. Pred dvoma rokmi som sa oženil s dámou menom Melena, mali sme spolu dve deti, boli sme veľmi šťastní, že sme manželia, takže keď cestujem na služobnú cestu do Brazílie, strávil som v Brazílii 1 rok. môj druh podnikania, ja a moja žena sme sa neustále rozprávali po telefóne, rozprávali sme sa na internete, nikdy som nevedel, že ma moja žena začala podvádzať tým, že som chodil so svojím priateľom zo starej školy menom Mark, nikdy som nevedel, že niečo ide zle, kým som sa nevrátil z mojej cesty, potom sme s manželkou začali mať problémy, chodí von a vracia sa neskoro v noci, zmenila sa zvláštnym spôsobom, ktorý som nevydržal, snažil som sa urobiť všetko pre to, aby som ju potešil, ale to zhoršilo sa, tak jedného dňa odišla z domu a už sa nevrátila, pokúsila som sa ju osloviť, ale nijako som sa k nej nedostala, nikdy som nevedela, že cestovala so svojím novým milencom, ktorým bol Mark, veľmi som ju chcela kvôli deťom, ktoré ona odišiel pre mňa a pretože som ju tiež tak veľmi miloval, kvôli zlomeniu srdca, do ktorého ma dala, som vošiel hľadanie skutočného čarodejníckeho kúzla Bol som dvakrát podvedený kúzelníckym čarodejníkom, ale nikdy som pri hľadaní neochabol, pretože chcem šťastný život so svojou ženou, takže jedného rána som videl svedectvo o čarodejníckom kúzle Dr. Adeleke, takže som ho kontaktoval cez whatsapp : (+27740386124) a na e-mail: (abba5019@gmail.com) na moje najväčšie prekvapenie urobil pre mňa život opäť mužným, moja žena sa vrátila ku mne, vzal som ju späť a ja som teraz s manželkou vyrovnaný kúzelníkom

    OdpovedaťOdstrániť