nedeľa 26. augusta 2012

RECENZIA: Alyson Noël - Krajina Tieňov, Temný plameň, Hviezda noci (Nesmrteľní #3,4,5)

Autor: Alyson Noël
Séria: Nesmrteľní
Vydavateľstvo: Slovart

Recenzia na tri časti dohromady, nakoľko sa mi to zdalo praktickejšie :) Jednotlivé mini recenzie môžu obsahovať spoilery k predchádzajúcim dielom a nejaké kratšie informácie o tom, čo sa v knihe dialo.

Predchádzajúce recenzie si môžete prečítať tu:
Navždy (Nesmrteľní #1)
Modrý mesiac (Nesmrteľní #2)


KRAJINA TIEŇOV (Nesmrteľní #3)

Krajina tieňov sa počas prvých kapitol začala tváriť ako niečo, čo nie ja ani tak veľmi guilty pleasure ako niečo, čo by som mohla časom začať mať seriózne rada bez výčitiek svedomia :) Damena asi niečo ovalilo po hlave, lebo po obrovskej dráme, ktorú spolu s Ever prežívali v dvojke, sa začal správať ako pravý YA hrdina, zamilovane ale pri tom chlapsky a nad vecou a dokonca sa z neho dalo vyextrahovať aj určité spektrum charakteristík, ktoré na počudovanie neboli arogancia, márnivosť a nulový zmysel pre humor. Napriek tomu starý "dobrý" Damen neumrel a stále číhal kdesi na pozadí, pripravený na akciu. Na môj vkus málo oľutoval, čo Ever v druhej časti spôsobil, a ako typický chlap sa snažil mávnuť nad tým rukou a hodiť to už konečne za seba, nech mu len už panebože nikto nepripomína, aký bol hňup, keď sa nachádzal v tom tranze.
Do dnešného dňa som neprišla na to, či autorka naschvál vytvorila takého nedokonalého hrdinu s mnohými chybami, ktorý stále urobí nejaký kiks, alebo je proste neschopná vytvoriť hrdinu, ktorého by mala väčšina čitateľov naozaj rada. Či už je to tak alebo onak, pre mňa sú do seba zahľadený Damen a hlúpučká Ever svojim spôsobom osviežením v YA literatúre.
Asi tak v polovici, keď zo mňa vyprchala zbytková radosť zo správania sa nového Damena, som si uvedomila, že už niekoľko kapitol sa dohromady nič nedeje a začínam sa poriadne nudiť. Ever s Damenom hľadali protijed na protijed, ktorým Ever v Modrom mesiaci napumpovala Damena a teraz sa chudáci nemohli ani bozkávať. Ďalej tu je Jude, ktorý je už všetkým známa trojka v milostnom trojuholníku a s ktorým má Ever minulosť. Doslova. Ten je celkovo divný a je dosť možné, že vďaka nemu budete Damenovu prítomnosť oceňovať ešte viac ako doteraz. No a potom tu máme Romana. Ten plní fuknciu rušivého faktoru. Akonáhle sa, božechráň, nejaké veci začnú urovnávať, tak čo urobí Noelová? Poštve na nás Romana. Budete ho neznášať, to vám garantujem.
Koniec je, ako zvyčajne, priestorom pre Ever pokašľať čo je ešte nepokašľané a musím povedať, že svojej úlohy sa opäť zmocnila so všetkým, čo v sebe mala. Vyzerá to tak, že kedykoľvek dostane na výber medzi dvoma možnosťami, nech sa ide akokoľvek roztrhnúť, tak si aj tak vyberie tú zlú. Ja sa na jej mieste už idem niekam sťažovať.



TEMNÝ PLAMEŇ (Nesmrteľní #4)

Neznášam Letozem. Som na knihe číslo 4 a s kľudným svedomím môžem povedať, že som dosiahla hranicu tolerancie pre túto krajinu a chcem aby prestala existovať. Stále, keď je príbeh dobre rozbehnutý a som napätá, čo sa stane, tak sa Ever musí odpratať do Letozeme a uspať ma.
Každopádne, toto bola pre mňa úplne zbytočná kniha, ktorá ma absolútne neposunula nikam ďalej. Doteraz som mala rada celú tú drámu, dokonca aj neustále chyby, ktoré Ever robila, ma na jednej strane frustrovali no na druhej nabíjali zvláštnou energiou a nútili ma čítať ďalej. Ever sa dostáva z jedného problému do druhého, k tomu ešte rieši svoje divné city k Judeovi, Romanovi a v tejto knihe som si už povedala dosť. Je jedna vec, ak sa niečo neustále deje a druhá vec, ak sa niečo neustále deje, ale pri tom to nie je nič podstatné pre ďalší vývoj príbehu. Celé mi to začalo pripadať absurdné (v porovnaní s ostatnými čitateľmi je to s oneskorením cca o 3 časti) a miestami som už nevedela či sa smiať, plakať, či čo robiť.
Keď som si už-už myslela, že toto je naozaj posledná kniha, ktorú som od Noelky ochotná čítať, prišli posledné kapitoly, kde sa to ešte nejakým zázrakom rozbehlo, zinteligentnilo a zozaujímavelo. Čiže si asi viete predstaviť, že som hneď po dočítaní vzala do ruky diel číslo 5 - Hviezdu noci.



HVIEZDA NOCI (Nesmrteľní #5)

Aka menšie vzkriesenie celej série. Ale až na konci.
Jude sa stále nevzdáva a bojuje prehratý boj o Everino srdce. Milé, ale únavné. Ever prechádza fázou obrovského sebaobjavenia a uvedomuje si o sebe veľa vecí, ktoré sme si my uvedomili v knihe číslo 1 ale šak nevadí, slnko predsa svieti pre každého.
Asi by ste mali vedieť, že v tomto bode sa ešte stále hľadá protijed, aby mohli Ever a Damen skonzumovať ich nadčasovú lásku. Alebo sa aspoň pobozkať...
Inak príbeh už klasicky stagnuje viac, než je v literatúre normálne prípustné. V tejto knihe sa však Noelovej podarilo obhájiť celkom slušné množstvo niektorých doterajších Everiných či Damenových počinov a niektoré veci sa prekvapivo celkom diplomaticky vyriešili. Zdá sa mi, že aj samotná autorka sa konečne dostatočne rozpísala a príde mi, že píše oveľa istejšie, než na začiatku. Možno to bude tým, že ju konečne napadlo, ako by mohla celú túto záležitosť pod názvom Nesmrteľní zabaliť a ukončiť. Myslím, že bolo na čase, vzhľadom na to, že nás čaká už len posledný diel.


PS: Asi sa pýtate, prečo tie knihy vôbec čítam. Nuž, séria Nesmrteľní ma vždy dokázala kvalitne rozčúliť, pohoršiť, vystresovať, rozosmiať a kadečo iné, zatiaľ čo 80% YA kníh, ktoré som prečítala za posledný rok  boli tak suché a nezáživné, že som po týždni úspešne zabudla, o čom boli. Jednoducho, niekedy sa stane, že na vás zapôsobí kniha aj inak než kladne a aj napriek tomu vás bude zaujímať, čo sa stane ďalej. Ak by Ever nerobila jednú chybu za druhou, asi by som sa už dávno začala nudiť a nepokračovala ďalej v čítaní. Je len na vás, či sa rozhodnete siahnuť po Nesmrteľných, ale ja som vždy odporúčala vytvoriť si na všetko vlastný názor pred tým, než knihy úplne odsúdite:)


Za poskytnutie kníh na recenziu ďakujem vydavateľstvu Slovart.

7 komentárov:

  1. Máš pravdu, knihy by mali niečo zanechať... čo keď je to rozčúlenie, pohoršenie :)) Aspoň je sa kde vrátiť! B-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mne sa ta posledna pacila, takze som zvedavy na finale. Ale po Ziare nesiahnem. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. ja sa tak teším na poslednú časť, lebo to už bude koniec :D ale žiaru tiež odmietam...^^

    OdpovedaťOdstrániť
  4. 8DDD ty si inak vtipná 8DDD
    dobrá recenzia 8D

    Ja som si vždy chcela túto sériu prečítať, aj keď ju mnohý kritizujú, ešte som sa k nej nedostala, tak možno raz mi skončí v poštovej schránke 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. "Ever prechádza fázou obrovského sebaobjavenia a uvedomuje si o sebe veľa vecí, ktoré sme si my uvedomili v knihe číslo 1 ale šak nevadí, slnko predsa svieti pre každého." Judiiiiit...:D Ja tie tvoje recenzie milujem.:D
    Aj keď pri Nesmrteľných sa fakt nezhodneme - čítala som prvé tri knihy a akurát som bola otrávená a pokračovanie ma veľmi netrápi, čiže som s tým sekla. Ale chápem, o čom hovoríš, každá silná reakcia je dobrá.:P

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ja som sa dostala iba po trojku a potom som to nejako vzdala a zanevrala na celú sériu. :D Ever ma štvala už od prvej časti, no postupne sa to tak vygradovalo, že už som nemala chuť dočítať ani trojku. :D Tipujem, že aj v ďalších častiach sa poriadne predviedla (na tie som si recenziu nečítala).
    Po prečítaní prvej časti mi celá Letozem, reinkarnácia, čakry atď. prišli ako príjemné osvieženie a veľmi dobré nápady. Nič týkajúce sa tohto som predtým nečítala, no v ďalších dieloch autorka podľa mňa poľavila a vôbec z toho nevyťažila toľko, koľko mohla. Čo už, možno sa k tomu niekedy vrátim a dočítam to, no mám dlhý zoznam oveľa lákavejších kníh a na toto pravdepodobne znova zabudnem. :D

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Žijem v Spojených štátoch. Pred dvoma rokmi som sa oženil s dámou menom Melena, mali sme spolu dve deti, boli sme veľmi šťastní, že sme manželia, takže keď cestujem na služobnú cestu do Brazílie, strávil som v Brazílii 1 rok. môj druh podnikania, ja a moja žena sme sa neustále rozprávali po telefóne, rozprávali sme sa na internete, nikdy som nevedel, že ma moja žena začala podvádzať tým, že som chodil so svojím priateľom zo starej školy menom Mark, nikdy som nevedel, že niečo ide zle, kým som sa nevrátil z mojej cesty, potom sme s manželkou začali mať problémy, chodí von a vracia sa neskoro v noci, zmenila sa zvláštnym spôsobom, ktorý som nevydržal, snažil som sa urobiť všetko pre to, aby som ju potešil, ale to zhoršilo sa, tak jedného dňa odišla z domu a už sa nevrátila, pokúsila som sa ju osloviť, ale nijako som sa k nej nedostala, nikdy som nevedela, že cestovala so svojím novým milencom, ktorým bol Mark, veľmi som ju chcela kvôli deťom, ktoré ona odišiel pre mňa a pretože som ju tiež tak veľmi miloval, kvôli zlomeniu srdca, do ktorého ma dala, som vošiel hľadanie skutočného čarodejníckeho kúzla Bol som dvakrát podvedený kúzelníckym čarodejníkom, ale nikdy som pri hľadaní neochabol, pretože chcem šťastný život so svojou ženou, takže jedného rána som videl svedectvo o čarodejníckom kúzle Dr. Adeleke, takže som ho kontaktoval cez whatsapp : (+27740386124) a na e-mail: (abba5019@gmail.com) na moje najväčšie prekvapenie urobil pre mňa život opäť mužným, moja žena sa vrátila ku mne, vzal som ju späť a ja som teraz s manželkou vyrovnaný kúzelníkom

    OdpovedaťOdstrániť