štvrtok 7. februára 2013

Carrie Ryan - Temné diery: Hrôzostrašné kvílenie za bránami mesta (RECENZIA)

Názov: Temné diery
Originálny názov: The Dark and Hollow Places
Autor: Carrie Ryan
Vydavateľstvo: Slovart, 2012
Hodnotenie na Goodreads: 4.10

Srandafaktor: 1/5
Nudafaktor: 2/5
Lovefaktor: 4/5
Plačfaktor: 3/5
Drámafaktor: 4,5/5


Les kostí, prvý diel post-apokalyptickej zombie série, si každého podmanil hororovou a tak trochu psychotickou atmosférou, Pobrežie hrôzy do toho zakomponovalo lásku a týmto nám Carrie Ryan dokázala, že vie rovnako kvalitne opísať smútok a utrpenie ako aj nádej a šťastie. Nuž ale čo vás čaká v Temných dierach? Pohĺti vás v noci s knihou v ruke a pod perinou strach a depresia, alebo si znovu zavzdycháte pri zaláskovaných momentoch?

Prvý príbeh nám rozpovedala Mary, druhý jej dcéra Gabry a teraz je na čase zoznámiť sa s Gabriným dvojčaťom, Annah. Annah žije v jednom z mála miest, ktoré ešte nepodľahlo nákaze a Znesväteným. Tu sa snaží zo dňa na deň prežívať, kým čaká na návrat Eliasa. Eliasa, ktorý pred rokmi narukoval do armády, aby tak mohol nájsť dávno stratenú Gabry. Eliasa, ktorého Annah pravdepodobne miluje.
Keď sa však Elias konečne vracia do mesta, s Gabry a ešte k tomu zamilovaný, Annah sa rúti celý svet. Pochopenie nečakane nachádza u chlapca, ktorý už od života nečaká vôbec nič. Catcher vyrastal v ďalekej kolónii spolu s Gabry a po uhryznutí Znesväteným prežil vďaka nezvyčajnej imunite svoju vlastnú smrť. Teraz ostal zaseknutý na pomedzí, ani živý ani mŕtvy, s infekciou kolujúcou v žilách. Posledné čo potrebuje je dievča, ktorého tvár, tak podobná Gabrinej, v ňom evokuje všetko, čoho sa musel vzdať. Lenže láska si väčšinou nevyberá...

Zatiaľ čo v prípade prvej knihy, Lesa kostí, som ešte nemala citový vzťah k žiadnej z postáv a príbeh som si mohla užiť aj napriek početným úmrtiam a neistote, či vôbec niekto prežije, v Pobreží hrôzy mi Gabry celkom prirástla k srdcu, nehovoriac o Catcherovi a Eliasovi. V Temných dierach sa k ním pridáva ďalšia pomerne sympatická postava Annah a už tu máme 4 postavy s neurčitým osudom a 1 šibnutú autorku, ktorá neváha náhodne vyvraždiť všetkých, čo jej prídu pod ruku. Nuž...nebola to pre mňa zvlášť oddychová záležitosť na príjemné nedeľné popoludnie, to vám poviem. 
Každopádne Carrie Ryan sa nevracia späť k zúfalej atmosfére v Lese kostí a nadväzuje skôr na atmosféru z Pobrežia hrôzy, to znamená, že zatiaľ čo ľudia naokolo umierajú, aspoň hlavné postavy si dočasne zachovávajú žiadúci počet končatín a vnútorností, potrebný k úspešnému dojazdu do cieľa. Píšem dočasne, lebo sa vám určite nechystám prezradiť, či tomu tak bude aj na konci. 

Temné diery mali zo všetkých troch kníh najdystopickejší feeling, čo bolo pravdepodobne dôsledkom toho, že kniha sa odohráva vo väčšom meste, ktorého osud v podstate leží na ramenách armádneho veliteľa. Ten poťahuje v zákulisí nitky, zahráva sa s osudmi nevinných ľudí a tvárou v tvár úplnej skaze rozhoduje, kto prežije a kto umrie. Naproti tomu boli predchádzajúce dva diely viac survivalistické, v štýle zachráň sa alebo umri, pričom však mali postavy svoj osud vo vlastných rukách.

Ani záver trilógie ale nezaostáva v jednej veci - strhujúcej akcii pri ktorej vám v ušiach znie večné kvílenie Znesvätených a na tele naskakujú zimomriavky. Carrie Ryan u mňa naďalej ostáva majsterkou hororov a odpúšťam jej aj to, že jej v priebehu písania série zmäklo srdce a uchýlila sa ku klasickej romanci (alebo v tomto prípade rovno dvom). Knihy tým pádom bezpečne ulahodia čitateľom, ktorí prahnú po hororovej atmosfére ale aj tým, ktorí majú radi, keď je dobrý drasťák vyvážený aj troškou romantiky. 

Séria Les kostí je už teda aj v Slovenčine kompletne vonku a môžete si preto dopriať jedinečný zážitok čítania všetkých dielov naraz :)
Ak sa ešte stále rozhodujete, prečítajte si aj moje predchádzajúce recenzie na 1. a 2. diel:


Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovart. Všetky tri diely si môžete zakúpiť prostredníctom kníhkupectva ABC Knihy na nasledovných odkazoch: | Les kostí | Pobrežie hrôzy | Temné diery |

5 komentárov:

  1. Čítala som zatiaľ len 1tku, ktorej 1. polka mi absolútne nesadla a láska v štýle Sen noci svätojánskej...to mám rada len u Shakespeara 8D
    Ale rozhodne sa chystám na zvyšné časti, už len tá predstava, že Mary mala dvojičky 8D som zvedavá s kým 8D
    Pekná recenzia 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ja som čítala zatiaľ len jednotku, dvojku mám na poličke a snáď trojku si onedlho kúpim. Podľa tvojej recenzie to vyzerá byť na úžasnú sériu :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tak to doufám,že už vyjde i v ČR :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Už bych si Tmu a prázdnotu chtěla přečíst. Doufám, že u nás vyjde brzy. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ja už mám za sebou už druhú časť a neviem sa dočkať kedy sa mi do rúk dostanem tretiu :-) neskutočne zmotaná som z nej :) a to nemam rada horory...:-P

    OdpovedaťOdstrániť