utorok 2. apríla 2013

Sarah Dessenová - Len počúvaj!: Keď už máte dosť tej svojej rodinnej drámy (RECENZIA)

Názov: Len počúvaj
Pôvodný názov: Just Listen
Autor: Sarah Dessen
Vydavateľstvo: Cooboo, 2013
Hodnotenie na Goodreads: 4.11

Srandafaktor: 2/5
Nudafaktor: 2/5
Lovefaktor: 4/5
Plačfaktor: 3/5
Drámafaktor: 4/5

Nie, Len počúvaj pre mňa nebolo žiadnym zoznamovaním sa s autorkou, nakoľko som už od nej čítala asi 6 kníh. Áno, Dessenovej knihy sú také dobré, že ich čítam ako na bežiacom páse.
Asi to bude znieť divne, vzhľadom na to, čo som práve vyššie napísala, ale jej výtvory sú v podstate všetky na jedno kopyto. To však vždy nemusí byť práve negatívna vlastnosť. Nie každý ich totiž číta všetky zaradom a mnohí môžu oceniť práve skutočnosť, že dopredu vedia, čo môžu očakávať a o čom si radšej nemajú robiť zbytočné ilúzie. Niekedy si proste potrebujete prečítať nejakú "dessenovku". A niekedy si ich potrebuteje prečítať rovno niekoľko za sebou, no Booože. A niekedy ste na tom tak zle, že si rovno dáte re-reading všetkých jej kníh v priebehu 1 týždňa...ach, ale to už asi hovorím len o sebe. Nuž, tak teda poďme ďalej. 
Len počúvaj je vôbec prvá kniha od Sarah Dessenovej, ktorá bola preložená do slovenčiny a skromne si myslím, že je zároveň aj najlepšia. Týmto vás rozhodne nechcem odrádzať od čítania iných jej kníh s tým, že vás už nič lepšie nečaká. Myslím si, že každý sa nájde v inej knihe, každého osloví iný príbeh či iný typ drámy. Práve v tom je, povedala by som, silná stránka všetkých dessenoviek.

V knihe Len počúvaj sa zoznámime s lokálnou hviezdou reklám Annabel. Annabel má všetko, čo si dievča v jej veku môže priať – popularitu, sľubnú budúcnosť a samozrejme krásu. Práve to posledné sa jej však stane osudným v jednu noc, kedy sa jej život obráti naruby. Odrazu je z Annabel verejný nepriateľ číslo jedna a najneobľúbenejšie dievča na celej škole. Najľahšie dievča na škole...Tá, ktorá kvôli chlapcovi neváhala zradiť svoju najlepšiu kamarátku. Annabel nikdy nikomu nepovedala, čo sa vtedy na párty v tmavej izbe skutočne stalo a sklenený dom, v ktorom žije, časom pohltil jej tajomstvo tak, ako aj všetky ostatné, ktoré členovia Anabelinej rodiny skrývajú či ignorujú.  V pekle, ktorým sa pre ňu stala škola, nachádza odrazu Annabel nezvyčajného spojenca. Owen je chronický bitkár na odvykačke a s Annabel nemá vôbec nič spoločné. Teda aspoň nemal, až kým sa obidvaja nestali školskými vyvrheľmi.  Už o krátky čas ich však okrem spoločného miesta na obede spája hudba a...možno aj niečo viac.

Sarah Dessenová sa nikdy neštítila vážnych a citlivých tém a nie je tomu inak ani v prípade tejto knihy. Okrem tragédie, ktorá sa stala Annabel, tu ešte máme depresívnu matku, ktorá žije svoj modelingový sen prostredníctvom svojich dcér, či anorektickú Whitney, ktorú tento sen dohnal až na pokraj smrti. Napriek tomu sa však nejedná o pochmúrnu knihu a rozhodne nemusíte mať v v zásobe balíky vreckoviek. Postačí vám jeden...
autorka obrázku: AhhitsMegan
Páčilo sa mi, že sa kniha celá netočí len okolo vzťahu Annabel a Owena, ale že si Dessenová dala takisto záležať na iných vzťahoch, či už rodinných alebo kamarátskych. Jej knihy sa pritom vždy dotýkajú tém, ktoré sú nám blízke a situácií, ktoré sa môžu prihodiť každému z nás. Na to, aby vám tieto príbehy niečo dali, však nepotrebujete prekonať anorexiu alebo stratiť blízku osobu. Niekedy si bohato stačí prečítať niečo, čo nie je natoľko absurdné, aby ste sa s tým nemohli reálne kedykoľvek stretnúť. Niečo, o čom by ste chceli vedieť viac, hoci len z čisto preventívnych dôvodov alebo z čírej zvedavosti.
Pochybujem, že to ešte niekto nevydedukoval z samotného názvu, ale Len počúvaj je z veľkej časti o...no, o počúvaní. Čo však možno neviete je, že kniha nie je len o počúvaní hudby, ale taktiež o počúvaní ľudí naokolo. O tom, že niekedy musíte zapojiť všetky svoje zmysly, aby ste dokázali niekomu pomôcť, či dokonca zachrániť život...

Na pozore by ste sa mali mať pred postavami, ktoré neboli vymyslené vám na mieru tak, aby ste ich mali radi. Annabel bude mnohým liezť na nervy svojou zbabelosťou, ktorá sa síce dá teoreticky ospravedlniť, ale to ešte neznamená, že čitateľovi nezdvíha adrenalín zakaždým, keď vystrčí svoju hlavu. Rovnako tak Owen nie je princ na bielom koni s dokonalým vzhľadom a bezchybnou povahou. Nebude na vás nechutne často žmurkať a nebude vás zvádzať chutnými lícnymi jamkami. Aj tak sa však stavím, že vám prirastú k srdcu a budete plakať, keď obidvaja na konci umrú.

Haha, robím si srandu, nikto neumrie.

Ak máte radi realistické young-adult knihy zo súčasnosti (YA contemporary), tak by ste si za svoj život mali prečítať aspoň jedno dielo od Sarah Dessenovej. A prečo nezačať práve týmto? (Na Slovensku od nej aj tak ešte nič iné ani nezoženiete, čiže nieže by ste mali zvlášť na výber...)

Knihu Len počúvaj si môžete zakúpiť aj prostredníctvom internetového kníhkupectva albatrosmedia.sk, kde rovno zoženiete aj autorkinu ďalšiu knihu, Ukolébavku, ktorá vyšla len v češtine.
Ja ešte na záver ďakujem spoločnosti Albatros Media za poskytnutie recenzného výtlačku :)


11 komentárov:

  1. Taky se mi Poslouchej moc líbilo... Kromě toho jsem ještě četla Ukolébavku, ale tohle bylo rozhodně lepší... Doufám, že se u nás dočkáme vydání dalších "dessenovek" - no, ale kdyžtak si je přečtu v angličtině - protože, přesně jak píšeš, někdy na ně člověk opravdu má náladu. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. perfektná recenzia...ostáva mi len zohnať si tú knihu...:)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. 8D Že umrú, normálne som vykulila oči 8D Veľmi vtipné... 8D
    Pekná recenzia, rozhodne si ma navnadila 8) Na Ukolébavku sa chystám,a le aj toto vyzerá veľmi dobre 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Zaujímavé. Podľa toho čo som čítala by sa mi kniha aj mohla páčiť. Nemám príliš rada, keď sa celý príbeh točí okolo hlavnej dvojice, dosť často mi to začína liezť na nervy. A keďže to vyzerá, že Owen nie je typický pán dokonalý (cukríkovský chalan) mohol by sa mi páčiť čím by som prežila slečnu dokonalú s problémami.
    Smrť na konci príbehu by bola fajn.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Tak tu si přečtu, protože vypadá dost dobře:)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Pekná recenzia :) A bude aj ďalšia Dessenová v slovenskom prklade... ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Super recenzia, ja som naopak od autorky nečítala žiadnu knihu, ale určite s touto knižkou začnem :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ďakujem za komentáre! Som veeeľmi rada, že som vás navnadila :)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Úplne úžasná recenzia.:] Musím sa na tú Dessenovú mrknúť, je pravda, že niekedy človek presne takýto druh knihy potrebuje a Len počúvaj vyzerá dobre.:))

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Když jsi napsala, že umřou, na chvíli jsem se zarazila, jestli jsme opravdu četly stejnou knihu' Ale ne, kecám :D

    OdpovedaťOdstrániť