štvrtok 25. júla 2013

Sophie Jordanová - Útek (Draki #2): Vzostup a pád Jacindy Jonesovej

Názov: Útek (Draki #2)
Pôvodný názov: Vanish
Autor: Sophie Jordanová
Vydavateľstvo: CooBoo, 2013
Hodnotenie na Goodreads: 4.02


Srandafaktor: 3/5
Nudafaktor: 2/5
Lovefaktor: 3.5/5
Plačfaktor: 2/5
Drámafaktor: 4/5





Oficiálna anotácia:

Napätie, zakázaná láska a vzrušujúce nebezpečenstvo – to je druhá časť napínavej Draki trilógie. Aby Jacinda zachránila život Willa – chlapca, ktorého miluje, vyzradila pradávne tajomstvo svorky. Teraz, keď je späť pod ochranou svojho druhu, nazerajú na ňu preto ako na zradkyňu. No ešte horšie však vyznieva fakt, že Willa už nikdy viac neuvidí. Ale čo ak predsa len navzdory všetkému existuje šanca, ako sa s ním znova stretnúť, no cena je príliš vysoká? Bude Jacinda pre ich lásku riskovať všetko?


Tí, ktorí ma už poznáte možno viete, že mám tak trochu problém s druhými dielmi YA trilógií, v ktorých už spravidla putuje všetko, čo si autor vybudoval v prvom dieli, elegantne do kanála. Tak sa poďme pozrieť na to, aký osud postihol pokračovanie knihy Draki.

Kniha Útek nadväzuje doslova hneď na Draki vo chvíli, kde Jacinda opúšťa svoju zakázanú lásku, lovca drakov Willa a vracia sa späť na miesto, odkiaľ kedysi s mamou a sestrou Tamrou utiekli. Tentokrát je však všetko iné. Teraz je hviezdou dračieho klanu Tamra, ktorá sa po rokoch čakania konečne premenila na striebornobieleho draka a stala sa jedným z najvzácnejších druhov, strážkyňou. Jacinda však nie je iba odsúdená vymeniť si so svojou sestrou úlohy a žiť pre zmenu v jej tieni. Po tom, čo sa dostane von, že sa na úteku zamilovala do jedného z ich najväčších nepriateľov, musí sa Jacinda vysporiadať s nenávisťou ostatných drakov. Oporou v ťažkých chvíľach sa jej stáva Cassian...a kniha je na najlepšej ceste dolu z kopca. 

Prečo? Pretože v tomto bode z nejakého nevysvetliteľného dôvodu nadobúda každý autor pocit, že milostný trojuholník je super nápad. 
Takto. Nemám  nič, proti dobrému milostnému trojuholníku. Aspoň teda ak si dobre pamätám, už je to  totiž dávno, čo som o nejakom poriadnom čítala. Ide o to, že toto tu, čo nám v súčasnosti poskytujú americkí YA autori vo svojich knihách nie je ani tak osviežením deja, ale zúfalý pokus preklenúť sa nenápadne z prvého dielu do tretieho, čo sú vlastne z celej trilógie jediné dve knihy, u ktorých má autor šajnu, o čom má písať. Akože chápem to, druhé diely sú sviňa a ťažko sa vymýšľajú, ale tak si nejaký bestsellerový autor nie? Tak sa kus posnaž, do frasa. 

Čo ma sklamalo konkrétne v tomto prípade je, že Sophie je vynikajúca a hlavne pomerne dosť vypísaná spisovateľka, ktorá má za sebou už množstvo vydaných kníh. Dokonca aj v sérii Draki prišla s niečím novým a na konci prvého dielu som mala pocit, že má rozdané veľmi dobré karty, s ktorými ešte môže zahrať výbornú hru. Pri čítaní druhého dielu som však neustále narážala na všelijaké možné "tajné dvere", ktorých použitím mohla autorka knihu niekoľkokrát úplne šokujúco zvrátiť, avšak všetky tieto príležitosti na originálny zvrat boli systematicky ignorované v prospech ďalšieho rozvíjania toho porandaného milostného trojuholníka. Poznáte ten pocit, keď pozeráte nejaký šport a vidíte svojho obľúbeného športovca ako rad za radom premrhá všetky šance na bodovanie, ktoré dostane? A ste z toho takí zlí, že máte chuť rozbiť nový televízor? Yeah...

Dobrá správa je, že ak sa povznesiem nad skutočnosť, že v knihe vôbec nejaký milostný trojuholník existuje, musím uznať, že bol ešte celkom elegantne zvládnutý. Jacinda s Cassianom mi dávali logiku a Jacinda s Willom mi namiesto logiky dávali zimomriavky. Tak to má byť, Jordanova chvalabohu nie je úplne stratený prípad. Páči sa mi, že nedokážem predvídať, čo ešte bude s Tamrou a ako bude pasovať do veľkého finále. Tá Tamra ma celkovo nejako nezdravo zaujíma, neviem prečo :D Ale akože zaujíma ma napríklad aj Will, aby v tomto ohľade bolo jasno...

Inak všimla som si, že mnohí sa sťažujú alebo jednoducho píšu o veľkej predvídavosti knihy, na čo ja musím povedať, že som nebola schopná predvídať jediné slovo. Ako som už spomínala, moja fantázia tentokrát lietala na všetky strany a očividne sa ani len nezrazila s Jordanovej fantáziou. Keď to mám zhrnúť, tak som absolútne nepredvídala, že to bude tak predvídateľné. Nuž, raz si hore, raz si dole :D

Autor: chrysalisgrey
Hmm...čo ešte ďalej...(Mám pocit, že nad touto recenziou premýšľam ešte viac, než Jordanová nad svojou knihou...ehm). Aby sme sa pochopili, Útek nie je iba o vzťahu Jacinda-Will-Cassian (alebo som radšej mala dať Jacindu do stredu, aby to nevyzeralo divne?), ale dosť veľká časť knihy sa venuje aj krehkému putu dvoch sestier, ktorých úlohy v tomto vzťahu sa neustále menia a pre mňa to bolo nesmierne zaujímave sledovať. Na začiatku to bola Jacinda, ktorú každý obdivoval a Tamra bola medzi drakmi prakticky neviditeľná. Neskôr si Tamra našla svoje miesto medzi ľuďmi a časom si na zmenu začala zvykať aj Jacinda. V druhej knihe je to práve Tamra, ktorá konečne žiari medzi svojimi ľuďmi a Jacinda kruto na vlastnej pociťuje, aké to je byť ignorovaná. Napriek tomu vzťah medzi Tamrou a Jacindou nezdopovedal vždy ich situácii v spoločnosti, vyvíjal sa samostatne a nikdy som si nebola istá, ako sa k sebe navzájom zachovajú. Divné puto vzniklo aj medzi Jacindou a Cassianovou sestrou (a zároveň Jacindinou nemesis) Miriam, ktorej únos neskôr vyústil do zaujímavej zápletky (aj keď ja by som vymyslela lepšiu :D), ktorá sa pravdepodobne potiahne až do tretieho dielu. 
Takže vidíte, nie je to celé len o problémoch s chlapmi, to len ja robím stále z komára somára a kedykoľvek spozorujem v knihe ľúbostný trojuholník, musím sa z toho v recenzii vykvákať. Majte so mnou prosím strpenie :D

Záver druhého dielu by sa vám mal páčiť. Je dostatočne dramatický, dostatočne otvorený a zároveň vás neprizabije. Aj keď my, čo Útek čítame až teraz, sme strašní frajeri, keďže už nemusíme pol roka čakať na finále série. Vlastne nemusíme čakať vôbec, pretože tretí diel s názvom Návrat nám už je plne k dispozícii vo všetkých kníhkupectvách (pravdepodobne okrem prešovskej Panty, v nej nie je k dispozícii nikdy nič), takže sa môžeme vytešovať. 

Všetky diely si môžete zadovážiť aj priamo u vydavateľstva - spoločnosti Albatros Media, ktorej touto cestou ďakujem aj za poskytnutie recenzného výtlačku. No a knihy nájdete tu:

Draki (Draki #1): http://bit.ly/13g1fKz
Útek (Draki #2): http://bit.ly/13eo8gu
Návrat (Draki #3): http://bit.ly/18tZqMt

10 komentárov:

  1. K druhému dílu jsem se zatím nedostala, ale snad si jí brzy přečtu. Na téhle sérii se mi moc líbí je jí originalita a styl, kterým se napsaná. :) Doufám tak, že nebudu z dvojky zklamaná. ;) Jako vždy krásná recenze. ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem a podľa mňa by si mala byť spokojná. ja sa jednoducho v poslednej dobe neviem preniesť cez tie trojuholníky a celé mi to kazia, inak by som si napríklad aj túto knihu podstatne viac užila, lebo fakt si myslím, že Sophie J. vie dosť dobre písať

      Odstrániť
  2. Mně na druhém dílu hrozně iritovala Jacinda s tím milostným trojúhelníkem... docela jsem se nudila, na rozdíl od prvního (a i třetího) dílu... Trojka mi přišla podstatně lepší, když jsem ho četla, tak mi přišel i nejlepší, ale konec se mi ne tak docela pozdával, a když jsem začala přemýšlet, tak jsem zpětně v knize našla spoustu chyb. No, recenzi budu mít prý v srpnu publikovanou, tak si to pak třeba můžeš přečíst (a nebo ne, že :D). Ale každopádně myslím, že trojka se ti bude líbit víc, mně se hrozně líbilo, jak to autorka vyřešila s Tamrou a dokonce mě na konci jedna věc i překvapila :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. akoto, že "prý v srpnu"? :D kde to budeš mať publikované? konkrétne na toto som u teba veľmi zvedavá, takže si rada prečítam :) a hej, hlavne že Tamra bude poriešená, viac mi k šťastiu netreba :D dúfam, že to vymyslela dobre...

      Odstrániť
    2. Psala jsem to pro Fantasyu, a tam je poslední dobou hrozná prodleva mezi napsáním a publikováním, je nás tam holt dost :D Když mi to šéfredaktor posílal (a plus recenzi na Maru) tak mi pod to napsal: vyjde v průběhu srpna. Tak tak... :D Třeba nejnovější moje recenze na Tmu a prázdnotu mi vyšla asi měsíc poté, co jsem ji Honzovi poslala, takže :D Ale kdybys po ní moc toužila, tak ti ji můžu poslat jen ve Wordu :)

      Odstrániť
    3. Ano prosím! Môžeš rovno cez FB :) Ďakujem! :D

      Odstrániť
  3. Druhý díl jsem ještě nečetla a těším se až se k němu dostanu :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ach, Judit... ja som túto sériu po prvej časti zavesila na klinec a ty ma nútiš vôbec uvažovať o tom, že si ju prečítam a pri tom si sama uznala, že to s ňou až také slávne nie je. No nevadí, idem ja radšej čítať Amerických bohov a zmlátiť to pokušenie pustiť sa do tejto knihy, ktorú som si NIKDY nechcela prečítať a teraz nad tým uvažujem. Judita? Skry sa dakam! :D Tak! Koniec spovede.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ako môže dať niekto kknihe meno Vanish? :D Vanish, a špina je preč! :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. to je ešte nič, najnovšia kniha Lauren Oliverovej sa bude volať PANIC! :D

      Odstrániť