štvrtok 6. marca 2014

HOT STUFF: Keď New Adult píše profesionál

New Adult je relatívne nový žáner v knižnom svete, nehovoriac o tom, že na Slovensko oficiálne dorazil iba pred niekoľkými mesiacmi. Pre tých, čo ešte trochu plávajú v terminológii - New Adult stojí na pomedzí YA literatúry pre tínedžerov a romantických kníh pre dospelých.

Pôvodne mal byť jeho hlavným poznávacím znamením vek hl. hrdinov (18+), prakticky ho však od YA lepšie odlíšime...sexom. Takto pekne nám to zjednodušili najmä amatérski nezávislí autori, ktorí si filozofiu NA vysvetlili po svojom a svoje knihy naplnili láskou, erotikou...a v podstate ničím iným. Pôvodne veľmi zaujímavý a sľubný žáner New Adult sa preto v poslednej dobe bohužiaľ začal spájať s nie príliš kvalitnou a pomerne dosť repetitívnou literatúrou.



Čo sa však stane, ak sa úlohy zhostí talentovaná a uznávaná autorka? Nuž verte mi, New Adult sa posunie na úplne iný level.



Gayle Formanová - Iba jeden deň

Keď čerstvá maturantka Allyson, dievča z dobrej americkej rodiny, stretne počas výletu do Európy na netradičnom pouličnom predstavení Shakespearovej hry Večer trojkráľový bezstarostného holandského herca Willema, poriadne to medzi nimi zaiskrí. A keď ich osud na druhý deň znovu zvedie dohromady, Allyson urobí niečo nečakané a úplne bláznivé: zmení svoje cestovné plány a vyberie sa s Willemom do Paríža. Po jedinom spoločne strávenom dni a noci sa iskra rozhorí a horí jasným plameňom... až kým sa Allyson nezobudí a zdesená nezistí, že Willem je preč a s ním nielen jej drahé hodinky, ale aj sny o veľkej láske. Za jediný deň sa Allysonin život prevráti naruby. Pred ňou je rok sebaobjavovania – ako poslušná dcéra podľa priania rodičov nastúpi na vysokú školu a pripravuje sa na budúce povolanie. Plná nezodpovedaných otázok a pochybností sa počas prázdnin vydá na cestu po odpovede – a to rovno do Paríža. Uniká pred životom plným obmedzení, aby našla skutočnú vášeň, a možno dokonca aj pravú lásku. Veď tak nejako to písal aj sám Shakespeare, nie?


Kniha vyšla vo vydavateľstve Ikar v novembri a my sa už o 2 týždne môžeme tešiť na druhý diel a zároveň vyvrcholenie príbehu: knihu Iba jeden rok. Tá je prerozprávaná z pohľadu doposiaľ tajomného Willema, po ktorom sa v prvej knihe zľahne zem a nikto netuší, čo sa v ten jeden deň skutočne stalo. Alebo tuší? Iba jeden deň nám položilo základy na mnoho šialených aj menej šialených teórií, no ten skutočný dôvod, prečo sa cesty Allyson a Willema rozišli, na nás čaká ukrytý na stránkach knihy Iba jeden rok. A všetci sa už nevieme dočkať :)



Gayle Formanová - Iba jeden rok 

Keď sa Willem preberie z bezvedomia, netuší, kde je – v Prahe, v Dubrovníku alebo doma v Amsterdame? Francúzsky lekár mu ošetril ranu na hlave, ale Willem utŕžil aj inú, ktorú navonok nevidieť, napriek tomu bolí. Mladý Holanďan je zase sám a naliehavo potrebuje nájsť dievča, peknú Američanku, ktorú pomenoval Lulu, lebo jej pravé meno nepozná. Strávili spolu čarovný deň v Paríži a niečo na tom dni – alebo dievčati – núti Willema položiť si otázku, či im nie je súdené zostať navždy spolu. Opäť sa vydáva na cesty, blúdi od Mexika až po Indiu a dúfa, že to dievča ako zázrakom znovu stretne. Ale keď mesiace plynú a Lulu mu stále uniká, Willem začína pochybovať, či ruka osudu je naozaj taká silná, ako si myslel... A čo na to geniálny dramatik Shakespeare, ktorý mladú dvojicu najprv spojil, potom rozdelil a napokon v rozhodujúcej chvíli opäť zasiahol do ich života? Romantické, emotívne pokračovanie románu Iba jeden deň je príbehom voľby a náhody či „nehody“, ale aj šťastia, ktoré môžeme nájsť, keď sa voľba skríži s náhodou.

Iba jeden rok vychádza už 18.3.2014. Predobjednať si ju môžete teraz s 20% zľavou v internetovom kníhkupectve bux.sk.

4 komentáre:

  1. Strašne sa teším na Willemov pohľad :) Dosť ma zaujíma, čo robil on počas dní, keď ho ona hľadala :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Akože Formanová to má celé masakrálne premyslené a keď budeš čítať Iba jeden rok odporúčam mať pri sebe po ruke rovno aj Iba jeden deň - stojí to za to :) Uvidíš, aký obrovský význam mali niektoré zdanlivo bezvýznamné situácie v prvej knihe. Ja som sa počas jednej kapitoly úplne klepala od úžasu :D

      Odstrániť
  2. Knižky som stihla zahliadnuť u vydavateľstva. Všimla som si, že ich ponúkajú aj ako recenzentné výtlačky, ale tentokrát som sa rozhodla, že sa zameriam iným smerom. Ale ako vidím, možno som si vybrala zle...:/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. rozhodne ak niekedy budeš mať možnosť, tak si ju kúp tak či tak - možno sa ti ešte dobre stane, že ju nebudeš mať na recenziu a budeš pri nej môcť úplne vypnúť a vychutnať si ju :) ja som si teda teraz dala s radosťou re-reading aby som mohla obidva diely zrecenzovať, ale neviem-neviem, ako by som to riešila keby že to čítam prvýkrát, sú 4 hodiny ráno a ja hyperventilujem v posteli a ešte si mám aj zapisovať nejaké poznámky do recenzie :D

      Odstrániť