utorok 18. marca 2014

RECENZIA: Gayle Formanová - Iba jeden rok

Názov: Iba jeden rok (Iba jeden deň #2)
Pôvodný názov: Just One Day
Autor: Gayle Formanová
Vydavateľstvo: Ikar, 2014
Hodnotenie na Goodreads: 3.86

Srandafaktor: 3.5/5 
Nudafaktor: 1/5 
Lovefaktor: 4,5/5 
Plačfaktor: 5/5 (slzy z frustrácie ľudia, slzy z frustrácie :D)
Drámafaktor: 4/5








Anotácia

Keď sa Willem preberie z bezvedomia, netuší, kde je – v Prahe, v Dubrovníku alebo doma v Amsterdame? Francúzsky lekár mu ošetril ranu na hlave, ale Willem utŕžil aj inú, ktorú navonok nevidieť, napriek tomu bolí. Mladý Holanďan je zase sám a naliehavo potrebuje nájsť dievča, peknú Američanku, ktorú pomenoval Lulu, lebo jej pravé meno nepozná. Strávili spolu čarovný deň v Paríži a niečo na tom dni – alebo dievčati – núti Willema položiť si otázku, či im nie je súdené zostať navždy spolu. 

Opäť sa vydáva na cesty, blúdi od Mexika až po Indiu a dúfa, že to dievča ako zázrakom znovu stretne. Ale keď mesiace plynú a Lulu mu stále uniká, Willem začína pochybovať, či ruka osudu je naozaj taká silná, ako si myslel... A čo na to geniálny dramatik Shakespeare, ktorý mladú dvojicu najprv spojil, potom rozdelil a napokon v rozhodujúcej chvíli opäť zasiahol do ich života?


Všetci, čo sme čítali Iba jeden deň, máme ešte určite živo na pamäti TEN KONIEC. Na ten pocit, keď sa márne snažíte nájsť v knihe ešte niekoľko zabudnutých strán, sa proste nezabúda. Okrem toho, Iba jeden deň je typ knihy, ktorý vás po dočítaní priam vyzýva k tvorbe rôznych konšpiračných teórií: Čo sa Willemovi v to ráno prihodilo? Fakt je taký somár, alebo iba došlo k strašnému, strašnému nedorozumeniu? Alebo rovno k nejakej tragédii?
V prvej knihe sme sa o ňom veľa nedozvedeli - v podstate bol pre nás až do konca sexy cudzinec a hoci už od začiatku tak trochu tušíme, že sa v ňom skrýva viac, než toho necháva vyplávať na povrch, jeho činy nehrajú práve v jeho prospech.

Takže hej, no. Máme pred sebou jeho príbeh v podobe knihy Iba jeden rok a spolu s ňou obrovské množstvo otázok, ktoré, dúfame, budú na jej konci zodpovedané. Už hneď na úvod sa však človek musí vyrovnať s prvým menším/väčším šokom: Kniha totiž ani zďaleka nezačína tam, kde skončil Iba jeden deň a kde doslova POTREBUJEME aby začala. Takže pre mňa to bolo na úvod menšie sklamanie, cez ktoré som sa ale prekvapivo veľmi rýchlo dostala.

Určite ste si všimli, že v poslednej dobe je celkom v móde prerozprávať tie isté príbehy dvakrát z pohľadov dvoch hlavných hrdinov. Niektorí autori to zvládajú celkom dobre a vždy dokážu prísť s niečím novým aj napriek tomu, že vopred poznáme kľúčové dejové okamihy. Niektorí autori to absolútne nezvládajú. Gayle Formanová z toho urobila vrcholovú olympijskú disciplínu a odniesla si zlatú medailu.
Čítať knihu z Alysoninho pohľadu a následne knihu z Willemovho pohľadu je ako čítať dve úplne odlišné literárne diela, nielen čo sa týka samotného deja, ale aj celkového feelingu. A aj keby ste neviem ako chceli, tak za svet nedokážete určiť, ktorá je lepšia. Samozrejme, veľmi pomohlo aj to, že veľká časť prvého dielu sa odohráva s našimi obľúbenými postavami tisícky kilometrov od seba, žijúcimi si vlastný život. Ale to už je svojim spôsobom tiež autorova prozreteľnosť - takto super si to vymyslieť a vyvarovať sa tak zbytočnému opakovaniu.

Ak sa chystáte na Iba jeden rok, odporúčam vám urobiť jednu z dvoch vecí: Alebo si dať re-reading prvého dielu, alebo ho mať celý čas po ruke a priebežne si sledovať časovú os aj v Alysoninej knihe. Prečo? Pretože Formanová je génius, preto. Scény, ktorým ste v knihe Iba jeden deň neprikladali veľký význam? Ehm...pripravte sa na niekoľko šokov svojho života, pretože tie nevinne vyzerajúce kapitoly v jednotke sa v druhom dieli šmahom ruky premenia na najdôležitejšie a najkľúčovejšie okamihy celej série. To, čo v knihe Iba jeden deň vyzeralo ako nepodstatná scéna nadobudne v knihe Iba jeden rok úplne nový význam, z ktorého vám bude behať mráz po chrbte.

Viete, čo bolo na celej knihe najlepšie najhoršie? Tá frustrácia. Keď som vyššie spomínala, že obidve knihy majú odlišný feeling, tak som nemyslela pocit frustrácie. Ten nájdete v obidvoch knihách a úspešne vás bude privádzať do šialenstva. Do úžasného, sebadeštruktívneho a sladko bolestného šialenstva, ktoré vám dokáže dodať iba dávka kvalitnej knihy. Ktorú máte chuť hodiť o zem....Veľakrát.



Dúfam ale, že Willema si zamilujete minimálne tak, ako som si ho zamilovala ja. So všetkými chybami a nedokonalosťami, osobnými démonmi a hlavne veľkým srdcom, ktoré dokáže milovať ešte dlho potom, čo zapadne slnko za jedným obyčajne-neobyčajným dňom.
Jeho rok - rok nasledujúci po osudovom stretnutí s Alyson, bol vo viacerých ohľadoch ešte zaujímavejší než Alysonin. Možno to bolo miestami, ktoré navštívil, zaujímavými zážitkami, ktoré si so sebou priniesol a možno to bolo iba tým, že som si jeho príbeh dokázala viac vychutnať, nečakajúc márne na opätovné stretnutie s Alyson, ktoré sa malo udiať až omnoho neskôr. Aj keď...ako som už naznačila vyššie, nie všetko je tak, ako sa spočiatku zdá ;)

Na rovinu sa vám priznám, že mám niekedy problém recenzovať knihy od takých spisovateľov ako je Gayle Formanová, pričom do tejto kategórie zároveň radím aj knihy od J.K.Rowlingovej, Kristin Cashore či Cassandry Clare. Tu sa už totiž jedná o takú vysokú ligu, že mi je doslova trápne niečo kritizovať. Predsa len by som však mala na adresu knihy jednu výhradu, ktorá má zároveň na svedomí moje 4 a pol hviezdičkové hodnotenie namiesto určite zaslúženého a v pote tváre a talentu vymakaného 5-hviezdičkového. Tá výhrada? Koniec.
Musím povedať, že sme si podľa mňa v závere celej série zaslúžili trooošku viac. Pretože vediac čo nás na konci čaká sme si trpezlivo prečítali Willemov príbeh, pochopili sme, čo sa v ten osudový deň stalo, konečne sme ho spoznali a zároveň sme spoznali aj jeho city k Alyson a keď sme sa už-už dostávali k tomu Okamihu O... Ach jo...A viete čo? Prečítajte si to a samy uvidíte, čo sa stalo s Okamihom O :D Kniha je výborná, nemám najmenšie výčitky, že používam takéto donucovacie praktiky a verte mi, bude to stáť za to :)




Iba jeden rok si môžete zakúpiť TU
Doplňte si sériu a kúpte si Iba jeden deň TU

2 komentáre:

  1. Príbeh zaujímavý, postavy v podstate taktiež. Prvá kniha pekná zaujímavá no druhé vydanie .... musím povedať že od začiatku som sa tešila na to ako sa konečne stretnú hlavný predstavitelia a ono to tak sucho skončí?!?!? No predstavovala som si najmä ten záver oveľa lepší, som sklamaná.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. v angličtine o týždeň vychádza kniha Just One Night, kde je opísané všetko to, čo sa udialo po skončení druhej knihy... ale zatiaľ to je len v tej angličtine :/

      Odstrániť