streda 2. júla 2014

RECENZIA: Brandon Sanderson - Ritmatik (Ritmatik #1)

Názov: Ritmatik (Ritmatik #1)
Pôvodný názov: Rithmatist (Rithmatist #1)
Autor: Brandon Sanderson
Vydavateľstvo: Slovart, 2014
Hodnotenie na Goodreads: 4.25

Srandafaktor: 3/5
Nudafaktor: 3/5
Lovefaktor: 2/5
Plačfaktor: 2/5
Drámafaktor: 4/5





Sanderson vám ukáže, ako sa zrýchľuje z 0 na 100. Stačí mu na to zopár kapitol. 

Niekedy mám pocit, že dať mi do ruky kvalitnú fantasy knihu je ako hádzať perly sviniam. Hej, znie to hrozne, ale väčšinou som sama na seba naštvaná, že nedokážem oceniť dobrú knihu tak, ako ju dokáže oceniť každý naokolo. Ale ešte aj ja, taký nehorázny nevzdelanec vo svete "high fantasy", som nakoniec musela uznať, že Ritmaik je jedna premakaná kniha, hodná každého jedného z jej tisícok čitateľov. 

Zatiaľ čo bežné YA knihy začínajú vo veľkom štýle a naše nadšenie tak akosi postupne opadá (priamo úmerne tomu, ako hlavná hrdinka osprostieva), Ritmatik vstupuje na literárnu scénu vcelku poskromne, nenaznačuje, že by mal veľké ambície, aj keď kdesi v zadu v kútiku vášho mozgu vám bliká svetielko a kričí "TOTO JE PREDSA SANDERSON!" Bože, ešte aj ja viem, kto je Sanderson, takže tie veľké očakávania tam boli, ale na začiatok som namiesto toho dostala iba akýsi priemerný príbeh s výborným nápadom a jemným harrypotterovským feelingom. To bola asi taká prvá štvrtina knihy, kedy sa vám akosi nedarí dostať do Sandersonovho kriedového sveta, ale aj napriek tomu si užívate nádherné ilustrácie a priam sa vyžívate už len v tom nápade s mágiou založenou na kreslení čiar a kriedových postavičiek - Krieduchov.




Odrazu nám okolo veľkej nudy začne obsmŕdať akási akcia, ani neviete ako a stane sa vražda, ktorá to celé spustí a nie, už sa viac nenudíte. Nenudíte sa, lebo traja nepravdepodobní spojenci - Joel, ktorého si nespravodlivosť podala už pri narodení, keď mu do vienka dala lásku k ritmatike ale zabudla mu k tomu dať schopnosť byť ritmatikom, učiteľ Fitch, ktorý sa z ničoho nič ocitol medzi triedeným odpadom pod menovkou "Staré železo" a ritmatička a hotová antihermiona Melody - spoja svoje sily, aby vypátrali vraha študentov Armediovej akadémie. 

Najväčšia sranda na Ritmatikovi je, že by vás nikdy ani len nenapadlo, aký krvák sa dá urobiť z kreslenia kriedou na zem. Mne samej to znie absurdne a hoci som pred čítaním vedela, o aký druh mágie pôjde a prišlo mi to ako perfektný nápad, nevedela som si úplne predstaviť, ako chce Sanderson na niečom takom založiť nejakú schopnú akciu. Asi ťažko tam totiž postavy zvládnu robiť niečo takéto, všakže. Nuž poviem vám k tomu iba toľko: Prečítajte, uvidíte, budete mrte prekvapení. 




Postavy boli fajn, osobne som ale videla plus tejto knihy niekde inde, než v nejakej pôsobivej charakterizácii postáv. Joel má síce 16 rokov a kniha sa oficiálne radí medzi Young Adult, ale viac než miestami som mala pocit, že čítam Middle Grade. 
Sila celého príbehu pramení hlavne z naozaj premyslenej mágie, aj keď som niekedy mala pocit, že sa Sanderson na tento aspekt sústredil až príliš a zabudol si zamakať aj na iných veciach, menovite postavách, vzťahoch, detektívnej zápletke a pod. Ale na druhej strane ho chápem, mňa tiež keď niečo nebaví, tak to nerobím. 

Až v závere knihy nadišla tá chvíľa, kedy som prehodnotila svoje zamýšľané hodnotenie a išla som s hviezdičkou hore. KONEČNE sme sa aj niečo dozvedeli, došlo k mnohým odhaleniam a hneď niekoľkým šokujúcim zvratom. Zasa aby sme sa príliš nerozjašili, tak Sanderson pre istotu naznačil ďalšie tajomstvá a potenciálne zapletance do budúcnosti  a tak sa vlastne môžeme tešiť na pokračovanie (tí umiernenejší čitatelia) alebo ísť Sandersonovi nahádzať vajcia na dvere jeho domu (ten zbytok, ktorý nemá rád nedopovedané myšlienky a nezodpovedané otázniky). Celkovo si myslím, že Sanderson v Ritmatikovi položil základný kameň výnimočnej sérii a priniesol tak do žánru Young Adult fantasy kvalitu, v súčasnosti potrebnú ako soľ. Hoci ma prvý diel neoslovil až do takej miery, že by som ešte tri dni večer od samého vzrušenia nedokázala zaspať, ale tá séria, čo sa nám tu črtá, vyzerá viac než lákavo a verte mi budete si ju chcieť prečítať.




Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovart. Ritmatika si zakúpte hocikde, alebo aj TU :)

4 komentáre:

  1. knihu som už viackrát videla, no nikdy som sa neodvážila...asi sa nakoniec predsa len do toho pustím :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Kniha vyzerá úžasne, poriadnu fantasy síce nečítam veľmi často, ale Ritmatika chcem určite omrknúť :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tak som rada, že si ťa Ritmatik získal.:D Kniha sa mi tiež veľmi páčila, hoci som čakala o trooošku viac napr. tej akčnosti a tiež som mu dala "len" 4*... Ale už aby bola dvojka.:D Hlavne kým si ešte pamätám koniec jednotky ehem.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Knihu som čítala už viacej krát a som s ňou nadmieru spokojná. Sanderson sa nezaprel a dodal aj do tejto knihy neoceniteľné momenty napätia.
    Odporúčam prečítať

    OdpovedaťOdstrániť