štvrtok 28. augusta 2014

RECENZIA: Liane Moriartyová - Manželovo tajomstvo

Pôvodný názov: The Husband's Secret
Autor: Liane Moriartyová
Vydavateľstvo: Ikar, 2014
Hodnotenie na Goodreads: 3,89


Srandafaktor: 2/5
Nudafaktor: 1/5
Lovefaktor: 3/5
Plačfaktor: 4/5
Drámafaktor: 5/5



"Sľúb mi, že ten list neotvoríš"

Predstavte si ženu, ktorá sa jeden obyčajný deň prehrabuje starými vecami, aby našla pre svoju históriou posadnutú dcéru kúsok z berlínskeho múru, ktorý si raz dávno odniesla zo svojej návštevy Európy. Predstavte si, že pri hľadaní narazí na starú zožltnutú obálku od svojho manžela s nápisom "Otvoriť iba v prípade mojej smrti". Problém je, že jej muž je práve na služobnej ceste a úplne totálne nažive. 

Predstavte si ženu, ktorá so svojim manželom žije v spokojnom a šťastnom manželstve, vychovávajú spolu malého syna a robia pritom večnú spoločnosť jej obéznej sesternici, ktorá je zároveň jej najlepšia a jediná kamarátka. Predstavte si, že obézna sesternica jedného dňa extrémne schudne a premení sa na krásnu ženu. Predstavte si, že o nejaký čas sedia žena, jej muž a jej krásna sesternica za jedným stolom a muž jej oznamuje, že sa zamiloval. Do sesternice. 

Predstavte si ženu, ktorej pred dvadsiatimi ôsmimi rokmi zavraždili dcéru. Vrah sa nikdy nenašiel. 

Sú autori, ktorí vedia písať a sú autori, ktorí vedia fakt brutálne dobre písať. Moriartyová je to druhé. Nielenže sa rozhodla ťahať paralelne vedľa seba tri príbehy troch žien (a nedoorať to), ešte sa jej do toho podarilo veľmi šikovne zakomponovať obrovské tajomstvo, ktoré na jednej strane potrebovalo byť dostatočne dlho zatajované, aby vytvorilo to správne napätie a na druhej strane odhalené včas na to, aby všetky postavy stihli niesť jeho monumentálne dôsledky.

Bála som sa, fakt som sa bála, že sa tajomstvo ukryté v liste dozvieme až na konci knihy, pričom sa mi ho podarí uhádnuť už niekde v strede a zvyšok knihy sa budem príšerne nudiť a prevracať očami nad tým, ako si to ešte nikto v príbehu nestihol domyslieť. Chvalabohu sa nič také nekonalo. Manželovo obrovské tajomstvo je akoby postava sama o sebe, postava, ktorá sa ešte nejakú chvíľu po začiatku príbehu necháva dozrieť, aby následne mohla grandiózne vpochodovať medzi všetky ostatné postavy a prevrátiť ich životy naruby. Nie je to o tom, že by ste si absolútne v žiadnom prípade nedokázali domyslieť, čo v tom liste bude. Je to o všetkom. O všetkom pred prečítaním listu a hlavne o všetkom po prečítaní listu. O tom, ako jedno rozhodnutie ovplyvní životy a smrť mnohých ľudí, pričom až do konca knihy nie je jasné, ktoré rozhodnutie to bolo. Verte mi, ten list je iba špička ľadovca, ktorý sa začne roztápať v momente jeho otvorenia. 




Pre koho je kniha určená? Hoci nerada hádam a ukazujem prstom na tých, ktorí by si podobný príbeh mohli užiť a naopak na tých, ktorých to možno nebude tak zaujímať, musím minimálne poznamenať, že hlavné postavy v knihe sú dospelé a nachádzajú sa v zrelom veku, jedna z hlavných postáv je už dokonca babička. Preto si myslím, že by mohla extrémne zaujímať a baviť najmä tých, ktorí už majú čosi za sebou, ktorí prežili viac životných etáp, než len prvú lásku. 

Do knihy budete chcieť nazrieť kvôli "tomu veľkému tajomstvu". Ešte si len prečítate anotáciu a už vás bude zožierať myšlienka na to, čo sa dofrasa v tom liste píše. Môžem vás však ubezpečiť, že budete horlivo otáčať stranu za stranou ešte dávno po tom, čo Cecilia nazbiera odvahu a list otvorí. Osudy postáv vás budú zaujímať či chcete alebo nie, budete s nimi prežívať manželské krízy a staro-nové aféry, budete s nimi zúfalo pátrať po hlavnom záporákovi, len aby ste zistili, že v tomto príbehu možno ani žiaden záporák neexistuje. Očami rôznych postáv prežijete hneď niekoľko trágédií, malé aj veľké, staré aj nové, len aby ste prišli na to, že tie najväčšie nešťastia v našich životoch si častokrát spôsobujeme sami. 




Miestami (hlavne zo začiatku) som mala pocit, že príbeh odrazu akosi prestáva dávať zmysel, že sa jednotlivé dejové línie začali príliš rozchádzať a už sa snáď nikdy nespoja. Moriartyová má veľmi zvláštny ale zato atraktívny štýl písania, ktorý prináša veľké osvieženie medzi klasické príbehy písané v prvej osobe. S textom sa doslova hrá, pričom strieda rôzne časy, až sa niekedy v príbehu začnete strácať. Pritom však tušíte, že to robí autorka zámerne a popri tom, ako hromžíte, jej gratulujete k jej genialite. 

Celá kniha je písaná veľmi realisticky a ak si odmyslíme zámerne predramatizovanú hlavnú zápletku, tak v podstate celý čas rieši bežné problémy bežných rodín, manželstiev, komunít a vy si už tak nejako od začiatku uvedomujete, že tento výrazný realizmus vám podstatne znižuje šance na krásne uzatvorený záver s happy endom, ktorý máte tak rada. Toto je asi hlavný dôvod, prečo sa bežne týchto typov kníh stránim. Nikde nemáte záruku, že to skončí dobre :D Všetko je otvorené, karty sú vyložené na stole a stať sa môže absolútne hocičo. Väčšine čitateľov niečo také imponuje, ja sa toho desím. A hoci sa vám nechystám prezradiť koniec, poviem aspoň toľko, že kniha ostáva do poslednej bodky verná svojmu štýlu. Či už na jej konci nájdete záver, v aký ste dúfali alebo nie, je to hlavne záver, aký prináša život - nenápadne pootvorený a plný otázok "Čo ak...?"



Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Ikar
Knihu, ktorá sa momentálne nachádza veľmi vysoko v slovenskom rebríčku bestsellerov, si môžete zakúpiť aj priamo v ich internetovom kníhkupectve na stránke bux.sk.

8 komentárov:

  1. Mě už navnadila anotace. Jsem ráda, že ta anotace není to nejzajímavější na knize. :o)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. A teraz som fakt zvedavá, čo sa píše v tom liste :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Pred pár dňami som to našla na mamkinom stole. :D A aj ma to zaujalo, ale zas nie až tak. Po tejto recenzii jej to asi čoskoro ukradnem. :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Já už jsem věděla že si chci knihu přečíst jen po přečtení anotace. A teď po přečtení recenze chci ještě víc :D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. To vyzerá tak super, musím si to prečítať. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. ja by som sa chcela posťažovať na spoilerovanie :D čo keď som netušila, že ona ten list otvoría chcela som zostať v napätí?????? :D :D
    ale inak super recenzia a čoraz viac si to chcem prečítať. Hlavne čo o tejto ženskej básniš aj ty aj Triss. To sa potom ťažko odoláva

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. keď si človek chce zachovať až taký level nevedomosti, tak nečíta recenzie, saša!:D to ako keby si mi povedala, že som ťa spoilerovala lebo som do recenzie na hunger games napísala, že v nich bude Katniss súťažiť :D Tiež by sa možno niekto chcel nechať prekvapiť, koho vylosujú, ale neviem, čo by to bolo za recenziu, keby som sa snažila neprekecnúť.
      Hlavne, keď už recenzie aj na HG aj na Manželovo tajomstvo prezrádzajú tieto dva "spoilery" :)

      Odstrániť
  7. Kniha je naozaj úžasná a recenzia sedí ako riťka na šerblíku :) Skvele napísaná!

    OdpovedaťOdstrániť