nedeľa 19. septembra 2010

RECENZIA: Cassandra Clare: Mechanický anjel (Pekelné stroje #1)

Názov knihy: Mechanikcý anjel (Pekelné stroje #1)
Originálny názov knihy: Clockwork Angel (Infernal Devices #1)
Autor: Cassandra Clare
Vydavateľ: Slovart

Tagy: young adult, romantika, viktoriánska éra,
Rozprávač: viacero pohľadov v 3. osobe

Ďalšie knihy od tohot autora: séria Nástroje smrteľníkov (Mesto kostí, Mesto popola, Mesto skla)



Kniha Mechanický anjeô bola jedna z tých, od ktorých som očakávala pomerne veľa a možno práve preto som ňou nebola nijako extrémne nadšená. Trvalo mi 6 dní (!) , kým som ju prečítala, čo je u mňa už nadpriemerná dĺžka a doslova by sa to dalo nazvať babranie sa. A pritom najviac šokujúce pre mňa je, že kniha sama o sebe nebola vôbec zlá.

Nedá sa povedať, že by ma Cassandra Clare sklamala. Dostala som všetko, čo by mala správna YA kniha obsahovať: originálny príbeh, nové a výnimočné postavy, napätie, romantiku. Celé sa to však hýbalo veľmi pomaly a skutočne som sa rozčítala až v poslednej štvrtine knihy.

Páčilo sa mi zasadenie celého príbehu. Bolo vidno, že Cassandra si naštudovala viktoriánsku éru a vďaka tomu som sa celkom ľahko dokázala stotožniť s dobou, v ktorej sa hlavná hrdinka Tessa nachádzala. Tiež si myslím si, že Mechanický anjel by bol výborný materiál na sfilmovanie. Dokonca si dovolím tvrdiť že lepší než Nástroje smrteľníkov, ktoré budú mať už čoskoro premiéru. Viem si živo predstaviť herečky v nariasených sukniach s obrovskými klobúkmi a koče ťahané koňmi brázdiace ulice starého Londýna. Čo si však neviem predstaviť je, ako by dokázali natočiť film, v ktorom sa dohromady nič neudialo. To by mohol byť problém...

Už pred tým, než som sa pustila do knihy som o nej mala menšie informácie. Vedela som napríklad, že Tessa sa ocitne v ľúbostnom trojuholníku medzi arogantným a citovo uzavretým Tieňolovcom Willom, ktorého (podľa recenzií ktoré som si pri tejto príležitosti prečítala) budem buď neznášať alebo milovať a Jemom, Willovým citlivým a dobrosrdečným najlepším kamarátom. Môžem úprimne povedať, že Will bol od polovice knihy oficiálne moja najobľúbenejšia postava a Jema som nedokázala vystáť. Je síce pravda, že Will mal niečo z Jacea, ktorý je zasa hlavnou postavou druhej tieňoloveckej série, no mne osobne sa na ňom páčilo práve to, čo s ním spoločne nemal. Nebol ani náhodou postavou, ktorú by ste si obľúbili v skutočnom živote. Bol však jednoznačne najoriginálnejší zo všetkých a Cassandra sa tu rozhodne nebála zájsť až do extrémov. Will nebol bad boy, ktorého zmení pravá láska a odrazu sa naplní nekonečnou dobrotou. Will bol proste bad boy. Bodka. Napriek tomu bolo vidieť, že Tessu miluje a že by pre ňu urobil čokoľvek. O to viac vám trhá srdce keď vidíte, čo jej zo zatiaľ neznámych príčin spôsobuje.

A čo spomínaný ľúbostný trojuholník? Ten NEEXISTUJE. Mrzí ma, že vás sklamem, ak ste si plánovali prečítať knihu práve kvôli tomu (haha), no v Mechanickom anjelovi sa žiadne Will-Tessa-Jem-techtle-mechtle nekonalo. Jediné, čo sa mu vzdialene podobalo, bolo Tessino neustále sa potulovanie chodbami Inštitútu a narážanie raz na Willa, raz na Jema. Čo bolo mimochodom trochu nudné. Netvrdím, že milostný trojuholník  nedostaneme v ďalších knihách. Dokonca si myslím, že je to dosť pravdepodobné. Pochybujem totiž, že toto bolo všetko, čo si pre nás Cassandra nachystala. Nevadilo by mi, ak by sa veci ešte viac skomplikovali práve naopak - ale Jem? Vážne? Ospravedlňujem sa všetkým jeho fanúšikom, no ten chlapec bol neskutočný. A rozhodne nie v dobrom slova zmysle. V jednom kuse rozprával a filozofoval o nekonečnosti vesmíru a nemal ani jedno tajomstvo, lebo všetko mu vypadávalo z úst ako zvyšky od večere. Jediné čo sa mi na ňom páčilo, bol spôsob, akým zvládal Willa. Klobúk dolu, ten chlapec to s ním vedel. Rozumiem, prečo Cassandra stvorila Jema. Bolo dokonalý protiklad uzavretého a tajnostkárskeho Willa. A môžno práve preto že som Willa zbožňovala, Jema som automaticky nevedela vystáť. Ktovie.
Tessa zas bola jedna z postáv, pri ktorých sa doteraz neviem rozhodnúť, čo si mám o nich myslieť. Ťažko som sa dostávala do jej kože, no keď som sa tam konečne ocitla, dokázala som sa s ňou stotožniť miestami dokonca viac, než s Clary z Nástrojov smrteľníkov. Trpela však syndrómom hlavnej hrdinky, ktoré častokrát bývajú menej prepracované, než vedľajšie postavy. Pevne verím, že ďalšie diely ukážu,  čo všetko sa v nej skrýva.

Asi vás trochu prekvapí ak vám teraz poviem, že podľa mňa má séria potenciál stať sa rovnako dobrou, keď nie ešte lepšou než Nástroje smrteľníkov. Keď sa trochu obzriem dozadu, pamätám si, že ani Mesto  kostí mi neprišlo nijak zvlášť výnimočné a zamilovala som sa až do jeho pokračovaní. Zdá sa mi, že Cassandrinou stratégiou je pripraviť si v prvej knihe pôdu a všetko to odpáliť až v ďalších častiach. Zatiaľ čo väčšina autorov má tendenciu zhoršovať sa z jednej knihy na druhú, u Cassandry to doteraz bolo úplne naopak. Ak je to tak ako hovorím, už sa nemôžem dočkať pokračovania. Karty sú rozdané, kniha rozohrala celkom sľubnú partiu a teraz nám už neostáva nič iné, len si počkať na Mechanického princa a princeznú...

Vysvedčenie:

Zápletka: 3,5/5
Postavy: 4/5
Originalita: 4/5
Záver: 4/5
Môj pôžitok z čítania: 3,5/5
Obálka: 5/5

Spolu: 24..........2

8 komentárov:

  1. Doufám, že už mi zítra přijde ^^

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Díky, díky! Už jsem si myslela, že jsem jediná kdo z CA samou radostí neskákal do stropu ;) S většinou souhlasím a horlivě přikyvuju :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. S tým ľúbostným trojuholníkom rozhodne nesúhlasím. Nedávno som dočítala druhú časť (Clockwork Prince) a neviem ako ostatní, ale ja keď som dočítala, úplne sa mi parilo hlavy a ešte týždeň som nemohla spávať. Dvojka sa mi páčila oveľa viac a dosť som si obľúbila aj Jema a páčilo sa mi, ako to autorka vyriešila s Willom.
    Ten koniec ma zničil a teraz budem netrpezlivo čakať do novembra - na posledný diel :(:(

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Predpokladám, že v dvojke je ten ľúbostný trojuholník oveľa zreteľnejší ale stojím si za svojim, že v jednotke jednoducho neexistuje. Tess sa na Jema pozerá ako na kamaráta a Will je jednoznačne ten, po kom ide :) Jem sa v jednotke objavuje PODSTATNE menej ako Will, dostáva menej priestoru a chémia medzi nim a Tess je taká...žiadna. Ale nehádam sa, že Clockwork Prince bude už asi iné kafé :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Podľa mňa aj bolo. :) Určite odporúčam, aj keď neviem, čo si budeš podľa recenzie knihy myslieť. Niektorí z toho boli úplne mimo (ako ja) a niektorí vôbec, v každom prípade, mne sa to fakt páčilo a veľmi sa teším na pokračko.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. No ja som si Clockwork Prince vypýtala na Vianoce lebo som to hrozne chcela a dúfam že na to budem mať čas už teraz v Januári. Nepochybujem, že to bude perfektné, aj CA bolo super, len sa to trochu pomaly rozbiehalo a celkovo si myslím, že Cassandra vie napísať aj lepšie knihy. Ale už podľa recenzií čo som čítala na nete vidno, že CP je ešte lepšie než CA. Teším sa!

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ja mám túto sériu ešte radšej ako Nástroje smrteľníkov, je to dokonca jedna z mojich najobľúbenejších sérií vôbec! Cassie vie, ako zamiešať karty a premyslieť všetko do detailov a vždy ďalšie knihy v jej sériách sú o čosi lepšie ako tie predchádzajúce. Väčšinou je to u iných autorov naozaj opačne.
    Ten trojuholník sa tu naozaj rozbehol až v ďalších častiach, no aj tak nebol pre mňa typickým, a to z dôvodu, že v tejto sérii skrátka miloval každý každého. (Znie to trochu divne, ale inak to neviem pomenovať.) Skrátka to bolo na tom to pekné.
    Nebudem tu rozpitvávať to, ako som po tretej časti mala srdce zlomené na milión kúskov a depresiu ešte dva mesiace...plus neschopnosť čítať hocičo iné! :D
    *Čo mi to robíš Cassie?*

    P.S. Ak ma toto od nej úplne dorazilo, neviem si ani predstaviť, čo sa mi stane po CoHF! Asi skočím z okna!

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Jedna z najúžasnejších sérií, ktoré som kedy čítala. Po Meste kostí to bolo milé osvieženie.A vloženie deja do Londýna 19. storočia ? Senzačný a unikátny nápad. Miluje túto sériu. Asi najlepšia bola tretia časť. Koniec je originálny i keď smutný.Bola som z neho zničená naozaj dlhú dobu.
    No uspokojí každého čitateľa. Vždy keď si na túto sériu spomeniem pichne ma pri srdci :D . Celkovo, knihy od Cassandry Clare MI-LU-JEM. A ak niekto váha tak mu radím aby neváhal dlho!

    OdpovedaťOdstrániť