streda 15. septembra 2010

Zoznámte sa s...HRY O ŽIVOT

Ako som pred pár dňami sľubovala, Hry o život sú druhou sériou, ktorú by som vám rada trochu priblížila, nakoľko v Amerike spôsobila akúsi obdobu Twilight mánie. Ako demonštráciu jej obrovskej popularity by som rada uviedla, že dokonca aj Slováci, s frekvenciou prekladu YA literatúry cca 6 kníh ročne, sa chopili šance a už rok po vydaní v USA uzrela svetlo sveta prvá kniha série s rovnomenným názvom Hry o život. Doposiaľ boli preložené 2 knihy, druhá pod názvom Skúška ohňom, ktorá vyšla začiatkom leta. Ak sa práve nachádzate v štádiu váhania, či si tieto knihy zakúpiť a na nasledujúci článok ste narazili v snahe získať čo najviac informácií, dúfam, že vám tieto riadky budú nápomocné a rozhodnete sa urobiť ten posledný krok - zájsť do kníhkupectva.
Pozn. ilustrácie v článku pozostávajú z oficiálnych obrázkov aj fan-artov (fanúšikovských kresieb)

Názov série: Hry o život
Autor: Suzanne Collinsová
Knihy v sérii: Hry o život(Hunger Games), Skúška ohňom(Catching Fire), Drozdajka?(Mockingjay)
Žáner: sci-fi, YA, dobrodružný

Prečo sa do knihy zamilujete:
Pretože cez deň nebudete môcť myslieť na nič iné a v noci kvôli nej nebudete môcť spať.

Obsah:

Kde bude tam bude, bude raz jedna krajina. Táto krajina bude mať 12 obvodov a jedno hlavné Sídlo. Krajina sa bude volať Panem. Ľudia v nej budú umierať hladom...

Nachádzame sa v budúcnosti. Nevieme, či prešli stovky alebo tisícky rokov. Nevieme dokonca ani to, čo všetko sa za ten čas udialo. Vieme len, že kdesi v určitom okamihu sa niečo strašne pokazilo.
Katniss je 16-ročné dievča z chudobnej rodiny. Ale kto v 12. Obvode vlastne nie je chudobný? Bohatstvo sa v tejto krajine nemeria podľa počtu rodinných šperkov alebo výšky bankového konta. Bohatý je ten kto sa nemusí báť, že nebude mať čo do úst. V prípade 12. Obvodu teda bohatý nie je takmer nikto.
Ako každý rok tak aj tento, Katniss s napätím očakáva veľké losovanie. Tento rok je však predsa len niečím odlišný. Jej malá sestra dovŕšila 12 rokov a tak sa dnes prvýkrát v lotérii objaví aj jej meno. Ale chvalabohu je ešte príliš mladá a tak do urny putoval len jeden jediný štítok nesúci meno Prim. To je šanca jedna k tisícom však? Tak prečo ju potom volajú na pódium?

Hry o život sú zvrátená televízna šou, akási forma trestu pre 12 Obvodov, ktoré sa pre niekoľkými desaťročiami vzbúrili proti despotickej nadvláde Sídla. Ich povstanie bolo kruto potlačené a aby už nikdy viac nezabudli že Sídlo poraziť nemôžu, každoročne je z každého Obvodu vybraný jeden chlapec a jedno dievča vo veku od 12 do 18 rokov, aby medzi sebou bojovali v hre, na ktorej konci čaká len jeden víťaz a 23 mŕtvych tiel.
Tak ako kedysi Aténčania, ktorí boli nútení posielať svoje deti na Krétu, aby tam boli zožrané Minotaurom, aj obyvatelia Panemu dostali podobný odkaz: Robte ťažkosti, a mi urobíme niečo horšie než to, že vás zabijeme. Zabijeme vaše deti.
Katniss nemá čas zaváhať, keď dobrovoľne nastupuje na miesto svojej sestry a spolu s druhým súťažiacim, Peetom - pekárovym synom, ktorý jej raz dávno zachránil život darovaním bochníka chleba keď jej rodina hladovala, sa vydávajú na cestu do Sídla.
Dokáže Katniss vyhrať tohtoročné Hry o život a vybojovať si tak nielen svoj život ale aj lepšie podmienky pre svoju chudobnú rodinu? A čo je hlavné, dokáže zabiť svojho záchrancu, navyše ak práve pred všetkými obyvateľmi Panemu vyhlásli, že je do nej zamilovaný?

Postavy:


Katniss Everdeenová

Katniss v živote prežila mnoho útrap (smrť otca, matkina depresia, vyhladovanie sa takmer na smrť), ktoré ju donútili obrniť sa pred nepriazňou osudu a naučiť sa proti nemu bojovať svojimi vlastnými zbraňami. Dokázala, že vie brániť tých, ktorých miluje bez ohľadu na to, čo to znamená pre ňu samotnú. Keďže väčšinu času pred zahájením hier strávila snahou udržať svoju rodinu na žive, stala sa trochu ignorantkou v citovej oblasti, keď si za celý čas neuvedomila, že jej najlepší kamarát Gale je do nej beznádejne zamilovaný.
Katniss sa síce nevyzná v ľudských emóciách, no zato jej to náramne ide v streľbe z luku a v love ako takom- čosi, čo zdedila po svojom otcovi. Rovnako ako u jej otca, pri jej speve stíchnu všetci vtáci naokolo.

Peeta Mellark

Peeta tvorí mužskú časť súťažiacej dvojice z 12.Obvodu, ktorá odchádza do Sídla bojovať v Hrách o život.Pochádza z rodiny pekára, čo ho automaticky zaraďuje do tej bohatšej vrstvy v "Dvanástke".Peeta kedysi dávno zachránil život Katnissinej rodine tým, že jej daroval dva bochníky pripáleného chleba, za čo dostal náležitý výprask. Katniss s ním však od tejto udalosti až do začiatku Hier nikdy viac neprehovorila.
Peeta je bystrý, pohotový a výrečný mladý muž, ktorý síce rozhodne nebol nešikovný alebo zabebelý, no mať po svojom boku nebojácnu a neskutočne zručnú Katniss znamenalo nájsť si rýchlo niečo, v čom bude schopný vyniknúť. Tým sa stal jeho obrovský šarm a schopnosť získať na svoju stranu srdcia obyvateľov Panemu.
V začiatkoch knihy sa pred celým národom priznáva, že Katniss miluje už od detstva, no nikto nevie, či je to len súčasťou jeho stratégie upútať na seba pozornosť sponzorov alebo krutá realita(lebo ako inak by sa dala nazvať skutočnosť, že ste sa ocitli v hre, ktorá má len jedného víťaza s láskou svojho života).
Peeta je skutočne zložitá postava, ktorej úmysly sa veľmi ťažko odhadujú a nie ste si ním istí takmer do úplného záveru knihy a dokonca tak celkom nie ani potom.

Gale Hawthorne

Katnissin najlepší kamarát a partner na lov. Rovnako ako Katniss a väčšina obyvateľov Sloja má čierne vlasy, olivovú pokožku a šedé oči. Gale je akési Katnissino svedomie, ktoré ju neustále podpichuje v myšlienke utiecť, alebo vzbúriť sa proti chorému systému. Ako sa dozvedáme už v začiatkoch série, Katniss je pre neho viac než len kamarátka a je jej hlboko oddaný. Napriek tomu sa Gale v prvých dvoch dieloch objavuje len sporadicky a skutočné miesto na výslní dostane až v záverečnej časti trilógie kde *SPOILER* sa prezentuje ako mladý rebel a jeden z popredných vodcov povstania.


Haymitch Abernathy

Opilecký starý mládenec, ktorý sa stal v 50-tych Hrách o život doposiaľ jediným žijúcim víťazom, pochádzajúcim z 12. Obvodu (dohromady boli len dvaja), čo ho automaticky kvalifikovalo byť Katnissiným a Peetovym mentorom. Škoda len, že bol 90% času vymedzeného na tréning a dávanie cenných rád zdrúzganý pod obraz Boží.
Haymitch bol napriek (alebo vďaka?) svojej alkoholovej závislosti perfektným spestrením série a ja som doslova visela na každom slove, čo mu vyšlo z úst.
V 3. dieli sa dokonca dozviete, aká životná tragédia ho dohnala k alkoholu.

Moja mini recenzia:

Už je to dávno, čo som nejakú knihu vydržala čítať do rána tak, ako som vydržala čítať Hry o život. Viete, ako ste zvyknutí dokončiť nejakú kapitolu a ísť spať? Zabudnite na to. Suzanne Collinsová si dala záležať na tom, aby každú jednu kapitolu zakončila tak, aby ste knihu neboli schopní zatvoriť. Prvá kniha akejkoľvek série vždy nesie najťažšie bremeno. Ak neuspeje ona, len ťažko môžeme očakávať, že sa to nejakým zázrakom napraví po vydaní druhého dielu. Ten si už totižto kúpi len málokto. Hry o život nielen že zvládli túto obrovskú výzvu oni to doslova každému natreli. Máte radi napätie? Odporúčam Hry o život. Máte radi sci-fi? Odporúčam Hry o život. Máte radi romantiku? Určite by ste nemali vynechať...Hry o život.
Všetky tri knihy sú napísané ľahko a zrozumiteľne, nie sú preplnené zbytočnými opismi krajiny. Obsahujú len scény, ktoré sú dôležité pre vývoj príbehu. Ak sa v určitej chvíli ohlási že sa má niečo diať, môžete vziať jed na to, že sa to udeje v najbližších minútach, nie o 10 kapitol neskôr, pričom tých 10 kapitol bude obsahovať opis prípravy na danú udalosť. Collinsová sa s ničím nebaví a tak máte zaručené, že kniha, ktorá obsahuje 300 strán bude obsahovať 300 strán akcie a napätia.
Skúška ohňom sérii jednoznačne reputáciu neskazila, dokonca naopak - mnohí ľudia (vrátane mňa) ju považujú za lepšiu, než prvý diel. Collinsová nezabúda, čo prinieslo úspech prvej knihe a preto sa Skúška ohňom nesie v podobnom duchu. Záverečný tretí diel je vrcholom trilógie a napriek mnohým kritikám, ktoré kniha zožala (hlavne ohľadom jej konca)u mňa vyšvihla celú sériu na prvé miesto, čo sa týka obľúbenosti. Jediné čo si želám je, aby mala viac priaznivcov aj tu na Slovensku, nielen v zahraničí.



Obľúbené výroky:

"Tu je moja rada: Pokúste sa prežiť." -Haymitch (Hry o život)

"Strašne by som chcel vymyslieť spôsob, ako ukázať Sídlu, že mu nepatrím. Že som viac, než iba súčasť ich Hier." - Peeta (Hry o život)

"I always channel my emotions into my work. That way, I don't hurt anyone but myself." - Cinna (Skúška ohňom)
(voľný preklad: Svoje city vždy premietam do svojej práce. Takto nezraním nikoho iného, len seba.)

"I realize only one person will be damaged beyond repair if Peeta dies. Me." -Katniss (Skúška ohňom)
(voľný preklad: Uvedomila som si, že len jedna osoba bude nenávratne zničená, ak Peeta zomrie. Ja.")


Čo všetko v knihách nájdete:

- úplne nový pohľad na budúcnosť
- boj o prežitie
- napätie v každom slova zmysle
- lásku
- ľúbostný trojuholník
- vojnu
- obrovské množstvo zvratov
- silnú a odvážnu hrdinku
- niekoľko veľmi sympatických a dokonca aj vtipných postáv
- mnoho dojímavých scén

Čo by ste mali vedieť:

Hry o život boli sčasti inšpirované gréckou mytológiou, presnejšie bájou o Theseovi a Minotaurovi. (po tom, čo Kréta vyhrala vojnu s Aténami požadovala, aby v deväťročných intervaloch Atény poslali na Krétu 7 chlapcov a 7 dievčat, aby boli potravou pre Minotaura, spolovice muža, spolovice býka, ktorý žil v bludisku vytvorenom Dedalusom.)

Len v Severnej Amerike sa za prvých 14 mesiacov predalo 1,5 milióna kópií Hier o život a Skúšky ohňom.

Hry o život boli na zozname bestsellerov New York Times viac než 60 týždňov za sebou.

Lions Gate Entertainment zakúpil práva na sfilmovanie trilógie. Film je momentálne v štádiu výberu režiséra. Čoskoro po jeho oznámení by sme mohli očakávať môj obľúbený kasting :)


Zatiaľ sa mi ešte nepodarilo zistiť, kedy v slovenčine vychádza posledný diel trilógie so zatiaľ neoficiálnym názvom Drozdajka. Ak o tejto knihe máte nejaké informácie, napíšte mi na mail, uvedený v mojom profile. Akonáhle sa niečo dozviem, uverejním to.

Vrámci snahy poskytnúť vám čo najvyčerpávajúcejšie informácie o tejto sérii sem prikladám odkazy na recenzie k jednotlivým dielom uverejnené na spriatelených stránkach:

Luu z LITTLE RAMBLINGS uverejnila recenzie na všetky tri diely série a môžete si ich prečítať TU.

Pomerne dosť rozsiahly obsah Hier o život a Skúšky ohňom v češtine nájdete na stránkach BOOKS I'VE READ ktorých autorkou je Nicol.
Články sa nachádzajú TU a TU.
Pozor, každý jeden obsahuje spoilery :)

Na záver ešte jedna perlička - výborne prepracovaný trailer k Hrám o život ktorý určite stojí ta pozretie:

10 komentárov:

  1. Výborne napísané, hlavne minirecenzia ;-)

    Btw, Haymitch bol moja obľúbená postava :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Málem jsi mě přiměla začít to číst znovu ;) Ty fanarty jsou neuvěřitelné! Moje oblíbené jsou taky tyhle:
    http://bit.ly/9FTEKR
    http://bit.ly/9FTEKR
    http://bit.ly/casXcW
    http://bit.ly/9hVH2G
    A přidávám se do fanklubu Haymitch :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Seesen:"Brooding Katniss" je dokonalé :) a pôvodne som chcela použiť práve tú kresbu Peetu, na ktorú si poslala link ale nakoniec som to nechala tak, aby mali jeho kresba aj Katnissina rovnaký "pôvod".

    A ešte tiež: Go Haymitch! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. vyborne spracovany trailer

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Skvěle napsané :) Právě jsem dokončila první díl a trochu se bojim toho pokračování, protože co jsem do knížky nakoukla, dost mě to zaskočilo, ale možná si jen vyrábil nepodložené teorie :)
    Každopádně článek je skvělý, musela jsem ti ho pochválit, protože najít kvalitní názor na tuhle knihu mi příjde v našich zeměpisných šířkách skoro nemožné :(

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Rowan: Ďakujem za pochvalu:)
    Tiež si myslím, že o tejto sérii sa vo všeobecnosti na Slovensku a v Čechách hovorí veľmi málo a je to škoda. O druhej časti sa tvrdí že je najlepšia, takže sa nemáš čoho báť. Aj keď ak nad tým teraz rozmýšľam, u tejto série je pojem "nebáť sa" dosť relatívny, keďže autorka sa priam vyžíva v zhadzovaní bômb na čitateľa a nikdy nevieš, čo ťa v nasledujúcej kapitole čaká. Aj tak si však myslím, že by si rozhodne nemala byť sklamaná. Kľudne sa na to daj :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Judit: Díky za povzbuzení... večer začínám číst (pokud mi zbudou síly na něoc jako je čtení XD ) a zítra si jdu knížku koupit... Nevydžim to, jsem příliš natěšená prvním dílem, který byl absolutně fantastický... A souhlasim - ta dáma dokáže neuvěřitelně šokovat... a kdybych nevěděla, že to má pokračování... snad bych nevěřila v přežití Katniss a Peety... Jsem ráda, že jsem se do téhle serie pustila, potřebovala jsem zase po čase nějaké dobré čtení...

    OdpovedaťOdstrániť
  8. ĎAKUJEM, že som túto úžastnú trilógiu spoznať. Je to naozaj úžastné! ĎAKUJEM!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Tak ten trailer mě naprosto dostal!!

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Neviem preco vsetci kritizuju Skusku ohnom, mna tato kniha uplne dostala, menej uz Drozdajka, ale aj tak boli vsetky knihy uzasne, videla som aj film a ten odporucam kazdemu :) a tento clanok/recenzia je napisany uplne super a totu uz pisem dost neskoro ale aj tak pridavam link na trailer, pravdepodobne tu uz niekde bude ale keby nahodou nie tak nech sa paci: http://www.youtube.com/watch?v=TQYtXnoKiW4 :)))

    OdpovedaťOdstrániť