sobota 1. januára 2011

Quote of the Week (1)


Tak to pekne vyšlo, že so začiatkom nového roku hneď začína aj prvé vydanie môjho meme s názvom Quote of the Week. O čo ide, to som už spomínala v predchádzajúcom poste, ku ktorému vám aj o chvíľu uvediem link, ale trochu stručnejšie to pre istotu vysvetlím ešte raz:

Každý, kto má svoj vlastný blog alebo stránku, či už celú venovanú literatúre alebo osobnú na ktorej by sa ale aspoň raz do týždňa chcel venovať knihám, má možnosť zapojiť sa do tejto spoločnej pravidelnej rubriky v ktorej každý týždeň v sobotu zverejníme 3 výroky/scény z jednej až troch rôznych kníh - jeden vtipný výrok/scénu, jeden romantický výrok/scénu a jeden výrok/scénu, nad ktorou ste sa počas čítania museli zamyslieť, ktorá vás zaujala a pod. Tiež som uvažovala nad tým, že by sme tú 3. vetu  mohli nazvať "silný moment" a teda by tu spadalo všetko, čo na nás v knihe zapôsobilo ale nebolo to romantického ani vtipného charakteru.

Aký to má vlastne zmysel? Okrem toho že si myslím, že to môže byť celkom sranda, podobný než recenzie. Avšak zatiaľ čo pri písaní recenzie máte možnosť vyjadriť sa tak obšírne, ako si len vy prajete, v Quote of the Week budete chcieť zaujať potenciálneho čitateľa použitím len jednej alebo niekoľkých málo starostlivo vybraných viet. Tieto vety sa v anglickom jazyku nazývajú TEASERS, čo je slovo odvodené od slovesa tease - podpichovať/škádliť. A presne to bude úlohou aj vašich teaserov - nebudete chcieť nikomu prezradiť hlavnú pointu deja alebo rovno celý obsah knihy, budete chcieť ľudí podpichnúť a nasadiť im chrobáka do hlavy, navnadiť ich na čítanie tak, že si budú chcieť prečítať zvyšok. Preto, ak vám môžem poradiť, vždy si vyberajte alebo vety, ktoré toho príliš neprezradia (v tom prípade ale môžete skúsiť čitateľov uviesť do deja niekoľkými úvodnými slovami) alebo tie, ktoré niečo prezradia, ale vytrhnete ich z kontextu tak, aby si čitateľ nedokázal spočítať jedno s druhým a nebol spoilerovaný. Ja viem ja viem, takto to znie veľmi zložito a vôbec to nemusíte riešiť tak, ako som povedala ja. Je len na vás, čo si vyberiete a ako nám to podáte ak nechcete, vôbec sa nad vašimi vetami nemusíte nijako zvlášť zamýšľať. Možno časom sa naučíte aj vy podpichovať a navnadzovať, vyberať tie správne vety a naservírovať ich tak, aby to nás ostatných prinútilo siahnuť po celej knihe. Ja to tiež ešte zatiaľ bohvieako neovládam ale teším sa, až sa to naučím :)

Pred tým, než zverejním moje 3 vety by som chcela pripomenúť všetkým, ktorí sa zatiaľ rozhodli publikovať QoW na svojom blogu, že hoci ja som hostiteľ rubriky, celý článok je vo vašej réžii. Preto sa nemusíte triasť, že prídem na váš blog a začnem vám písať do komentov že ste to napísali úplne zle a že takto som si to nepredstavovala :) Je výhradne na vás, či sa rozhodnete poslať 3 vety a nič viac k tomu, alebo k tomu napíšete aj nejaký článok, či sa rozhodnete posielať vety v originále aj v preklade alebo len v preklade alebo len v originále a pod. Urobte si to tak, ako sa vám páči ok? Hlavne nestresujte, je to najmä pre zábavu :)

Ospravedlňujem sa za trochu dlhé intro, nebude to tak každý týždeň ale potrebovala som povedať, čo bolo potrebné povedať a teraz sa konečne môžem pustiť do mojich 3 viet/scén. Dúfam, že sa vám budú páčiť :)

VTIPNÝ VÝROK

Ak ste čítali knihu Zavrhnutý, asi vám ani nepríde veľmi divné, keď vám oznámim že môj vtipný výrok bude tiež pochádzať z dielne Beccy Fitzpatrickovej. Patch a Nora spolu vedia viesť tak neskutočne vtipné a pohotové dialógy, že mi nedalo o jeden sa s vami nepodeliť. Konkrétne tento je z druhého dielu série - Crescenda. Je krátky, ale rozhodne hoden tejto rubriky :)





I nibbled my lower lip. "If you could see into my past just by touching my back, you'd have a hard time resisting the temptation too."
"I have a hard time keeping my hands off you without that added bonus."

Zahryzla som sa do spodnej pery. "Ak by si mohol vidieť do mojej minulosti jednoduchým dotknutím sa môjho chrbta, tiež by si mal ťažkosti odolať."
"Ja by som mal ťažkosti udržať svoje ruky preč od tvojho tela aj bez tohto pridaného bonusu."

ROMANTICKÁ SCÉNA

Nakoľko som len pred pár dňami uverejnila recenziu na Ak zostanem, kde som vám ospevovala, aká romantická kniha bola, príde mi fér, ak prejdem od slov k dôkazom :) Moja dnešná romantická scéna je krásna nemocničná scéna medzi Miou a Adamom. Mia je stále v bezvedomí ale vidí všetko, čo sa okolo  nej deje. Je len v slovenčine, nakoľko vlastním knihu iba v preklade.





Adam mi pustí ruku a pristúpi bližšie, aby na mňa lepšie videl. Je tak blízko, že skoro cítim jeho vôňu a túžim sa ho dotknúť. Je to ako pravý dotyk, ako keď sa dieťa prvý raz dotkne matkinho prsníka. Viem, že ak sa dotkneme, začne sa naťahovanie, ešte bolestnejšie ako tichý boj, ktorý sme s Adamom viedli posledné mesiace.
Adam čosi šomre priduseným hlasom. Znovu a znovu opakuje: Prosím. Prosím. Prosím. Prosím. Prosím. Prosím. Napokon stíchne a pozrie mi do tváre. "Prosím, Mia," povie nahlas. "Nenúť ma zložiť pieseň."

SILNÝ MOMENT

Keďže 15. januára vychádza v slovenčine záverečný diel Hier o život s názvom Drozdajka, rozhodla som sa zverejniť jeden kratučký pravý nefalšovaný teaser priamo z knihy. Neprezradím, kto ho povedal, neprezradím ani pri akej príležitosti. Nie je to romantický moment,hoci sa to tak môže trochu zdať, je skôr tragický a smutný. Je súčasťou jednej z najsrdcervúcejších scén v Drozdajke ( a že ich tam bolo). Nedá sa povedať, že by som sa nad ním zamyslela alebo pozastavila, ale chcem ho spomenúť, pretože mi pri čítaní nahnal husiu kožu:



"I must have loved you a lot"

"Musel som ťa veľmi milovať."


Ak máte záujem robiť svoje vlastné Quote of the Week, zamierte SEM a prihláste sa v spodnej časti článku. Každý je vítaný :)

Teraz ešte ak máte čas, môžete zamieriť na ostatné blogy a pozrieť si, aké sú ich Quotes of the Week. Nezaručujem, že všetci už majú článok uverejnený, koniec koncov majú ešte niekoľko hodín čas, ale môžete to aspoň skontrolovať :)

6 komentárov:

  1. Že ty jsi ten dlouhý úvod psala hlavně kvůli mně? :D :D :D

    Jinak pěkně vybrané momenty :D Tobě stačí pár slov, já si jich tam musím naprat víc, protože z toho musím mít ten pravý rauš :D Ale pěkné, pěkné...

    Btw "silný moment" se mi líbí, už jsem si to v příspěvku i změnila

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj mo se mi to líbí, stačí ti pár slov jak řekla syki, ale vystíhne to všechno. No já už naopsala na svém blogu taky první Quote of the week tak sem zvědavá. :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ten vtipný výrok ma neskutočne pobavil :D Musím povedať, že pri čítaní knihy by som si ho asi neuvedomila, ale takto ma chytil za srdce :) Veľmi sa mi páči i silný moment... dosť by ma to vzalo :) (kruci, musím si už prečítať Hunger Games! :D)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ja vám do toho nechcem kecať, dievčatá čo ste EŠTE STÁLE nečítali Hunger Games, ale spomeniete moje slová, keď si potom budete biť hlavu o stenu, prečo ste to nezačali čítať skôr. Nenadarmo sú HG jedna z najpredávanejších sérií všetkých čias...:)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. A veru si budete hlavu o stenu biť :) ja som tiež bila, a to som to čítala už pred letom :D

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Btw, ja som sa pri tých HG seriózne musela zamyslieť, kto to vlastne povedal, fakt mi to docvaklo až po pár minútach :D

    OdpovedaťOdstrániť