streda 7. decembra 2011

Beware of this article! (It mostly doesn't make sense)

Máte opicu zo včerajšej noci? PMS? Buchli ste si ráno pri vstávaní hlavu o nočný stolík? Jednoducho povedané - Bolí vás hlava? Verte mi, niet nad horšiu bolesť hlavy než je tá, vznikajúca po celom dni učenia sa filozofie. Ja viem, že všetci sme len ľudia, ale tí filozofovia, tí snáď vznikli len aby nás mučili po všetky nasledujúce storočia svojimi hlbokými úvahami o primitívnych veciach.
Filozofia je krásna, ale vo veľmi nízkych dávkach....

Ale nie to som chcela.

V prvom rade by ste mali vedieť, že už vyšlo Naprieč vesmírom a nutne si ho potrebujete ísť kúpiť. Kníhkupectvá sú už asi zatvorené, ale Tesco ešte stihnete.


V týchto dňoch vychádza veľmi dobre vyzerajúca vec s názvom Hra. Kniha síce nie je zadarmo (v tom Slovarte sú hrozne milí ľudia, ale nie až tak milí), ale zadarmo si môžete prečítať aspoň UKÁŽKU.


V januári vyjde Divergencia. To vieme. Ešte tento rok by sme mali mať k dispozícii ukážku z knihy. To tiež v podstate vieme, respektíve v to dúfame. Tí, čo sme Divergenciu čítali tiež vieme, že je to dooosť dobré. Ale aké to je dooosť dobré, hovoríte si?

Stránka Goodreads každoročne organizuje Goodreads Choice Awards, kde si návštevníci stránky (alebo jej permanentný obyvatelia ako napr. ja) môžu zvoliť tie najobľúbenejšie knihy roka v rôznych kategóriách. Asi si už v tomto bode domyslíte, keďže o tom píšem, že Divergencia asi nejakú tú cenu vyhrala. No hej. Vyhrala kategóriu Best Young Adult Fantasy & Science Fiction, čiže v stručnom preklade naj fantasy až vedecko-fantastická kniha pre mladých dospelých.
Kategórie boli určené tak, aby boli pokryté všetky knihy vydané v roku 2011 a teda každá kniha mala šancu byť nominovaná. No a nakoniec z tých všetkých kníh bol ešte vybraný ABSOLÚTNY VÍŤAZ, teda Najlepšia kniha roku 2011. Ktorou sa tiež stala Divergencia. Takže taká dosť dobrá je tá Divergencia.

Vrámci takej poznámky pod čiarou by som rada poukázala na skutočnosť, že naj knihou sa stala dystopická kniha z kategórie Young Adult. A že vraj mladí málo čítajú...


Mimochodom v kategórii Young Adult Contemporary vyhralo Where She Went aka pokračovanie knihy Ak Zostanem od Gayle Forman, za naj paranormáliu pre dospelých - Best Paranormal Fantasy - vyhlásili záverečný diel najlepšiej neYA série akú som kedy čítala (aj preto sa rada zdržiavam na GR - sú tam veľmi inteligentní ľudia, ktorí vedia, čo je dobré) Shadowfever od K.M.Moning, naj grafickým románom sa stala  Vampire Academy (to asi len VA môže vyhrať kategóriu v hlasovaní o naj knihu roku 2011 aj keď posledný diel vyšiel v roku 2010...)  a za naj Goodreads autora bola pasovaná Cassandra Clare, ktorej nadpozemsky úžasnú sériu The Mortal Instruments si v marci budú môcť vďaka Slovartu rozčítať aj Slováci :)

Ešte by som sa vám chcela poďakovať za milé komentáre, ktoré ste zanechali pod mojim poviedkoprológom uverejneným vrámci Poviedkového hopu vymysleného úžasnou a jedinečnou Triss. Ja som sa vďaka skúške z filozofie, ktorú mám zajtra, ešte nedostala k tomu, aby som si prečítala všetky poviedky ale tak snáď zajtra poobede. Hrozne sa teším!

Ešte k tej mojej...veci. Literárnej.
Ok, priznávam, hrozne ma bavilo písať ten prológ. Sranda je, že keďže už teraz viem, čo sa stane v každom bode mojej imaginárnej série, tak pre mňa nesie prológ úplne iný význam, ako pre vás. Tým chcem povedať, že všetko, čo sa na tých pár stranách stalo a bolo povedané, má určitý význam. A ok, priznávam, hrozne rada by som sa s vami podelila o tie významy, a teda pokračovala v písaní odhliadnuc od detailu, že rozmýšľať, aký správny výraz použiť v tej ktorej vete, dávať pozor na to, aby sa mi neopakovali slová a aby to neznelo amatérsky mi spôsobuje fyzickú bolesť, lenže...neviem.
Ide o to, že aj keby som sa rozhodla písať ďalej, tak by to nebolo v zmysle že píšem knihu dúfajúc, že môj "talent" bude objavený a vydaný  ale bolo by to iba také rekreačné, zo srandy a prirodzene by som kapitoly hneď zverejňovala - nebol by dôvod nechávať si svoje...ehm...duševné bohatstvo pre seba. Lenže na to, aby ste niečo pravidelne zverejňovali potrebujete nejaké miesto, kde to budete robiť, potrebujete sa nejako skonsolidovať a stráviť nad tým určitý čas a potom tu je ešte to hrôzostrašné slovo pravidelnosť...ach. Hlavne ak by som to časovo alebo hocijak inak nestíhala, tak by bolo nefér namotať vás na nejaký príbeh a potom ho skončiť, takže by moje rozhodnutie prišlo prakticky bez únikového východu. To všetko sa rovná stres a stres a rekreačné písanie zo srandy rovná sa absurdná situácia.

Vezmime si existencialistu Camusa a jeho dva typy riešenia absurdnej situácie - samovražda (ktorú on nepripúšťa a úprimne, ani mne to neznie dobre :D) a zmierenie sa s absurdnou situáciou s cieľom prekvapiť ju aby sa zľakla a nechala nás na pokoji. (To akože on vážne toto napísal - už chápete, o čom som hovorila na začiatku?). Riešenie absurdnej situácie vyžaduje veľa rozmýšľania a keď veľa rozmýšľate a šoférujete pri tom červené Ferrari v Alpách (čo ja jedného dňa rozhodne plánujem) tak môžete havarovať a umrieť, čo sa prakticky stalo tomu Camusovi.
Och, idem sa učiť.
Amen filozofii.

6 komentárov:

  1. ja dúfam že naprieč vesmírom a hru budú mať v panta rhei ked tam zavítam lebo budem inak zlá :D :)

    s tým písaním ťa úplne chápem :) síce ja pracujem ale aj tak je pre mňa tažké nájsť si čas, čiže pekne si to premysli :) my budeme radi ak by si pokračovala, ale taktiež to pochopíme ak sa rozhodneš nechať to tak :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. na Hru sa teším, dúfam, že mi ju Ježiško prinesie... A ATU aj Divergenciu si plánujem prečítať, dúfam, že čo najskôr... skúsim to najprv v aj...
    súhlasím so Sue, budeme ťa oslavovať keď si nájdeš čas a silu písať pokračovanie, ale rozhodne ťa neuvrhneme do pekiel ak to nepôjde ;) No talent na to máš takže by to bolo škoda nevyužiť ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. No ja sa na Naprieč vesmírom nenormálne teším... A prajem úspešnú skúšku z filozofie ;)

    A ohľadom písania - súhlasím so Sue :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Hahaha :-D No, Camus je desné psycho. (Dúfam, že sa teraz nestrápnim pred celým svetom a nepopletiem, čo to vlastne napísal.) Teda, ja som od neho čítala len Cudzinca, ale bolo to...ujeté a divné, tak by som to charakterizovala, aha, a hlavná postava mi neskutočne liezla na nervy.
    Ale ozaj sa mi páčilo, že si nepísala o sedemnásťročnom dievčati (čo je klasická schéma), ktoré rieši problémy sveta, ale si si vybrala ako hlavnú postavu dospelého muža a navyše nie upírskeho sexoša, ale kňaza a s celou škálou emócií, ktoré sú uveriteľné!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ehm, zase ja, no ja len toľko (dnes mám slinu), že fandím ti v tej filozofii! Ja sa práve snažím dostať do hlavy niečo o neurofyziológii a mozgu a o tom, čo sa tam deje, keď má nejaký mystik voľáky mystický zážitok...hlava ma síce z toho nebolí, ale to len preto, že tu mám otvorenú knižku a ponad ňu blogujem :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. I'm curious to find out what blog system you're using?
    I'm experiencing some small security issues with my latest blog and I'd like to find something
    more risk-free. Do you have any suggestions?


    Also visit my webpage ... dolnoslaska agencja reklamowa

    OdpovedaťOdstrániť