nedeľa 5. februára 2012

O tých druhých knihách

Neviem, mala som úplne inú predstavu o téme najbližšieho článku, ale pred pár dňami som si znovu prečítala jednu z mojich najobľúbenejších kníh a napadlo ma toto.

O čom hovorím budú zatiaľ vedieť tak maximálne tí, čo čítajú anglickú literatúru, ale už onedlho sa to bude dotýkať aj Slovákov a Čechov, lebo sa na nás rúti vlna self-publishingu. Čiže čítajte, robte poznámky a keď niečomu nebudete rozumieť, tak ma prerušte a zdvihnite ruku. Nakoľko to neuvidím, tak mi to nebude vadiť.

Dnešná téma: Self-published knihy aneb Urob si sám

Pred tým, než vyvolám nejakú paniku chcem upozorniť, že môj článok sa dotýka slovenského a českého self-publishingu len strašne okrajovo, nie je o tom, o čom si asi mnohí teraz myslíte že je a hlavne jeho odbornosť sa pohybuje na bode mrazu. Nemám túto problematiku naštudovanú takže všetko čo píšem sú len moje skúsenosti a názory okrem definície (tú som si vygooglila :D).

ČO SÚ INDIE KNIHY?

Indie je odvodené zo slova "independent", čo znamená nezávislý, samostatný. Sú to vlastne knihy, ktoré nie sú vydávané veľkými, dominantnými vydavateľstvami ale vydávajú ich alebo menšie nezávislé vydavateľstvá alebo nejaká univerzitná tlač, vydavateľstvá zamerané iba na ebooky a pod. V neposlednom rade sem patrí jedna veľká skupina kníh, ktoré sú vydávané na náklady samotného autora - self-published books (v skratke SP knihy).

ČIŽE JE TO RIADNY BLUD...ALEBO NIE?

No vlastne hej. Obrovské (a tým myslím OBROVSKÉ) množstvo kníh, ktoré si publikuje sám autor, je doslova odpad. Mnohí "autori" totiž neovládajú umenie sebareflexie, sebahodnotenia a sebakritiky, svoje prvodielo dajú prečítať tým najkritickejším ľuďom pod slnkom - vlastnej babke a dedkovi, zedituje im to najlepšia kamoška a kniha je pripravená vydať sa do sveta. Potom sa samozrejme hrozne divia vonkajšej kritike, bývajú z toho agresívni, niekedy začnú hrýzť ľudí naokolo a tak. Autori so zdemolovaným egom sú nebezpečnejší než dôchodcovia počas výpredaja banánov.

NO A POTOM SÚ TU TIE DOBRÉ KNIHY

Ja si celý proces self-publishingu predstavujem nejako takto:
Niekto niečo napíše a myslí si, že je to to najlepšie od čias Harryho Pottera. Je hrozne prekvapený, ak ho hneď prvé vydavateľstvo odmietne a nechápe, kde sa stala chyba. V presvedčení, že dotyčný, ktorý čítal a posudzoval jeho knihu mal pravdepodobne dyslexiu, osloví ďalšie vydavateľstvo. A ďalšie. A áno, ďalšie. No a keď už prakticky neexistuje žiadne ďalšie, tak si povie, že teda reku bude sa o tom musieť postarať sám. Celé zle? Nie nutne, pretože vďaka nezlomnosti niektorých autorov vznikli vynikajúce diela, ktoré vám v rýchlosti predstavím neskôr. Ale poviem vám, že aj taká Jeaniene Frost, autorka bestsellerov zo série Night Huntress, bola kedysi viacnásobne odmietnutá mnohými vydavateľstvami. A určite nie je jediná.

Samozrejme netvrdím, že to, čo som uviedla vyššie je jediný spôsob, ako vznikajú SP knihy. Niekedy autor siaha po tejto možnosti hneď na začiatku, bez prvotného oslovovania vydavateľstiev. Nie je totiž žiadnou výnimkou, že knihy, ktoré si takouto cestou získajú mnohých fanúšikov sú neskôr vďaka tomu vydané vydavateľstvom.

VÝHODY SP KNÍH

Teraz sa bavíme o DOBRÝCH SP knihách, ok? Lebo tie zlé neprajem ani svojmu najhoršiemu nepriateľovi.
Nechcem sa v tejto oblasti pohybovať veľmi dlho, lebo prd o nej viem, ale povedala by som, že hlavne tie americké vydavateľstvá majú v poslednej dobe strašnú úchylku pretvárať všetky nádejné YA knihy na svoj obraz podľa nejakej oficiálnej šablóny. Neviem, do akej mieri je to pravda, ale niekde som čítala článok písaný istou autorkou o tom, ako veľmi zvyknú editori vo vydavateľstve pozmeniť pôvodnú verziu knihy. Ak niekto napíše knihu o hrdinke, ktorá má 18 rokov tak mu to automaticky (veľmi jemne povedané) odporúčajú zmeniť na mladší vek, pretože "stará" hrdinka neosloví tínedžerov a tých starších už údajne YA až tak nezaujíma. A či už tomu verím alebo nie, čosi na tých dnešných knihách skutočne nehrá. Všetky majú milostný trojuholník, u všetkých začína akcia najskôr až od poslednej štvrtiny knihy, u žiadnej knihy sa hlavný pár nepobozká skôr, než po prekročení jej polovice, sex nie je NIKDY v prvej časti série, najskôr sa ho dočkáme v druhej a väčšinou až v tretej časti (teda nie že by som si na tom zakladala :D).

V self-published knihách toto nemáte.

Vážne nie. Práve naopak, tieto knihy sa vyznačujú hrozným freestylom. Žiadnu schému v nich nenájdete, ak sa na to autor cíti, tak sa jeho hrdinka vydá na 20. strane za hlavného hrdinu a hlavnú akciu knihy napchá ešte do prvej polovice. Napriek tomu majú aj tieto knihy nejaké spoločné...znaky (aj keď neviem, či sa tento výraz úplne hodí), ktoré som sa všimla takmer u každej, ktorú som prečítala:

1. Sú romantickejšie

Postavy si oveľa častejšie vyznávajú lásku, niekedy až príliš často. Tie dobré knihy to však majú vynikajúco spracované, že vám to vlastne ani nevadí. Niektorí autori majú takú zvláštnu moc presvedčiť vás, že je to presne to, čo ste potrebovali :) Celkovo sa vzťahy v týchto knihách riešia oveľa viac a oveľa dôkladnejšie, dosť dobre je tu vykreslená psychológia postáv.

2. Obsahujú viac akcie

Prekvapivo, množstvo knižnej romantiky nie je navýšené na úkor knižnej akcie. Mnoho SP  kníh naopak častokrát obsahuje viac napínavých momentov rozložených na celú dĺžku knihy. Akurát, že tieto napínavé momenty sa väčšinou vzťahujú práve k romantickej stránke knihy (hádky, rozchody, nehoda...)

3. Sú dlhšie

Nie vždy, ale často. Je to svojim spôsobom reakcia na prvé dva body vyššie - aby sa do knihy napchala všetká akcia aj romantika, potrebuje byť dlhšia. Keď si všimnete, máloktoré knihy majú menej než 400 strán. Potom je tu ešte fakt, že chýba profesionálny editor, ktorý by to chudákovi autorovi všetko pekne okresal :)

4. Majú vekovo rozmanitejšie hlavné hrdinky a hrdinov

Častokrát ide o knihy z prostredia vysokej školy, nie strednej, ktoré sú v "normálnych" knihách zastúpené veľmi ojedinele. Ženské hrdinky nemajú vždy buď 16 alebo 26 rokov (podľa toho či sa jedná o young adult alebo adult knihu) ale zaberajú aj inak zanedbanú skupinu 19-22 ročných hrdiniek.

K nevýhodám SP kníh sa už veľmi vyjadrovať nebudem, tie sú podľa mňa viac než očividné. Odporúčam každému prečítať si v živote aspoň jednu a vytvoriť si vlastný názor. Prílišné predsudky nie sú na mieste, ak siahnete po overenej knihe. Doporučujem prezrieť si rebríčky Indie a SP kníh na Goodreads a vybrať si tie s vysokým hodnotením. Väčšinou sa jedná o spoľahlivý indikátor.

Tu sú spomínané rebríčky: 
Self Published Young Adults Books
Best Kindle Romance Books
Best Indie Books/Authors

Moje odporúčania:

Jamie McGuire - Beautiful Disaster














Jednoznačne prvé miesto a jedna z mojich najobľúbenejších kníh vôbec. Odohráva sa na vysokej škole a rieši deštruktívny a šialený vzťah krásnej Abby a bitkára Travisa.

Katie Klein - Cross My Heart












Nádherná kniha, o ktorej som sa až teraz dozvedela, že bola self-published :D

Tina Reber - Love Unscripted














Kniha o láske medzi majiteľkou baru a filmovou hviezdou. Jedna z tých kníh prudko orientovaných na psychológiu postáv a vzťahu.

E.L.James - Fifty Shades séria 












Len pre dospelých! (aj keď vyzerá to horšie než v skutočnosti je :)) Veľmi romantické, niekedy až príliš, ale zároveň krásne vtipné a výborne sa číta. Vyšli už všetky 3 diely v sérii. Kniha bola dokonca nominovaná v Goodreads Choice Awards. (A v tejto chvíli je už dokonca publikovaná aj skutočným vydavateľstvom)

Ďalšie knihy, ktoré som nečítala ale určite budem:




Ja viem, že vám musí pripadať, že vás strašne neznášam, keď vás trápim takýmito dlhými článkami, ale nie je to pravda :D To ja všetko z lásky :) Teším sa na vaše komenty!

Otázky na popudenie:

  • Čítali ste už niekedy SP knihu? Páčila sa vám?
  • Uvažovali ste už niekedy, že vydáte knihu takýmto spôsobom?
  • Aký vek hlavnej hrdinky/hrdinu uprednostňujete?
  • Existuje niečo, čo vás na dnešných young adult knihách otravuje?


PS: Ak vás téma zaujala, ešte viac si o nej budete môcť prečítať už v marci na blogu Little Ramblings!

19 komentárov:

  1. JUDITA, výýýborný článok! (najviac sa mi páčili dôchodcovia v rade na banány) Chcela som len toľko, že aj Rowlingová bola na začiatku svojej kariéry odmietnutá nejakým vydavateľstvom, keď prišla so svojim rukopisom HP. Myslím, že CEO toho vydavateľstva teraz niekde predáva tie banány :)))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. LUCIA, 3 hodiny sa trápim s článkom a ty si ho za 3 minúty prečítaš a okomentuješ. Šak sa mu povenuj trochu...:D

      Odstrániť
  2. Nejlepším pramenem pro tuto problematiku jsou bezesporu sami autoři a z nich Temnářka, která má zkušenosti jak se self-publishingem (její první dvě knihy), tak s oficiálním nakladatelstvím (Hladová přání), proto doporučuji přečíst si články na Cestě do Podmoří.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne ma napadla Temnářka keď som písala článok ale nakoľko som jej knihy ani blog zatiaľ veľmi nečítala (knihy bohužiaľ vôbec a na blogu len niekoľko článkov), nechcela som to veľmi otvárať :) Každopádne ďakujem za typ, určite sa k nej ešte vrátim.

      Odstrániť
  3. úplne skvelý článok 8D vôbec mi nevadí, že je dlhý, tie tvoje články sú vždy super a trefné 8)
    uprednostňujem v poslednej dobe skôr ženské hlavné hrdinky (okrem Harryho Pottera - to je klasika 8D) v tom veku 16-20, ale nejak extra mi na tom nezáleží 8)

    http://violetwitch-eve.blogspot.com/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :)
      Tiež uprednostňujem ženské hlavné hrdinky, najmä ak knihu píše žena. Väčšinou keď sa žena snaží vytvoriť hlavnú mužskú postavu tak to dopadne katastrofálne...(samozrejme okrem Harryho Pottera :D)

      Odstrániť
  4. Lauren DeStefano niekde písala, že len keď si hľadala agenta, dostala 140 zamietavých odpovedí :D Neviem, či je to pravda, ale ak hej - sila.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Som si všimla, že veľa úspešných autorov boli najskorej odmietnutý, buď preto že sa to vydavateľstvám nepáčilo, alebo preto, že odmietli spraviť "škrtanie" v knihy.

    PS: skvelý článok

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Viem, že na Slovensku je to čo sa vydávania kníh domácich autorov o čosi horšie, ale... keď si predstavím, že raz dopíšem tú knihu a všetky vydavateľstvá do radu mi ju zamietnu... :D Ja neviem či sa psychicky zrútim a budem sa hystericky smiať :D Ono - je jasné, nemôžu vydať všetko. Ale predstava mňa samej v tej situácii je neskutočne smiešna :D Už sa vidím v rohu miestnosti, ako sa šialene smejem! :D

    Článok je samozrejme skvelý. SP som čítala len Switched od Amandy Hocking. Nebolo to až také super, ale bolo to fajn. Príjemné čítanie. Ale ide opäť o sériu, ktorá sa dočkala i svojho oridži vydania a so sexi obálkami :D :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Skvělý článek. Přesně tohle jsem se potřebovala dozvědět pro svůj projekt. :) díky moc

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Veľmi zaujímavý článok.... Ako napísala Luc " veľa úspešných autorov boli najskor odmietnutý " - a ja si myslím, že ak dobrého autora odmietne vydavateľstvo/á a teda publikuje si to autor na vlastné náklady a náhodou je k tomu dobrý ohlas, vydavateľstvo/á zmení svoj názor .... a celkovo je to len a len o peniazoch či pre nádejného autora, ktorý musí zacvakať za svoj sen alebo vydavateľstvo, ktoré musí objektívne zhodnotiť či kniha bude mať predajnosť ... ale to je asi na dlhú polemiku :D

    OdpovedaťOdstrániť
  9. HA a to posledné na koniec! som tu a so mnou prišiel zákon! :D :D :D
    no dobre ale teraz k tomu prečo sme všetci tu (inak ak to niekto okomentuje po mne, tak sa to už vlastne neráta, lebo ja som prehlásila, že som posledná!)
    úžasný, skvelý, vtipný článok a vôbec nebol dlhý :P ja ti asi začnem vypisovať maily, nech je takých viac :P súhlasím s Triss: najlepšie prirovnanie dôchodcovia s banánmi :D :D
    čo sa týka tejto témy ako takej, tak k nej bohužiaľ veľmi nemám čo povedať, bo som ešte takú asi nečítala (ak hej tak som to o nej nevedela :D) je to zaujímavá téma a podľa mňa je dôvodov viac a na každého autora môže platiť iný, no vo všeobecnosti to budú hlavne peniaze, neochota autora nechať si knihu totálne zmeniť, alebo proste v nej vydavateľstvá nevidia to čo by mali a čo v nej vidia čitatelia...
    určite nejaké také knihy skúsim :)
    Stormy: ja budem bombardovať vydavateľstvá nech ti to vydajú ak nebudú chcieť!

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Tvoje články mám strašně ráda:) Vyčerpávající, ale to vůbec nevadí:)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Úžasný článek! Moc se mi líbí, jak jsi shrnula young adult knihy :D Hned jsi mi připoměla Vampire Academy xD Máme tu zakázanou lásku, sex až ve třetím díle a pak i trojúhelník :D
    Já osobně nějak neřeším, jestli čtu self-published knihu nebo knihu vydanou nakladatelstvím. Je ale pravda, že dřív jsem četla spíš jen knihy vydané nakladatelstvím, ale to bylo spíš tím, že jsem na self-published knihy moc často nenarazila. Ale od té doby, co jsem na goodreads už na ně docela dost narážím, takže je i víc čtu :)
    Z knih, které jsi uvedla jsem přečetla Beautiful Disaster (úžasná kniha!), Love Unscripted (těším se na druhý díl), série Fifty Shades (tahle série je perfektní, i když anotace i obálky jsou trochu děsivé xD), The Vincent Boys (fajn kniha), Significance (taky fajn, jsem zvědavá na třetí díl)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Velice zaujímavý článok, takétok mám radšej než recenzie (ale keď zrovna nemám čo na práci, chodím ich sem čítať, lebo si vtipná a vždy dúfam, že narazím na nejaký článok, čo sa vlastne netýka konkrétnych kníh :-) Nemáš osobný blog? Chodila by som ti komentovať odušu. A dlhé články mám rada, teda ak nejsú nudné, no, ale ja som grafoman a stručne sa vyjadrovať neviem, tak to ani iným nezazlievam. (Iba autorom odporných, teda sorry, odborných publikácií.)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nemám osobný blog a ani by som ho asi nevedela mať. O knihách mám vždy čo písať ale neviem, čo by som písala na osobnom blogu, asi zas len o knihách, čím by sa úplne stratila pointa. Ja som nikdy žiaden osobný blog nečítala okrem tvojho a Trissinho (ale ona ho fláka, takže nič z nej) a vy ste také vtipné, že ja by som si pripadala ako debil čo sa snaží ale nevie :)

      Odstrániť
  13. Práve čítam Fifty Shades of Grey a je to skvelá kniha.. Inak poznám osobne jednu indie autorku, tak by som ju chcela trošku spropagovať - Dannika Dark, zatiaľ jej vyšla prvá kniha Sterling, druhý diel vyjde čoskoro a má skvelé recenzie.. zatiaľ som sa k nej ešte nedostala, ale už sa veľmi teším :-) Tu je link na Amazon: www.amazon.com/Sterling-Mageri-Book-1-ebook/dp/B005LHI8K6/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1328873763&sr=8-1

    OdpovedaťOdstrániť
  14. akurat dočitavam od Jamie McGuire - Beautiful Disaster a teda podporim ta velmi dobra kniha nevies mi nieco poslat o 2 casti je to pokracovanie??

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. druhá časť je vlastne prerozprávanie Beautiful disaster ale z Travisovho pohľadu. Takže veľa nového tam nebude, ale Jamie sľúbila, že na konci pridá aj taký náhľad do budúcnosti, ako to s nimi vlastne dopadlo :)

      Odstrániť