utorok 7. februára 2012

Recenzia NA RÝCHLOVKU: Veronica Roth - Divergencia

Divergenciu som čítala ešte v lete minulého roku po jej vydaní v USA, no vtedy som ju nerecenzovala. Na počesť jej príchodu na Slovensko som sa rozhodla vrátiť sa k nej aspoň touto skrátenou formou recenzie. Teraz, keď mám doma slovenskú verziu, si dám určite re-reading, ale momentálne mám iné čítacie povinnosti a recenziu som už ďalej nechcela odkladať. Tak teda tu ju máte :)


Názov:.Divergencia (Divergencia #1)
Originálny názov:.Divergent
Autor:.Veronica Roth
Vydavateľstvo:.Slovart, 2012


Hodnotenie na GR:.4.39 (počet hodnotení ku dňu 7.2.2012: 41 199)

Tagy:.dystópia, post-apo, nečakané zvraty, bad-ass hrdinka, 


O čom je?:.Prvý diel jednej z najúspešnejších dystopických sérií rozpráva príbeh Beatrice, žijúcej v Chicagu v ďalekej budúcnosti. Spoločnosť je rozdelená na 5 frakcií: Sebazaprenie, Otvorenosť, Informovanosť, Harmóniu a Neohrozenosť. Na rozhodovacej ceremónii si všetci šestnásťroční chlapci a dievčatá vyberajú na základe absolvovaného testu, či ostanú v svojej pôvodnej frakcii alebo zmenia svoj život, opustia rodinu, a pokúsia sa zapadnúť inam. Beatrice celé svoje detstvo strávila ako skromná členka Sebazaprenia, no v rozhodujúce chvíli si vyberá život v drsnej Neohrozenosti. Čaká ju náročný tréning v ktorom pôjde častokrát o život, intrigy a tajomstvá, ktoré môžu mať šokujúci dopad na celú spoločnosť. A v neposlednom rade je tu jej príťažlivý mentor, od ktorého by sa mala držať čo najďalej....keby to len šlo. 
Čím je výnimočná?:.Nenazvala by som to výnimočnosťou, skôr schopnosťou knihy zaradiť sa medzi top literatúru svojim dynamickým príbehom, množstvom zvratov a šokujúcimi odhaleniami. 
Výrok:."Strach ťa neochromí, ale nabudí. Videl som to. Je to fascinujúce. Občas...občas zatúžim vidieť to ešte raz. Chcem sa na teba dívať, keď žiješ naplno."


Boring factor:.Úplne minimálny, v knihe sa neustále niečo deje.
Fun factor:.Kniha sa nezakladá na humore ale obsahuje niekoľko vtipných scén.
Love factor:.Romanca je v knihe dosť rozvinutá ale netvorí jadro deja. 
Action factor:.Úžasné akcie, ktorých opis však miestami pokulháva kvôli autorkinmu "zelenáčstvu". No offense :D
Crying factor:.Množstvo drsných scén, ktoré slabšie povahy rozhodne rozplačú.
Chémia postáv: V prvej polovici knihy mi prišla o trochu lepšia než ku koncu ale celkovo je vzťah nášho ústredného páriku veľmi uspokojivo intenzívny :)


Záver knihy:.Posledná štvrtina knihy je doslova nabitá akciou ale záver ako záver mi prišiel trochu slabý v porovnaní so zvyškom knihy. Každopádne, tak či tak budete vzdychať za pokračovaním :)
Má pokračovanie?:.Áno, Insurgent vychádza v USA 1. mája, u nás sa už pilne pracuje na slovenskom názve :)
Vyšlo/vyjde v slovenčine?:.Vyšlo, knihu už nájdete v kníhkupectvách.


Celkový dojem:.Musím sa priznať, že napriek tomu, že Divergencia je jedna úžasná a napínavá kniha, bolo na nej trošku badať autorkine zelenáčstvo. Je to jej prvá kniha a niektorým klasickým chybám, ktoré sa zvyčajne spájajú s debutmi hlavne takých mladých autorov ako je ona, sa jednoducho nevyhla. Napriek tomu je Divergencia podstatne lepšia a kvalitnejšia než 95% jej dystopických sestier a bratov. Odporúčam všetkým milovníkom Hier o život a kvalitnej a hlavne neuponáhľanej romance. Je to síce pomerne hrubá kniha, ale číta sa doslova na jeden dych. Poznám ľudí, ktorí Divergenciu bezvýhradne zbožňujú a ľudí, ktorý si lepšie hodnotenie nechávajú v zálohe pre ďalšie diely, ale namôjveru nepoznám nikoho, kto by bol po dočítaní vyslovene nespokojný. To si myslím, hovorí za všetko. 

8 komentárov:

  1. Och, JUDITA, ty máš dar reči...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Moja mama to skôr nazýva kliatbou ale dík.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ach ja tú knihu chcem!!! 8D Už sa neviem dočkať, kedy si ju prečítam 8P

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Já se tááák hrozně moc těšm na český překlad a pevně doufám, že i českému vydání nechají tu úžasnou obálku! :)
    A mimochodem... skvělá recenze!!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Naozaj dobrá kniha....keďže som momentálne bez peňazí tak ju chodím čítať do kníhkupectva po častiach :D ...o to je to napínavejšie :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ja mám doma už 2 časti, ktoré sú skvelé.Už dávno ma takto žiadna kniha ,,nechytila´´ ako Divergencia. Už sa teším na 3. pokračovanie Allegiant tuším.. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ja som si prečítala všetky tri časti a knihy sa mi veľmi páčili, najlepšie sa mi čítali Divergencia a Rezistencia, Existencia mi prišla ako strašne nevydarené dielo, písané z dvoch pohľadov čo sa striedalo každých cca 20 strán a spôsobovalo to chaos.
    Bianka

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Žijem v zjednotenom štáte. Pred dvoma rokmi som sa oženil s dámou menom Melena, mali sme spolu dve deti, boli sme veľmi šťastní, že sme manželia, takže keď cestujem na služobnú cestu do Brazílie, strávil som v Brazílii 1 rok. môj druh podnikania, ja a moja žena sme sa neustále rozprávali po telefóne, rozprávali sme sa na internete, nikdy som nevedel, že ma moja žena začala podvádzať tým, že som chodil so svojím priateľom zo starej školy menom Mark, nikdy som nevedel, že niečo ide zle, kým som sa nevrátil z mojej cesty, potom sme s manželkou začali mať problémy, chodí von a vracia sa neskoro v noci, zmenila sa zvláštnym spôsobom, ktorý som nevydržal, snažil som sa urobiť všetko pre to, aby som ju potešil, ale to zhoršilo sa, takže jedného dňa odišla z domu a už sa nevrátila, pokúsila som sa ju osloviť, ale nijako som sa k nej nedostala, nikdy som nevedela, že cestovala so svojím novým milencom, ktorým bol Mark, veľmi som ju chcela kvôli deťom, ktoré ona odišiel pre mňa a pretože som ju tiež tak veľmi miloval, kvôli zlomeniu srdca, do ktorého ma dala, som vošiel hľadanie skutočného čarodejníckeho kúzla Bol som dvakrát podvedený kúzelníckym čarodejníkom, ale nikdy som pri hľadaní neochabol, pretože chcem šťastný život so svojou ženou, takže jedného rána som videl svedectvo o čarodejníckom kúzle Dr. Adeleke, takže som ho kontaktoval cez whatsapp : (+27740386124) a na e-mail: (abba5019@gmail.com) na moje najväčšie prekvapenie urobil pre mňa život opäť mužným, moja žena sa vrátila ku mne, vzal som ju späť a ja som teraz s manželkou vyrovnaný kúzelníkom

    OdpovedaťOdstrániť