sobota 21. júla 2012

RECENZIA: Ally Condie - Dokonalý pár

Názov knihy: Dokonalý pár
Originálny názov: Matched
Autor: Ally Condie
Vydavateľstvo: Ikar, 2012
Hodnotenie na GR: 3,79 ( na základe 83 873 hodnotení ku dňu 20.7.2012)


Cassia sa narodila vo svete, ktorý vám neponúka veľa možností. Nemôžete si sami zvoliť, čo budete jesť, aké bude vaše povolanie, koho si vezmete, dokonca ani samotná Smrť nemá moc prísť si po vás, keď nadíde váš čas. Na druhú stranu, všemohúci funkcionári vám naplánujú dokonalý život, ktorý prežijete s dokonalým partnerom v dokonalom zdraví, až kým oni neurčia, že nastal čas zomrieť. 
Čo na to poviete? Boli by ste radi, keby ste nemuseli nič robiť a vaše šťastie by bolo v rukách profesionálov? 

Cassia sa nikdy hlbšie nezamýšľala nad svetom, ktorý pre ňu vytvorili jej predkovia. Prečo by aj? Kto by nechcel mať svoj život čo najjednoduchší, najpriamejší, bez zbytočnej drámy, s ktorou sa my denne potýkame? Keď sa počas partnerského banketu - ceremónie, na ktorej vám systém vyberie najdokonalejšieho partnera pre život - objaví na displeji tvár Cassinho najlepšieho kamaráta, Xandera, Cassia je presvedčená, že sa jej nemohlo stať lepšie. Teda až dovtedy, kým sa na displeji tesne pred jeho vypnutím na sekundu nemihne iná tvár...

Ak ste ešte nečítali žiadnu dystópiu, teda knihu zasadenú v budúcnosti, ktorej gro príbehu tvorí spoločnosť, ktorá je dôsledkom nejakej udalosti (vojna, prírodná katastrofa,vražedný vírus a pod.) určitým spôsobom odlišná od tej dnešnej, Dokonalý pár odporúčam ako dokonalú prvú voľbu. Nielenže je to ukážkový dystopický príbeh, je to zároveň aj výkvet romantických young adult kníh, ktoré sa narozdiel od Hier o život, Divergencie či Potomkov, zacielených hlavne na politickú a spoločenskú situáciu, viac zameriavajú na lásku a medziľudské vzťahy. 

Autorkin štýl by som možno trošku prirovnala k štýlu Maggie Stiefvaterovej (Triaška) - podobne lyrický nádych plný odkazov na poéziu v kombinácii so zaujímavým dejom. Spoločnosť, v ktorej Cassia žije bola zaujímavo premyslená a hoci nebola až tak výnimočná a patrila medzi pomerne bežné knižné scenáre budúcnosti (moderné technológie, spoločnosť až patologicky snažiaca sa predísť akýmkoľvek konfliktom, snaha začať takmer od nuly), boli to práve malé detaily, ktoré ju odlišovali od bežných tuctových dystópií. 

Dokonalý pár nám okrem iného predstaví svet, kde sú zakázané všetky diela, či už hudobné, literárne alebo výtvarné, ktoré by mohli skorumpovať spoločnosť a potenciálne u ľudí vyvolávať negatívne myšlienky či násilie. Dôsledkom toho bolo vybraných len 100 piesní, 100 literárnych diel a 100 obrazov a všetko ostatné odstránené z histórie ľudstva. Až keď Cassia spozná Kya, majiteľa záhadnej tváre z partnerského banketu, ktorý jej potajomky začne do ucha šepkať slová zo zakázaných básni, začne si pomaly uvedomovať, že ani funkcionári možno presne nevedia, čo je pre ľudstvo dôležité a čo skutočne nebezpečné. A taktiež začne rozmýšľať nad tým, pre koho je vlastne v skutočnosti tento zdanlivo dokonalý život dokonalým. 

Chyba, ktorú častokrát knihám vyčítam, je chémia postáv existujúca v slovách na papieri, ktorú však autor nedokáže preniesť na čitateľa. Cassia a Ky s týmto problémom našťastie nebojovali a ich tajná aférka a zakázaná láska pre mňa boli dostatočne vierohodné. Vlastne vierohodné je dosť slabé slovo, keď si predstavím, že som z Kya bola poväčšine času úplne hotová a v hlave som si z neho urobila 25-ročného muža, aby som sa za svoje hriešne myšlienky nemusela hanbiť :) 

Dokonalý pár je jedna z tých kníh, ktoré vás donútia pozastaviť sa nad ich obsahom, pri ktorých budete chcieť miestami spomaliť v čítaní, aby vám to neubiehalo tak rýchlo a u ktorých si budete často poznačovať nádherné, vtipné aj dojímavé výroky. 

V ďalších častiach u Cassie dúfam v trochu viac rebélie, hoci chápem, že všetko predsa nemôžeme dostať už hneď v prvej časti :) Taktiež sa v budúcnosti modlím za viac akcie a drámy, ktorá tentokrát stála na pozadí (našťastie nie príliš kvetnatých) opisov a intenzívnej romance. 

Ak sa radi zamestnávate predstavovaním si sveta o niekoľko stoviek rokov neskôr, alebo ak len jednoducho máte radi nádherne vyrozprávané romantické príbehy, určite neváhajte a siahnite po Dokonalom páre. 

Knihu vám za dobrú cenu ponúka napríklad internetové kníhkupectvo ABC Knihy. Zakúpiť si ju môžete na TOMTO MIESTE.

Fanart by Nashimus


13 komentárov:

  1. Skvelá recenzia :)
    Dokonalý pár bola moja prvá knižka v angličtine a v podstate jedna z prvých dystópií, ktoré som čítala a bola skvelá :)
    Len, nezmienila si sa o slovenskom preklade. Aký je? :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Keďže anglickú verziu som už čítala dááávno, ťažko sa mi porovnáva ale nemala som pocit, že by bol preklad zlý. Keďže kniha je sama o sebe písaná celkom jednoducho tak si myslím, že tam ani nebolo veľmi čo pokaziť. Spomínam si, že som sa nad niekoľkými slovami pozastavila, lebo mi nezapadali do kontextu, ale ak preklad nie je vyslovene zlý, nečitateľný až smiešny (alebo naopak neočakávane výborný), tak to väčšinou nezvyknem riešiť v recenzii.
    A ďakujem za prečítanie a pochvalu :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. super recenzia, túto knihu si plánujem kúpiť v dohľadnom čase 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Uzasna recenzia ;)
    Mne sa Dokonaly par velmi pacil a uplne sa s tebou zhodujem :) Nech je uz december, kedy vyjde dvojka - Dokonaly utek :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Super recenze,pustím se do ní,díky.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ach áááno, Matched. Tu jsem si nedávno objednala a mco se těším, jak se do ní pustím. :))
    Jen Maggie Stiefvater, ke které přirovnáváš Ally Condie, jsem si zas tak neoblíbila, tak snad se mi Matched bude líbit i přesto. :)
    Má strašně super obálku - zajímalo by mě, jak to vypadá naživo, jestli ještě líp, nebo je bledší.^^

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ahoj,prečítala som si túto knižku,naozaj je veľmi dobrá.Odporúčam si ju prečítať.
    Môžete mi poradiť ako to ide ďalej?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. bohužiaľ vydavateľstvo sa po vydaní prvého dielu rozhodlo zastaviť vydávanie tejto knihy, takže neviem povedať, čo sa v sérii deje ďalej...:(

      Odstrániť
  8. Pre túto knihu sa neviem rozhodnúť. Čítam recenzie a všetci píšu, že sú dokonale sklamaní. Je to podobné s Delíriom?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dejovo mi prišlo lepšie Delírium, napísané je podľa mňa krajšie toto. Nevýhodou Dokonalého páru je to, že ďalšie diely neboli v slovenčine nikdy vydané...

      Odstrániť
    2. ďakujem... a ach to Slovensko.

      Odstrániť
  9. Žijem v Spojených štátoch. Pred dvoma rokmi som sa oženil s dámou menom Melena, mali sme spolu dve deti, boli sme veľmi šťastní, že sme manželia, takže keď cestujem na služobnú cestu do Brazílie, strávil som v Brazílii 1 rok. môj druh podnikania, ja a moja žena sme sa neustále rozprávali po telefóne, rozprávali sme sa na internete, nikdy som nevedel, že ma moja žena začala podvádzať tým, že som chodil so svojím priateľom zo starej školy menom Mark, nikdy som nevedel, že niečo ide zle, kým som sa nevrátil z mojej cesty, potom sme s manželkou začali mať problémy, chodí von a vracia sa neskoro v noci, zmenila sa zvláštnym spôsobom, ktorý som nevydržal, snažil som sa urobiť všetko pre to, aby som ju potešil, ale to zhoršilo sa, tak jedného dňa odišla z domu a už sa nevrátila, pokúsila som sa ju osloviť, ale nijako som sa k nej nedostala, nikdy som nevedela, že cestovala so svojím novým milencom, ktorým bol Mark, veľmi som ju chcela kvôli deťom, ktoré ona odišiel pre mňa a pretože som ju tiež tak veľmi miloval, kvôli zlomeniu srdca, do ktorého ma dala, som vošiel hľadanie skutočného čarodejníckeho kúzla Bol som dvakrát podvedený kúzelníckym čarodejníkom, ale nikdy som pri hľadaní neochabol, pretože chcem šťastný život so svojou ženou, takže jedného rána som videl svedectvo o čarodejníckom kúzle Dr. Adeleke, takže som ho kontaktoval cez whatsapp : (+27740386124) a na e-mail: (abba5019@gmail.com) na moje najväčšie prekvapenie urobil pre mňa život opäť mužným, moja žena sa vrátila ku mne, vzal som ju späť a ja som teraz s manželkou vyrovnaný kúzelníkom

    OdpovedaťOdstrániť