nedeľa 2. septembra 2012

Medailáda #1: Knihy na roztrhanie.

Pamätáte sa ešte na moju rubriku TOP 5? Asi nie, lebo to bolo už veeeľmi dávno, ale musím sa priznať, že na tie články som bola dosť hrdá a väčšinou mi trvalo aspoň tri dni, kým som ich dala do kopy :D Ach...staré dobré časy...

No. Ale. Aby sme prešli k pointe. Chcela som sa vrátiť k niektorým starým zakapaným rubrikám, pretože v poslednej dobe som kvôli dovolenke a neskôr letnej praxi iba doháňala zameškané recenzie a začínalo to byť jednotvárne a napadla ma práve TOP 5. Lenže ako som už spomínala, s TOP 5 som sa vždy zadrbávala aj niekoľko dní, nakoľko som najprv musela nájsť 5 kníh, ktoré vyhovovali požiadavkám a neskôr ich aj nejako schopne spracovať. Takže teraz som sa rozhodla zúžiť rebríček len na 3 osamelé úbožiatka a dúfať, že to pre mňa bude časovo zvládnuteľné a zároveň pre vás atraktívne.

A keďže narábam s troma knižnými titulmi, tak sa mi priam núka urobiť to v štýle olympiády. Takže vážení, tri medaily pre tri knihy, ktoré som mala chuť spáliť ale aj tak majú môj obdiv.

Pozn. Cliffhanger - výraz používaný v anglickom jazyku na označenie situácií, kedy kniha končí v tom najlepšom a doslova vás necháva visieť. (cliff=útes, to hang = visieť, cliffhanger=horolezec)

BRONZOVÁ MEDAILA
Richelle Mead - Upírska akadémia (#3-5)


Ha-ha viem, že toto je menšie podvádzanie, ale absolútne som si nedokázala vybrať, pri ktorom z týchto troch dielov som nadávala viac. Po skončení každého jedného som musela čakať ďalší rok na pokračovanie a to ma úplne zabíjalo. Ak by som si ale vážne musela vybrať jednu, ktorú som skoro vyhodila z okna, tak by to bola Spirit Bound (#5), pri ktorej som bola na konci emočne úplne vyšťavená. Inak každá z troch kníh končí cliffhangerom veľkým ako sviňa, takže sa pripravte.

Prečo bronz: V porovnaní so zvyšnými dvoma menovanými knihami som tieto tu nenávidela najkratšiu dobu bezprostredne po dočítaní. S UA knihami mám najmenej výrazný love-hate vzťah a naopak veľmi výrazný love-just-love vzťah a už nejakú tú dobu som rozhodnutá Richelle Meadovej odpustiť snáď všetko. Vravím snáď, lebo ak mi zabije Dimitriho alebo Adriana, tak to bude znamenať koniec našej lásky.

STRIEBORNÁ MEDAILA
Lauren Oliver - Pandemonium (Delirium #2)


Táto séria mimochodom tiež čoskoro vychádza na Slovensku, takže si dajte do poriadku nervy pred tým, než sa do nej pustíte. Prvý diel je úžasný od začiatku do konca, takže nepríjemný cliffhanger v jeho závere ste ešte ochotní odpustiť. Horšie je to s druhým dielom, ktorý je nuda nuda a nuda až do poslednej vety, ktorá vás zabije. Prirovnala by som to k teplotnému šoku, ktorý zažijete napríklad ak skočíte rozhorúčení do ľadovej vody. Počula som, že sa pri tom dá aj zomrieť, takže je to dosť priliehavé prirovnanie. Pripravte sa, že po Pandemoniu nebudete vôbec ale vôbec nadšení predstavou, že máte len tak sedieť a čakať na ďalší diel. Myšlienky na vraždu a záchvaty zúfalstva a beznádeje nebudú ojedinelým javom.

Prečo striebro: Aby mohla kniha dostať zlato, musela by sa mi páčiť. Pandemonium sa mi nepáčilo. Pandemonium neznášam a želám si ho zmietnuť z povrchu zemského. Ale niečo sa musí uznať: Lauren Oliverová má gule ako nikto iný.

ZLATÁ MEDAILA
S.C.Stephens - Thoughtless

Toto je kniha, ktorú neznášam zo všetkých najviac a zároveň rešpektujem, ako žiadnu inú. Thoughtless obsahuje hrdinku, ktorá je úplne mimo. Ťahá to s dvoma chlapmi naraz v rozsahu CELEJ knihy a keďže nechce raniť ani jedného z nich, tak zraňuje obidvoch. Aj ona si síce užije svoje trápenia, ale podľa môjho názoru ani zďaleka toľko, koľko by si zaslúžila. V angličtine na to majú úžasné slovo: ANGST. Tá kniha má v sebe toľko "angstu", že Beautiful Disaster je oproti tomu Červená čiapočka. Hlavní hrdinovia po sebe skáču, vrieskajú, v jednej chvíli sa rehocú, v druhej ležia na zemi a nariekajú. Milujú sa a nenávidia, navzájom si ubližujú ako to len ide a vy len sedíte a nechápete a preháňa sa vám v hlave milión myšlienok a cítite milión rôznych pocitov, ale najviac strašný hnev namierený na tých hlupákov čo si nevedia dať svoj život aspoň trochu do hromady.
Chcela som, hrozne som chcela knihe narafať jednu hviezdičku a mať pokoj, ale ako môžete dať jednu hviezdičku niečomu, čo vás tak nádherne rozčúli a ohrnúť nos nad autorkou, ktorá sa ako jedna z mála nebála vytvoriť hrdinku, ktorú budeme všetci neznášať? Po dočítaní knihy som zašla na autorkinu stránku a prečítala som si, čo má k tomu povedať. Bola som prekvapená, ako sama na Kiaru (tak sa tá štetka z knihy volá) nadáva a ako si užila, že jej v knihe dala tak naložiť. To ma donútilo prečítať si aj druhý diel, Effortless,  v ktorom Kiara musela čeliť všetkým chybám, ktoré v jedničke napáchala a niesť dôsledky. Bravó.
Thoughtless je kniha o bezohľadnej hrdinke, ktorá robila jedno zlé rozhodnutie za druhým a ranila pri tom množstvo ľudí, ktorí si to nezaslúžili. Je to zároveň 100% realistická hrdinka, ktorú môžete stretnúť kdekoľvek (a v ktorej sa možno tak trochu, trošilinku, dokáže nájsť každý z nás).

Prečo zlato: Pretože táto kniha vás nenechá ľahostajnými a ako som už mnohokrát povedala, radšej budem pri čítaní nadávať a hrešiť na všetko naokolo, než sa nudiť a zaspávať.



10 komentárov:

  1. VA momentálne čítam :) Ale naozaj dúfam, že Dimitri prežije, lebo on je jediná schopná postava.

    Thoughtless nevyzerá zle. Keby nezačínala škola, asi by som sa do toho hneď pustila. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Thoughtless je zlá, zlá, zlá kniha! :D (ale odporúčam)

      Odstrániť
  2. toto je super článok 8) som sa nasmiala 8D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. knihu, ktorú neznášaš, opíšeš tak, že si ju každý túži prečítať (aj ja) :)
    Super článok :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. šak ešte počkaj ako za to na mňa budete všetci nadávať :D

      Odstrániť
  4. Když jsem četla VA, přečetla jsem nejdřív v létě první dva díly, a až k Vánocům jsem dostala 3,4,5. Hned jsem se do nich samozřejmě pustila. Nějak se mi povedlo, že jsem je vždycky četla někde, kde bylo víc lidí, hlavně příbuzných. Dočetla jsem trojku, dlouho jsem zírala na poslední stránku, pak jsem jí naštvaně a se slzami v očích zavřela, položila na stůl a přímo se rozeběhla pro čtyřku. To se s ní a s pětkou samozřejmě opakovalo, a vždycky mě při tom rodina viděla, takže od té doby asi pochází to, že jsem trochu šílená. :D Nejvíc mě naštvalo, že ještě nebyla u nás vydaná šestka, protože jsem ještě vlastně vůbec nečetla v angličtině. Ale našla jsem na netu fan překlad a okamžitě jsem se do něj pustila. Skoro denně uveřejňovali nové kapitoly, ale potom už tam dva dny nic nepřibylo, a já se naštvala, protože jsem zrovna skončila v tom nejhorším momentě, tak jsem se na to vrhla anglicky. A zvládla jsem to. :DD
    Jsem ráda, že jsem se rozhodla nechat si Pandemonium na později, až se bude hodně blížit vydání trojky. :)

    Jejda, nějak jsem se moc rozepsala, pardon... :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. tvoj opis čítania VA sa veľmi nápadne podobá tomu môjmu (a myslím, že aj väčšine ostatných úbožiakov, čo sa na túto sériu dali)
      A s tým Pandemoniom robíš dobre, ja som si takto odložila Clockwork prince :)

      Odstrániť
  5. Judit ja zbožňujem tvoje nápady! (viem že sa opakujem, ale čo mám robiť keď si taká úžasná? :D)
    VA - totálny súhlas, po skončení trojky som zostala vykulená že wtf? no a šlo to raz dva tri, len aby som vedela ako to teda skončí :D
    Zvyšné dve som ešte nečítala, ale sú v poradí! Ja napríklad mám celkom rada také hrdinky, ktoré každý neznáša, ale nie v štýle tupé jak tágo alebo Bella, ale také, ktoré sú mrchy a realistické... svojím spôsobom ich zbožňujem, takže Thoughtless ide určite do to-read :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Veru, najhoršia kniha je nudná kniha. Otravná hrdinka, nedotiahnutý dej, kostrbatá štylistika, všetko sa dá zniesť, ale keď raz pri čítaní zaspávaš (alebo máš čudnú chuť ísť sa miesto čítania učiť :P), vtedy už nič nepomôže. Skvelý článok, už sa teším na ďalší. :)

    OdpovedaťOdstrániť