piatok 21. septembra 2012

Novinky od Slovartu: obálkovo-anotáciovo-dátumovská nádielka 2012/2013

Neviem, či so jediná s takou úchylkou, ale vždy sa hrozne teším na nové edičné plány. Strašne ma totiž baví hádať, čo si pre nás ktoré vydavateľstvo pripravilo. Niekedy sú moje tiché prosby vyslyšané (viď Nástroje smrteľníkov či Upírska akadémia), inokedy zasa nie (ehm...Fever...ehm :D). Podstatné však je, že v každom novom edičnom pláne si vždy nájdem aspoň jednu novinku, z ktorej som úplne namäkko. Takže dúfam, že aj vy si  vo výbere kníh, ktoré pre nás vydavateľstvo Slovart pripravuje v jeseni a zime, nájdete niečo pre seba. Dnes mám pre vás ešte ako zvyčajne čosi naviac, takže sa uistite, že dojdete na koniec článku, kde vás čakajú nejaké tie zákulisné infošky o knihách, ktoré sa pripravujú na jar 2013 :)

Pozn. Knihám, ktoré pri sebe nemajú obrázok obálky, ešte chýba oficiálna verzia. Nechcela som vás zbytočne miasť zahraničnými, ale nižšie si potom v prípade niektorých kníh môžete nájsť ukážku originálnych obálok, nad ktorými vydavateľstvo uvažuje. 

SEPTEMBER

Pat Walsh - Crowfieldská kliatba

Will vie o tajomstve. Ďaleko v lese, niekde za opátstvom, v ktorom žije, je hrob. A pod snehom leží niečo, čo malo žiť naveky. Ale Will nie je jediný, kto o tom vie. Niekto ďalší ho pozoruje... Vo Willovom svete ožíva stredoveká mágia, lesní ľudia, zvláštni svätci, a kliatby a povery dávnoveku. Chcete vedieť, čo sa stane, keď pochováte anjela? Radšej však nečítajte potme.

 "Chcete vedieť, čo sa stane, keď pochováte anjela?" - Panebože už len z tej vety samej o sebe mám zimomriavky.


Cassandra Clare - Mesto kostí (Nástroje smrteľníkov #1)

Pätnásťročná Clary Freyová sa v nočnom klube stane svedkom vraždy – vraždy, ktorú spáchali traja tínedžeri so zvláštnymi tetovaniami na tele a s prapodivnými zbraňami. Stačí len okamih a všetky telá jej zrazu zmiznú pred očami. Potom je naozaj ťažké zavolať policajtov, aby vyšetrili vraždu neviditeľnej obete neviditeľnými tínedžermi. Tak sa Clary prvýkrát stretla s Jaceom, Tieňolovcom, ktorý zbavuje náš svet démonov. Clary je vtiahnutá do Jaceovho sveta, jej mama zmizne a ju napadne démon. Ale prečo majú démoni záujem o Clary a jej mamu? A prečo Clary ako jediná vidí Tieňolovcov a svet démonov?

Keby ste náhodou nevedeli, že to vychádza.


Alyson Noël - Alex na Ex

Navonok sa zdá, že sedemnásťročná Alex to má vyhraté. Je krásna a múdra a navyše sa priatelí s M, najobľúbenejším dievčaťom na škole. Znudené dokonalým životom v provinčnom mestečku sa Alex s M rozhodnú spoznať oslnivý nočný život v Los Angeles. Dievčatá sa, predstierajúc, že majú devätnásť, zoznámia s Trevorom a Connorom, dvoma staršími bohatými chlapcami. Alex spočiatku nemôže uveriť, aké šťastie ju postretlo – môže chodiť na štýlové párty do hollywoodskych víl a klubov. Tieto víkendové výlety do veľkomesta pre ne predstavujú dokonalý únik. Od čoho? Od nie celkom uspokojivých výsledkov v poslednom ročníku na strednej, od absencie jej otca aj od bezradnej matky. Keď však Alex vytriezvie z počiatočného nadšenia, ktoré jej prinášali radovánky veľkomesta, je nútená prehodnotiť svoje priateľstvo s M. Tá totiž pod svojím úhľadným zovňajškom v značkových šatách skrýva nejedno tajomstvo...Koncom októbra úspešná autorka svetovoznámej série Nesmrteľní Alyson Noël uvedie okrem iných aj túto knihu osobne v Bratislave.

Dnes oslavujem týždeň odo dňa, čo som si uvedomila, že Alex na Ex a Kruté leto nie je jedna a tá istá kniha...Ale mám ciťák, že Noelke viac ide písanie takýchto contemporary kníh.

OKTÓBER

Kathy Reichs - Osudná cesta

Kathy Reichsová je producentkou úspešného seriálu Bones (Kosti) televíznej stanice FOX, inšpirovaného jej knižnými príbehmi i reálnymi skúsenosťami. Seriál Kosti je jedným z najobľúbenejších u nás vysielaných seriálov televízie JOJ. Koncom októbra príde autorka aj na Slovensko a budete mať možnosť stretnúť sa s ňou na autogramiáde v kníhkupectve. O čom je Osudná cesta? V horách v Severnej Karolíne havarovalo lietadlo. Forenzná antropologička doktorka Temperence Brennanová prichádza na miesto nešťastia medzi prvými. Keď v blízkosti lietadla objaví zohavenú dolnú končatinu, čo nepatrí nikomu z mŕtvych pasažierov, začína sa náročné vyšetrovanie, ktoré od začiatku prináša oveľa viac otázok ako odpovedí. Doktorka je totiž presvedčená, že okolité lesy ukrývajú aj zvyšok záhadného tela, a rozbieha vlastné pátranie.

Som v nemom úžase. Vedeli ste, že u nás bude vychádzať kniha, v ktorej hrá hlavnú úlohu Kosť? A vedeli ste, že Kathy Reichs dôjde na Slovensko???!!! Myslíte si, že pozná Davida Borenaza? Myslíte si, že keby som ju poprosila, mohla by ho priviesť so sebou?

Samko Tále - Kniha o cintoríne

Prvé ilustrované vydanie knižného bestselleru! „Skoro dokumentárne štylizované rozprávanie mentálne zaostalého Samka, ktorý chodí po Komárne, zbiera starý papier, všetkých pozná, na všetko má svoj názor, a keďže má práve pokazenú káričku, začne písať Knihu o cintoríne. Prijmeme túto hru a čakáme, čo sa z toho vykľuje. A kľuje sa zmysel pre lyriku, iróniu a mágiu. Pestrá škála tém: od slovensko-maďarských vzťahov, intelektualizmu, homosexuality, porovnania komunizmu a dneška, až po pestrú škálu ľudských osudov.“(Jozef Dado Nagy).

Viem, že toto tu tak úplne nepatrí, ale musím vám knihu dať do pozornosti. Strašne je dobrá, tak tragikomicky dobrá. Stavím sa, že v polovici prípadov som sa smiala na úplne nevhodnom mieste. Neviem, či je to kniha úplne pre každého, ale ak máte otvorenú myseľ a radi čítate aj netradičné veci, tak vám ju jednoznačne odporúčam.


Alyson Noël - Nesmrteľní (Nesmrteľní #6)

Ďalšia zo série kníh Nesmrteľní od známej americkej autorky Alyson Noëlovej, ktorá koncom októbra navštívi Slovensko. Príbeh lásky Damena a Ever uchvátil milióny čitateľov po celom svete. Spoločná cesta ich nakoniec privedie k veľkolepému záveru! Najväčší nepriatelia sú už porazení a Damen s Ever sa môžu sústrediť na prekonanie poslednej prekážky – oslobodiť Damena zo zajatia jedu, ktorý mu koluje v žilách. Ever musí objaviť ten správny protijed, aby konečne pocítila Damenov dotyk. Túžba byť opäť spolu ich však zavedie do temného srdca Letozeme. Vo vyprahnutej krajine nikdy nekončiaceho dažďa odhalia Ever a Damen tajomstvo, o akom nemali ani potuchy. Musia sa tak postaviť zoči-voči tomu, prečo osud ich láske stále hádzal polená pod nohy. A len potom, keď je aj posledná záhada rozuzlená, budúcnosť Ever a Damena visí na vlásku. Na rozhodnutí, ktoré môže ohroziť všetko a všetkých... dokonca aj nesmrteľných.

Nuž, dobrá správa je, že so sériou končí aj moje dlhodobé obdobie plné výčitiek, že sa mi aj celkom páčila :D


Carrie Ryan - Temné diery (Les kostí #3)

Posledná časť voľnej trilógie. Annah vie ako prežiť. Odkedy sa Elias pridal k regrútom, žije sama v Temnom Meste. Vlastne skôr prežíva. Protektorát už neexistuje a regrúti predstavujú po Vzbure skôr hrozbu než oporu, a tak je každý deň iba snahou dopracovať sa k ďalšiemu ránu. Annah ťaží minulosť, rany na duši i na tele. Prežiť v tomto meste nie je jednoduché a dni zrazu prinášajú nové a nové prekvapenia. Udalosti naberajú spád. Stretnutie so sestrou strieda zoznámenie s Catcherom a Eliasov návrat. Nakazené potkany, znesvätení či Mudovia už zďaleka nie sú jediným ohrozením života. Annah čoskoro zisťuje, že krutosť regrútov sa vyrovná ohavnostiam, ktoré páchajú znesvätení a Rezervácia nie je žiadnym ostrovom istoty. Podarí sa jej napriek všetkému zbúrať múry, ktoré jej bránia v láske? Zdolá nástrahy, ktoré pre obyvateľov Temného Mesta prichystá horda znesvätených? Prežije, alebo skončí ako večne nenásytný a malátny prízrak?

Tak na túto knihu sa klepem už asi pol roka. Ak ste so sériou ešte vôbec nezačali, myslím, že je najvyšší čas. Podľa mňa povinná jazda pre všetkých milovníkov napätia, hororov a všeobecne dobre napísaných kníh.


Veronica Roth - Rezistencia (Divergencia #2)

Jedno rozhodnutie ťa môže zmeniť alebo zničiť. Každé rozhodnutie má však svoje dôsledky a po napätí, ktoré vzniklo medzi frakciami, sa Tris Priorová snaží zachrániť seba a tých, ktorých miluje. Zápasí s ničivými otázkami o smútku a odpustení, identite a oddanosti, politike a láske. Iniciačná ceremónia Neohrozenosti mala byť pre Tris dňom osláv a radosti, no skončila sa krvavými bojmi. V mysliach a dušiach frakcií sa rozhostil nepokoj, napätie každým dňom narastá. Tris stojí pred výzvou. Aby pomohla sebe a ostatným, musí naplno rozvinúť svoju divergenciu, aj keď nevie, čo všetko tým môže stratiť.

Tak a na toto sa asi klepeme viacerí...

NOVEMBER

John Green - Kam zmizla Aljaška

Miles má bizarnú záľubu v posledných slovách svetových osobností. Najviac ho fascinuje Francois Rabelais a jeho posledná veta: „Idem hľadať to Veľké Azda." Miles si nechce počkať na podobný osud a presvedčí rodičov, nech ho pošlú do internátnej školy mimo mesta. V Alabame si rýchlo nájde nových priateľov: spolubývajúceho Chipa, ktorého všetci volajú Plukovník a ktorý vo voľných chvíľach memoruje nekonečné abecedné zoznamy, i krásnu, ale nepredvídateľnú Aljašku, do ktorej sa zamiluje. Čaká ich rok plný porušovania školského poriadku, testov a skúšok, žartíkov, rozchodov a odhalených tajomstiev. Čo zmení Milesov názor na jeho „Veľké Azda"?

Keď si predstavím, že treba čakať do novembra...

Scott Westerfeld - Krásni (Škaredí #2)

Tally je konečne krásna. Jej výzor je dokonalý, jej oblečenie je úžasné, jej frajer je totálne sexi a ona je najpopulárnejšia, nová krásna. Má všetko po čom túžila. Ale za všetkou zábavou - nekončiacimi večierkami, high-tech luxusom a úplnou slobodou - je ťaživý pocit, že niečo nie je v poriadku. Niečo dôležité. A potom dostane Tally správu zo svojej škaredej minulosti. Musí sa rozhodnúť či chce zabudnúť, alebo bude bojovať za svoj život, pretože autority nemajú v úmysle nechať na žive nikoho, kto vie o Dyme a starých škaredých.

Keby som si ešte pamätala, ako skončila jednička...Ale viem, že koniec bol úplne šibnutý.

Richelle Mead - Upírska akadémia (Upírska akadémia #1)

Toto nie je ďalšia tuctová upírska séria. Je to najlepšia upírska séria!
Ak milujete knihy o upíroch, toto si musíte prečítať. Ak nenávidíte knihy o upíroch, toto by ste si naozaj mali prečítať. Ak ani nečítate knihy o upíroch, týmito musíte začať!Akadémia sv. Vladimíra nie je ďalšou z radu nudných internátnych škôl uprostred amerických hôr. Na tejto akadémii sa mladí upíri priúčajú tajom mágie a dampíri, v ktorých sa zmiešala krv upírov a ľudí, sa tu učia ich brániť. Upírka Lissa je morojská princezná, posledná zo svojho rodu, a jej najlepšia priateľka Rose je dampírka vycvičená na jej ochranu. Pred dvoma rokmi utiekli z Upírskej akadémie a pretĺkali sa naším svetom. No ich čas vypršal a skupina dampírskych strážcov ich priváža späť. Medzi múrmi akadémie na nich číha veľké nebezpečenstvo. Nielen zo strany závistlivých spolužiakov, ale hlavne Strigojov, najnebezpečnejších upírov, ktorých nikto a nič nezastaví.

Tá geniálna anotka, ľudia!


Darren Shan - Spojenci noci (Sága Darrena Shana #8)

Lovci súmraku pokračujú v pátraní po Pánovi upirátov. Darren sa voľky-nevoľky musí vrátiť do školy a čeliť svojej minulosti. Nemá to ľahké, v porovnaní s normálnymi ľuďmi totiž starne omnoho pomalšie, takže stále vyzerá na pätnásť rokov. Upírske knieža a zabijak upirátov tak musí znovu zasadnúť do školskej lavice. No Darrena netrápi len škola – čakajú ho známe tváre, smrť člena klanu, zápas s lovcom upírov a krvilačnými upirátmi. Spojenci noci sa musia opäť zjednotiť! Lov pokračuje!

Haha, že UPIRÁTI.

JANUÁR

Alyson Noël - Lesk (Život Riley Bloomovej #2)

Riley, Buttercup a Bodhi si užívajú zaslúžené prázdniny. Riley stretáva zlovestného čierneho psa, vzoprie sa Bodhiho rade a prevedie ho do ríše Tu a Teraz. Pri jeho sledovaní narazí na ducha mladej Rebeky. Riley čoskoro zistí, že napriek milému zovňajšku nie je Rebeka zďaleka tým, kým sa javí. Túto dcéru majiteľa plantáží zavraždili počas vzbury otrokov v roku 1773. Ovládaná hnevom rozsieva zlo tak, že zdržiava duše zomrelých pri sebe, v zajatí tých najťaživejších spomienok. Dokáže Riley pomôcť Rebeke odpustiť a zabudnúť bez toho, aby sa sama zbavila svojich nočných môr?

Vždy ma fascinovali mená, ktoré si autorka vymýšľa. A to ste prosím pekne ešte nečítali jej najnovšiu sériu Fated, tam sú úplne masakrálne mená.

Michelle Hodkin - Prípad Mary Dyerovej 

Mara Dyerová neverí, že by jej život mohol byť ešte viac zamotaný. Nielenže si vôbec nepamätá, ako sa dostala do nemocnice, kde sa práve prebrala, ale nevie nič ani o nehode, pri ktorej zomreli jej najlepší priatelia a frajer. Mare sa však takmer nič nestalo. Lekári sa domnievajú, že nový začiatok v novom meste pre ňu bude tým najlepším riešením, a spomienky tak môžu pomaly vyplávať na povrch. Marin nový život sa však stále viac komplikuje. Tváre mŕtvych priateľov má pred očami denno-denne. A potom... zrazu... má pred očami úmrtia ľudí naokolo iba chvíľu pred tým, než k nim dôjde. Je jej jasné, že sa asi zbláznila. A keď už si je istá, že to ani nemôže byť horšie, Noah Shaw, najkrajší chlapec, akého kedy videla, ju odmieta nechať len tak na pokoji... Čo má vlastne za lubom?

Takže kniha už má konečne anotku! A slovenský názov! To je dobré znamenie, však?


Cassandra Clare - Mechanický anjel (Pekelné stroje #1)

Šestnásťročná Tessa Grayová sa vydáva na dlhú zaoceánsku plavbu, aby vo viktoriánskom Anglicku našla brata. V Londýne plnom upírov, bosorákov a iných nadprirodzených bytostí, ju čaká doslova hrôza. Útočisko nájde u Tieňolovcov, ktorí jej prisľúbia pomoc, ak im na oplátku poskytne svoje tajomné schopnosti. Tessu očaria najmä dvaja najlepší priatelia: Jem, za ktorého peknou tvárou sa skrýva temné tajomstvo, a modrooký Will, ktorý od seba všetkých odháňa štipľavými komentármi a nevyspytateľnými náladami. Tessa pochopí, že si bude musieť vybrať, či zachráni brata, alebo pomôže novým priateľom zachrániť svet a že láska je to najnebezpečnejšie kúzlo zo všetkých.

Táto super séria sa bude vydávať aj vďaka vám a vašemu neúnavnému hlasovaniu v ankete vydavateľstva Slovart :)

FEBRUÁR

Cassandra Clare - Mesto popola (Nástroje smrteľníkov #2)

POZOR v anotke sa nachádza veľký spoiler k prvej časti. Ak ste ju ešte nečítali, preskočte na ďalšiu knihu :)

Clary si želá, aby sa jej život vrátil do normálnych koľají. Ale čo je normálne, keď je Tieňolovkyňou vraždiacou démonov, jej mama leží v kóme vyvolanej čarami a zrazu všade naokolo vidí Dolnosveťanov, ako sú vlkolaci, upíri či víly? Keby nechala tento svet za sebou, mohla by sa venovať svojmu skutočnému priateľovi Simonovi. Tieňolovci sa jej však nechcú vzdať – hlavne jej nádherne neznesiteľný brat Jace. Aby Clary zachránila svoju mamu, musí sa spojiť s nebezpečným Tieňolovcom Valentinom, ktorý je pravdepodobne šialený, určite nebezpečný a navyše je to jej otec. V New Yorku sa však dejú zvláštne veci. Niekto vraždí deti Dolnosveťanov. Je aj za týmto Valentine? A ak áno, o čo mu vlastne ide? Keď zmizne aj druhý z Nástrojov smrteľníkov – Meč – prichádza desivá Inkvizítorka, aby si posvietila na Jacea. Ako ho má Clary zachrániť?

Sita Brahmachari - Artičokové srdcia

Dvanásťročná Mira dostane na narodeniny od starej mamy prívesok v tvare artičoky. Charizmatická stará mama má na to svoje dôvody – aj ľudské srdcia sú vraj ako artičoka – vonkajšie lístky sú tvrdé a chránia jemný zraniteľný stred. Mira to celkom nechápe, no pomaly dospieva a slová starej mamy akoby postupne odkrývali svoj význam. Mira opisuje krásne i zložité chvíle dospievania, odhaľuje tajomstvá života a nám tak ponúka príbeh o rodine, priateľstve, žiali i nádeji, a to s takou úprimnosťou, že nás to rozosmeje i rozplače – niekedy zároveň.

Práve mi bolo potvrdené, že sa bude jednať o skutočný doják. Inak dúfam, že sa na mňa môj zdroj (e.f. -ako by ho nazvala Triss) nenahnevá, ale musím vám odcitovať, čo mi napísal, keď som sa ho spýtala, o čom to je: "Babka hipisáčka si objedná pre seba bielu truhlu a s vnučkou si ju ide vyzdobit a pomaľovať"


Darren Shan - Zlodej z temnoty (Demonata #2)

Kernel je tínedžer so zvláštnym nadaním - vidí vo vzduchu farebné svetlá, a keď sa sústredí, dokáže z nich poskladať rôzne tvary. Jedného dňa však zo svetiel vytvorí okno, vyskočí z neho démon a vtiahne ho do inej dimenzie. Kernel sa síce vráti do vlastného sveta, no vôbec si nepamätá, čo sa stalo. Spolu s ním však zmizol aj jeho mladší brat, ktorého zrejme uniesol démon. Život celej rodiny je ohrozený, nepomôže ani to, keď sa presťahujú do iného mesta. Kernel pomaly objavuje svoje schopnosti a zisťuje, že jeho poslaním je loviť zákerných démonov.

...Čo mi pripomína, že už si musím konečne prečítať jedničku.

Alex Scarrow - Jazdci Časom

Liam O'Connor mal zomrieť pri lodnej havárii v roku 1912. Maddy Carterová mala zomrieť pri leteckom nešťastí v roku 2010. Sal Vikramová mala zomrieť pri požiari v roku 2026. No pár minút pred smrťou sa pri nich zjavil záhadný muž so slovami: „Vezmi ma za ruku." Nezachránili ich. Naverbovali ich do tajnej organizácie, o ktorej existencii nemá nikto ani tušenia. Cestovanie v čase už totiž nie je len hudbou budúcnosti, ale krutou realitou. Liam, Maddy a Sal majú jedinú úlohu: ochrániť dejiny, ako ich poznáme, a zneškodniť každého, kto sa pokúsi ch zmeniť. Preto sú tu!

V súvislosti s vydaním tejto knihy sa vraj vo februári môžeme tešiť na skvelé prekvapenie :)

Uf...to teda bolo :) Teraz k tým zákulisným veciam. Pamätajte ale, že nasledujúce informácie majú viac menej charakter drbov a preto sa môžu ešte ako potvrdiť, tak aj vyvrátiť:

  • ak všetko pôjde dobre, druhého pokračovania Upírskej akadémie by sme sa mohli dočkať už na jar
  • na jar sa plánujú aj ďalšie diely zo sérií Jazdci časom, Demonata, Sága Darrena Shana, Pekelné stoje či Nástroje smrteľníkov
  • z nových vecí by sme sa mali dočkať knihy Virals od Kathy Reichs, Sabriel od Gartha Nixa a vyššie spomínanej prezentácie najčudnejších mien sveta Fated od Alyson Noël 
  • k nasledujúcim knihám síce ešte nie sú obálky, ale keď kliknete na ich názov, ukáže sa vám verzia, o ktorej zatiaľ Slovarťáci uvažujú: Artičokové srdcia, Virals, Fated (inak neviete prečo vždy prečítam Farted?)

8 komentárov:

  1. už iba kvôli Davidovi by som na tú autogramiádu išla (teda keby tam bol) :D :D :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Kde a kedy je ta autogramdiada?? tam sa musim dostat :DDD

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Boze taka som z toho mimo ze uz ani pisat neviem :D

      Odstrániť
    2. ale one, vies ze s tym borenazom som si robila srandu, vsak? :D

      Odstrániť
    3. jasne, ze viem :DDD ja som skromna, mne staci aj podpis autorky :DD

      Odstrániť
  3. Božeeeeeeee !!!! ja musím mať knihu od Kathy Reich !! a musím mať aj ten podpis !! kto organizuje tú autogramiádu? Slovart,alebo nejaké kníhkupectvo? A milujem tvoje články a "komenty" pod nimi vždy mám po prečítaní úsmev na tvári. A toho Davida by mohla doniesť !!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Organizuje ju vydavateľstvo Slovart ale predpokladám že v spolupráci s nejakým kníhkupectvom. Určite sa čoskoro dozvieme viac podrobností. A ďakujem za pochvalu :)

      Odstrániť
  4. Sociální obchodování spočívá v otevření trhů pro každého. Na eToro se můžete spojit, obchodvat a sdílet znalosti s miliony obchodníků a investorů. Navíc můžete kopírovat obchodní rozhodnutí obchodníků, kteří odpovídají vaší strategii. Registrujte se nyní a získejte chytřejší obchodní rozhodnutí využitím rozumu našich obchodníků s nejlepšími výsledky.

    Obchodujte kdekoliv Váš čas je peníze. Obchodujte na počítači, mobilu a tabletu

    Otevřené obchody na eToro - 227,651,647

    OdpovedaťOdstrániť