štvrtok 28. novembra 2013

Sarah Dessenová - Pravda o večnosti (RECENZIA)

Pôvodný názov: The Truth About Forever
Autor: Sarah Dessen
Vydavateľstvo: CooBoo, 2013
Hodnotenie na Goodreads: 4.18

Srandafaktor: 3/5
Nudafaktor: 2/5
Lovefaktor: 5/5
Plačfaktor: 4.5/5
Drámafaktor: 4/5








Anotácia

Macy má pred sebou celé leto, no takmer všetok čas strávi bez svojho priateľa Jamesona nudnou prácou v knižnici a učením sa na skúšky. Ale niekedy sa udejú neočakávané veci – ako napríklad stretnutie s Wesom a jeho zábavnou partiou priateľov. Alebo projekt jej sestry na renováciu zanedbaného plážového domu, ktorý v nej a v jej matke prebúdza hlboko pochované spomienky na bolestnú stratu Macinho otca. Keď Macy stretne niekoho ako je Wes – chalana s minulosťou a udivujúcim umeleckým talentom – jej život už nie je ako predtým. A tak začína uvažovať o tom, či je naozaj lepšie ostať uzavretá, tak ako si až doposiaľ myslela, alebo sa odhodlať vyjsť zo svojej ulity...

A by ste si dali na knižnom portáli Goodreads dali zoradiť všetky knihy od Sarah Dessenovej podľa ich hodnotenia, tak by ste Pravdu o večnosti našli na samom vrchu. Aj pri pohľade na prvé ohlasy od slovenských čitateľov to vyzerá tak, že príbeh Macy a Wesa zatiaľ zapôsobil zo všetkých najviac. A aj keď mojou úplne naj knihou od SD aj naďalej ostáva Len počúvaj, s Pravdou o večnosti mám špeciálny vzťah, nakoľko to bola pred pár rokmi moja prvá prečítaná dessenovka vôbec. (Predpokladám, že vám neušlo, že vrámci kníh od jedného autora si vždy vyberám tie najlepšie a postupne idem smerom dolu :D)

Na knihách od SD je dobré to, že po nich môžete siahnuť vždy, keď na ne máte náladu a nikdy vás nesklamú. V momente, keď otvoríte knihu, viete, že na vás čaká neobyčajný príbeh z pohľadu obyčajného dievčaťa, plný rodinnej drámy, klasických tínedžerských problémov a samozrejme: LÁÁÁÁSKY. K tomu ešte pridajte takmer 100% garanciu aspoň jednej vyronenej slzičky a nejaké to ponaučenie na záver v štýle seriálu V siedmom nebi a máte typické nedeľné popoludnie strávené s dessenovkou. Že je to zlé? Kdeže. Sarah Dessenová je majsterka svojho remesla a presvedčíte sa o tom aj v knihe Pravda o večnosti.

Ak by som knihu mala porovnať s knihou Len počúvaj, určite vám odporúčam pripraviť sa na väčší doják - už len preto, lebo jednou z centrálnych tém je vyrovnávanie sa so smrťou otca. Čo vás však dostane je to, že hoci je Pravda o večnosti písaná z pohľadu hlavnej hrdinky, Macy, vďaka výnimočnému a do dokonalosti vykryštalizovanému štýlu písania sa na vás budú hrnúť emócie zo všetkých strán, či už sa bude jednať o hlavnú postavu, alebo o ďalších zasiahnutých členov rodiny. Najviac ma fascinuje, ako jedna kniha dokáže byť na jednej strane ľahká a hravá, na druhej zasa tak trochu pochmúrna a hĺbavá, pričom si čitateľ dokáže užiť obidva aspekty úplne rovnako. 

Macy je zasa raz postava, s ktorou sa možno nedokážete kompletne stotožniť a miestami vám bude (ako sa na pravú hlavnú hrdinku patrí) liezť na nervy, avšak pri čítaní neraz pocítite, akoby boli niektoré jej myšlienky vytiahnuté priamo z vašej hlavy. Myslím si, že niekedy fakt nezáleží na tom, či bude hlavná hrdinka presne podľa vášho gusta - oveľa dôležitejšie je, či, ak bude plakať, budete plakať s ňou, ak sa bude smiať, budete sa smiať s ňou a ak sa zamiluje...zamilujete sa s ňou :) 

Čím sa dostávame k Wesovi! :D Pre mňa je síce ultimátny dessenovský boyfriend no.1 Dexter (z knihy This Lullaby - Ukolébavka), no sladký a extrémne talentovaný Wes za ním určite príliš nezaostáva. Pomalé vyvíjanie sa ich vzťahu som dokázala možno ešte viac oceniť teraz, ako keď som to čítala pred pár rokmi v angličtine. V čase, keď je čitateľ doslova presýtený instantnými romancami, je Wesovo a Macino najprv-priateľstvo-potom-láska hotovým balzamom na dušu. Naopak sa musím priznať, že pri druhom čítaní mi ich slávna HRA NA PRAVDU prišla tak trochu lacná a otrepaná, nakoľko som za tie roky stihla prečítať aspoň ďalších 10 kníh s podobnou tématikou, kde sa hlavní hrdinovia postupne spoznávajú na základe právd, ktoré nikdy pred tým nevyslovili - pričom tak nečakane spoznávajú hlavne sami seba, blablabla - vravela som, že je to tak trochu ako V siedmom nebi. Nuž faktom ale ostáva, že Dessenová s týmto prišla medzi prvými a všetci ostatní sa už iba opičili :)

Ak nebudem brať do úvahy spomínanú Hru na pravdu, s ktorou som pri prvom čítaní nemala najmenší problém, tak jediné skutočné negatívum, ktoré som na knihe našla, je podľa mňa trošku useknutý záver, ktorý vás nenechá úplne...uspokojených. Pri takýchto knihách, kde si v rozmedzí pár stoviek strán zamilujete takmer všetky postavy, sa vám doslova žiada nejaký krásny happy end pre každú jednu z nich. Ešte aj pre škrečka, ak tam nejaký je. Nevravím, že vás Pravda o večnosti nechá nejako dejovo visieť, ale predsa som na jej konci bola sklamaná, že...no proste že už je koniec. Chcelo by to nejakú dojazdovú dráhu, alebo čo.

Inak kritizovať štýl písania, postavy alebo dej je u Dessenovej úplný nonsens, tu sa už fakt jedná o extrémne kvalitné čítanie, za ktoré sa oplatí utratiť peniaze. Knihy od tejto autorky nemusíte čítať zaradom, ani ich nemusíte mať prečítané všetky, aj keď čítanie podľa amerických dátumov publikácie (Ukolébavka --> Pravda o večnosti --> Len počúvaj) vám zabezpečí full experience v podobe už hotových párikov zo starších kníh objavujúcich sa (väčšinou len na malý zlatučký okamih) v novších knihách. A ak ešte máte záujem o nejaké praktické rady, pozrite sa, aké ďalšie knihy vám odporúčam, ak sa vám Pravda o večnosti zapáči :)



Ak vás ale zaujala hlavne táto kniha, môžete si ju zakúpiť priamo v e-shope spoločnosti Albatros Media na TOMTO MIESTE

Ak sa vám páčilo, bude sa vám páčiť:

Deb Caletti píše podobný typ kníh, ako Sarah Dessenová s tým, že využíva trochu zaujímavejšie a variabilnejšie zápletky. Konkrétne kniha Stay je o dievčati, ktoré uteká pred svojim bývalým priateľom, ktorý je ňou doslova posadnutý.








Opäť raz pomerne ľahké contemporary čítanie, ktoré rieši viac, než len lásku medzi hl. hrdinkou a hl. hrdinom. Kniha má aj napriek svojej jednoduchosti hĺbku a zameriava sa na rozličné vzťahy medzi postavami, či už sú hlavné alebo vedľajšie.








Chcela som vybrať ešte jednu knihu, ktorá by bola dosť podobná dessenovkám, ale tými ostatnými, čo som čítala, som nebola zvlášť nadšená a nemám chuť vám ich odporúčať (ak by ste ale veľmi chceli, môžete ešte čeknúť knihy od Elizabeth Scott a Susane Colasanti). Knihy od Elizabeth Chandler sú trošku veselšie a viac romanco-centrické, ale ak ste v nálade na milé romantické contemporary, tak vám jednoducho musím odporučiť Love at First Click (po prípade ešte I Do). Hlavná hrdinka sa tu zamiluje do priateľa svojej dokonalej sestry ;) Priznám sa, že do dnes považujem Flynna za jednu z najlepších mužských postáv zo všetkých podobných knižných jednorázoviek a to ani nehovorím o strašne podarenom konci :)

8 komentárov:

  1. Na Sarah Dessen se mi strašně líbí, že mě její knihy po přečtení anotace ani trochu nelákají, ale kniha samotná se mi pak dost líbí. Četla jsem jen ty dvě, co vyšly u nás, Ukolébavku a Poslouchej..., ale zvlášť Poslouchej se mi líbilo tak moc, že jsem si to pak koupila při svém megalomanském nakupování ve Zlíně :D
    Hrozně se mi líbí, jak působí hrdinky reálně, přestože jsou jak Remy tak Annabel naprosto jiné než já. Líbí se mi styl psaní Dessenové. Na Pravdu o věčnosti jsem se hrozně těšila (taky stalkuju knihy s nejvyšším hodnocením :D ) a hrozně mě mrzí, že to nevyšlo i u nás. Asi zase jednou ověřím své znalosti angličtiny :D Třeba někdy před maturitou, to bude vlastně příprava do školy, že jo? :D
    Jinak se mi chce pustit se i do toho Love at First Click. Líbí se mi obálka, anotace i tvůj popis. Jen mám spoustu dalších knížek, které jsou na mém seznamu prioritnější. Achjo, ten čas...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ty hovoríš: "...tu sa už fakt jedná o extrémne kvalitné čítanie..."
    Ja hovorím: "...tu sa už fakt jedná o extrémne kvalitnú recenziu..."
    :D úžasná recenzia, ako vždy! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem! A červenám sa (ako vždy, keď ma niekto pochváli :))

      Odstrániť
  3. Pravda o věčnosti vypadá opravdu zajímavě. Těším se až si jí přečtu :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Fakt sa k tej knihe (alebo niečomu od Sarah) musím dostať. A aj tie "Ak sa vám páčilo..." vyzerajú dobre. :3

    OdpovedaťOdstrániť
  5. od autorky som ešte nič nečítala, ale toto bude pravdepodobne prvá kniha, pretože recenzia je fakt skvelá :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Vďaka recenzii si knihu určite prečítam :). Väčšinou ma knihy takéhoto typu nebavia , ale táto vyzerá zaujímavo.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Vďaka recenzii si knihu určite prečítam :). Väčšinou ma knihy takéhoto typu nebavia , ale táto vyzerá zaujímavo.

    OdpovedaťOdstrániť