utorok 31. augusta 2010

Big release day!

Okrem toho, že dnešný deň je oficiálne posledný prázdninový (keď si odmyslíme zajtrajší sviatok), je to rovnako aj deň niekoľkých veľkých knižných vydaní v USA. Niektoré knihy sú od začínajúcich autorov, no na niektoré sa ľudia z celého sveta nevedia dočkať už od prvého dňa, kedy boli oznámené. V tomto článku vám ponúkam malý prehľad tých najočakávanejších z očakávaných.

Alyson Noël - Radiance


Riley Bloom opustila svoju sestru, Ever, vo svete živých a prekročila most do "života po" - na miesto zvané Tu, kde čas je vždy Teraz. Riley a jej pes, Buttercup, sa znovu stretli so svojimi rodičmi a práve si zvykajú na svoju pokojnú, príjemnú smrť, keď je v tom Riley predvolaná pred Zhromaždenie. Tam ju zasvätia do tajomstva. Život po nie je len večnosť plná voľna a ničnerobenia. Riley musí pracovať. Bola jej pridelená práca Lapača duší a tiež aj učiteľ, Bodhi, zvedavý chlapec, ktorému nevie prísť na kĺb. 


Riley, Bodhi a Buttercup sa vracajú na zem, kde jej bola pridelená jej prvá úloha - Žiariaci chlapec, ktorý straší v zámku v Anglicku už storočia. Už veľa Lapačov duší sa ho snažilo prinútiť prekročiť most, no zlyhalo.  No Žiariaci chlapec ešte nikdy nestretol Riley...


Osobne je pre mňa táto kniha najmenej lákavá z tých, čo tu dnes spomeniem. Od Alyson som čítala prvé dve knihy jej Immortal series - Evermore a Blue Moon, no ich hlavná hrdinka, vyššie spomínaná Rileyina sestra Ever ma začala po čase neskutočne iritovať a stále mi niečo chýbalo vo vzťahu medzi ňou a jej nesmrteľnou osudovou láskou Damenom.
Každopádne autorku som ešte úplne neodpísala a Radiance si rada niekedy prečítam. A možno sa jedného dňa vrátim aj k jej prvej sérii...


Alexandra Adornetto - Halo


V ospalom mestečku Venus Cove sa takmer nikdy nič nedeje. Všetko sa však zmení, keď sú traja anjeli poslaní z neba aby mesto ochránili pred zhromažďujúcimi sa temnými silami. Gabriel-bojovník, Ivy-liečiteľka a Bethany, mladá tínedžerka, ktorá je z celého tria najmenej skúsená. Tvrdo pracujú na tom, aby zamlčali svoju pravú identitu a hlavne skryli svoje krídla. Misia je však ohrozená, keď je najmladší anjel, Bethany, poslaná na strednú školu, kde sa zamiluje do pekného kapitána školského mužstva, Xaviera Woodsa. Vzoprie sa zákonom Neba tým, že ho bude milovať? Udalosti naberú spád, keď anjeli zistia, že nie sú jediná nadprirodzená sila vo Venus Cove. Do mesta prichádza nový chlapec, ktorý je očarujúci, pôvabný a smrteľne nebezpečný.A čo je najhoršie, vyhliadol si práve Beth. 


Tak na túto knihu som veľmi zvedavá. Hoci jej skoré hodnotenia nesľubujú žiaden extrémny literárny zážitok, mne je to pomerne dosť jedno, pretože milujem všetky anjelské knihy a teda si ju prečítam, aj keby mala mínus 5 hviezdičiek. A basta. 


Kiersten White - Paranormalcy


Aj keď celkovo je dosť čudné pracovať pre Medzinárodnú Agentúru na Kontrolu Nadprirodzenosti, Evie sa vždy považovala za celkom normálnu. Je síce pravda, že jej najlepšia kamarátka je morská panna, bývalý priateľ víla a ona sa postupne zamilováva do meniča podôb (sorry, ak máte niekto lepší výraz pre shape-shifter sem s ním:D) pričom je jediný človek, ktorý je schopný vidieť cez závoj nadprirodzenosti, ale aj tak...Normálka. 
Lenže teraz začali nadprirodzené bytosti odrazu umierať, a Eviene sny sa zaplnili mátajúcimi hlasmi a mysterióznymi proroctvami. Čoskoro si začína uvedomovať, že môže existovať spojitosť medzi jej schopnosťami a náhlym návalom úmrtí. A nie len to. Je dosť možné, že sa nachádza v centre vílinho temného proroctva predpovedajúceho zničenie všetkých nadprirodzených bytostí. 

Túto knihu jednoducho musím mať.Nielen kvôli jej viac než pozitívnym recenziám, hoci presne takto som sa k nej dostala, no hlavne kvôli humoru, ktorý táto kniha sľubuje. A že to nie sú len prázdny sľuby sa môžete presvedčiť na Kiersteninom blogu, ktorý je podľa môjho názoru celý jedna veľká sranda. Málokedy sa stáva, že sa nejaká kniha stane extrémne žiadaná ešte pred jej uvedením na trh, no toto je presne ten prípad. Neviem sa dočkať, až sa pustím do čítania.

A tadá! Kniha, na ktorú čakám už....ehm....no proste večnosť:

Cassandra Clare - Clockwork Angel

Mágia je nebezpečná. No aj tak, láska je nebezpečná ešte viac.
Keď 16-ročná Tessa prichádza na druhú stranu oceánu aby našla svojho brata jej destinácia je Anglicko, jej časová éra je vláda Kráľovnej Viktórie a niečo skutočne hrozné na ňu čaká v Londýnskom Podsvetí, kde upíri, čarodeji a iné nadprirodzené bytosti brázdia ulice obkolesené plynovými lampami. Len Shadowhunteri, Lovci tieňov, bojovníci snažiaci sa zbaviť svet démonov udržiavajú poriadok uprostred chaosu. 
Unesená záhadnými Temnými sestrami, členkami tajnej organizácie zvanej Klub Pandemónium, Tessa sa čoskoro dozvie, že ona sama je Downworlder ( vzdávam sa s prekladom) s nezvyčajnou schopnosťou: schopnosťou vlastnou vôľou sa zmeniť z jednej osoby na druhú. A čo viac, Magister, prízrak, ktorý vedie klub sa nezastaví pred ničím, keď ide o získanie Tessiných schopností pre seba. 
Bez priateľov a štvaná, Tessa nájde útočisko u Shadowhunterov v Londýnskom inštitúte ktorí sa zaviažu, že nájdu jej brata, ak ona na oplátku použije svoju schopnosť, aby im pomohla. Čoskoro sa ocitne medzi dvoma najlepšími priateľmi, ktorými je očarená rovnakým dielom - Jemom, ktorého zraniteľná krása skrýva smrtiace tajomstvo a modrookým Willom, ktorého uštipačný humor a náladovosť držia každého v jeho živote  v istom odstupe. Teda každého, okrem Tessy.
Ako ich pátranie zavádza hlbšie do srdca tajomného spiknutia, ktoré hrozí zničením Shadowhunterov, Tessa si uvedomí, že si možno bude musieť vybrať medzi záchranou jej brata alebo podaním pomocnej ruky jej priateľom, aby spolu zachránili svet....a že láska môže byť to najväčšie nebezpečie zo všetkých...

Jááj tak táto kniha je už kdesi nad LaManchom na ceste do mojej čisto novej knižnice (mysliac viac poličiek poukladaných nad sebou nie inštitúciu) a ja sa už neviem dočkať. Dúfam, že osud ku mne bude milosrdný a nedoručí mi Clockwork angel aj Mockingjay v jeden a ten istý deň, lebo je dosť možné, že mi z toho švihne...Nemám rada ťažké rozhodnutia, a "Hmm..Čo začať čítať skôr?" medzi ne rozhodne patrí....

Samozrejme dnes vychádza viac kníh, než len títo štyria mušketieri, no keby som prekladala synopsie ku všetkým, mohlo by sa stať, že by som správu týkajúcu sa 31.augusta uverejnila 1.septembra. Čo by bolo....divné. Minimálne.
Okrem toho ostatné knihy buď nie sú až také známe, alebo sú iného žánru než YA. Len toľko na svoju obhajobu...:)

7 komentárov:

  1. Evermore sa už nejakú dobu odhodlávam čítať, mám z toho pocit, že to bude také zlé, až sa mi to bude páčiť... ^^
    Halo som objavila si pred dvoma týždňami v nejakom rebríčku najkrajších coverov za rok 2010, a potom strávila asi pol hodinu hľadaním e-booku, kým som si všimla, že to ešte ani nevyšlo... :) Štve ma len, že si naň budem musieť pekne pár mesiacov po vydaní počkať... :-/ Kiež by boli financie na 3D verziu... už len kvôli tej obálke :D
    Paranormalcy, už šiesty krát, čo o tej knihe niekde nejaké info stretnem :D
    A práve som si uvedomila že všetky tieto knihy od Cassandry Clare majú božské covery... aaaaach, potrebujem, aby mal môj deň 30 hodín, nech si môžem sadnúť a konečne ich prečítať!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. S tou 3D verziou (super si to nazvala) sme na tom rovnako, keby na to boli financie, vykúpila by som všetky kníhkupectvá. Takto sa snažím aspoň raz za čas zainvestovať do niečoho, čo naozaj veľmi chcem. Halo sa už dá od dnes nájsť ako e-book :)a myslím, že za chvíľu na tom rovnako budú aj ostatné knihy.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. /dokelu aj s preklepmi, ktoré zmenia celý význam vety :D/
    Aj ja tak väčšinou investujem do toho, čo len naozaj chcem... :) Naposledy druhý diel Hunger Games, a keď vyjde v preklade tretí, tak okamžite aj ten :) V podstate mám doma len veci, o ktorých viem, že ich budem chcieť čítať ešte raz :D
    Halo už je ako e-book? :-O Mohla by si mi napísať odkaz? Sem, ku mne, mail (luu-san@azet.sk) - jedno kam, ja ho nemôžem nikde nájsť :) Myslím, že z týchto budú čoskoro zdigitalizované aj tie ostatné, čím známejšia kniha, tým menej to trvá :) Niektoré čakania som už vzdala úplne, ani po dvoch rokoch sa nedajú nikde nájsť :D

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Awesome! Its really remarkable paragraph, I have got much
    clear idea about from this piece of writing.

    my blog post; Www.21DaySugarDetoxReview.org
    Also see my page: 21 Day Sugar Detox

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Som veľmi nadšený, že sa môžem podeliť o toto úžasné svedectvo o tom, ako som dostal ex ex s pomocou tohto veľkého muža menom Ogbidi. Je to naozaj veľmi mocný kúzelník, bol som oddelený od svojho manžela dva roky späť kvôli mojej matke inlaw. Ďakujem Bohu za to, že sme použili Dr. ogbidiho, aby nás priviedol späť k dobrému, môj manžel ma teraz miluje viac ako predtým. Môžete tiež kontaktovať tento veľký doc pre svoje vlastné svedectvo prostredníctvom e-mailu: ogbidihomeofsolution1@gmail.com alebo whatsapp ho cez: +2348052523829.
    Nech vám Boh pomôže aj pri kontakte s ním. Vďaka.

    OdpovedaťOdstrániť