streda 29. septembra 2010

Ak ťa kleplo z Evermore, prečítaj si Nevermore :)

V prvom rade by som vám rada ukázala niečo zaujímavé....ehm...a síce, čo vznikne z pomerne peknej obálky, ak sa niekto rozhodne, že na knihe potrebuje mať silou mocou "českú devu".

Takto vyzerala pôvodná americká obálka Nevermore od Alyson Noël :


A takto vyzerá česká obálka:

http://www.argo.cz/knihy/154175/naporad/

(veľká vďaka Luu za typ)

Vždy som Čechov obdivovala za to, že si dávali námahu vymyslieť niečo sami tak, aby to bolo originálne. Zatiaľ, čo my sme prekopírovali obálky Twilight ságy od Amíkov, Česi si vytvorili svoje vlastné a aj keď nemôžem povedať, že sa mi páčia viac, snaha o odlíšenie sa cení.
V tomto prípade však nerozumiem, čo konkrétneho tvorcu obálky Napořád (Evermore) viedlo k tomu, aby vytvoril takmer presnú kópiu americkej no s inou modelkou.
No ale nechajme to radšej tak, nemôže byť všetko na tomto svete dokonalé, komu sa kniha bude páčiť nebude sa starať o to, ako vyzerá navonok.
Napořád podľa najnovších informácií vychádza 8.10. 2010. Za túto informáciu ďakujem Nicole:)

Už som si hovorila, že si dám na nejaký čas pohov s odporúčaniami a radšej sa pustím do nejakých článkov, no dnes som dočítala môj prvý knižný YA horor - Nevermore a nedokážem ovládať svoje ruky, ktoré vám o tom, zdá sa, chcú silou mocou povedať :) Takže nech sa páči, moje ďalšie knižné odporúčanie:

Kelly Creagh - Nevermore

Roztlieskavačka Isobel Lanley je zhrozená, keď je spárovaná s Varenom Nethersom na projekt na Angličtinu, ktorý musí byť hotový -hrozná nespravodlivosť-v deň veľkého medziškolského zápasu. Chladný a odmeraný, cynický s ostrým jazykom, Varen dá jasne najavo, že by s ňou tiež najradšej nemal nič spoločné. Ale keď Isobel objaví zvláštne zápisky v jeho denníku, nemôže si pomôcť a nehodiť po tomto enigmatickom chlapcovi s prenikavým pohľadom ešte raz očkom.
Čoskoro si Isobel uvedomí , že vždy hľadá nejakú zámienku, ako byť s Varenom. Čoraz viac sa odťahujúc od svojich kamarátov a majetníckeho priateľa, Isobel sa ponára hlbšie a hlbšie do sveta snov, ktorý Varen vytvoril cez stránky jeho zápisníku, do ríše, kde strašidelné príbehy Edgara Allana Poea ožívajú. Ako sa postupne svet okolo nej začína rozmotávať, Isobel objavuje že sny, rovnako ako slová, majú viac sily než si kedy vedela predstaviť a že najdesivejšie skutočnosti sú tie v mysli. Isobel musí nájsť spôsob ako sa dostať k Varenovi pred tým, než ho pohltia tiene jeho vlastný nočných môr.

Milujem obálku tejto knihy. Nakoľko som osobne mala dosť veľký problém predstaviť si bledého chlapca s čiernymi vlasmi padajúcimi mu do očí a neurobiť z neho emo, jeho podobizeň na obálke mi bola nesmierne nápomocná. Nemyslela som si, že sa mi bude páčiť kniha, kde má hlavný mužský hrdina piercing na pere oblieka sa do čierneho, no čuduj sa svete, Varen ma úplne dostal a nakoniec som po ňom slintala minimálne tak, ako Isobel :D Kniha vám námetom možno tak trochu pripomína klasickú teenagerskú romantickú komédiu a lá Kráska a zviera ale toto je rozhodne oveľa viac. Až teraz som si uvedomila, aké ťažké musí byť napísať horor oproti klasickému YA príbehu. Koľko snahy musí autor vynaložiť na opis prostredia aby v nás dokázal vyvolať desivé pocity, ako obtiažne sa vytvára moment prekvapenia v písanom slove. Ale Kelly Creagh to zvládla bravúrne a ja som sa ešte dlho po dočítaní dostávala z atmosféry, ktorú vo mne tento temný ale zároveň romantický príbeh vyvolal. Nakoľko som sa pred tým, než som sa pustila do čítania neobťažovala zistiť, či má kniha pokračovanie a z nejakého dôvodu som mala pocit že nemá, na konci som ostala sedieť ako obarená, s búšiacim srdcom a kopou otáznikov v mojej dočasne vygumovanej hlave. Kniha samozrejme pokračovanie MÁ. (Len by skúsila nemať, s takým záverom). Nevermore je ako stvorené pre milovníkov Edgara Allana Poea, no rozhodne si príde na svoje aj človek, čo od neho v živote neprečítal ani riadok.
Vždy, keď narazím na niečo také vynikajúce ako Nevermore, musím sa zamyslieť nad tou obrovskou nespravodlivosťou, keď knihy oveľa horšie, oveľa menej kvalitnejšie s menej pútavým dejom majú vďaka veľkej propagácii vyššie hodnotenia a väčší objem predajnosti. Nevermore by si určite zaslúžil lepšie miesto na výslní.
PS: Viem si túto knižku veľmi živo predstaviť sfilmovanú Timom Burtonom....óóó to by bola lahoda :)

7 komentárov:

  1. Už som tú správu videla krátko po uverejnení, ale teraz som vbehla do RSS čítačky a všimla si tam ten titulok :D :D :D :D To je jedným slovom krása :D :D :D :D

    Takže Nevermore sa ti zdalo dobre odvedené? Anotácia ma veľmi nenalákala, ale ak to podľa teba stojí zato, hádam to v najbližšej voľnočasovej dobe skúsim :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ťažko povedať, či sa ti to bude páčiť. Mňa anotácia tiež veľmi nebrala, ale dala som sa na to nahovoriť kvôli dobrému hodnoteniu a čítanie som si naozaj užila. Nezaberá to však takú širokú skupinu čitateľov ako povedzme Hush-Hush alebo Vampire academy, tu ide naozaj o to, či tebe konkrétne sadne.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ja som schopná zamilovať si všetko, v čom autor aspoň trochu vie, čo robí, teda na mňa nevrhne fúrik okatých klišé, a nepíše ako podpriemerný fanfiction grafoman :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. v tom prípade si urob na tom tvojom dlhočiznom megazozname ďalšie miesto :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Fuj - strašná je tá obálka... asi sa budem smiať :D

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ten titulek je dobrej! :D
    Jo tak horor, jo? Hm :) Kdyby těch knih k přečtení nebylo tak proklatě moc! :D

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Hello to every one, the contents present at this website are in fact
    remarkable for people experience, well, keep up the nice work
    fellows.
    My web-site : transfer news football 2008

    OdpovedaťOdstrániť