štvrtok 10. marca 2011

Lebo dobrých dystópií nikdy nie je veľa

Ešte si pamätáte, ako som sa tu sťažovala, že som hrooozne dávno nečítala nič strhujúce, nič wow, nič, čo by vo mne zanechalo takú stopu ako napríklad Hry o Život?
Verte mi alebo nie, možno nám však začína svitať na lepšie časy. A tie lepšie časy nesú názov Divergent, aka nová dystopická séria, aka spúšťač hystérie medzi všetkými blogermi, ktorí už mali to šťastie a kniha sa im dostala do rúk na skorú recenziu.
Divergent za krátky čas, ktorý zatiaľ koluje v bogerských kruhoch získal neskutočný počet 5-hviezdičkových recenzií obsahujúcich hromadu superlatívov.

No a o čom vlastne tento zázrak bude?

Veronica Roth - Divergent

V dystopickom Chicagu, v ktorom žije aj Beatrice Prior, je spoločnosť rozdelená na 5 frakcií, každá určená k rozvíjaniu určitej vlastnosti - Candor (úprimnosť), Abnegation (nesebeckosť), Dauntless (odvaha). Amity (priateľskosť) a Erudite (inteligencia).
Každý rok, počas vopred stanoveného dňa, si musia všetci 16-roční vybrať frakciu, ktorej budú oddaní do konca života. Beatrice váha medzi rozhodnutím ostať so svojou rodinou, alebo byť tým, kým naozaj je - nemôže mať obidve. Urobí teda rozhodnutie, ktoré prekvapí všetkých, vrátane nej samej. 


Počas veľmi súťaživého úvodu sa Beatrice sama premenuje na Tris a snaží sa zistiť, kto jej skutoční priatelia naozaj sú - a kde presne románik s niekedy očarujúcim, niekedy neznesiteľným chlapcom zapadá do života, ktorý si vybrala.
No Tris má tiež svoje tajomstvo. Tajomstvo, ktoré doteraz pred všetkými ukrývala, pretože bola varovaná, že môže znamenať záhubu. A ako Tris odhaľuje stupňujúci sa konflikt, ktorý hrozí narušením zdanlivo prefektne usporiadanej spoločnosti, dozvie sa tiež, že jej tajomstvo jej môže pomôcť zachrániť tých, ktorých miluje....alebo ju môže zničiť. 


Pre všetkých záujemcov: Kniha vychádza v USA 3.5.2011

3 komentáre:

  1. to vyzerá neskutočne dobre ešte aj tá obálka je pre hladné oči :)...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Divergeeeeeeeeeeent! Judit, ako sa dostaneme k ARC?! Pomoc!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. už na ne pomaly začínajú byť súťaže, ale veeeľmi veľa ľudí sa na ne vždy hlási...:(

    OdpovedaťOdstrániť