sobota 5. marca 2011

Percy Jackson - 4. pokračovanie úspešnej série je tu!

Poznáte fantasy sériu o Percy Jacksonovi, chlapcovi, ktorý si myslel že je úplne obyčajný, až kým nezistil, že je synom jedného z olympských bohov? Určite ste už o nej aspoň niečo počuli, vydavateľstvo Fragment ju u nás na Slovensku vydáva už od roku 2009 a práve v týchto dňoch sa môžeme tešiť už na v poradí 4. diel tohto úspešného fenoménu autora Ricka Riordana s názvom Percy Jackson - Boj o labyrint. 


Pre doplnenie, tu sú názvy predchádzajúcich 3 dielov v poradí, akom vyšli:

Percy Jackson - Zlodej blesku (2009)
Percy Jackson - More oblúd (2010)
Percy Jackson - Kliatba Titanov (2010)

Rick Riordan: Percy Jackson - Boj o labyrint

S blížiacimi sa Percyho 15. narodeninami sa svet okolo neho stáva čoraz nebezpečnejším, a tak sa

Percy a jeho priatelia vydávajú na štvrtú letnú výpravu, tentoraz do prastarého Daidalovho labyrintu.
V dômyselnom podzemnom bludisku na nich čakajú krvilačné obludy aj starí nepriatelia, prekvapenia,
hádanky, boje na život a na smrť. Schyľuje sa k neľútostnej vojne medzi olympskými bohmi a temnými
silami vládcu Titanov...








Osobne sa priznám, že som žiadnu z kníh zatiaľ ešte nečítala, ale počula som na nich už dosť chvály. Čo sa týka vekovej kategórie, séria je určená pre trochu mladšie publikum, než ostatné série, o ktorých na tomto blogu zvyknem písať, no zas keď si to vezmete, aj Harry Potter mal len 11 rokov, keď sa začal jeho príbeh a knihy som žrala od samého začiatku :)

Pani manažérka z vydavateľstva Fragment, bola tak milá a poskytla mi tlačovú správu, týkajúcu sa práve vydania spomínaného štvrtého dielu série Percy Jackson - Boj o labyrint:

Na pultoch kníhkupectiev sa už tento mesiac objaví štvrtý diel napínavého
bestselleru Percy Jackson – Boj o labyrint. Kniha získala americkú cenu Indian Paintbrush Book
Award. V USA sa predalo 15,5 milióna výtlačkov!


Mytologický svet bohov a polobožských hrdinov fascinuje čitateľov čoraz viac, čo dokazuje aj úspech
štvrtej časti tohto fantastického bestselleru. „Štvrtý diel je zatiaľ najlepší z celej série,“ napísali
v Kirkus Reviews.


V predošlých častiach Percy Jackson, obyčajný chlapec z New Yorku, zistil, že je súčasťou dvoch
svetov – bežného ľudského a mytologického. Hoci v ľudskom svete Percy nie je úspešný a preraďujú
ho zo školy do školy, pretože ho považujú za problémového žiaka s poruchou pozornosti a dyslexiou, v mytologickom svete sa ukázal ako hrdina. Svoju odvahu dokázal v boji proti krvilačným obludám, ktoré predtým poznal iba z gréckych bájí. Keď získal stratený blesk, mocnú zbraň najvyššieho boha Dia, a zachránil Tábor polokrvných pred zničením, ukázal, že si zaslúži nazývať sa synom boha Poseidóna. A nezastrašila ho ani veštba, podľa ktorej mal na seba vziať desivú Titanovu kliatbu.


V novom pokračovaní Percy prichádza do novej školy, kde ho hneď na úvod prekvapia desivé roztlieskavačky, ktoré vítajú nováčikov. Percymu je okamžite jasné, že to nebudú obyčajné dievčatá. Jeho nástup do školy sa mení na súboj, v ktorom zohrá úlohu aj smrteľníčka Rachel, obdarená zvláštnymi schopnosťami. Boj sa obráti proti nemu a Percy je nútený zo školy utiecť. V ušiach mu stále znejú slová krvilačnej empusy: „Vôbec netušíš, čo sa robí, však? Ten tvoj pekný tábor bude čoskoro v plameňoch, z tvojich priateľov sa stanú otroci Pána času a nie je v tvojich silách tomu zabrániť. Bolo by milosrdné skoncovať s tebou v tejto chvíli, aby si sa na to nemusel pozerať."


Percy je opäť, už štvrtýkrát, nútený vydať sa na výpravu a spolu s priateľmi bojovať proti obludám a krvilačným netvorom. Tentoraz sa schyľuje k boju medzi olympskými bohmi a diabolským vládcom Titanov Kronom. Táboru polokrvných hrozí veľké nebezpečenstvo. V podzemnom Daidalovom
labyrinte bude Percy opäť musieť ukázať svoju odvahu a odvrátiť útok démonických Kronových
prívržencov.


Boj o labyrint je kniha, ktorá vás vtiahne do deja od prvej strany a nepustí vás, kým ju nedočítate do konca. Pri jej čítaní sa sami prenesiete do bájneho sveta a spoznáte mytologické postavy, o ktorých ste ešte nepočuli.

Zdroj: Fragment

6 komentárov:

  1. Mne osobne sa najviac páčila päťka..
    V každom prípade, odovzdám správu spolužiačke, ktorá anglicky nečíta a na štvorku sa strašne tešila^^

    A inak, odporúčam, síce som ich čítala skôr, a odvtedy sa môj 'vkus' (divne povedané-.-) trochu zmenil, myslím, že teraz by sa mi to páčilo rovnako.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Darjaille: Takže hovoríš, že ísť do toho? :) Dostala som ponuku zrecenzovať 4. ale nevedela som, či si najprv prečítať prvé 3 diely alebo sa pustiť rovno do "labyrintu". Veľmi to na seba nadväzuje?
    Ale zas keď hovoríš, že je to dobré, tak by možno stálo za to prečítať všetko...
    je tam aspoň trochu romantiky? :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Choď choď! Povedala by som, že najprv prvé tri, to ako by si skočila rovno na Drozdajku :D
    a neboj, je tam aj romantická zápletka, ale na tú si počkáš.. a je to písané z pohľadu chalana a vieme akí oni sú - zabednení :D Ale myslím, že PJaTO za to stojí:)
    A myslím, že Percy bol môj prvý YA crush.. ak nepočítam Edwarda, ale za to sa už teraz hanbím (A)

    Po-ukážka edit: tak pred Percym to bol ešte Jesse z Mediátora, no. Ale pointa ostáva :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Dobre, prehovorila si ma :D Pridávam si to na zoznam 12 kníh, ktoré MUSÍM prečítať tento mesiac. (nehovoriac o tých, ktoré ešte počas marca budem chcieť prečítať, lebo na nich dostanem náladu )

    OdpovedaťOdstrániť
  5. U nás čtyřka vychází myslím už příští týden... Nehorázně se těším. Percy Jackson patří mezi nejvtipnější série co jsem kdy četla. :D Snad proto čekám na češtinu, abych si pořádně vycyhutala ty vtipy a mohla to zhltnout za den :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Zboznujem Percyho Jacksona a uz sa neviem dockat, kedy budem Percyho 4 drzat v rukach a citat tuto skvelu knizku.....citala som aj predchadzajuce diely a preto sa strasne tesim na Boj o labyrint :D

    OdpovedaťOdstrániť