streda 13. apríla 2011

RC RECENZIA: LUCIE ADAMOVÁ - ODSTÍNY ŽIVOTA

Postavy, štylistika, humor, akcia, vzťahy, slovná zásoba...že čo to má znamenať? Práve som vymenovala len niekoľko oblastí, v ktorých populárnym americkým autorom žánru „young adult paranormal“ nakopala zadok len 19-ročná česká spisovateľka.


Každému náruživému čitateľovi už určite aspoň raz v hlave vzkresol nápad, na vlastný príbeh. Toni Morrison povedal, že ak je nejaká kniha, ktorú si hrozne chcete prečítať, no zatiaľ ešte nebola napísaná, mali by ste ju napísať vy. To sa ľahko hovorí, ale ťažšie realizuje. Najmä, ak niekto nosí v hlave od detstva kopec nápadov, no sudičky mu do vienka nejako pozabudli nadeliť schopnosť dostať tieto nápady na papier. Existujú ľudia, ktorí si to priznajú. Priznajú si, že nie sú spisovatelia a nikdy nebudú. Potom sú tu ľudia, ktorí spisovatelia nie sú a nikdy nebudú, ale to im nebráni v tom, aby to aspoň neskúšali, s nádejou, že jedného dňa sa nájde niekto, kto ich prácu dokáže oceniť. A nakoniec je tu ešte malinké percento tých, ktorí sa vďaka svojmu talentu stali ozajstnými spisovateľmi.


Keď som sa prvýkrát stretla s menom Lucie „Lusy“ Adamová, ktoré bolo priradené k „internetovému trháku“ Odstíny života (o ktorých som, zahanbene sa priznávam, až do toho osudného okamihu nikdy nič nepočula), netušila som, čo si o nej myslieť a kam ju zaradiť. Očividne nie do prvej skupiny ľudí, nakoľko Odstíny života skutočne v tú dobu existovali. Bol tu teda rozkol medzi skupinou č. 2 a č.3 a ja sa tu teraz takto verejne priznám, že som si o tejto knihe nerobila veľké ilúzie. Veď ako vzniká Hviezdna rota v Superstar? Doma vás vaša milujúca mamička pochváli, ako pekne spievate, keď sa predvediete babke a dedkovi, dojato si utrú slzičku z oka a posledný klinec do rakvy pridá váš priateľ, ktorý povie, že váš spev je ako štebot vtáčikov, keď ráno uzrú prvé lúče slnka. A že to už musí o niečom svedčiť, ak sa vám vaše dielo rozhodnú nahrať/publikovať/zverejniť? Nie, vážne nemusí
Nepoznala som Lusy, nepoznala som Odstíny života, nepoznala som ľudí, ktorým sa kniha páčila. Takmer som urobila rýchly súd a takmer som si knihu neprečítala. Takmer som prišla o jeden z najlepších literárnych zážitkov tohto roka.


Oficiálny názov: Odstíny života
Autor: Lucie Adamová
Vydavateľstvo: XYZ, 2011


Rozprávač: jedna 1. osoba (Alex)
Tagy: nadprirodzeno, anjeli, upíri, vlkolaci, démoni, romanca, milostný n-uholník, kick-ass hrdinka :)




Oficiálna anotácia:


Alexandrina Avitalová se za života nijak nelišila od vrstevníků. Když je v den svých devatenáctých narozenin chladnokrevně zavražděna, nikdo nemůže tušit, že smrt se stane začátkem její nové cesty. Tři roky poté, co byla pohřbena a oplakána rodinou a přáteli, se probouzí znovu k „životu“. Je uvedena do světa magie a ďábelských stvoření. Alex musí zapomenout na svůj předchozí život, aby mohla zaujmout pozici neohrožené bojovnice se silami temnot. Podle dávného Proroctví je právě ona jedinou vyvolenou, Spasitelkou, která má rozhodnout odvěkou bitvu mezi dobrem a zlem…



Pomerne otrepaná zápletka, poviete si. A máte pravdu. Kniha na prvý pohľad neponúka nič, čo tu už nebolo. Skúste však na chvíľu prerušiť čítanie tejto recenzie a vyhľadať si anotáciu ku jednej z najpredávanejších kníh na svete – City of Bones (Město z kostí) od Cassandry Clare . Zdá sa vám, že srší originalitou? Lovci démonov, tri zázračné predmety, ktoré môžu v zlých rukách narobiť škody obrovských rozmerov, dievča, čo zachraňuje svet...Kto by povedal, aký výnimočný príbeh sa skrýva za zdanlivo jednoduchou zápletkou? A presne na tomto princípe fungujú aj Odstíny života. Autorka stavila namiesto silenej originality na kvalitu rozprávania a výsledok sa náramne vydaril. Akonáhle sa spisovateľ nemusí sústrediť na to, aby naplnil obrovské očakávania vyvolané siedmimi vetami tvoriacimi anotáciu knihy, môže si začať na čistom piesočku stavať základy kvalitného a dôkladne prepracovaného príbehu. Priestor dostáva humor, nečakané zvraty, pútavé akcie a nad všetkým týmto sa vám pozastavuje rozum, pretože odrazu hľadáte, kde je tá amatérska poviedka, ktorú ste očakávali a pýtate sa, čo na jej mieste robí potenciálny knižný bestseller so všetkým, čo k nemu patrí.


A keď hovorím so všetkým, čo k tomu patrí – áno, mám na mysli aj to, čo určite všetci dúfate, že tam nájdete: romantiku. Viete, je tam jeden chlapec, ktorý sa volá Gabr...počkať, vlastne sú tam dvaja chlapci, Gabriel a Matt, ktorí...och, vlastne som ešte zabudla na Liama. Takže sú tam traja sexi chlapi – Gabriel, Matt, Liam...hmm, a spomínala som už vlastne Devona? Nie? Devon je totiž démon a tiež hrozne sexi...teraz keď sme už pri tých démonoch, napadol ma ešte vlkolak Doug, s ktorým Alex...a jasné! Ako som len mohla zabudnúť na Jamieho? A Nicka?! No takže tu teda máme raz, dva , tri...SEDEM mužov/bytostí (povedala som už, že sú sexi?), pričom každý má s Alex nejaký výnimočný vzťah. Podotýkam, že nie všetky sú romantického charakteru! (myslím, že až taká trafená naša Lucy nie je). Čo by to však bolo za knihu, ak by sa aj v nej nevyskytol náznak nejakého romantického trojuholníku? No dobre, možno štvoruholníku...Ak by som povedala päťuholníku, myslíte, že by som vás už príliš odradila?
Každopádne, nech to už vyzerá akokoľvek desivo, ak som ja prežila toľko romantických zvratov a obratov, prežije ich určite každý.


A čo „technické parametre“? Kniha má veľmi priateľnú dĺžku tak, aby vám stihla vyrozprávať všetko potrebné ale neunudila vás k smrti, neobsahuje otravné dvojstranové opisy zárubne druhých dverí napravo od veľkého schodiska, číta sa dobre a ľahko. A čo je asi najdôležitejšie, je skutočne veľmi kvalitná. Hoci má charakter kníh pre mladých dospelých (neobsahuje príliš opisné sexuálne scény a nadávky sú asi až na jeden alebo dva prípady ľahkého charakteru), vystupujú v nej postavy o niečo staršie, než sme na tento žáner zvyknutí (20 rokov a vyššie), no len čas ukáže, či to bol dobrý ťah alebo zlý. Knihe by som asi pravdepodobne vytkla niekoľko detailov, no nakoľko som mala k dispozícii ešte nezeditovanú verziu, nedovolím si tu kritizovať veci, ktoré už môžu byť v túto chvíľu neexistujúce.


Čítala som, že niektorí mali chuť Alex nakopať do zadku. Aj sa niekde zapisujeme, alebo je to len taký pomyslený zoznam? Áno, Alex je stroj na hlúposti. Robí nerozvážne rozhodnutia a častokrát sa vám chce od zúrivosti zrevať (V MHD na ceste do školy). Otázka znie, je to zlé alebo dobré? Čo by to bolo za hlavnú hrdinku, ak by vo vás nevyvolala celé spektrum pocitov, od radosti cez súcit až k hnevu?
Osobne sa už klepem na druhý diel, ktorý aj keby vyšiel zajtra, tak to pre mňa bude nekonečno. Dúfajme len, že Lusy si udrží svoj štandarad a nesklame, pretože pre túto chvíľu jej patrí môj hlboký obdiv.



Ja viem, ja viem, teraz odo mňa pravdepodobne budete chcieť vedieť, kedy kniha vychádza, čo? Hmm....neviem, či vás poteším. Asi teraz budete riadne nadávať, pretože ste asi nepočítali s tým, že.........................KNIHA VYCHÁDZA UŽ DNES!!!!!!


Áno, správne, už dnes by ste mal Odstíny života teoreticky nájsť v kníhkupectvách v Českej republike. Hovorím teoreticky lebo...však viete, ako to býva. Čo sa týka Slovenska, áno, kniha sa bude predávať aj tu. Či to bude tiež už od dnes, to neviem, môžete to ísť omrknúť. Skôr by som ale tipovala, že si ešte zopár dní počkáme.
Knihu si každopádne už teraz môžete predobjednať cez internetové kníhkupectvo gorila.sk práve na TOMTO MIESTE


PS: Lusy bola tak úžasná  a prisľúbila mi aj rozhovor, ktorý zverejním v blízkej budúcnosti, takže v prípade, že by ste sa jej chceli niečo opýtať, môžete mi pre ňu zanechať otázky v komentároch pod článkom. 

17 komentárov:

  1. Och Judit, ty keby si písala aj o tom ako sa opravuje pokazený vodovod, čítala by som to so zatajeným dychom :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. dík. Mimochodom, práve som ti poslala správu na facebook. myslím, že hneď prehodnotíš môj dar reči...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. OŽ poznám už ako poviedku z netu a nemôžem sa dočkať, kedy budem držať v ruke knihu. ^^ Recenzia je amazing, i keď mi iba zvyšuješ utrpenie.:( Už chcem OŽ!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Neliss: snáď sa to na Slovensku objaví čo najskôr. Máš sa vážne na čo tešiť :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. mohol by mi niekto povedať kde nájdem aspoň tú poviedku na nete? ďakujem :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Tu je oficiálna stránka Odstínov života, no mám pocit, že už z knihy nie je sprístupnená žiadna časť, odkedy sa ju rozhodli vydať....:(

    http://www.odstinyzivota.ic.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Skvělá recenze! Během čtení mě napadala jenom jedna otázka... jestli bude další díl. A i tu jsi nakonec zodpověděla, takže super! Navnadila jsi mě, rozhodně si hodlám knihu opatřit :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. škoda no :/ a hej tú stránku som už pozerala, no aj tak ďakujem ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Odveci otázka: plánuješ napísať recenziu k COFA?

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ivana: a mám? :) keď ti mám pravdu povedať, neplánovala som, pretože na prvom mieste sú momentálne recenzie, ktoré píšem pre vydavateľstvá a na zvyšok mi neostáva čas. Ale písať o CoFA by som si určite užila, takže si to ešte premyslím :)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. No ja by som si tvoju recenziu na COFA určite rada prečítala, ale ak ti to časovo nevychádza, pochopím to. x)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Damn it, na ten slíbenej rozhovor už jsem úplně zapomněla :D Doufám, že na mě nebudeš vymýšlet žádný zákeřnosti :D

    Btw, já se přidávám k žádosti o CoFA recenzi :)

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Triss má pravdu :D vždycky si výborně počtu! už se těším na další recenzičku! Už se těším až budu trochu při penězích a OŽ si koupím :)
    PS: nevíte někdo jestli bývý XYZ na knižním veletrhu jak bude v květnu?

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Judit ty si neskutocna neviem ako to napisat navnadicka knih ty napises recenziu a tak toho cloveka nazhavis na knihu ze ju uteka bud kupit alebo hladat na googli len pokracuj dalej tesim sa dalej na nove a nove recenzie a muz ma pomalicky zabije za knihy chvala bohu ze vymysleli ebooky a citacky hlavne inak som uz davno pod mostom

    OdpovedaťOdstrániť
  15. krásna recenzia, fakt lákavá kniha a mám aj otázočku :) Koľko dielov plánuje Lucie napísať? Pretože mám knihy na pokračovanie rada, ale niekedy ma neverending príbehy odrádzajú

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Skvelá recenzia. Až príliš, tak si ma navnadila na tú knihu, že som si mohla aj podrážky zodrať, keď som sa za ňou naháňala po celom meste s naivnou nádejou, že snáď o tom niekto v nejakom prachom zapadnutom kníhkupectve počul. Samozrejme sa žiadne veľké prekvapenie nekonalo, lebo na počudovanie o tom nikto nevedel ani ň. Takže mne neostáva nič iné len čakať, kedy sa objaví na regáloch Panta Rhei. Alebo mi dôjde trpezlivosť a ja si knihu objednám. Každopádne dúfam, že ju budem môcť držať v ruke čo najskôr. :D

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Takže k OŽ.. Včera som to zhlta na jeden ťah, nedokázala som jendoducho prestať a tak som otáčala stránku po stránke až sa zrazu z 37 stala strana 289 a už som sa proste nemohla zastaviť.. Zatiaľ sú OŽ najlepšou knihou, čo sa mi dostala do ruky za posledné obdobie. Už len netrpezlivo dychtím za druhým dielom.. Veronika :)

    OdpovedaťOdstrániť