nedeľa 3. apríla 2011

RECENZIA: Rick Riordan - Boj o Labyrint (Percy Jackson #4)

Názov: Percy Jackson: Boj o labyrint
Originálny názov: Percy Jackson: The Battle of the Labyrinth
Autor: Rick Riordan
Vydavateľstvo: Fragment, 2011

Rozprávač: jedna 1. osoba (Percy)
Tagy: dobrodružstvo, grécka mytológia, humor, vhodné pre deti,

Oficiálna anotácia:


S blížiacimi sa Percyho 15. narodeninami sa svet okolo neho stáva čoraz nebezpečnejším, a tak sa Percy a jeho priatelia vydávajú na štvrtú letnú výpravu, tentoraz do prastarého Daidalovho labyrintu.
V dômyselnom podzemnom bludisku na nich čakajú krvilačné obludy aj starí nepriatelia, prekvapenia,
hádanky, boje na život a na smrť. Schyľuje sa k neľútostnej vojne medzi olympskými bohmi a temnými
silami vládcu Titanov...



Moja recenzia:

Čo sa týka knihy Boj o Labyrint, v procese jej čítania som prišla na dve veľmi prekvapujúce skutočnosti. Po prvé, toto bolo historicky prvýkrát, keď som sériu začala čítať len tak, kdesi od stredu. Po druhé, na detské knihy nebudem pravdepodobne nikdy stará. Ďalej som zistila, že prvá skutočnosť ABSOLÚTNE nevadí, ak je kniha správne napísaná a že druhá skutočnosť bude asi nenávratne viesť k rozširovaniu mojich obzorov. Toť pár slov na úvod.

Chcela by som sa ešte ospravedlniť zarytým fanúšikom tejto série za moje zelenáčstvo, ktoré sa pravdepodobne odrazí aj v tejto recenzii. Dúfam ale, že chápete, že s Percym sa zatiaľ len ostýchavo spoznávame a ešte prejde nejaký ten čas, kým si dovolím na jeho adresu vysielať nejakú ostrejšiu kritiku.
Každopádne, tu je výsledok môjho prvého rande s polobohom Percym a jeho priateľmi:

ZAMILOVALA SOM SA!

Zamilovala som sa do šlabikára s písmenkami veľkými ako oči Mr. Beana a s postavami, ktoré by sa ľudovo dali nazvať zasranmi. A viete čo? Vôôôbec mi to nevadí, pretože by som chcela vidieť vás, či by ste sa takisto nenechali spracovať bandou polobohov,potomkov gréckych bohov a ľudí, ktorí sa snažia zachrániť svet, popri tom vyzerať ako normálni tínedžeri a nespôsobovať v ľudskom svete paniku.

Najviac ma na celej knihe prekvapilo, ako ľahko som nasadla na idúci vlak. Boj o labyrint je v poradí už štvrtý diel v sérii, no pán Riordan očividne ovládla remeslo uvádzania nových čitateľov do deja bez zbytočného pre-vysvetľovania a znudenia starých čitateľov. Nemalo by vám preto robiť problém začať akýmkoľvek dielom, aj keď sa musím priznať, že až budem mať viac času, dočítam určite aj tie predchádzajúce.

Neviem, ako ste na tom s gréckou mytológiou vy, ale takí zúfalci ako som ja, čo síce študujú prírodné vedy ale potajomky slintajú za antickými bájami a predstavujú si sami seba, ako sa hrabú niekde v Grécku vo vykopávkach, si jednoznačne prídu na svoje. A rozhodne nie len tí. Nemusíte byť v tejto sfére ktovieako zdatní , aby ste sa pri mene Poseidón neťukali do čela a nehovorili ste si: Jáj, to je predsa ten s tou vidličkou v ruke! alebo by ste sa pri mene Áres vševedúco neusmiali, pretože to je predsa ten chlapík, čo robil s Xenou mecheche.

Myslím, že jedným z najväčších literárnych umení je napísať niečo, čo bude baviť malých, malých, ktorí si myslia, že už sú veľkí, veľkých a veľkých, čo by ešte stále chceli byť malými. Pred pár rokmi sa to podarilo J.K.Rowlingovej, dnes sa to úspešne darí Riordanovi. Rodičia môžu spokojne dať tieto knihy čítať svojim deťúrencom, no na druhej strane my dospelí si v knihe určite nájdeme niečo, čo nás zaujme, rozosmeje, rozbúcha srdce, niečo, z čoho budeme chcieť viac.

Osobitne by som ešte chcela vyzdvihnúť neuveriteľne dobrý slovenský preklad, ktorý má na svedomí Ema Liptáková. Od kedy som sa znovu navrátila ku knihám písaným v slovenčine, stretla som sa už so všelijakými nepodarkami (a to som použila ešte mierny výraz), no tento preklad je výborný, prispôsobený mladším čitateľom ale nie príliš detinský a hlavne veľmi autentický.

Napriek tomu, že je hrozná sranda naskakovať do rozbehnutých vlakov, tým, ktorí ešte nikdy nečítali Percyho Jacksona, by som radšej odporučila začať od prvého dielu, ktorého názov je Zlodej blesku. Už teraz na neho brúsim zuby a rozhodne nepohrdnem ani pokračovaniami - More oblúd a Kliatba Titanov.

Všetky tieto tituly nájdete aj priamo na stránkach vydavateľstva FRAGMENT, ktoré bolo tak láskavé a poskytlo mi recenzný výtlačok tejto knihy, za čo som veľmi vďačná.

Použité ilustrácie: 
Dhesia
daekazu

4 komentáre:

  1. Pekná recenzia.:) Ja som pred pár dňami dočítala presne tento diel, ale inak už poznám celú sériu.:D Je to strašne príjemné na oddych a baví ma to.:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ahojte ja by som si chcela stiahnut knihu percy jackson zlodej blesku. Neviete kde ?

    OdpovedaťOdstrániť
  3. prvý diel si môžeš stiahnuť tu: http://www.4shared.com/document/PDG6T3d1/Riordan_Rick_-_Percy_Jackson_0.html

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ja som čítala všetkých päť dielov a teraz sa idem vrhnúť na novú sériu, v ktorej Percy a spol. vystupujú. Neuveriteľne sa teším a odporúčam! :)

    OdpovedaťOdstrániť