nedeľa 6. novembra 2011

Novinky z Bibliotéky

Takže ako už asi mnohí viete, tento týždeň sa v Bratislave konal (a vlastne ešte stále koná!) veľký knižný veľtrh - Bibliotéka. Toľko kníh po kope, ľudia! Toľko kníh!

Podrobný záznam nášho putovania stánkami slovenských knižných vydavateľstiev vám už čoskoro poskytne Sue na svojom blogu, odo mňa dnes dostanete prehľad najdôležitejších informácii, ktoré sme sa na veľtrhu dozvedeli:

1. Krstiť prskavkami nie je veľmi bezpečné

V sobotu ráno sa uskutočnil krst záverečného dielu veľmi úspešnej slovenskej série autorky Marje Holécyovej - Mariotový dediči. Krstným otcom knihy Prekliatie sa stal Patrik Herman a keďže séria je o mágii, krstilo sa iskrami. Z prskaviek. Divne sa z toho dymilo.


Marja Holécyová: Prekliatie


Strhujúci záver slovenskej fantasy série! Láska Mije a Mieseaga, ktorú sa snažili skryť pred očami verejnosti, je podrobená skúške. Rozhodujúca bitka sa neodvratne blíži. Uprednostní Miseag lásku k Miji alebo nakoniec predsa len podľahne moci Knihy odpovedí? Ak chcete zistiť, kto v rozhodujúcej bitke zvíťazí a kto bude prekliaty, začítajte sa do štvrtého dielu série z pera mladej slovenskej autorky Marje Holecyovej.

2. Odfotiť sa s najkúlovajšou knihou veľtrhu je priam esenciálne


Zľava: Luu, ja, princezná

3. Existuje vydavateľstvo FortunaLibri, ktorí sa pustili na vzor svojich väčších bratov do vydávania YA literatúry


A predstavte si, prvé diely dvoch veľmi úspešných paranormálnych teen sérii si už v tejto chvíli môžete zakúpiť:

Aprilynne Pikeová: Krídla

„KRÍDLA od Aprilynne Pikovej je pozoruhodný debut. Dôvtipnosti mytológie sa vyrovná len neobyčajný pôvab, s akým sa odvíja dej príbehu.“ – Stephenie Meyerová, autorka ságy Súmrak.


Tento výnimočný príbeh plný kúziel a intríg, lásky a nebezpečenstva navždy zmení všetko, čo ste si doteraz mysleli o vílach.


Otočila sa tvárou k zrkadlu a ako zhypnotizovaná upierala zrak na čudesné útvary, ktoré sa jej vznášali vedľa hlavy. Vyzerali skoro ako krídla.
Chvíľu stála v nemom úžase a s vyvalenými očami civela na svoj odraz v zrkadle. Nech už to bolo čokoľvek, ohromilo ju to svojou krásou.


Kirsten Whiteová: Zlodejka duší (Kniha je v slovenčine!)


Hrdinka románu Evie má velice zvláštní povolání: pracuje v Mezinárodní agentuře pro zadržování paranormálů. Běžně se vídá s upíry a vlkodlaky, její nejlepší přítelkyně patří mezi mořské panny a nová láska je vodouch – paranormál, který na sebe dokáže brát nejrůznější podoby. Nic na paranormálních tvorech ji nemůže překvapit a zaskočit. Paranormálové jí vlastně připadají normální a agentura jí nahrazuje rodinu, o kterou přišla. Trochu jí vadí, že je ochuzena o běžné radosti svých vrstevníků, ale vede vcelku spokojený život. To se však má brzy změnit. Paranormálové začínají z neznámých důvodů umírat a kolem Evie se začínají dít podivné věci. Potom se na scéně objeví Zlodějka duší a Evie jde o život…


Napínavý příběh, v němž se prolíná svět lidí a nadpřirozených sil, je plný dramatických scén, ale nepostrádá ani humor.

4. Slovart sa utrhol z reťaze


A my sa tomu veľmi tešíme :) Slovart je so svojim edičným plánom na veľmi dobrej ceste stať sa slovenskou veľmocou YA kníh. Ikar má obrovskú konkurenciu!

Len pred pár dňami vyšiel druhý diel mojej srdcovej scary zombie série Les kostí - Pobrežie hrôzy. Tak ako tomu bolo u prvého dielu, aj druhý diel sa pýši nádhernou oriezkou po stranách listov, tentorkát však nie krvavo červenou ale tmavou zelenou. A neviem prečo, ale knihy z tejto série mi vždy voňajú lepšie, než ktorékoľvek ostatné :)

Carrie Ryan - Pobrežie Hrôzy


Pokračovanie temného Lesa kostí. Jediný okamih dokáže Gabrielle prevrátiť život naruby. Spolu s mamou žije v majáku na konci mestečka Vista. Mesto chráni bariéra pred Mudmi, ktorých aj naďalej ovláda jediná túžba – večný hlad po ľudskom mäse. Chuť zakázaného ovocia a túžba nasledovať priateľov a chlapca, pre ktorého jej srdce prudšie bije, však Gabrielle razom zhorknú, a tak na vlastnej koži zistí, akí sú Zabijaci rýchli, že Vyznávači znovuzrodenia naozaj existujú, a že v mŕtvych zónach medzi chránenými územiami Protektorátu sa občas všeličo deje... A Gabrielle zisťuje, že cesta späť do Lesa kostí je nevyhnutná.

Recenziu k prvému dielu si môžete nájsť na TOMTO MIESTE.

Nie som si istá, koľko vám toho môžem prezradiť z ďalších slovartovských plánov, no napoviem vám, že prekladať sa bude jeden zo septembrových horúcich titulov s krásnou obálkou a mnoho úžasných contemporary kníh jednej bestsellingovej americkej autorky. Okrem iného, samozrejme :)

5. Odkúpili sa práva na preklad: 


...knihy WITHER od Lauren DeStefano! Nevieme kto to bude vydávať, kedy ani žiadne bližšie podrobnosti ale vieme, že niektoré zo slovenských vydavateľstiev sa do toho pustilo. Bližšie informácie prinesiem keď budú.



(Anotácia je mojim amatérskym prekladom)

Čo ak by ste vedeli, kedy presne zomriete?

Vďaka modernej vede, každá ľudská bytosť sa stala akousi geneticky časovanou bombou - muži žijú len do 25. roku života, ženy sa dožívajú len 20. V tejto pochmúrnej krajine, mladé dievčatá sú unášané a nútené do polygamných manželstiev aby populácia nevyhynula.

Keď je 16- ročná Rhine Ellery unesená Zberačmi aby sa stala nevestou, vstupuje odrazu do sveta bohatstva a privilégií. Aj napriek nefalšovanej láske jej manžela Lindena a krehkou dôverou medzi jej "sestrami manželkami", Rhine má len jeden cieľ: utiecť, nájsť svojho brata - dvojičku a vrátiť sa domov.

Ale Rhine musí zápasiť s viacerými skutočnosťami, než stratou slobody. Lindenov excentrický otec sa usiluje nájsť protilátku proti genetickému vírusu, ktorý sa stále približuje k tomu, aby si vzal jeho syna, aj keď to znamená zbierať mŕtvoly na uskutočňovanie jeho experimentov. S pomocou Gabriela, sluhu, ku ktorému začína byť nebezpečne priťahovaná, Rhine sa pokúša dostať na slobodu v limitovanom čase, ktorý jej ešte ostáva.

Inak najneskôr zajtra by som mala zverejniť súťažné dvojice v hlasovaní o His Royal Hotness 2011. Tým, ktorí boli vybraní na reprezentovanie jednotlivých knižných hrdinov som už poslala mail, tým, ktorých som nevybrala sa ospravedlňujem, v mnohých prípadoch som musela losovať, pretože sa vás k niektorým postavám prihlásilo príliš veľa dobrovoľníkov (ehm...Damon...ehm...). Každopádne každému jednému z vás ďakujem a dúfam, že sa uvidíme 11.11 na spustení súboja medzi prvými dvoma súťažiacmi :)





5 komentárov:

  1. aaa ten článok je super a najsamsuper je naša fotka s najkúlovejšou knihou :D :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Čo vám budeme vravieť, zosobnená princeznovská grácia :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. úplná :D mali sme si to kúpiť len preto, aby sme s tým mohli chodiť po meste :D :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. tá foto je najlepšia z celej bibliotéky, super článok, kedy sa ja k svojmu článku dostanem to je vo hviezdach :)

    ja som ešte dnes bola obdivovať pobrežia hrôzy v slovarte :D tá kniha je dokonalosť sama :D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Zlodejka duší má krásnu obálku.

    OdpovedaťOdstrániť