streda 1. februára 2012

Predstavujeme vám: Knižné ÚSB!

Možno ste už v blogosfére zaznamenali isté vibrácie, ako predzvesť niečoho veľkého. Na tom niečom veľkom pracovalo týždne - čo týždne, mesiace (!) - 8 knižných blogeriek a dnes, 1. februára to slávnostne spúšťame. Akútny význam to síce bude mať hlavne pre slovenských blogerov, no veríme, že chronický význam sa bude dotýkať hlavne čitateľov našich blogov.

Vieme, že nie každý sa s našou myšlienkou 100% stotožní, ale dúfame, že sa k nám pripojí čo najviac ľudí.

A teraz to najdôležitejšie. Tadá! Predstavujeme vám:

Knižnú Úniu slovenských blogerov - ÚSB




Názov vznikol trochu zvláštne, prvotne sa jednalo iba o pracovnú verziu, no jej skratka sa nám natoľko zapáčila, že to akosi ostalo. Nechceme sa tváriť, že ideme riešiť problémy tretieho sveta alebo globálneho otepľovania, no chceli sme mať USB-čko na logu takže sa nedalo nič robiť :D

Čo je ÚSB a aký je jej cieľ?


ÚSB je neoficiálna skupina združujúca slovenské knižné blogy. Na základe nej si urobíme prehľad o tom, aké knižné blogy na Slovensku momentálne fungujú a taktiež sa uľahčí komunikácia medzi nimi. Keďže viac hláv dohromady je vždy väčší úspech než jeden samotár rútiaci sa dopredu, chceme spojiť sily a našim čitateľom spoločne ponúknuť tie najlepšie, najobsiahlejšie a najkvalitnejšie informácie z knižného sveta.

Jedným z hlavných cieľov ÚSB je, aby „veľké blogy“ nezabudli na to, prečo sme vlastne s blogovaním začali a čo je pre nás najdôležitejšie a aby „malé blogy“ dostali šancu stať sa veľkými.

Kto môže do ÚSB vstúpiť?


Vstúpiť do neho môžu všetky slovenské knižné blogy, ktoré spĺňajú jednoduché podmienky:


  • blog je plne funkčný minimálne 2 mesiace
  • na blogu je pravidelne zverejňovaný obsah týkajúci sa kníh a čítania

Kde končí autonómia a začína celok?


Po vstupe do ÚSB samozrejme nikto neprichádza o svoju samostatnosť a jedinečnosť. Naše blogy naďalej fungujú separátne a hlavnou myšlienkou nie je ani synchronizácia v posielaní článkov a už vôbec nie v zverejňovaní toho istého obsahu na všetkých blogoch. Naše blogy pobežia tak, ako doteraz a nikto nám do nich nemôže kafrať okrem nás. Rozdielom je, že odteraz budeme mať miesto, kde si budeme vymieňať skúsenosti, navzájom si pomáhať a zhromažďovať spoločne informácie, ktoré by nám osamote trvalo zhromaždiť roky.

Hlavné body činnosti ÚSB


  • ÚSB bude mať vytvorené miesto (skupina na Goodreads), kde budú mať prístup všetci členovia a kde budeme spolu navzájom komunikovať
  • Všetci členovia zverejnia na jednom mieste spôsob ako ich kontaktovať (najlepšie mailové adresy)
  • Všetky prípadné vznikajúce menšie či väčšie konflikty medzi blogermi budú riešené vrámci tejto skupiny a nie kade-tade po internete
  • ÚSB plánuje čas od času niektoré spoločné akcie, na ktorých účasť všetkých členov samozrejme nie je povinná. Už na Valentína máme pre vás prichystané spoločné prekvapko :)
  • Skupina nám umožní aj ľahšie zohnať pomoc pri vytváraní vlastných projektov a osloviť potenciálnych účastníkov.
  • Chceli by sme občasne vydávať články, kde by sme písali o knihách, ktoré sa páčili a ktoré odporúča na čítanie väčšina našich členov. Prostredníctvom toho by sme sa chceli priblížiť k tzv. záruke kvality čo najviac je to len možné :)
  • Radi by sme zosynchronizovali informácie o dátumoch vydania pripravovaných kníh aby to neboli preteky o to, kto ich má aktuálnejšie ale aby sa ku nim každý ľahko dostal, nech už zavíta na ktorýkoľvek blog.
Funkcie ÚSB budeme ďalej rozširovať a privítame všetky vaše nápady

Ako sa stanem členom ÚSB?


Vyplň TENTO FORMULÁR, na základe ktorého nám o svojom blogu dáš vedieť. My ťa potom spätne oslovíme :)

O niektorých blogoch už vieme, takže je možné, že niekomu príde “pozvánka” automaticky. Ak nepríde neznamená to, že nedajbože nepovažujeme daný blog za hoden. Znamená to len, že sme spomalené a preto aj známejším a dávnejšie vzniknutým blogom odporúčame vyplniť formulár :)

Ak máte akékoľvek otázky, môžete ich napísať do komentárov pod článkom. Prosíme ale, aby ste do nich nehádzali linky na váš blog, aby v tom nebol chaos.

Zoznam všetkých členov (ktorý sa bude dúfame rapídne rozširovať) nájdete TU.

A nakoniec - Budeme veľmi radi, ak sa nás rozhodnete nasledovať na Facebooku :)

12 komentárov:

  1. Bože to je super nápad. Sama som nad niečím romýšľala už dlhšie ale ako vidím vy ste to dokonca dotiahli do konca. Naozaj výborný nápad baby :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Myslím, že nápad je skvelý ^^
    Už názov sa mi moc ľúbi... No neviem či môj blog môžem považovať za vyslovene knižný. Milujem čítanie a občas na blog pridám recenziu či nejakú súťaž, no okrem toho je to skôr šuflíček s mojou tvorbou, príbehmi, fotkami či denníčkom...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Prečo, keď je to združenie na Slovensku, tak hneď názov je anglický? Každý trapoší s názvami svojich blogov po anglicky, ešte som nevidela blog so slovenským názvom, sme predsa na Slovensku a nemali by sme sa hanbiť za svoj jazyk.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ľudia ako vy mi denne pripomínajú, že sme na Slovensku, preto necítim potrebu mať ešte aj názov blogu v slovenčine: len Slováci vedia byť takí nepríjemní kvôli blbostiam, písať negatívne komentáre, akoby sme svojimi anglickými názvami páchali vlastizradu a vôbec, riešiť a zaoberať sa somarinami a dať si ten čas a námahu, aby sme napísali komentár, ktorý nič nevyrieši. Ja osobne sa za jazyk nehanbím, hanbím sa len za niektorých obyvateľov. Prajem pekný deň.

      Odstrániť
    2. Dýchaj, dievča, dýchaj, skrátka vaše blogy sú na jedno kopyto, ničím sa neodlišujú, ničím nie sú originálne, čo sa zabijem, keď je to pravda?

      Odstrániť
    3. Ak by sme sa hanbili za svoj jazyk, asi by sme tie blogy neviedli v slovenskom jazyku :) Ale v angličtine. A to, že mám k tomu jazyku blízko - a čo? Čítame v angličtine, pretože drvivá väčšina kníh sa do slovenčiny ani nepreloží a jazyk sa nám zapáčil. Ak teda vieme hovoriť i iným jazykom, ako tým našim, máme sa tváriť, že ho neovládame? :) Myslím si, že je každého osobná vec, ako svoj blog nazve a ak sa to tak páči autorovi, tak prosím.

      A už len jedna vec - všetkým sa hneď kritizuje ľahšie, keď sa skrývajú pod tieňom anonymity :) Ale samozrejme, nadávať na ostatných je ľahšie, ako sa niečoho chytiť a vytvoriť čosi vlastné. Veľmi rada by som sa nato pozrela.

      P.S.: -vaše blogy sú na jedno kopyto- ale nám ich vedenie robí radosť, tak koho to trápi? I väčšina textov piesní je na jedno kopyto a aj tak ich ľudia počúvajú ;)

      Odstrániť
  4. to len pubertálne deti musia vyskakovať kvôli jednému negatívnemu názoru, ide vám len o to, aby každý písal len to pekné, vyčačkané, ale pravdu nechce nik vidieť, tak si rovno zmeňte názov tej svojej únie, načo slovenská, keď tam nič slovenské necítiť (žiadna originalita - samé world of books :D)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ok, napíš čo zo seba potrebuješ dostať, čo ťa trápi, čo ťa očividne ťaží na duši a ukončíme túto konverzáciu, ak ti to nebude vadiť.
      ale zasa nechcem ti brániť v šírení pravdy a národného povedomia, takže pokojne píš ďalej, ja budem tvoje príspevky naďalej zverejňovať, ale reagovať sa už nechystám.

      Odstrániť
    2. chvalabohu, nič plnohodnotné si totiž nenapísala

      Odstrániť
  5. Žijem v zjednotenom štáte. Pred dvoma rokmi som sa oženil s dámou menom Melena, mali sme spolu dve deti, boli sme veľmi šťastní, že sme manželia, takže keď cestujem na služobnú cestu do Brazílie, strávil som v Brazílii 1 rok. môj druh podnikania, ja a moja žena sme sa neustále rozprávali po telefóne, rozprávali sme sa na internete, nikdy som nevedel, že ma moja žena začala podvádzať tým, že som chodil so svojím priateľom zo starej školy menom Mark, nikdy som nevedel, že niečo ide zle, kým som sa nevrátil z mojej cesty, potom sme s manželkou začali mať problémy, chodí von a vracia sa neskoro v noci, zmenila sa zvláštnym spôsobom, ktorý som nevydržal, snažil som sa urobiť všetko pre to, aby som ju potešil, ale to zhoršilo sa, takže jedného dňa odišla z domu a už sa nevrátila, pokúsila som sa ju osloviť, ale nijako som sa k nej nedostala, nikdy som nevedela, že cestovala so svojím novým milencom, ktorým bol Mark, veľmi som ju chcela kvôli deťom, ktoré ona odišiel pre mňa a pretože som ju tiež tak veľmi miloval, kvôli zlomeniu srdca, do ktorého ma dala, som vošiel hľadanie skutočného čarodejníckeho kúzla Bol som dvakrát podvedený kúzelníckym čarodejníkom, ale nikdy som pri hľadaní neochabol, pretože chcem šťastný život so svojou ženou, takže jedného rána som videl svedectvo o čarodejníckom kúzle Dr. Adeleke, takže som ho kontaktoval cez whatsapp : (+27740386124) a na e-mail: (abba5019@gmail.com) na moje najväčšie prekvapenie urobil pre mňa život opäť mužným, moja žena sa vrátila ku mne, vzal som ju späť a ja som teraz s manželkou vyrovnaný kúzelníkom

    OdpovedaťOdstrániť