štvrtok 20. septembra 2012

RECENZIA: Sophie Jordanová - Draki (Draki #1)

Názov: Draki (Draki #1)
Originálny názov: Firelight
Autor: Sophie Jordanová
Vydavateľstvo: CooBoo (Albatros Media), 2012
Hodnotenie na Goodreads: 3,97

Odporúčam: všetkým romantickým dušiam, ktoré majú rady príbehy zakázanej lásky
Neodporúčam: ak neznášate napínavé konce a následné trápenie sa čakaním na druhý diel :)

Jacinda prežíva svoju prvú životnú krízu, keď sa jej mama rozhodne presťahovať spolu s ňou a sestrou Tamrou ďaleko od miesta, kde vyrastala, kde prežila celý svoj doterajší život a kde bola súčasťou čohosi, o čom my, bežní smrteľníci, nemáme ani poňatia. Jacinda je totiž...hmm...spolovice drak. Ja viem, riadne odpudivé zviera...To už mohla byť spolovice gigantický papagáj. Lenže! Prečítajte si knihu a nebudete sa stačiť diviť...

Jacinda a Tamra sa na seba možno navonok podobajú, no v skutočnosti nemohli byť odlišnejšie. Zatiaľ čo Jacinda je hviezda v spoločnosti svojich kamarátov šupinatcov, Tamrin "vnútorný drak" sa nikdy neprejavil a tým sa dostala do tieňa svojej úžasnej sestry. Situácia sa však prudko otočí po príchode rodiny na nové miesto. Jacinda je odrazu outsiderka na novej škole a Tamra naopak medzi svojimi obyčajnými rovesníkmi konečne žiari. Jacindinu už aj tak nepríjemnú situáciu ešte zhoršuje odhodlanosť jej mamy zanechať za sebou raz a navždy všetko svoje dračie dedičstvo a začať žiť takmer od nuly. Jacinda však miluje svoje obidve ja a odmieta v sebe jedno z nich potlačovať. V obavách, že dopadne podobne ako jej mama, ktorá svojho draka potlačovala až dovtedy, kým ho v sebe úplne nezabila, sa Jacinda sa v noci zakráda na malé tajné výlety. Počas nich sa premieňa na majestátnu lietajúcu bytosť, ktorá je pre bežných ľudí len súčasťou bájí. Jej nočné výjazdy ostávajú bez povšimnutia. Teda až dovtedy, kým nenarazí na mladého lovca drakov Willa. Ten sa ju pri ich nezvyčajnom stretnutí rozhodne ušetriť...a veľká zakázaná romanca sa môže začať.

Priznám sa, že knihu Draki som prvýkrát čítala už pred niekoľkými rokmi v anglickom jazyku, v čase, keď ešte ani zďaleka neexistovalo toľko YA kníh. Pamätám sa, že som bola nečakane nadšená...a to je asi tak všetko, čo si vybavujem (volám to čitateľská skleróza - vzniká, ak veľa čítate a máte z toho potom v hlave mešuge). Dá sa povedať, že pri čítaní slovenského prekladu som všetko zažívala úplne na novo. A s mojimi novými zážitkami som veľmi spokojná!

Pamätám si, že keď som sa vtedy dávno dozvedela o existencii knihy, kde sa hlavná hrdinka mení na draka, tak som sa po nej nejako zvlášť nevrhala. Na jednej strane som oceňovala aspoň trochu nový námet,  na druhej strane - draky? Vážne? Nemám rada draky. Fakt. 
Musím však povedať, že Sophie Jordanová zvládla celú túto záležitosť s menením podôb z človeka na draka oveľa lepšie, než 95% autorov rôznych vlkolačích sérií. Všetky detaily boli starostlivo premyslené, od pravidiel spoločnosti až po nezvyčajné schopnosti, ktoré boli pre ich druh charakteristické. Uznávam, že ma to normálne bavilo. 

Jacinda je drakom telom aj dušou. Aj keď sa nachádza v ľudskej podobe, ohnivé vlasy, nespútaná povaha a aura sladkého nebezpečenstva ju nikdy neopúšťajú. V dobe, keď sa hlavné hrdinky rozlišujú na hrdinky a lá Bella Swanová a hrdinky, ktoré každému nakopú zadok, bola postava sebavedomej no zároveň pokornej Jacindy príjemnou novinkou. 

Romanca, ktorú nám kniha Draki prináša, pravdepodobne uspokojí väčšinu z vás. Kto by si už len nevychutnal zakázanú lásku novodobého Rómea a Júlie? Napriek tomu by som však uvítala trochu viac prepracovanú postavu Willa, ktorému v porovnaní s Jacindou chýbala určitá komplexnosť. Aj ich vzťah, hoci krásny, mi niekedy prišiel trochu povrchný. Musím vám ale prezradiť, že na konci knihy som bola nútená  sklapnúť a prestať sa sťažovať. Sami však budete musieť zistiť, prečo :)
Keď už sme pri konci knihy - nečakajte žiadne záchodové spláchnutie ale vážne skvelú akciu s niekoľkými prekvapivými zvratmi a cliffhangerom ako prasa. Presne tak, ako to máme radi :)

Kniha Draki sa mi na druhý šup páčila ešte o čosi viac, než prvýkrát. Povedala by som, že jej kvalita vynikla v mori brakov, ktoré sa teraz v kvantách dostávajú na trh a preto som ju dokázala oveľa viac oceniť. Určite je stále čo vylepšovať, ale na to sú tu predsa ešte ďalšie dva diely :) Ja som pre túto chvíľu veľmi spokojná. 


Za recenzný výtlačok ďakujem spoločnosti Albatros Media.

POZOR! Obrovská akcia len na mojom blogu a len 5 dní! Kúpte si knihu Draki so zľavou 25% a poštovným zdarma. Stačí, ak pri objednávaní zadáte do kolonky s kupónom na zľavu kód: LOVEINBOOKS (tak znie adresa môjho blogu ;)). Zľava platí na všetky knihy od spoločnosti Albatros Media, ktoré nájdete v TOMTO INTERNETOVOM OBCHODE

11 komentárov:

  1. "Čitateľská skleróza" 8D

    Mne sa kniha tiež veľmi páčila 8)
    ten koniec že wau! to by som neuhádla ani za 100 rokov, to s Willom...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Po miliónoch upírov, vlkolakov a iných potvôr, draci budú príjemnou zmenou.. pomaly to hádžem do nákupného košíka :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Pri objednávaní a zadaní kódu mi vyskočí tabuľka, že zľava sa nevzťahuje na položku, ktorá už je v zľave a hodnota zľavy je vyššia, ako vloženého kupónu.. alebo niečo v tom zmysle :D ..tak ako to je??

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. och, ja som si nevšimla, že tam už je zľava. je možné, že tým, že je kniha už raz zľavnená, tak sa to berie že je už zľava uplatnená. Dávalo by to zmysel...Ešte teraz riešim, ako je to s poštovným, keďže ti nechce načítať kupón. Písala som do Albatrosu, buď ja alebo niekto od nich ti ešte v tejto konverzácii neskôr odpovie, tak si to predbežne keď tak kontroluj :)

      A prepáč mi za zmätky....

      Odstrániť
    2. Nevadí, stane sa.. Ďakujem za ochotu.

      Odstrániť
  4. ja som si objednala cervena jako rubin najprv som skopirovala loveinbooks klasickou medodou ctrl+v ale treba do kolonky rucne malymi pismenkami napisat loveinbooks do kolonky zlavovy kupon vtedy mi to fungovalo... a sorry ja viem ze viete rozmyslat......

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. a vieš čo vôbec to nie je zlá pripomienka. ja som si napríklad myslela, že je to jedno akými písmenami a chcela som to mať zvýraznené. takže vlastne vás v príspevku zbytočne metiem. Od teraz je to zmenené, snáď už všetko pôjde tak ako má:)

      Odstrániť
  5. Nevieme, kde nastal problém, ale u nás všetko funguje: kód LOVEINBOOKS nám funguje. Ak je už na knihu 25 % zľava - samozrejme, že ju neodčíta - zľavy sa nekombinujú, ale poštovné je zdarma.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Možno pri kopírovaní ctrl C ste skopírovali niečo navyše. Nám to bez problémov funguje. Dôfame, že je všetko ok!

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Žijem v Spojených štátoch. Pred dvoma rokmi som sa oženil s dámou menom Melena, mali sme spolu dve deti, boli sme veľmi šťastní, že sme manželia, takže keď cestujem na služobnú cestu do Brazílie, strávil som v Brazílii 1 rok. môj druh podnikania, ja a moja žena sme sa neustále rozprávali po telefóne, rozprávali sme sa na internete, nikdy som nevedel, že ma moja žena začala podvádzať tým, že som chodil so svojím priateľom zo starej školy menom Mark, nikdy som nevedel, že niečo ide zle, kým som sa nevrátil z mojej cesty, potom sme s manželkou začali mať problémy, chodí von a vracia sa neskoro v noci, zmenila sa zvláštnym spôsobom, ktorý som nevydržal, snažil som sa urobiť všetko pre to, aby som ju potešil, ale to zhoršilo sa, tak jedného dňa odišla z domu a už sa nevrátila, pokúsila som sa ju osloviť, ale nijako som sa k nej nedostala, nikdy som nevedela, že cestovala so svojím novým milencom, ktorým bol Mark, veľmi som ju chcela kvôli deťom, ktoré ona odišiel pre mňa a pretože som ju tiež tak veľmi miloval, kvôli zlomeniu srdca, do ktorého ma dala, som vošiel hľadanie skutočného čarodejníckeho kúzla Bol som dvakrát podvedený kúzelníckym čarodejníkom, ale nikdy som pri hľadaní neochabol, pretože chcem šťastný život so svojou ženou, takže jedného rána som videl svedectvo o čarodejníckom kúzle Dr. Adeleke, takže som ho kontaktoval cez whatsapp : (+27740386124) a na e-mail: (abba5019@gmail.com) na moje najväčšie prekvapenie urobil pre mňa život opäť mužným, moja žena sa vrátila ku mne, vzal som ju späť a ja som teraz s manželkou vyrovnaný kúzelníkom

    OdpovedaťOdstrániť