pondelok 30. augusta 2010

Zoznámte sa s.....MORTAL INSTRUMENTS


Rada by som tu zaviedla aspoň jednu viac-menej pravidelnú rubriku, kde by som sa vždy venovala nejakej knižnej sérii, ktorú by bolo doslova hriech neprečítať. Začnem s jednou z prvých, ku ktorým som sa dostala hneď po Twilight mánii - s Mortal Instruments od spisovateľky Cassandry Clare. Že ste o nej ešte nepočuli? To je dosť možné, pretože hoci prvé dve knihy už boli preložené do češtiny, ich propagácia je tak úbohá, že pokiaľ ich priamo nehľadáte, šanca že na nich len tak narazíte je takmer na bode mrazu. Potom je tu ešte tá spomínaná nešťastná obálka prvej knihy - Město z kostí ktorá dáva slovnému spojeniu "totálne mimo" úplne nový význam. Ak som vás ešte neodradila, čo pevne verím že nie, prečítajte si nasledujúci článok a sami si vytvorte názor na to, či Mortal instruments stoja za prečítanie. Ja si myslím, že rozhodne áno.

Názov série: The Mortal Instruments
Autor: Cassandra Clare
Knihy v sérii: City of Bones, City of Ashes, City of Glass
Žáner: YA, dobrodružný, fikcia

Prečo sa do knihy zamilujete: odpoveď má 4 písmená : J-A-C-E


Stručný obsah: 

Keď sa 15-ročná Clary Fray vybrala do klubu Pandemonium V New Yorku len ťažko mohla očakávať, že sa stane svedkom vraždy. Vraždy, ktorú spáchajú traja teenageri ktorých telo je pokryté zvláštnymi tetovaniami a ktorí sa oháňajú čudnými zbraňami. Clary si uvedomuje, že by mala zavolať políciu, ale vražda sa dosť ťažko vysvetľuje, keď sa telo len tak odrazu vyparí do vzduchu a vrahovia sú neviditeľní pre všetkých okrem samotnej Clary.

Rovnako prekvapení jej schopnosťou vidieť ich, vrahovia sa predstavia ako Shadowhunteri - Lovci tieňov, tajný klan bojovníkov určený na zbavovanie sveta od démonov. Za necelých 24 hodín Clarina mama zmizne a samotná Clary je takmer zabitá akýmsi démonom. Ale prečo by mali démonov zaujímať obyčajní ľudia ako sú Clary a jej matka? A prečo má Clary odrazu z ničoho nič vidiny? Lovci tieňov by to radi vedeli...

Postavy:

 Clary Fray
15-ročné dievča, ktoré žije obyčajný život so svojou mamou Jocelyn, rodinným priateľom Lukom a najlepším kamarátom od detstva Simonom. Potom, čo je nedobrovoľne zatiahnutá do sveta Shadowhunterov sa dozvedá, že sama je jednou z nich a Jocelyn to v snahe chrániť ju celé roky tajila. Po tom, čo Jocelyn bez stopy mizne a Luke sa k nej nečakane obrátil chrbtom, Clary je nútená hľadať útočisko v Inštitúte, kde spolu s ďalšími Shadowhuntermi - súrodencami Isabelle a Alecom Lightwoodovými a ich arogantným nevlastným bratom Jacom vymýšľajú plán, ako vyslobodiť Clarinu matku a zabrániť tomu, aby sa jeden z Nástrojov smrti - Pohár smrti dostal do nesprávnych rúk a spôsobil tragédiu.

Jace Wayland
Shadowhunter, ktorý v mladom veku osirel keď bol jeho otec zavraždený a teraz žije v Inštitúte v New Yorku spolu s Lightwoodovcami . Hovorí sa o ňom ako o najlepšom Lovcovi tieňov jeho generácie, prísne trénovaným jeho otcom predtým, než umrel. V knihe sa uvádza, že má husté a trochu vlnité blond vlasy, zlaté oči a vyšportovanú postavu. Clary často pripomína leva. Telo mu pokrývajú jazvy z bitiek no jedna z nich je nanajvýš zvláštna - jazva v tvare hviezdy na jeho ramene. 
Jeho sexy vzhľad mu zaručuje nemalý úspech u dievčat, no napriek tomu ešte nemal ani jeden vážny vzťah. Je veľmi arogantný, no pod povrchom sa skrýva láskavý a pozorný chlapec, aj keď sa to snaží silou mocou skrývať. Jacove ironické poznámky sú legendárne :)

 Simon Lewis
Clarin najlepší priateľ, ktorý je do nej už roky tajne zamilovaný. Je to typický "chlapec od vedľa", Clary vždy k dispozícii a jej večný tieň. Celý život sa mu zmení od základov, keď spolu s Clary vstúpi do záhadného sveta Shadowhunterov.






Isabelle Lightwood
Krásna no dosť nepríjemná Lovkyňa tieňov. Je vysoká, má čierne vlasy a čierne oči. Ona a Jace spolu kedysi tak trochu experimentovali, no nakoniec sa zhodli na tom, že ich láska ja viac súrodenecká, než milenecká. Jej najnovším objavom sa na všetkých veľký úžas stáva okuliarnatý Simon. 





Alec Lightwood
Isabellin starší brat. Počas boja na všetkých dáva pozor, no sám ešte nikdy žiadneho démona nezabil. Clary očividne nemôže vystáť, no nikto nechápe prečo.







Magnus Bane
Najvyšší čarodejník v Brooklyne. Je vyhľadaný Shadowhuntermi po tom, čo sa jeho meno objaví v Clarinej pamäti ako možný kľúč k zisteniu, čo sa stalo s jej matkou a kde ukryla Pohár smrti. 







Valentine Morgensten
Mocný a zlý Shadowhunter, všetkými považovaný za mŕtveho. Po rokoch opäť prichádza na scénu a jeho cieľom je urobiť zo Shadowhunterov nadriadenú rasu. Je to tiež bývalý Jocelynin manžel. 

Jocelyn Fray/Fairchild
Clarina matka, Valentinova ex-manželka. Odišla do sveta obyčajných ľudí po tom, čo bolo povstanie vedené jej mužom potlačené a tí, čo sa ho zúčastnili potrestaní. Ukryla Pohár smrti a sama sa uložila do kómy aby zabránila Valentinovi zistiť miesto ukrytia. 

Moja mini recenzia:

Séria sa rozbiehala trochu pomalšie, v prvej knihe sa viac-menej ešte len zoznamujete s úplne novým svetom plným mytologických tvorov ako vlkodlaci, upíri, démoni, čarodejníci a pod. O akciu však nie je ani v jednej časti núdza, postavy sú takmer ustavične v pohybe a v knihe sa neprestajne niečo deje. Zo začiatku som sa sťažovala na nedostatok romantiky, no keď som sa na konci tretieho dielu obzrela dozadu zistila som, že romantika je tam dá sa povedať od prvého okamihu a sprevádza nás celým príbehom. Vzťah Jaca a Clary mi trochu pripomínal sopku. Láva je celý čas pod povrchom už od vzniku sopky, vrie a bublá no nikto to nevidí, možno len veľmi schopní pozorovatelia, ktorí analyzujú každý centimeter sopky. V určitých chvíľach to už však sopka nezvládne, a vychrlí celý svoj obsah von. Garantujem vám, že budete priam uctievať každý jeden takýto "výbuch sopky" pretože všetky vám budú naháňať zimomriavky po celom tele. Skrátka láska Jaca a Clary  by kľudne mohla konkurovať aj takým šampiónom, ako sú Edward s Bellou a keďže nie je tak príliš konzumná a očividná v mojom prípade ich dokonca s prehľadom poráža :)
Za zmienku ešte stojí, koniec 1. knihy ktorý vám pravdepodobne vyrazí dych. Ja osobne som to teda musela rozdýchavať poriadne dlho. 

Obľúbené výroky: 

" To love is to destroy, and to be loved is to be the one destroyed. " Jace Wayland

"That's why when major badasses greet each other in movies, they don't say anything, they just nod. The nod means, 'I' am a badass, and I recognize that you, too, are a badass,' but they don't say anything because they're Wolverine and Magneto and it would mess up their vibe to explain" Simon 

"When life gives you lemons, make lemonade, and then throw it in the face of the person who gave you the lemons until they give you the oranges you originally asked for" Jace Wayland

"Is this the part where you start tearing off strips of your shirt to bind my wounds?" Clary
"If you wanted me to rip my clothes off, you should have just asked."  Jace

" I am a man, and men do not comsume pink bevrages. Get thee gone, woman, and bring me something browm." Jace

"Oh Simon" Clary
"No, I'm Jace. Simon is the weaselly little one with the bad haircut and dismal fashion sense..." Jace

Čo všetko v knihách nájdete:

- upírov, vlkodlakov, anjelov a iné nadprirodzené bytosti na aké si len spomeniete
- ľúbostný trojuholník
- zakázanú lásku
- veľa akcie a napätia
- nečakané zvraty a cliffhangre
- scény, pri ktorých sa vám bude od dojatia zvierať hrdlo
- hrdinu, do ktorého sa jednoducho budete musieť zamilovať :)
- síce dosť nekonvenčný, no jeden z mojich najobľúbenejších párov v celej literatúre ( a nemám teraz na mysli Jaca a Clary)
- mnoho ďalších krásne napísaných a výnimočných postáv

 Čo by ste mali vedieť:

- že hoci to pôvodne nebolo vôbec na pláne, vďaka obrovskému úspechu celej série sa Cassie Clare rozhodla že z trilógie sa stane HEXALÓGIA. Takže už v apríli budúceho roku sa môžeme tešiť na City of Fallen Angels a hneď po ňom prídu ešte ďalšie dve knihy s názvom City of Lost Souls a City of Heavenly Fire. 
- ak sa vám nechce čakať tak dlho, môžete si prečítať Cassandrinu úplne novú sériu Infernal Devices, ktorej prvá kniha s názvom Clockwork Angel vychádza práve v týchto dňoch! Ostáva verná svetu Shadowhunterov, no tentokrát sa presunieme o vyše sto rokov dozadu.


Životne dôležité odkazy:)

http://cassandraclare.com/cms/home autorkina oficiálna stránka
http://cassandraclare.livejournal.com/ autorkin oficiálny blog

Plus vám ešte musím spomenúť jednu úžasnú českú stránku doslova napchatú informáciami o The Mortal Instruments. Je pravidelne aktualizovaná, s množstvom zaujímavých článkov a odkazov. Rovnako tam nájdete aj info o Infernal Devices.  Jej autorka momentálne pracuje na preklade tretej knihy TMI- City of Glass. Tak ju bežte trošku podporiť :)






3 komentáre:

  1. Výborný článok, páči sa mi tá... motivačnosť, ak sa to tak dá nazvať :D Teším sa na ďalšie odporúčania :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ďakujem, som rada že ťa neodstrašila dĺžka :) Pokiaľ to teda "namotivuje" aspoň jedného človeka,tak je misia splnená :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Parádní článek, kdybych to už nečetla, přesvědčila bys mě! Moc díky za zmínku, teď to bude vypadat, že tě za reklamu platí nejen BD ale i já ;)

    OdpovedaťOdstrániť