štvrtok 29. decembra 2011

RECENZIA: Paullina Simons - The Bronze Horseman

Názov: The Bronze Horseman (Tatiana and Alexander #1)
Autor: Paullina Simons
Vydavateľstvo: Harper, 2001

Hodnotenie na GR: 4.40 (ku dňu 29.12.2011)
Tagy: láska, vojna, Rusko, Leningradská blokáda, epické dielo,


Je leto 1941. Rusko vstupuje do vojny s Nemeckom. 17-ročné dievča sedí na zastávke na lavičke a líže zmrzlinu. Na druhej strane cesty stojí vojak. Chvíľu na seba pozerajú. Dievčaťu príde autobus. Dievča nenastúpi. Vojak prejde na druhú stranu. Príbeh Tatiany a Alexandra sa začína.

O sérii Tatiana and Alexander som vedela už niekoľko rokov. Posledný diel trilógie mi domov dorazil ešte začiatkom leta. Prečo som to teda nezačala čítať skôr? No veru, prečo?

V literatúre sa len niekoľko príbehov označuje ako Love story. V súčasnej young adult literatúre sa podľa mňa tento pojem používa veľmi voľne. Twilight je love story, Pád od Lauren Kateovej je love story, všetko, všetko je love story. Nie je. Nie je. Nie je.

Väčšinou keď začínate čítať knihu ktorá má šibnutých 700 strán, tak si už dopredu vyratuvávate, čo všetko ste ochotní preskočiť, aby ste nemuseli čítať pol roka. Určite tie historické opisy, poviete si. Čo je zaujímavé na historických opisoch? Alebo boje. Príbeh sa odohráva počas II. svetovej vojny, určite sa tam bude veľa bojovať. Kto už toto potrebuje čítať? Samozrejme, ako sa neskôr presvedčíte, v celej knihe nie je čo preskočiť. Na začiatku otvoríte ústa a na konci ich horko ťažko zavriete.


Viete, čo ma fascinuje úplne najviac? Celých tých takmer 700 strán je prakticky iba o Tatiane a Alexandrovi. S výnimkou niekoľkých flashbackov o tom, ako sa vlastne Alexander dostal do Sovietskeho zväzu a Tatianiných kratučkých spomienok na detstvo sa prakticky celá kniha končí okolo ich komplikovaného vzťahu. A predsa ste na jej konci schopní opísať stručný historický prehľad udalostí počas WWII, len čo sa spamätáte zo smrti postáv, ktoré boli tak vedľajšie, ako sa len dalo, a aj tak sa vám dostali pod kožu. V celej knihe neexistuje nič, čo by s vami nepohlo.

Alexander. Vojak žijúci pod cudzím priezviskom, pretože ak by ostal Alexander Barrington, immigrant z USA, bol by na mieste popravený. Ako jeho rodičia.
Alexandrov plán do budúcna je jednoduchý - bojovať v Červenej armáde a pri najbližšej príležitosti prebehnúť hranicami do Fínska. Medzitým si trochu krátiť čas v náručí žien. Mnohých, mnohých žien. Takto stretne aj Dashu. Takto nestretne Tatianu. Tatiana je Dashina sestra. Dasha miluje Alexandra. Tatiana miluje Alexandra. Alexander miluje Tatianu. Tatiana miluje Dashu a nikdy by jej neublížila. Leningrad je zablokovaný. Nie je dostatok jedla. Zima sa blíži. Ľudia začínajú umierať.

Tatiana. Malá, krehká, nekonfliktná. V čase, keď sa každý stará o to, aby si zachránil holý život, Tatiana dáva svoj úbohý denný prídel jedla rodine. Priateľom. Susedom. A nakoniec úplne cudzím ľuďom. Tatiana je pasívna. Tatiana sa vzdáva lásky, len aby neublížila svojej sestre. Tatiana je slaboch.
Tatiana každé ráno dochádza po jedlo pre celú rodinu, zatiaľ čo ulice sú bombardované Nemcami. Tatiana pracuje v továrni a robí prácu, ktorú nie sú schopní zvládnuť niektorí muži. Tatiana prežije bombový útok, lebo sa zakryje mŕtvymi telami. Tatiana odnesie na rukách zraneného Alexandra. Tatiana je tá najsilnejšia hrdinka, akú poznám.


Tatiana a Alexander. Možno si myslíte, že ich príbeh zneje telenovelovsky. Že je príliš neskutočný, príliš nereálny, príliš komplikovaný, príliš otrepaný. Možno. Ale pochybujem, že budete mať čas sťažovať sa, pretože kniha vás úplne rozoberie, rozplače, rozosmeje, vezme aj poslednú iskierku nádeje, pozbiera vás zo zeme. Zažijete veľa utrpenia, ale aj veľa romantiky. Najťažšie rozhodnutia, najbolestivejšie obete. A keď skončíte, majte po ruke pripravený druhý diel.



PS: V Slovenčine vyšiel prvý diel trilógie pod názvom Medený jazdec. Bohužiaľ, ďalšie diely vydané neboli. Či sa oplatí prečítať jednotku, ak neexistuje dvojka? Asi áno. Medeného jazdca sa oplatí prečítať za každú cenu. Ale pravdepodobne vás tie ďalšie dva diely budú dosť mrzieť....:/

20 komentárov:

  1. och, len mi teraz ešte na záver povedz KEDY si to prečítam???

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ježiš, ježíííííš konečne!!! Konečne niekto v tejto našej blogosfére, kto túto neskutočne úžasnú knihu čítal. Ja som sa k nej prvýkrát dostala pred 4 rokmi (mala som ju z knižnice v slovenčine) a potom som sa veľmi dlho snažila zohnať si ju cez bazár, lebo všade bola vypredaná. Milujem tento príbeh! Aj napriek tomu koncu, alebo možno práve kvôli nemu. Je to fascinujúce, dojemné, úžasné a Alexander je...no proste je to Šura. Neviem, či si mala možnosť knihu čítať aj po slovensky, no musím povedať, že ten preklad je podľa mňa výborný (hlavne ak vezmem do úvahy, že to prekladal muž). Ale ide tu o príbeh, o Tatianu a Alexandra, o 2. sv. vojnu, o utrpenie a o úžasný čitateľský zážitok.

    Ja už som ináč aj písala kedysi do vydavateľstva Ikar, či nemajú v pláne vydať aj ďalšie 2 diely, ale odpísali mi, že nie, pretože Medený jazdec sa pomaly predával. Hm, nechcem nikoho uraziť, ale keď reklamu robia na knihy s takmer nulovou umeleckou hodnotou a takéto knižné skvosty zanedbávajú, tak sa ani nečudujem, že sa potencionálny čitateľ nemá ako dozvedieť o knihe :/

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Triss: Medzi TMI a Varáčkovou :)

    Catty: Takto dopadlo napríklad aj Ak zostanem od Gayle Forman. Žiadna reklama, malá knižôčka o ktorej nikto nevie a teraz pre nedostatočnú predávanosť neplánuju vydať pokračovanie, ktoré je ešte lepšie. Inak nečítala som to v Slovenčine, ale aj si hovorím, že to mohlo v našom jazyku vyznieť lepšie, napríklad tie poameričtené mená, aby ich Amíci vedeli prečítať (Dasha, Shura...) a pod. A už mám prečítanú aj dvojku a teraz som na trojke. Je to oveľa depresívnejšie, ale ja verím, že ešte sa všetko na dobre obráti...

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Judit: máš pravdu, Ak zostanem som čítala, ale na tú knihu som narazila len prostredníctvom blogo, na ktorých ju odporúčali.
    Ja len tak zbežne viem, o čom je pokračovanie Medeného jazdca a bolo obdobie, keď som sa pohrávala s myšlienkou, že si knihy kúpim v angličtine, ale potom som sa hm "zľakla". Ani nie tak tej angličtiny, lebo tú by som nejako zvládla, ale skôr toho, že ma tie pokračovania sklamú. Takže ty más z druhej časti (okrem toho, že je depresívnejšia) aký dojem?

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Druhá časť je úplne v inom duchu, ako prvá. Už to nie je Lazarevo, ak vieš, čo tým myslím. Proste viac vojny, menej romantiky, aj keď je to popretkávané spomienkami z Lazareva, ktoré neboli zmienené v prvej knihe. Ale posledná tretina je zasa stará dobrá jedinčka - úžasná a napínavá. A vôbec, cela kniha bola výborná, ale horšia ako jednotka. No a teraz táto trojka, to si vytrhávam vlasy :D

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Uff, teraz rozmýšľam, čo mám robiť, či si ich mám kúpiť alebo nie :) Ale ako sa poznám, tak si ich zadovážim a prelúskam ich aj keby sa neviem čo dialo. Síce som trošku rusofilná a asi mi bude to ruské studené prostredie chýbať v knihe, ale verím, že Tatiana a Alexander tie "medzery" nejako vyplnia. Ďakujem...a potom sa nezabudni s nami podeliť o dojmy z dvojky a trojky aj formou recenzie :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Dúfam, že nebudeš sklamaná, ja som z dvojky určite nebola :) A neviem ešte, ako s recenziou, lebo je to trochu ťažké napísať názor na dvojku a prezradiť pri tom čo najmenej z jednotky....no ale uvidíme :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Znie to veľmi, ale ozaj veľmi dobre. A mám rada podobné hrdinky akou je i Tatiana. Na prvý pohľad krehká žena, na druhú silná hrdinka. Len mi povedz, Judit :D Ako si na všetky tie knihy mám nájsť čas? Nehovoriac o tom, že táto má 700 strán?! :D

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Krásne napísané :-) Medený jazdec je jedna z mojich najobľúbenejších kníh, keď ma to pochytí, čítam si svoje obľúbené pasáže a snívam o Šurovi...veru, škoda, že nepreložili aj zvyšné diely do slovenčiny. Dvojku som už prečítala v angličtine a na trojku sa ešte len chystám :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. fakt super kniha, na 4shared.com je fun preklad aj druhy diel, (a cast tretieho) ale niekde na blogu sa objevili informacie v CR by to mali vydat, ale neviem to najst, tak neviem

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Prosim poradil by si kde najst poklad: preklad druheho dielu? vopred DAKUJEM!

      Odstrániť
    2. Je facebukovska česká stránka Medeny jezdec Pavlína Simons v elektronickej podobe ti to zaslu na mail. A z trojky sa dá stiahnuť na Ulož to 1. Až 7. Kapitola- zadala som v Googli-letna záhrada simons a stiahla som si to.

      Odstrániť
  11. Áno, je to pravda, práve pred pár sekundami som o tom postla článok:) http://loveinbooks.blogspot.com/2012/02/dalsie-informacne-okienko.html

    OdpovedaťOdstrániť
  12. diky moc, studovala som tu recenciu asi nejak dlho a nevsimla som si, potesila si ma

    OdpovedaťOdstrániť
  13. najužasnejšia kniha akú som kedy čítala

    OdpovedaťOdstrániť
  14. najužasnejšia kniha akú som kedy čítala

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Spíšme aj my petíciu! :):):)

    OdpovedaťOdstrániť
  16. prosím Vás ako ste stiahli druhú časť, nemôžem sa k tomu dopátrať, ďakujem

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zdravím, knihu mám doma v angličtine takže s tým vám bohužiaľ neporadím. v češtine však druhý diel vychádza už v apríli.

      Odstrániť
  17. Naozaj nevyskúšame tú petíciu?? Čechom vraj dosť výrazne pomohla.. Preboha, veď im stačí, aby si zadali do google ,,medený jazdec,, - štvrtina z toho sú úžasné recenzie a všetko ostatné inzeráty od ľudí, ktorí ho chcú kúpiť. Práve so dočítala prvý diel a chce sa mi plakať pri pomyslení, že nemám na poličke ďalší diel, navyše s takým úžasným prekladom...

    OdpovedaťOdstrániť