streda 2. mája 2012

RECENZIA: Neal Shusterman - Unwind

Originálny názov: Unwind (Unwind #1)
Autor: Neal Shusterman
Vydavateľstvo: Simon & Schuster YA, 2007

Hodnotenie na GR: 4,24 (z 25 178 hodnotení ku dňu 2.5.2012)

Spomínate si ešte, ako vás trestali rodičia, keď ste niečo vyparatili? Keď ste domov doniesli niekoľkokrát za sebou zlú známku alebo ste sa v škole pobili?
Keď sme boli malí, určite sme všetci aspoň raz dostali s varechou na zadok. Naše staršie ja si asi vo väčšine prípadov vyskúšalo, aké je to týždeň nevytiahnuť päty z domu. Predpokladám však, že sa vám nestalo, aby vás rodičia potrestali tým, že vás nechajú rozobrať kúsok po kúsku a časti vášho tela nechajú použiť lekármi ako orgány pre transplantáciu. Každý. Jeden. Centimeter.

Zoznámte sa s Connorom, Risou a Levom. Každý z nich má za sebou inú minulosť, no všetkých troch spája rovnaká budúcnosť.
17-ročný Connor bol vždy tak trochu viac agresívnejší než jeho rovesníci, tak trochu viac problémovejší, tak trochu menej zvládnuteľný. Napriek tomu má svoju rodinu nadovšetko rád a neverí vlastným očiam, keď jedného dňa objaví v otcovom šuflíku príkaz k Rozobratiu.
Risa je dobré a šikovné dievča. Jej smola je, že je sirota a jej hudobný talent nie je dostatočne užitočný na to, aby ju bol štát ochotný ďalej živiť. Jej najbližšia zastávka je tábor, v ktorom ju Rozoberú.
Leva príkaz k Rozobratiu nezastihol nepripraveného. Práve naopak. Jeho nábožensky založená rodina ho už od malička vychovávala ako Desiatok - jedna desatina zo všetkých súrodencov, ktorá bude "obetovaná". Keďže Lev je presne 10. dieťa v poradí, všetká "česť" prislúcha jemu. A Lev sa nebráni. Až kým sa cesty našich troch odsúdencov neskrížia.

Nebudem chodiť okolo horúcej kaše, Unwind sa mi hrozne páčilo. Nie je to však asi úplne štýl knihy, po ktorej by som sa natiahla v kníhkupectve. Už z obálky a anotácie je jasné, že pôjde o dosť temnú knihu, možno až strašidelnú a určenú skôr pre chlapcov, než pre dievčatá. Prečo som mala taký dojem, neviem. Ale mala som. Okrem toho som si myslela, že to bude jedna z tých prešpekulovaných kníh, ktoré sa tak hrozne snažia vyraziť čitateľovi dych, až to prepísknu. A dá sa povedať, že hoci som už od začiatku naskočila na autorov úžasný rozprávačský talent, až do skončenia prvej štvrtiny som si trochu držala odstup. Potom to už viac-menej nebolo je možné.

Unwind mi v úžasnosti pripomínalo (a predčilo) sériu Divergencia. Rozhodne nie v obsahu deja ako takom, ale skôr v atmosfére, dynamike a silných prepracovaných postavách. Až tu som si uvedomila, ako hrozne záleží na tom, kam sa kniha už pri jej publikácii začlení. Menej komerčného rozruchu, odlišný typ obálky, odlišný prístup k oslovovaniu cieľovej skupiny a človek by nikdy nepovedal, že ak má absťák po prečítaní Divergencie, dobre mu padne práve Unwind a nie všetky tie trápne dystopické napodobeniny Hier o život.

Nejdem sa tu obsiahlo rozpisovať o Shustermanovej genialite, odporúčam, aby ste si o tom vytvorili názor sami. Mne osobne (a hlavne nečakane) Unwind sadlo ako riť na šerbeľ. Milujem, ak má kniha hrozne veľa zvratov a ak vás tie zvraty privádzajú na hranice zúfalstva. Ak sa bojíte o svoje obľúbené postavy (menovite hlavne o Connora - baby bacha, hotness alert!) a do poslednej chvíle neviete, čo sa s nimi stane. Ak sa v knihe nachádzajú postavy, ktoré nedokážete odhadnúť a počas čítania desaťkrát zmeníte názor na to, či sú kladné alebo záporné. Ak sa nerozplačete počas nejakej vysokopredvídateľnej nervydrásajúcej záverečnej scény, ale naopak na miestach, kde by ste to vôbec nikdy nečakali. Ak vás jedna scéna dokáže psychicky úplne vyšťaviť a odstaviť, zhroziť a rozzúriť, iná zas naplniť vaše túžby po troche romantiky. Unwind má všetko a pre mňa je to prototyp jednej z najlepšie zvládnutých knihy, aké som kedy čítala.

Pripravte sa na odvahu aj strach, nádej aj beznádej, lásku aj nenávisť. Pripravte sa na vraždy, samovraždy, sprisahania či rebélie, pripravte sa na priateľstvá, bozky aj lásku. Prečítajte si Unwind.



10 komentárov:

  1. to môže byť super! to by som si prečítala, znie to zaujímavo 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Bolo to bombastické! Milujem, keď nečakane narazím na niečo, čo ma tak dostane :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. s mojou angličtinou môžem len dúfať, že to niekedy preložia, ale naozaj to vyzerá hrozne dobre :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Že rozobrať... to je príšerné :D A desivé :D A tá obálka k tomu! Keby to tak veľmi neodporúčaš, asi by som sa tomu oblúkom vyhla :D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. tak teraz si ma navnadila a poriadne :D predpokladám, že to budem musieť prečitať v angličinte, nie? a btw, skvelá recenzia :))

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Toto znie extrémne zvrátene. To si musím prečítať! :D
    Perfektná recenzia. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Judit, v tom pripade si proste MUSIS pozriet toto video od MainstayPro, zname aj vdaka tomu, ze natocili niektore sceny z hunger games.... to, ako zobrazili des a hrozu Rozobratia, to je... no, autenticke. Mala som zimomriavky: http://www.youtube.com/watch?v=9snP4HuRsr4

    OdpovedaťOdstrániť
  8. No vďaka za vynikajúci typ na knihu :) A renzia? Netreba opakovať, že som ju opäť zhltla celú ...

    OdpovedaťOdstrániť
  9. oooo toto vyzerá drasticky a zvrátene.. to si musím prečítať! skvelá recenzia, aj keď ťa preklínam za všetky tie skvelé tipy... :P

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Slečna Judit? Hovorila som vám, že nemám čas? No hovorila? Ak si dobre spomínam, tak áno, tak ma prosím vás nenahovárajte na ďalšie a ďalšie knihy! Ďakujem :)

    P.S.: Skvelá recenzia, čo si budeme klamať, že? :D

    OdpovedaťOdstrániť