utorok 16. októbra 2012

Páči? Nepáči? Malo by sa?

Chcela som sa spýtať, či sa vám už niekedy stalo, že sa vám nepáčila kniha, ktorá sa páčila snáď každému ale potom som si uvedomila, čo za sprostú otázku by to bolo. Jasné, že sa vám to už stalo. Keď už sa medzi sebou zvykneme na Goodreads občas poriadne rozhádať, tak je to väčšinou kvôli diametrálne odlišným názorom na nejakú knihu. 

Mňa prinútila zamyslieť sa hlavne opačná situácia. 
Už som na rozličných miestach na internete niekoľkokrát nariekala, že nemám čas čítať. Veľmi častý jav tuto v knižnej blogosfére, poviem vám. Tak veľa kníh a tak mááálo času. To je aj jeden z dôvodov, prečo si veľmi starostlivo vyberám, čo budem čítať. Hlavne to musí mať vysoké hodnotenie na Goodreads a veľa nadšených recenzií, totálne prevyšujúcich tie negatívne. Lenže v poslednej dobe, keď som začala trochu experimentovať a čítať aj horšie hodnotené knihy, u ktorých ma zaujala anotka alebo ich odporučila nejaká hodnoverná osoba na inom blogu, som bola prekvapená, ako sa mi páčili. Aj napriek tomu, že moje nadšenie zdieľalo podstatne menej ľudí, než na knihu pindalo. Takže seriózne zvažujem, že sa prestanem tak veľmi orientovať na úžasné hodnotenie a dám viac na svoj inštinkt, ktorý som doteraz poväčšine zaryto udupávala. 

Vybrala som pre vás dve knihy, pri ktorých som išla s názorom proti prúdu. Aké sú tie vaše?

Málokomu sa páči, mne áno:

Megan McCafferry - Bumped

Táto séria je výnimočná už len tým, že má dva diely namiesto obvyklých troch. Ďalšia výnimočnosť spočíva v tom, že vás pri jej čítaní nezachráni ani najrozsiahlejšia verzia Anglického výkladového slovníku. Bumped (a jej pokračovanie Thumped) je zhátlanina náhodných slov, z ktorých 50% by sa dalo asi najlepšie charakterizovať ako niečo medzi podstatným menom, citoslovcom a výkrikom do tmy. Málokto sa prenesie cez zložitý text a zdanlivo chýbajúcu pointu, no ten, kto je ochotný otvoriť si trochu viac svoju myseľ, objaví zázračný príbeh nepochopenej autorky. Megan McCafferty je expert na písanie kníh, ktoré sú plné hlúpych ľudí, zvrátenej spoločnosti a šibnutých pravidiel - vecí, ktoré väčšinou čitateľov iritujú. Pravdou je, že Megan sa vo svojich dielach vlastne vysmieva dnešnej spoločnosti. 
V sérii Jessica Darling je to výsmech celému americkému "high school" systému s jeho kastovaním, potláčaním vlastnej identity a mnohými špecifickými absurditami, ktoré sú pre Ameriku charakteristické. A je to hrozne vtipné. Bumped zasa rieši problematiku tehotných tínedžeriek. A tiež je to hrozne vtipné.
Hlavnými hrdinkami sú sestry-dvojičky, rozdelené hneď po pôrode. Harmony žije v náboženskej komunite, kde sú dievčatá od detstva vychovávané v duchu rodinných tradícií - vydať sa čo najskôr a potom už len rodiť a rodiť, až kým z nich v 18-rokoch vírus neurobí neplodné ženy. Naproti tomu Melody je profesionálna "baby mama", ktorá za peniaze porodí dieťa bezdetným párom. Momentálne sú všetky oči na nej, pretože jej agentovi sa podarilo spárovať ju s najžiadanejším oplodňovačom doby - Jondoeom. Škoda len, že Melody už miluje jej geneticky nie príliš priaznivo vybaveného najlepšieho kamaráta. Náhodná zámena identít spúšťa lavínu nedorozumení a je začiatkom rovno dvoch nádherných a originálnych romancí. 

Málokomu sa nepáči, mne áno.

Aimee Carter - The Goddess Test

Toto je taká príšernosť, že ak sa ju nejaké slovenské vydavateľstvo rozhodne preložiť, tak emigrujem. The Goddess Test je veľmi nebezpečná kniha, lebo má lákavú anotáciu. Grécka mytológia, riešenie hádaniek a zdolávanie skúšok...Kto už len TOTO nechce čítať? 
Ľudia, TGT je taká blbosť, že tá dáma, čo ju vymyslela si musela robiť srandu a všetci ju omylom vzali vážne. 
Budem sa tváriť, že všetci ste už čítali aspoň jednu grécku báj. Určite teda viete, akí sú grécki bohovia - nemilosrdní, zvrhlí, chlípni, krutí a ak sa k niekomu zachovajú pekne tak nie preto, lebo ho majú radi, ale preto, lebo z toho nejako profitujú. Aimee vzala týchto epických bohov, totálne ich sprznila, urobila z nich bandu ciciniek, ktoré nielenže sa starajú o niekoho iného než o seba ale ešte k tomu sú ochotní hrať sa nejakú hru na sedem smrteľných hriechov, ktoré sú mimochodom kresťanskou záležitosťou. To ale očividne nikomu nepríde divné. Aby bola hanba dokonaná, autorka sa rozhodla Hádesa pomenovať Henry. Henry je panic. V pohode, šak čo...
Nejdem pokračovať, lebo sa mi začína páčiť toto kydanie na knihu (už som si dávno neuľavila) a za chvíľu sa nebudem vedieť zastaviť. Každopádne čo práve na tejto knihe každý vidí, to nikdy nepochopím. 

Bože, teraz rozmýšľam, že si na blogu urobím knižný pranier, kde budem sprdávať zlé knihy. Prosím, vyhovorte mi to. 

32 komentárov:

  1. 8D tú druhú knihu si chcem prečítať kvôli tematike 8D takže budem k nej pristupovať opatrne, keďže si ju takto spindala 8D
    Hádes a panic? ach bože, veď to by mal by najväčší chlípnik na svete aj pod ním 8D žeby to bol ďalší "presladený upír"? 8D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. aj presladený upír by bol lepší než panic Henry...

      Odstrániť
    2. Wait... what?! Henry je panic?! Nebol náhodou ženatý? A nie je Boh podsvetia? Bože, bože, bože! Ja tú knihu už nechcem čítať :D

      Odstrániť
    3. tak ti poviem, simonka, že si podstatne lepšie informovaná než autorka tejto knihy. ale náhodou aj Henry bol myslím ženatý. Nepýtaj sa ma ale, prečo bol panic.

      Odstrániť
  2. "...autorka sa rozhodla Hádesa pomenovať Henry. Henry je panic." ZOMRELA SOM TERAZ :DDDD To musí byt knižočka!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. bože vy ako rýchlo čítate? šak ešte len teraz som to zverejnila :D
      A hej je to umelecké dielo...

      Odstrániť
    2. tak jasne, človek je na fejse, uvidí tvoj príspevok, rýchlo preklikne na tvoju stránku (ktorú mám btw v záložkach) a s rýchlym čítaním problém nemám :)hugs

      Odstrániť
    3. ach, the power of Facebook...:) A moja stránka je v niekoho záložkach! *happy dance*

      Odstrániť
  3. Ja si občas knihu TGT po kúsočkoch čítam ale, teraz si začínam myslieť, že ešte kým som len na začiatku s tým skončím.,,Aimee vzala týchto epických bohov, totálne ich sprznila, urobila z nich bandu ciciniek" .... tak toto asi nebude velmi dobré čítanie ...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. radšej si vezmi do ruky grécke báje, dá ti to rozhodne viac. Ale zas každý si musí vyskúšať na vlastnej koži, čo mu sadne.

      Odstrániť
    2. Ako zatial ma to nebaví, nejak som čakala, že sa to ešte rozbehne.... Ale napríklad taký Starcrossed je už oveľa lepšia kniha......;)

      Odstrániť
    3. tak nedá sa povedať že sa to už nerozbehne....ale proste hlúúúpe to je aj rozbehnuté :D

      Odstrániť
    4. Na Řecký motiv je výborná série Percy Jackson, ale tam se člověk musí překousat přes první 2 díly, které jsou trchu dětštější - vpodstatě je to ve stylu Harryho Pottera, každý další díl o trochu vážnější a dospělejší :)
      TGT si ještě rozmyslím, jestli budu v budoucnu číst, zatím ale rozhodně ne :D

      Odstrániť
  4. myslím, že v našich končinách už o TGT nikdo ani nezavadí pohledem :D a naopak, knižní pranýř rozhodně podporuju, sprdnout blbou knihu a ušetřit tak chvilky s nevěřícím výrazem ve tváři neopatrnému čtenáři či čtenářce je rozhodně chvályhodná snaha ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. to by som sa ale musela prinútiť dočítať všetky zlé knihy do konca a nevyprdnúť sa na nich, keď ma nebavia. ale zišlo by sa. potom pôsobím mylným dojmom, že som veľmi mäkká :D

      Odstrániť
  5. Judit zabila si ma :D :D again :D celu druhu cast som sa rehotala jak debil... v praci... skoro som spadla zo stolicky... to mi fakt nerobi dobre meno :D :D ale tebo urcite hej :D
    na Bumped sa chystam uz tak dlho!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ja si myslím, že tebe sa Bumped určite bude páčiť :)

      Odstrániť
  6. Judit, kľudne si vytvor zdrbávaciu rubriku, bolo by to skvelé. Ty si uľavíš, my sa zasmejeme :-)

    Teraz sa trochu zahrám na grammar naziho: Slovné spojenie "Málokomu sa nepáči, mne áno" mi nedáva zmysel. Chápem, že si chcela zachovať slovný zvrat "málokomu sa ...", ale skoro sa mi z toho zasekol mozog. Lepšie by bolo asi vykašľať sa na efekt a uprednostniť zmysel: Väčšine/mnohým sa páči, mne nie.
    Jo, a Hádes sa skloňuje Háda, zhátlanina je správne zlátanina a "Melody už miluje jej geneticky" by bolo asi lepšie "svojho".
    Samozrejme nič v zlom, len trochu mudrujem. Každý občas potrebujeme korektora a nakoniec sme za opravy vďační. Či to len ja?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. poviem ti pravdu, niekedy radšej siaham po efekte, než po spisovnej slovenčine a správnej štylistike. ale pochybujem, že existuje niekto, kto si to ešte nevšimol :)
      Možno by 90% ľudí preferovalo, keby som písala iba tak, ako sa veci majú písať, ale keď už musím nad niečím sedieť viac než 5 minút a dumať ako sa to správne píše, tak si hovorím do kelu aj s tým, veď za tieto veci sa predsa nevisí. Aj keď rozprávam, tak nerozprávam spisovne a vyletujú mi z úst totálne bludy. Moje obrovské priznanie: Neovládam dokonale spisovnú slovenčinu a myslím, že s tým dokážem žiť.
      Ja neviem, čo napísať k zvyšku? Ďakujem? Za opravu. Ja neviem, mne to celé príde také divné. No tak sa Hádes skloňuje Háda. Ja viem, že si to nemyslela zle, panebože nie som totálna krava, ale nikdy neviem, ako mám na také komenty reagovať. Tak asi len, že ďakujem.

      Odstrániť
  7. Souhlasím s tím, že Bumped je skvělá kniha/série :D Dost mě překvapilo, jak se mi to líbila navzdory tomu nízkému hodnocení :) Na Jessicu Darling se taky někdy vrhnu (kdyby jen den měl 30 hodin a nebo bych nepotřebovala spát :D)
    Jinak knižní pranýř založ! Zábavných článků není nikdy dost a alespoň budeme vědět, co nečíst :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ja si pamätám keď si čítala Bumped a normálne som tŕpla, čo na to povieš :D A Jess D. si prečítaj, aj keď to sa rozbieha trochu pomalšie než Bumped ale je to perfektné!

      Odstrániť
  8. Hlavne to musí mať vysoké hodnotenie na Goodreads a veľa nadšených recenzií, totálne prevyšujúcich tie negatívne.

    To robím presne aj ja. :D Asi by som s tým mala prestať. :D Ale keď ja si vždy poviem, že keď sa to páči väčšine, bude sa to pravdepodobne páčiť aj mne.

    Článok je pravda skvelý ako vždy. Len tak ďalej. :) A ja by som aj celkom privítala sprdávacie recenzie, všetci totižto všetko len chvália, začína mi to liezť na nervy. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. som rada, že nie som jediná, kto robí taký náročný vstupný výber :D
      a ďakujem za pochvalu, o sprdávacích recenziách vážne uvažujem :)

      Odstrániť
    2. ale zas nechcem prejsť nejakú tú pomyslenú hranicu a knihy obzvlášť degradovať, tak ešte sa uvidí, ako to budem robiť.

      Odstrániť
    3. samozrejme že nie v zmysle degradovať knihy, ja som skôr myslela, že by si proste napísala, čo sa ti nepáčilo, prečo sa ti to nepáčilo (nejakým vtipným mierne sprdávacím spôsobom :P) a nakoniec by si mohla dodať niečo v zmysle komu by sa kniha mohla páčiť. :) v každom prípade, nech už to urobíš ako chceš, verím, že to bude skvelé :) priznám sa, že už mi väčšina blogov príde ako cez kopirák, všetci píšu o recenzákoch, ktoré ich skoro všetky úplne nadchnú.. a ak aj nie, odbijú to vetou "nebolo to pre mňa", takže hocičo nové a originálne vysoko oceňujem :)

      Odstrániť
  9. Bumped a Thumped mám hrozne rada, sú geniálne a nedám na ne dopustiť.^^ Len škoda, že nie je preklad, nemôžem ich dostatočne odporúčať - napr. kamarátkam, ktoré po anglicky nečítajú.:P
    The Goddess Test... ehm... k tomu som sa plánovala dostať (Čítanie na slepo:P)... a teraz neviem... No, začnem a prinajhoršom ju nedočítam.:P

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ja si zas vravím, že možno aj dobre že sa Bumped neprekladalo, pretože tam si neviem predstaviť, že by sa prekladom zachovala pôvodná atmosféra...a TGT si prečítaj, za skúšku nič nedáš :D

      Odstrániť
    2. To je fakt, vždy lepší žiaden preklad ako na nič preklad...:D
      Veď hej, len sú knihy, ktoré si tiež chcem prečítať a navyše je veľmi pravdepodobné, že budú skvelé...:D

      Odstrániť
  10. Ja som jediná osoba, o ktorej viem, že sa nepáči VA :D Dala som tej sérii dve šance a môj názor to nezmenilo... a teraz, keď už to má tristo kníh a štyritisícpäťsto spin-offov od toho bočím tak ako sa dá :P

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Dorota

    Knižný pranier! Knižný pranier! Knižný Pranier!!!
    Nech tečie krv! Baaaaaa!

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Pozor, že chcem poslať dôležité informácie každému, kto to práve čítal, dajte si pozor na falošné kúzla, hľadám pomoc viac ako 3 roky, nikto mi nebol schopný pomôcť. Moje meno je Roshney Perez z Kanady, chcem sa tu podeliť o svoj skutočný životný príbeh. Kvôli ľuďom, ktorí trpia rovnakým problémom ako ja, som bol bezdetný deväť rokov od manželstva. Manžel ma opustil, pretože som mu nemohol dať dieťa, chodil s inou dámou, plakal som deň a noc, pretože milujem svojho manžela toľko, hľadal som pomoc všade, až minulý mesiac som videl podobný komentár na internete zdieľa žena, ktorá žiada ľudí, aby sa spojili s Dr. Ogbidim o akúkoľvek pomoc, a tak som ho rýchlo kontaktoval, aby mi pomohol. Ogbidi odpovedal a povedal mi, že moje problémy skončili, takže po vykonaní všetkých rituálov som dostal výzvu od manžela, aby som mu odpustil, rýchlo som prijal jeho ospravedlnenie, minulý mesiac, odkedy sa môj manžel vrátil, Som tiež šťastný, že môžem povedať, že som tehotná. Dr. Ogbidi priviedol späť môjho manžela so svojimi magickými silami a dal mi nejaké bylinky, aby som si vyčistil lono kvôli rýchlej plodnosti. Hovorím to preto, lebo som mu už povedal, že jeho meno zdieľam v rádiu a na internete, aby ľudia vedeli o jeho dobrá práca, pre tých, ktorí by mu chceli poďakovať za mňa alebo za tých, ktorí potrebujú riešenie svojich problémov, by sa mali skontaktovať prostredníctvom e-mailu: ogbidihomeofsolution1@gmail.com.

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Žijem v Spojených štátoch. Pred dvoma rokmi som sa oženil s dámou menom Melena, mali sme spolu dve deti, boli sme veľmi šťastní, že sme manželia, takže keď cestujem na služobnú cestu do Brazílie, strávil som v Brazílii 1 rok. môj druh podnikania, ja a moja žena sme sa neustále rozprávali po telefóne, rozprávali sme sa na internete, nikdy som nevedel, že ma moja žena začala podvádzať tým, že som chodil so svojím priateľom zo starej školy menom Mark, nikdy som nevedel, že niečo ide zle, kým som sa nevrátil z mojej cesty, potom sme s manželkou začali mať problémy, chodí von a vracia sa neskoro v noci, zmenila sa zvláštnym spôsobom, ktorý som nevydržal, snažil som sa urobiť všetko pre to, aby som ju potešil, ale to zhoršilo sa, tak jedného dňa odišla z domu a už sa nevrátila, pokúsila som sa ju osloviť, ale nijako som sa k nej nedostala, nikdy som nevedela, že cestovala so svojím novým milencom, ktorým bol Mark, veľmi som ju chcela kvôli deťom, ktoré ona odišiel pre mňa a pretože som ju tiež tak veľmi miloval, kvôli zlomeniu srdca, do ktorého ma dala, som vošiel hľadanie skutočného čarodejníckeho kúzla Bol som dvakrát podvedený kúzelníckym čarodejníkom, ale nikdy som pri hľadaní neochabol, pretože chcem šťastný život so svojou ženou, takže jedného rána som videl svedectvo o čarodejníckom kúzle Dr. Adeleke, takže som ho kontaktoval cez whatsapp : (+27740386124) a na e-mail: (abba5019@gmail.com) na moje najväčšie prekvapenie urobil pre mňa život opäť mužným, moja žena sa vrátila ku mne, vzal som ju späť a ja som teraz s manželkou vyrovnaný kúzelníkom

    OdpovedaťOdstrániť