pondelok 22. novembra 2010

Recenzia: Diana Gabaldon - Cizinka

Názov: Cizinka
Originálny názov: Outlander
Autor: Diana Gabaldon
Vydaveteľstvo: Plejáda, 2010

Tagy: história, Škótsko, ľúbostný príbeh, cestovanie v čase, sága
Rozprávač: I. a II. kniha: 1. osoba (Claire) 
                    III. kniha a vyššie: 1. osoba (Claire) + ďalšie pohľady v 3. osobe


Ak žijete v Čechách, možno ste si v kníhkupectvách všimli knihu s takouto obálkou:


Ak ste zo Slovenska, možno ste túto knihu našli na internete. A možno ste už nad ňou aj rozmýšľali. A možno ste o nej nemohli nájsť dostatok informácii. Tak to treba rýchlo zmeniť. 

Outlander series, alebo séria Cizinka je 8 dielna sága, ktorá sleduje osudy zdravotnej sestričky z II.svetovej vojny, Claire a muža jej života, škótskeho povstalca z 18. storočia., Jamieho. Ehm, že vám trochu nesedia časy? Čítajte ďalej!

Je rok 1945 a druhá svetová vojna sa práve skončila. Američanka Claire Randall a jej manžel Frank, ktorý bojoval na fronte sa chystajú na druhé medové týždne, aby sa po rokoch znovu trochu zblížili a zabudli na hrôzy, ktoré zažili. Frank je historik, posadnutý svojim rodokmeňom a tak sa rozhodne dovolenku spojiť s užitočným a vyberú sa do Škótska, kde plánuje pátrať po svojich predkoch. Najviac je fascinovaný svojim prastrýkom-kapitánom Randallom, prezývaným Black Jack, ktorý zohral dôležitú úlohu v známej bitke pri Cullodene v roku 1746. 
Zatiaľ čo je Frank zasypaný listinami a dokumentmi, Claire si kráti chvíle prechádzkami po škótskej vysočine. Na jednej výprave narazí na zvláštne miesto nazývané Craigh na Dun, ktoré je takmer presnou zmenšeninou známeho Stonehenge. Keď sa Claire priblíži ku hromade kameňov, počuje odrazu akési hlasy ľudí. A potom ich nielen počuje ale aj vidí. Lenže títo ľudia majú čudné oblečenie, jazdia na koňoch a oháňajú sa mečmi. Odrazu pred ňou stojí Frank. Ibaže to nie je Frank. Jeho dych smrdí po alkohole, jeho prízvuk absolútne nesedí a očividne je pripravený vziať si čo chce od bezbrannej ženy hneď na mieste, medzi stromami. Claire je z rúk šialenca, ktorý vyhlasuje, že je Black Jack vytrhnutá ďalšími šialencami, tentokrát s ostrým škótskym prízvukom. Najprv si myslí, že všetko naokolo je len nejaká fraška, oslavy historickej udalosti alebo natáčanie filmu. Keď ju však jej škótski "záchrancovia" začnú na silu ťahať preč od Craigh na Dun a od jej manžela pretože ju považujú za anglickú špiónku, prestáva jej byť všetko jedno. Claire si síce eventuálne získa ich dôveru, keď vďaka svojim ošetrovacím schopnostiam zachráni život mladému Jamiemu, postupne sa však vzdáva nádeje, že Franka čoskoro uvidí a začína prijímať fakt, že sa nejakou hroznou náhodou ocitla v minulosti, z ktorej nepozná cestu späť.
Zo všetkých problémov, do ktorých sa Claire pri svojom výlete v čase dostala, najväčším ostáva Black Jack a jeho odhodlanie vziať si, čo si nestihol vziať v lese. Jediným východiskom z jej situácie je zmeniť si status nevydatej cudzinky na ženu škótskeho šľachtica. Alebo aspoň bývalého šľachtica a súčasného utečenca pred zákonom, Jamieho. Ten je síce o niekoľko rokov mladší než Claire, ale zúfalé situácie vyžadujú zúfalé činy a tak sa Claire s vedomím, že mohla dopadnúť aj horšie vydáva po druhýkrát. Veď je to len dočasné. Kým nenájde spôsob, ako sa vrátiť späť...

Nikdy som nečítala nič podobné, ako Gabaldonovú a mám pocit, že ani nikdy viac nebudem. Sú veci, ktoré sa dajú ošľahnúť inými autormi. A potom sú veci, ktoré sa nikdy v živote nikomu nepodarí napodobniť. Tak ako tínedžeri uctievajú Bellu a Edwarda, Clary a Jaca, Noru a Patcha, tak budú dospelí uctievať Claire a Jamieho. 
Jamie má sotva dvadsať rokov keď spoznáva Claire a takmer nulové skúsenosti so ženami, ale je ochotný vziať si ju a poskytnúť jej bezpečie aj na úkor toho, že sám si nikdy nebude môcť vybrať manželku a nespozná pravú lásku. Alebo predsa?
Hoci prvý diel je písaný výhradne z Clairinej perspektívy (v ďalších dieloch sa zo všetkých možných perspektív zošaliete), teoreticky môžme pozorovať vývoj ich vzťahu z dvoch strán. Na jednej je tu Claire, ktorá je síce svojim spôsobom priťahovaná k Jaimemu, ale nikdy ani len nezvažuje, že by s ním mala ostať do konca života. Manželstvo s ním je pre ňu núdzové a hlavne dočasné riešenie. Musí sa vrátiť k Frankovi, ktorý určite zomiera strachom o ňu. Frank je skutočnosť. Toto je len nejaký hrozne zvláštny sen, z ktorého sa, dúfa, čoskoro prebudí. 
Na druhej strane tu máme Jamieho, ktorého rodina je síce šľachtického pôvodu, no on sám sa musel všetkého vzdať keď sa z neho stal muž na úteku pred pykaním za zločin, ktorý nespáchal. Claire nemôže ponúknuť nič, okrem sľubu, že ju bude ochraňovať, aj keby za ňu mal položiť život. Je síce pravda, že Claire nemá s kým porovnávať, no Jamiemu rozhodne netrvá dlho, kým sa do svojej peknej ženušky zamiluje. Nevadí, že sa poznajú len krátko, majú predsa pred sebou celý život na spoznávanie...

Cizinka je spolovice veľký ľúbostný príbeh ktorý prekonáva čas a spolovice historické veľdielo, v ktorom spoznávate škótske dejiny, zvyky, tradície, krajinu. Všetky historické fakty sú šikovne zakomponované do pútavého príbehu, takže vás kniha neunudí svojou vecnosťou a náučnosťou. Akčná zložka tiež nie je vôbec zanedbateľná. Okrem nebezpečných situácií, do ktorých sa Claire nepretržite dostáva a z ktorých ju musí jej nový manžel vyťahovať, máme tu aj obrovskú hrozbu blížiacej sa zničujúcej bitky pri Cullodene, počas ktorej, ako sa Claire dozvedela od Franka, zomrú tisícky ľudí. Všetkých, ktorí priahnu po divokej non stop akcii a rýchlom spáde však musím vopred varovať, toto nie je historický thriller ale sága, sledujúca život dvoch ľudí aj v menej "akčných" časoch. Čo je však lákavé je, že ak si práve nebudete hrýzť nechty od napätia, budete sa rozplývať nad našimi dvoma novomanželmi. Ako tak totiž plynie čas, Claire sa začne otvárať Jamiemu a možnostiam, ktoré život s ním prináša. Dokázal by Jamie pochopiť, ak by sa mu priznala odkiaľ naozaj prišla? Mohol by jej pomôcť zvrátiť obrovské krvipreliatie? Mohol by jej pomôcť nájsť cestu domov? A bude vôbec Claire schopná opustiť človeka, do ktorého sa beznádejne zamilovala?

Kniha Cizinka je určená skôr pre staršieho čitateľa. Nie je to len kvôli trochu viac obrazným intímnym scénam (menej obrazné než u Wardovej alebo Kenyonovej ale predsa) ale aj kvôli celému kontextu, ktorý je smerovaný na trochu staršie publikum. Ako som už spomínala, nedokážem vám to uľahčiť a prirovnať to k nejakým iným knihám, nakoľko nič podobné nepoznám. Od "young adult" literatúry sa líši stupňom vyspelosti. Od romancí pre dospelých typu J.R.Ward sa líši stupňom reálnosti a väčším obsahom akcie. Od klasických rodinných ság sa líši silnejšou romantickou zložkou. Od historických kníh sa líši prepracovanejšou dejovou zložkou. 
V Čechách zatiaľ vyšiel len prvý diel a ohľadom pokračovania som ešte do dnešného dňa nedostala z vydavateľstva odpoveď. Nakoľko si viem predstaviť, že preklad knihy je veľmi náročný, nevzdávam sa nádeje, že čoskoro vyjde v preklade aj druhý diel s originálnym názvom Dragonfly in Amber. Celý zoznam dielov si môžete prečítať nižšie:

Outlander (vydané v roku 1991, v ČR v roku 2010)
Dragonfly in Amber (1992)
Voyager (1994)
Drums of Autumn (1997)
The Fiery Cross (2001) 
A Breath of Snow and Ashes (2005)
An Echo in the Bone (2009)
Kniha č. 8 - názov neznámy (2011 alebo 2012)

The Exile - grafická novela vydaná v roku 2010, prerozprávanie Cizinky v obrázkovom prevedení z Jamieho pohľadu (že vraj)


Knihy označené žltou farbou som už prečítala. Po Drums of Autumn som si musela dať pauzu, nakoľko čítať tieto knihy za sebou je mierne spánkovo vyčerpávajúce, keďže tak trochu neviete, kedy prestať. Môj detox trval takmer mesiac a teraz sa snažím ovládnuť a pokračovať v čítaní až po štátniciach v lete.
Chcem upozorniť, že ak sa rozhodnete knihy čítať v anglickom jazyku, očakávajte dosť veľký boj so škótskym nárečím, skákanie v čase, skákanie z rozprávania v prvej osobe na rozprávanie v tretej osobe a rozprávanie z pohľadu niekoľkých osôb. Posledné tri zmienené začínajú až v treťom dieli, prvé dva diely sú písané výlučne z pohľadu Claire a výlučne na jednej časovej úrovni. Potom vám z toho všetkého začne preskakovať ale už bude neskoro, lebo v tretej knihe už budete na všetko tak namotaní, že vám bude srdečne jedno, ako chaoticky to je písané.

Moje hodnotenie:


Použité obrázky: NeriahNee, StuckInThe90s

14 komentárov:

  1. Zadovážila som si Cizinku až po tom, čo som si o nej prečítala na tvojom blog-u. Jediné čo mi napadne - vynikajúca voľba, už dlho som nič takéto očarujúce a zároveň miestami kruté nečítala. Po vynikajúcej série VA (už sa teším na záverečný diel) to bolo pre mňa to ďalšie orechové - aj keď z dosť iného súdka.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ooo tak to som rada, že ťa môj tip nesklamal :) a teda VA je naozaj z dosť iného súdka :D Ale máš pravdu, aj keď sú tieto série úplne odlišné, obidve majú niečo do seba. A druhý diel Ciznky by mal vyjsť už tento mesiac!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Už ju mám :-)
    Diplomovka napísaná, teraz je na pláne učenie a potom ...
    Už som ju začala čítať, ale, odložila som ju na neskôr, keď si ju budem môcť vychutnať bez všetkých tých štátnicových povinností, tak ako si to táto kniha určite zaslúži.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. The Outlander mně uchvátil, pravda - na Měděného jezdce to nemá, ale je to knížka, která stojí za přečtení. Jediné, co mně trochu (víc) zklamalo, je český překlad, který mi přijde nedokonalý... (Originál jsme nečetla - zatím, ale chystám se na něj...) V knížce je i mnoho překlepů.... Ale vzhledem k tomu, že se po přečtení druhého dílu stejně uchýlím k anglickému originálu, dá se to snést... :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. ako to robis, ze kazda recenzia, ktoru napises ma hned nuti pridat dalsiu knihu do to-read listu a neviem sa dockat kym ju precitam?:)ale diky za tip! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Haha, presne o to sa vždy snažím :D Som škodoradostne rada, že mi to väčšinou vychádza :) A nemáš za čo!

      Odstrániť
  6. Ahoj, podle tvé recenze mě tato kniha velmi zaujala a mám v plánu si ji koupit. Nevíš jestli jsou u nás přeloženy ještě nějaké série typově podobné? Mám ráda "tlusté" knihy :)) Děkuji!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jednoznačne odporúčam sériu Tatiana a Alexander od Paulliny Simonsovej. Sú to 3 knihy, nie sú to síce až také bichle, ale obsahovo sú veľmi bohaté a typovo veľmi podobné Cizinke.
      Jednotlivé diely idú v poradí:

      Mědený jezdec
      Taťána a Alexandr
      Letní zahrada

      Moja recenzia na Medeného jazdca, ak by ťa zaujímala: http://loveinbooks.blogspot.sk/2011/12/recenzia-paullina-simons-bronze.html

      Odstrániť
  7. Judit, v akom jazyku si to citala? Zvazujem kupu v anglictine, ale to stare skotske narecie ma odradza (inak tak na urovni B2-C1 a ostatne knihy citam v AJ). Pokial si mala cesky preklad - bol dobry?

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ahoj,
    ak si taký level, ako píšeš, tak ti radím originál :) Ja som knihu prvýkrát čítala v angličtine keď som ešte nebola ani zďaleka tak sčítaná, ako som teraz a môj level angličtiny bol niečo medzi B1-B2. Netvrdím, že som s tým hlavne zo začiatku nebojovala, ale časom som sa do toho dostala a už to šlo.
    K škótskemu nárečiu - Nie je sa zas až tak čoho báť. Škótske slová sa veľmi často opakujú a ich význam sa dá takmer vždy vydedukovať z kontextu. Nie je to tak, že čítaš nejaké dlhé súvislé odstavce po škótsky. Je tam toho tak akurát aby to dodalo atmosféru a autentickosť, ale v podstate rozprávačom v prvej knihe je iba Claire, ktorá nepoužíva škótske nárečie - vyskytuje sa tým pádom iba v dialógoch, ktoré sa vždy tak nejako lepšie rozumejú :)
    A čo sa týka českého prekladu, ja som si najprv myslela, že je úplne super, pretože som si knihu v češtine prečítala asi 2 roky po tom, čo som ju čítala v angličtine a už som si žiadne detaily nepamätala. Sám o sebe je český preklad úplne v pohode, ale nedávno som čítala knihu znovu, v angličtine, a popri tom som si otvorila aj verziu v češtine a zistila som, že mnohé moje obľúbené výroky a situácie v knihe boli preložené tak, že sa úplne vytratil ich význam/humor/romantickosť...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dakujem, skusim to. navnadili ma fotky zo serialu:)

      Odstrániť
  9. Prve 4 super, 5+6 slabota

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Nádherná recenze! Hrozně moc se těším na to, až se do knížek pustím :3

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Nikdy neprestane udivovať každého, kto hľadá jeho pomoc. Je nepochybne najlepší so svojimi magickými silami. Ďakujem vám veľmi pekne za to, že ste sa vrátili po 5 mesiacoch rozchodu so svojou bývalou priateľkou. WhatsApp Lord Zakuza na +1 740-573-9483 za to, že je veľkým a mocným kúzelníkom, ktorému dôverujem. Aj v tejto nedávnej pandemickej kríze na celom svete sa pánovi Zakuzovi podarilo priviesť späť moju bývalú priateľku do 48 hodín so silnou mágiou po zaplatení predbežného poplatku vo výške 370 EUR, aby získal potrebné veci na to, aby svoju prácu vykonal a potom, čo on skončila, moja bývalá priateľka sa ku mne vrátila do 48 hodín a dnes sme jednoducho sami najlepšími. S Lordom Zakuzom môžete komunikovať prostredníctvom linky WhatsApp na čísle +1 740-573-9483, aby ste dostali akúkoľvek pomoc vo vašich vzťahoch / manželstvách.

    OdpovedaťOdstrániť