utorok 30. októbra 2012

Alyson Noël - Kruté leto: Zdravšie, než solárium! (RECENZIA)

Názov: KRUTÉ LETO
Originálny názov: Cruel Summer
Autor: Alyson Noël
Vydavateľstvo: Slovart, 2012
Hodnotenie na Goodreads: 3,67

Nudafaktor: 1/5
Srandafaktor: 4/5
Lovefaktor: 3/5
Plačfaktor: 3/5
Šokfaktor: 2/5
Drámafaktor: 4/5

Odporúčam: Ak máte chuť navodiť si pravú letnú atmosféru v ktorýkoľvek deň v roku a chcete niečo ľahko stráviteľné
Neodporúčam: Ak už do čítania idete s vedomím, že nemáte radi autorku a neveríte, že by to mohlo byť dobré. (v tom prípade odporúčam jednoducho neísť do čítania so žiadnymi predsudkami)

Čo sa stane, ak pošlete svoju mladistvú dcéru v pubertálnom rozkvete na celé leto na akýsi zapadnutý grécky ostrov? No, určite sa vám za to nepoďakuje... 
Pripomeňte si
Colby dlho a usilovne drela na tom, aby sa stala pravou rukou najobľúbenejšieho dievčaťa na škole a aby jej meno začalo v kruhoch stredoškolskej smotánky niečo znamenať. Keď sa jej to konečne podarí, a keď to všetko príde ešte aj s úžasným bonusom v podobe straty panenstva s tým najvychytenejším školským lámačom sŕdc, Colby sa prvýkrát v živote cíti šťastne a dôležito. Je síce pravda, že jej nová najlepšia kamarátka jej takmer nikdy neodpisuje na správy a nedvíha telefóny a strata jej panenstva trvala dohromady asi 1 minútu, ale to je len taký menší detail, malinká chybička krásy na niečom, čo má byť skvelé leto plné zábavy a nových zážitkov. Ibaže žiadne leto plné zábavy a nových zážitkov sa, zdá sa, nebude konať, lebo Colbyní rodičia sa rozhodli rozviesť a odpratať svoju jedinú dcéru ďaleko preč od epicentra rodinnej pohromy. Colby je tak na začiatku prázdnin posadená na lietadlo a vypravená k svojej čudáckej tete na ostrov bez nákupných centier a s veľmi obmedzenými komunikačnými vymoženosťami. 

Kruté leto bolo strááášne milé letné čítanie ako stvorené nie na leto ale práve na takéto hnusné jesenné dni, keď si len želáme, aby sme mohli vyvaľovať pupky niekde v Grécku. Pláže, more, grécki junáci - mne osobne viac k šťastiu netreba, ak sa bavíme o ľahkom prázdninovom a pseudoprázdninovom čítaní. Aj tak  sa mi toho ale dostalo o čosi viac. 
Colby je už tradične hrdinka, na akú sme u Alyson Noëlovej zvyknutí - zo začiatku dobre že nie satanovo dieťa s úplne pomýlenými hodnotami a plytkým pohľadom na svet a na konci...no však sami uvidíte. Colby rozhodne dostala priestor na svoj duchovný a psychický rozvoj, ktorý bol akosi v uplynulých 17-tich rokoch jej života kruto zanedbaný a preto z nej vyrástlo to, čo z nej vyrástlo. Povedala by som však, že vzhľadom na to, ako sa počas knihy správali jej ignorantskí rodičia, nemala veľmi dobrý manuál na upgrade svojej osobnosti. 

Úplne najlepší na celej knihe je fakt, že je písaná v štýle rôznych denníkových zápiskov, blogových príspevkov, pohľadníc a mailov a vďaka tomu sa to číta takmer samo. Lebo šak kto normálny nerád číta cudziu korešpondenciu...
Čo sa týka romantickej zložky, nie je to síce celé len o nej, ale myslím, že je do príbehu celkom pekne a vkusne zakomponovaná a zároveň nezaberá veľa miesta. Pretože Colby má aj iné problémy než randiť so sexy domorodcom Jannisom (čo sa nám môže zdať miestami trochu nefér), romanca tvorí len zhruba jednu štvrtinu knihy. Zbytok je venovaný ďalším existenčným problémom akými sú nechápaví rodičia, mačka, ktorá vás nenávidí (ale paradoxne jej nikto iný nevadí), hlúpe kamarátky, šibnutá teta bez internetového pripojenia a mnohé iné životné radosti. 

Úplne som samú seba nechápala, keď som sa ku koncu knihy odrazu zbáčila že mi tečú slzy. Nie, nie preto, lebo to už končilo ale preto, lebo Alyson očividne veľmi rada zabíja náhodné postavy vo svojich knihách a to hlavne vtedy, keď to najmenej čakáte. Ale myslím, že už som prezradila až až a zbytok by ste si mali prečítať sami. Okrem toho sa aspoň dozviete, či sa z Colby nakoniec stane plnohodnotný človek hoden začlenenia sa do spoločnosti alebo ju rodičia ponechajú aj naďalej v karanténe v zapadákove, kde na jej mozgovú plytčinu aspoň nenarazia žiadne lode. 

Na záver mi ešte nedá takto virtuálne potľapkať po pleci prekladateľku, vďaka ktorej kniha nestratila mladistvý nádych, no zároveň nebola zosmiešnená nejakým nevkusným tínedžerským slangom v mene zachovania dojmu, že príbeh rozpráva 17-ročná baba. 
V podstate nemám knihe čo vytknúť no samozrejme len za podmienok, že sme si hneď na začiatku ujasnili, že sa nejedná o žiadne umelecké dielo ale len o knihu o zopár levelov vyššie než časopis CosmoGirl. Chcela som napísať, že ju odporúčam hlavne mladým dievčatám, ale zas ja som už skoro stará koza a tiež som si Kruté leto nesmierne užívala. Takže si hryziem do jazyka a kľudne to čítajte všetci, čo máte náladu. 

Ak máte o knihu záujem, môžete navštíviť internetové kníhkupectvo ABC Knihy. Kruté leto je možné objednať si KLIKNUTÍM SEM.

8 komentárov:

  1. "...alebo ju rodičia ponechajú aj naďalej v karanténe v zapadákove, kde na jej mozgovú plytčinu aspoň nenarazia žiadne lode." Chachachaaaa :-D :-D :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. "Lebo šak kto normálny nerád číta cudziu korešpondenciu..." :DDDDD
    kniha sa mi tiež páčila, dokonca som nemohla uveriť, že to písala tá istá autorka ako Nesmrteľných :D bolo to dobré oddychové čítanie =)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Mne sa Nesmrteľní veľmi páčia takže rada si prečítam aj nejakú inú knihu od tejto autorky :-) A vyzerá to tak, že táto bude niečo pre mňa :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. A citala si aj Alex na ex? Ktora sa ti viac pacila ja sa neviem rozhodnut.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. čítala, mne sa viac páčila táto. táto je vlastne asi moja najobľúbenejšia kniha od Alyson :)
      Ale Alex maju tu za tiez celkom dobru cenu ak by si chcela: http://www.abcknihy.sk/Kniha/alex-na-ex-alyson-noelova-2134948.aspx?src=sb

      Odstrániť
  5. Som veľmi nadšený, že sa môžem podeliť o toto úžasné svedectvo o tom, ako som dostal ex ex s pomocou tohto veľkého muža menom Ogbidi. Je to naozaj veľmi mocný kúzelník, bol som oddelený od svojho manžela dva roky späť kvôli mojej matke inlaw. Ďakujem Bohu za to, že sme použili Dr. ogbidiho, aby nás priviedol späť k dobrému, môj manžel ma teraz miluje viac ako predtým. Môžete tiež kontaktovať tento veľký doc pre svoje vlastné svedectvo prostredníctvom e-mailu: ogbidihomeofsolution1@gmail.com alebo whatsapp ho cez: +2348052523829.
    Nech vám Boh pomôže aj pri kontakte s ním. Vďaka.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Pozor, že chcem poslať dôležité informácie každému, kto to práve čítal, dajte si pozor na falošné kúzla, hľadám pomoc viac ako 3 roky, nikto mi nebol schopný pomôcť. Moje meno je Roshney Perez z Kanady, chcem sa tu podeliť o svoj skutočný životný príbeh. Kvôli ľuďom, ktorí trpia rovnakým problémom ako ja, som bol bezdetný deväť rokov od manželstva. Manžel ma opustil, pretože som mu nemohol dať dieťa, chodil s inou dámou, plakal som deň a noc, pretože milujem svojho manžela toľko, hľadal som pomoc všade, až minulý mesiac som videl podobný komentár na internete zdieľa žena, ktorá žiada ľudí, aby sa spojili s Dr. Ogbidim o akúkoľvek pomoc, a tak som ho rýchlo kontaktoval, aby mi pomohol. Ogbidi odpovedal a povedal mi, že moje problémy skončili, takže po vykonaní všetkých rituálov som dostal výzvu od manžela, aby som mu odpustil, rýchlo som prijal jeho ospravedlnenie, minulý mesiac, odkedy sa môj manžel vrátil, Som tiež šťastný, že môžem povedať, že som tehotná. Dr. Ogbidi priviedol späť môjho manžela so svojimi magickými silami a dal mi nejaké bylinky, aby som si vyčistil lono kvôli rýchlej plodnosti. Hovorím to preto, lebo som mu už povedal, že jeho meno zdieľam v rádiu a na internete, aby ľudia vedeli o jeho dobrá práca, pre tých, ktorí by mu chceli poďakovať za mňa alebo za tých, ktorí potrebujú riešenie svojich problémov, by sa mali skontaktovať prostredníctvom e-mailu: ogbidihomeofsolution1@gmail.com.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Žijem v Spojených štátoch. Pred dvoma rokmi som sa oženil s dámou menom Melena, mali sme spolu dve deti, boli sme veľmi šťastní, že sme manželia, takže keď cestujem na služobnú cestu do Brazílie, strávil som v Brazílii 1 rok. môj druh podnikania, ja a moja žena sme sa neustále rozprávali po telefóne, rozprávali sme sa na internete, nikdy som nevedel, že ma moja žena začala podvádzať tým, že som chodil so svojím priateľom zo starej školy menom Mark, nikdy som nevedel, že niečo ide zle, kým som sa nevrátil z mojej cesty, potom sme s manželkou začali mať problémy, chodí von a vracia sa neskoro v noci, zmenila sa zvláštnym spôsobom, ktorý som nevydržal, snažil som sa urobiť všetko pre to, aby som ju potešil, ale to zhoršilo sa, tak jedného dňa odišla z domu a už sa nevrátila, pokúsila som sa ju osloviť, ale nijako som sa k nej nedostala, nikdy som nevedela, že cestovala so svojím novým milencom, ktorým bol Mark, veľmi som ju chcela kvôli deťom, ktoré ona odišiel pre mňa a pretože som ju tiež tak veľmi miloval, kvôli zlomeniu srdca, do ktorého ma dala, som vošiel hľadanie skutočného čarodejníckeho kúzla Bol som dvakrát podvedený kúzelníckym čarodejníkom, ale nikdy som pri hľadaní neochabol, pretože chcem šťastný život so svojou ženou, takže jedného rána som videl svedectvo o čarodejníckom kúzle Dr. Adeleke, takže som ho kontaktoval cez whatsapp : (+27740386124) a na e-mail: (abba5019@gmail.com) na moje najväčšie prekvapenie urobil pre mňa život opäť mužným, moja žena sa vrátila ku mne, vzal som ju späť a ja som teraz s manželkou vyrovnaný kúzelníkom

    OdpovedaťOdstrániť