sobota 10. novembra 2012

Medailáda: Čo to panebože bolo???

Asi ste už všetci zažili knihy, kedy ste si po ich dočítaní neboli úplne istí, či ich autori majú všetkých päť po hromade. Koho vôbec napadajú také veci? Ste rozhodnutí knihu neznášať...teda až za chvíľu, keď vám dobúši srdce. V dnešnej Medailáde budem oceňovať knihy, u ktorých sa ich tvorcovia nebáli pohrať sa chúlostivejšími témami, vytvoriť príbehy, z ktorých vám budu nabiehať zimomriavky a použiť pri tom praktiky, ktoré vás možno pohoršia.

BRONZOVÁ MEDAILA
Laura Whitcomb - A Certain Slant of Light

Keď som sa rozhodovala pre túto knihu, nemala som ani šajnu, o čom je. Nieže by som si neprečítala anotáciu, ale ani tá anotácia vám veru veľmi nepomôže. Má to akože byť ľúbostný príbeh? Alebo horor? Alebo ľúbostný horor? Eeew...
Ani po prečítaní vám neviem povedať, čo to vlastne je, aký je to žáner alebo subžáner alebo ako vlastne nazývame tých našich milión YA podkategórií, ale bolo to úplne šibnuté a skvelé. V ACSoL sa zoznámime s dvoma duchmi - Helen a Jamesom. Helen je duch ako sa patrí, bez nejakej hmoty a neviditeľná pre všetkých živých ľudí, no James je iný. James má telo. Telo, ktorého sa zmocnil, keď sa jeho pôvodný majiteľ udrogoval takmer k smrti. James pomôže Helen osídliť telo nešťastného dievčaťa, ktoré sa v určitom bode svojej depresie úplne opustilo a ich romanca môže konečne prejsť z platonickej roviny do plne fyzickej. Popri tom však musia vypátrať, prečo vlastne ostali trčať na zemi. Aké hrozné tajomstvo ukrýva Helenina smrť? Prečo si nemôže spomenúť, čo sa udialo pred 130 rokmi, keď jej nebol povolený vstup na druhú stranu?

Prečo bronz: ACSoL sa síce nevenuje priamo tabuizovaným témam (ak nerátame sex dvoch duchov), no atmosféra, v ktorej sa celá kniha nesie, nasvedčuje tomu, že nejde o tradičný ľúbostný príbeh dvoch morálne bezúhonných postáv (no dobre, tak dvoch mŕtvych morálne bezúhonných postáv), ale že kdesi blízko na vás číha hrozivé odhalenie. Knihu som si do tohto rebríčka vybrala preto, pretože je tajomná, nekonvenčná a postavy v nej nie sú čierne alebo biele. Záver je fenomenálny a úplne vás pohltí. Dôležité nie je ani tak čo sa vlastne Helen vtedy dávno stalo, čo urobila, ale to, ako desivo je to vyrozprávané. Nie je to nič, čo by ste absolútne nedokázali uhádnuť ale predsa, keď k tomu dôjde, úplne vás to dostane. Knihe vyjde po dlhých ôsmich rokoch (v roku 2013)  pokračovanie, ktoré nie je úplne pokračovaním ale...no veď sami uvidíte :) Najprv si prečítajte toto!

STRIEBORNÁ MEDAILA
Tabitha Suzuma - Forbidden

Čítanie tejto knihy som najprv odkladala, ako sa len dalo. Stále mi však kdesi vyskakovala, ľudia ju čítali a boli nadšení a ja som nechápala, ako môže byť niekto nadšený z incestu. Hej. Táto kniha je ľúbostný príbeh dvoch súrodencov a nie, nie dvoch nevlastných súrodencov. Ako to môže niekto čítať a nebyť znechutený? Ja sama to doteraz nedokážem vysvetliť. Asi to ani nie je niečo, čo sa dá vysvetliť. Stačilo, že by bolo Forbidden napísané trochu inak, a už by to mohol byť absolútne nechutný prepadák.

Prečo striebro: Hmm...za odvahu? Na to, aby ste sa vo svojej knihe venovali tak chúlostivej téme, ako je incest, potrebujete skutočnú guráž. Na to, aby ste incest použili ako námet pre romancu, na to musíte mať gule. Nie je to však len odvahou, kniha je nádherne napísaná a všetky tie neprirodzenosti vám v nej prídu úplne prirodzené. Nielenže Mayu a Lochana dokážete pochopiť alebo súcitiť s ich situáciou, keď sú prinútení robiť rodičov svojim mladším súrodencom, vy sa za ich lásku ešte aj modlíte a držíte im palce, ako keby ste čítali nejakú Perfect Chemistry alebo Where She Went alebo čo. Totálna nechápačka. A to už vôbec nehovorím, ako to skončí.

ZLATÁ MEDAILA
Neal Shusterman - Unwind

Ak je Forbidden nechápačka, Unwind je absolútny brainwash. Anotka síce trochu našepkáva, že asi nepôjde o úplne normálnu knihu (Rodičia môžu podľa zákona dať svoje deti rozobrať? Čo?), ale asi ťažko vás pripraví na to, čo vo vnúti naozaj nájdete. Brilantne spracovaný príbeh 3 detí, ktoré boli z troch rozličných dôvodov odsúdené na rozobratie na orgány. Pri plnom vedomí. Do poslednej sekundy.
Nebudem sa v tomto prípade viac rozkecávať, môžete si totiž prečítať moju recenziu.

Prečo zlato: Ako som povedala, na túto knihu sa nedá pripraviť. Nedokážete si predstaviť, čo spraví s vašou mysľou jedna jediná kapitola. Fakt nedokážete. Úplne vás prinúti oplakávať postavy, ktoré neznášate, alebo len tak sedieť a čumieť do blba (nieže by som to niekedy nerobila aj za normálnych okolností). Máte radi príbehy plné zvratov a prekvapení? Po tomto asi prestanete...

7 komentárov:

  1. Mám hroznou potřebu si všechny tři hned teď přečíst..

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. beriem to ako pochvalu :D ja mám inak hroznú potrebu si ich prečítať znova...

      Odstrániť
  2. Tá bronzová medaila vyzerá super! To by sa mi mohlo páčiť 8D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Brainwashový Unwind vypadá fakt zajímavě :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Nechápu jak to děláš,že dokážeš nalákat i na úplně nechutné knihy,chci si je hned přečíst.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. První dvě knížky si chci už dlouho přečíst a tys mě nalákala ještě víc. :) O té poslední jsem zatím neslyšela, ale taky to zní suprově. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Žijem v Spojených štátoch. Pred dvoma rokmi som sa oženil s dámou menom Melena, mali sme spolu dve deti, boli sme veľmi šťastní, že sme manželia, takže keď cestujem na služobnú cestu do Brazílie, strávil som v Brazílii 1 rok. môj druh podnikania, ja a moja žena sme sa neustále rozprávali po telefóne, rozprávali sme sa na internete, nikdy som nevedel, že ma moja žena začala podvádzať tým, že som chodil so svojím priateľom zo starej školy menom Mark, nikdy som nevedel, že niečo ide zle, kým som sa nevrátil z mojej cesty, potom sme s manželkou začali mať problémy, chodí von a vracia sa neskoro v noci, zmenila sa zvláštnym spôsobom, ktorý som nevydržal, snažil som sa urobiť všetko pre to, aby som ju potešil, ale to zhoršilo sa, tak jedného dňa odišla z domu a už sa nevrátila, pokúsila som sa ju osloviť, ale nijako som sa k nej nedostala, nikdy som nevedela, že cestovala so svojím novým milencom, ktorým bol Mark, veľmi som ju chcela kvôli deťom, ktoré ona odišiel pre mňa a pretože som ju tiež tak veľmi miloval, kvôli zlomeniu srdca, do ktorého ma dala, som vošiel hľadanie skutočného čarodejníckeho kúzla Bol som dvakrát podvedený kúzelníckym čarodejníkom, ale nikdy som pri hľadaní neochabol, pretože chcem šťastný život so svojou ženou, takže jedného rána som videl svedectvo o čarodejníckom kúzle Dr. Adeleke, takže som ho kontaktoval cez whatsapp : (+27740386124) a na e-mail: (abba5019@gmail.com) na moje najväčšie prekvapenie urobil pre mňa život opäť mužným, moja žena sa vrátila ku mne, vzal som ju späť a ja som teraz s manželkou vyrovnaný kúzelníkom

    OdpovedaťOdstrániť